Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Dobíjačka v Starej Lubovni
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Podujatia
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: St Jún 11, 2008 4:49 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

To rozostupenie na Beckove si pamatam, boli tam ale viacere kone, tusim 4 madarske a jedno to hovado obrovske... A otvorenie bolo urobene podla scenara ako chaos vo formacii tak, ze sa ludia vo formacii "rozutekali" na dve strany a kone preleteli cez tu medzeru...

V kazdom pripade, to sa robilo pred koncom bitky ako prekvapenie, hned na uvod uz len kvoli divakovi by som to ja osobne nedaval, obzvlast, ked chvilu predtym jazdci narazili na dobre organizovanu pechotu s drevcami, skratka, pekne, ale nedava to moc zmysel v tomto poradi. Navyse, v tomto obdobi uz bola pechota schopna jazde konkurovat, skor by som sa snazil ukazat prave tento fakt. Ale s troma konmi sa mi to nezda este vhodne, tri kone na 20 halapartnikov, to je samovrazda, to by sa ziadny jazdec podla mna nenechal ukecat v realnom boji...

V kazdom pripade, v pripade viacerych koni, ako som videl v tridsiatkovej bitke na Frydlante, po preriedeni radov musketierov, sa na nich "vrhla" nepriatelska jazda - okolo desat koni sa dalo do jedneho radu, bok na bok, jazdci tasili kordy a takto pred sebou "rozprasenu" jednotku tlacili az kym neboli prinuteni ustupit pred strelbou zboku, alebo kym sa muskati neukryli za pikanierov. Toto by sa dalo robit pokojne aj v gotike - zrazia sa pesie oddiely, na pomoc prichadza jazda (ale s vytasenymi zbranami) a zboku ich tlaci pred sebou, sem-tam nejaky sek z jednej ci druhej strany, zastavia sa az strelbou z rucnic, kedze sipy a sipky mozu narobit konom galibu...

Ale na to treba podla mna aspon tych 8 koni a nimi sa tlacit na mensiu jednotku, nez aka bola v Lubovni teraz... Otazne potom je, co s tymi konmi pred touto situaciou a po nej, hm...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
perkyy
Bežný tlachal

Založený: 06 Jún 2008

PríspevokZaslal: St Jún 11, 2008 5:43 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ja myslím, že pechota konkuroval jazde velice dobre už od bitky pri Courtai 1302
a verým tomu že nejaký švihnutý francúzky jazdec by to urobil aj sám, len aby bol prvý v útoku...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jún 11, 2008 5:47 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Perkyy: No jo... Tak sa rozbehne jeden z troch jazdcov na pesich hned na uvod bitky a ti ho strhnu z kona a rozmlatia mu drzku... Co bude robit potom po zvysok bitky ten jazdec? Mas ho na akcii a ani ho nevyuzijes. Ak ho aj stiahnes dozadu a posadis spat na kona, tento clen je prilis na ociach, aby si nikto nevsimol jeho recyklaciu... Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
perkyy
Bežný tlachal

Založený: 06 Jún 2008

PríspevokZaslal: St Jún 11, 2008 5:50 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

jéjda, to som vonkoncom nemyslel, aby sa to v naších podmienkach takto robilo...Len som reagoval nato, že pechota zohrávala úlohu už skor ako v dobe husitskej a pohusitskej.
A ten francúz preto, lebo oni boli nepoučitelný...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Alchy
Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006

PríspevokZaslal: St Jún 11, 2008 7:47 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff napísal:
Perkyy: No jo... Tak sa rozbehne jeden z troch jazdcov na pesich hned na uvod bitky a ti ho strhnu z kona a rozmlatia mu drzku... Co bude robit potom po zvysok bitky ten jazdec? Mas ho na akcii a ani ho nevyuzijes. Ak ho aj stiahnes dozadu a posadis spat na kona, tento clen je prilis na ociach, aby si nikto nevsimol jeho recyklaciu... Wink

Olaf? Ty? ty to nespravíš pre pravosť a čistotu bitky? Nie si chorý? neverím vlastným očiam... Very Happy Very Happy Very Happy
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jún 11, 2008 7:52 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Moja, co to ma s Lubovnou? Nie si chora? Nemas cosi s ocami? Nie je tvoja domovska tema tato: http://serm.sk/forum/viewtopic.php?t=912

Pozdravujem manzela.
Návrat hore
Alchy
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jún 11, 2008 8:00 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ak to bolo na moj príspevok, tak to bolo tvohe úplné popretie zásad, čo si hlásal v historických bitkách. Či meníš názory podľa témy?

Alchy, osobne.
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jún 11, 2008 8:03 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Urcite sa prebehnes patricnou temou a zacitujes mi to, vsakano? Dakujem vopred za vyslysanie prosby.

Prepac, som si vas poplietol, nechapem, ako sa to mohlo stat...
Návrat hore
Alchy
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jún 11, 2008 11:45 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff napísal:
Urcite sa prebehnes patricnou temou a zacitujes mi to, vsakano? Dakujem vopred za vyslysanie prosby.
.

Prepáč, asi som si splietol toho, kto mi tvrdil, že nie je možné spraviť scénické spracovanie, kde niečo, čo nie je obvyklé nejako oddôvodníš v deji, a že treba robiť všetko výhradne podľa rekonštrukcie. Že sa mám ísť pozrieť na 100% vernosť, ktorú robí.
Prepáč, asi som si ťa pomýlil..
Už som ticho a ospravedlňujem sa... A nemám čas preliezať staré diskusie, a vyhladať toho pravého
P.s. Ja som vždy len pod svojím menom, a lenka pod svojím nickom.
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 6:43 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Alchy: je vernost bitky, ktoru prezentujes narusena tym, ze "zraneneho" vojaka stiahnu zeny dozadu, zabalia ho do obvazov a umelej krvi a poslu ho spat do boja? Shocked to by jeden neveril, ked v stredoveku niekto utrpel zranenie, poslali ho na rekreaciu do chorvatska, ze? Iste, zalezi od zranenia a pod. Ale na druhej strane, ak urobisa vojakov jednorazovych, tak budes potrebovat miesto obvyklych cca 100 bojujucich 500 alebo 600, mozno aj viac. Cize si nemyslim, ze recyklaciou olaff popiera vernost bitky. Pokial su tam formacie a nie kordikari, ak sa tam ukazu strelci a ciastocne aspon aj jazda, uz to zacina vyzerat. Ale pobehovat splasene po bojisku, najst si svojho partaka a s nim urobit nacviceny duel na mece je dost trapas. Obzvlast, ked su jedinci, co sermovat nevedia....
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Alchy
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 9:57 am    Predmet: Odpovedať s citátom

deCarabas napísal:
Ale pobehovat splasene po bojisku, najst si svojho partaka a s nim urobit nacviceny duel na mece je dost trapas. Obzvlast, ked su jedinci, co sermovat nevedia....

Tak prečo to rozoberáš? Videli ste to u nás? Vy to tak robíte alebo odkial si na toto došiel? Ak si sa poučil na vlastných chybách, nepredpisuj ich iným...

A ja som nenamietal recykláciu, tú si si tam našiel ty...
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 7:14 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Pokial si nenamietol recyklaciu, neviem, kde si nasiel popieranie olaffa jeho vlastnych prispevkov. a kde som videl onu kordikovu bitku? No, na cervenom kameni. ty tam nahodou nezvyknes sermovat?
Návrat hore
Alchy
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 8:52 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

deCarabas napísal:
Pokial si nenamietol recyklaciu, neviem, kde si nasiel popieranie olaffa jeho vlastnych prispevkov. a kde som videl onu kordikovu bitku? No, na cervenom kameni. ty tam nahodou nezvyknes sermovat?

A kedy si tam bol? Že o tom neviem.

Nie si náhodou pod drogami?
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 9:11 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Alchy: Predstav si, ze existuju videa, kde clovek moze vidiet, co sa na akcii deje a pritom tam nie je je. Uzas, co ta dnesna veda dokaze...
Návrat hore
Alchy
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 9:14 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

deCarabas napísal:
Alchy: Predstav si, ze existuju videa, kde clovek moze vidiet, co sa na akcii deje a pritom tam nie je je. Uzas, co ta dnesna veda dokaze...

A bol to boj 2 armád? Alebo záverečná časť stretnutia, kde sa stretli sedliaci so zvyškom bandéria, po tom, čo prišli o piky v boji....

P.s. ňAno, bitka roku 2001 bola cca takáto...
Návrat hore
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 9:51 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

dobre vazeni, tak sa tu prestaneme urazat a vratime sa k normalnej debate hej? a ja to tu kapanek precistim od zbytoccnej zlce

www.kompania.sk
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Podujatia Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Strana 7 z 7

Prejdi na: