|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 4:49 pm Predmet: |
|
|
To rozostupenie na Beckove si pamatam, boli tam ale viacere kone, tusim 4 madarske a jedno to hovado obrovske... A otvorenie bolo urobene podla scenara ako chaos vo formacii tak, ze sa ludia vo formacii "rozutekali" na dve strany a kone preleteli cez tu medzeru...
V kazdom pripade, to sa robilo pred koncom bitky ako prekvapenie, hned na uvod uz len kvoli divakovi by som to ja osobne nedaval, obzvlast, ked chvilu predtym jazdci narazili na dobre organizovanu pechotu s drevcami, skratka, pekne, ale nedava to moc zmysel v tomto poradi. Navyse, v tomto obdobi uz bola pechota schopna jazde konkurovat, skor by som sa snazil ukazat prave tento fakt. Ale s troma konmi sa mi to nezda este vhodne, tri kone na 20 halapartnikov, to je samovrazda, to by sa ziadny jazdec podla mna nenechal ukecat v realnom boji...
V kazdom pripade, v pripade viacerych koni, ako som videl v tridsiatkovej bitke na Frydlante, po preriedeni radov musketierov, sa na nich "vrhla" nepriatelska jazda - okolo desat koni sa dalo do jedneho radu, bok na bok, jazdci tasili kordy a takto pred sebou "rozprasenu" jednotku tlacili az kym neboli prinuteni ustupit pred strelbou zboku, alebo kym sa muskati neukryli za pikanierov. Toto by sa dalo robit pokojne aj v gotike - zrazia sa pesie oddiely, na pomoc prichadza jazda (ale s vytasenymi zbranami) a zboku ich tlaci pred sebou, sem-tam nejaky sek z jednej ci druhej strany, zastavia sa az strelbou z rucnic, kedze sipy a sipky mozu narobit konom galibu...
Ale na to treba podla mna aspon tych 8 koni a nimi sa tlacit na mensiu jednotku, nez aka bola v Lubovni teraz... Otazne potom je, co s tymi konmi pred touto situaciou a po nej, hm... |
|
Návrat hore |
|
 |
perkyy Bežný tlachal
Založený: 06 Jún 2008 Príspevky: 14
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 5:43 pm Predmet: |
|
|
ja myslím, že pechota konkuroval jazde velice dobre už od bitky pri Courtai 1302
a verým tomu že nejaký švihnutý francúzky jazdec by to urobil aj sám, len aby bol prvý v útoku... |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Jún 11, 2008 5:47 pm Predmet: |
|
|
Perkyy: No jo... Tak sa rozbehne jeden z troch jazdcov na pesich hned na uvod bitky a ti ho strhnu z kona a rozmlatia mu drzku... Co bude robit potom po zvysok bitky ten jazdec? Mas ho na akcii a ani ho nevyuzijes. Ak ho aj stiahnes dozadu a posadis spat na kona, tento clen je prilis na ociach, aby si nikto nevsimol jeho recyklaciu...  |
|
Návrat hore |
|
 |
perkyy Bežný tlachal
Založený: 06 Jún 2008 Príspevky: 14
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 5:50 pm Predmet: |
|
|
jéjda, to som vonkoncom nemyslel, aby sa to v naších podmienkach takto robilo...Len som reagoval nato, že pechota zohrávala úlohu už skor ako v dobe husitskej a pohusitskej.
A ten francúz preto, lebo oni boli nepoučitelný... |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006 Príspevky: 305 Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 7:47 pm Predmet: |
|
|
Olaff napísal: | Perkyy: No jo... Tak sa rozbehne jeden z troch jazdcov na pesich hned na uvod bitky a ti ho strhnu z kona a rozmlatia mu drzku... Co bude robit potom po zvysok bitky ten jazdec? Mas ho na akcii a ani ho nevyuzijes. Ak ho aj stiahnes dozadu a posadis spat na kona, tento clen je prilis na ociach, aby si nikto nevsimol jeho recyklaciu...  |
Olaf? Ty? ty to nespravíš pre pravosť a čistotu bitky? Nie si chorý? neverím vlastným očiam...  |
|
Návrat hore |
|
 |

|
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

|
Zaslal: St Jún 11, 2008 8:00 pm Predmet: |
|
|
Ak to bolo na moj príspevok, tak to bolo tvohe úplné popretie zásad, čo si hlásal v historických bitkách. Či meníš názory podľa témy?
Alchy, osobne. |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Jún 11, 2008 8:03 pm Predmet: |
|
|
Urcite sa prebehnes patricnou temou a zacitujes mi to, vsakano? Dakujem vopred za vyslysanie prosby.
Prepac, som si vas poplietol, nechapem, ako sa to mohlo stat... |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

|
Zaslal: St Jún 11, 2008 11:45 pm Predmet: |
|
|
Olaff napísal: | Urcite sa prebehnes patricnou temou a zacitujes mi to, vsakano? Dakujem vopred za vyslysanie prosby.
. |
Prepáč, asi som si splietol toho, kto mi tvrdil, že nie je možné spraviť scénické spracovanie, kde niečo, čo nie je obvyklé nejako oddôvodníš v deji, a že treba robiť všetko výhradne podľa rekonštrukcie. Že sa mám ísť pozrieť na 100% vernosť, ktorú robí.
Prepáč, asi som si ťa pomýlil..
Už som ticho a ospravedlňujem sa... A nemám čas preliezať staré diskusie, a vyhladať toho pravého
P.s. Ja som vždy len pod svojím menom, a lenka pod svojím nickom. |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: Št Jún 12, 2008 6:43 am Predmet: |
|
|
Alchy: je vernost bitky, ktoru prezentujes narusena tym, ze "zraneneho" vojaka stiahnu zeny dozadu, zabalia ho do obvazov a umelej krvi a poslu ho spat do boja? to by jeden neveril, ked v stredoveku niekto utrpel zranenie, poslali ho na rekreaciu do chorvatska, ze? Iste, zalezi od zranenia a pod. Ale na druhej strane, ak urobisa vojakov jednorazovych, tak budes potrebovat miesto obvyklych cca 100 bojujucich 500 alebo 600, mozno aj viac. Cize si nemyslim, ze recyklaciou olaff popiera vernost bitky. Pokial su tam formacie a nie kordikari, ak sa tam ukazu strelci a ciastocne aspon aj jazda, uz to zacina vyzerat. Ale pobehovat splasene po bojisku, najst si svojho partaka a s nim urobit nacviceny duel na mece je dost trapas. Obzvlast, ked su jedinci, co sermovat nevedia.... |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

|
Zaslal: Št Jún 12, 2008 9:57 am Predmet: |
|
|
deCarabas napísal: | Ale pobehovat splasene po bojisku, najst si svojho partaka a s nim urobit nacviceny duel na mece je dost trapas. Obzvlast, ked su jedinci, co sermovat nevedia.... |
Tak prečo to rozoberáš? Videli ste to u nás? Vy to tak robíte alebo odkial si na toto došiel? Ak si sa poučil na vlastných chybách, nepredpisuj ich iným...
A ja som nenamietal recykláciu, tú si si tam našiel ty... |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

|
Zaslal: Št Jún 12, 2008 7:14 pm Predmet: |
|
|
Pokial si nenamietol recyklaciu, neviem, kde si nasiel popieranie olaffa jeho vlastnych prispevkov. a kde som videl onu kordikovu bitku? No, na cervenom kameni. ty tam nahodou nezvyknes sermovat? |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

|
Zaslal: Št Jún 12, 2008 8:52 pm Predmet: |
|
|
deCarabas napísal: | Pokial si nenamietol recyklaciu, neviem, kde si nasiel popieranie olaffa jeho vlastnych prispevkov. a kde som videl onu kordikovu bitku? No, na cervenom kameni. ty tam nahodou nezvyknes sermovat? |
A kedy si tam bol? Že o tom neviem.
Nie si náhodou pod drogami? |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

|
Zaslal: Št Jún 12, 2008 9:11 pm Predmet: |
|
|
Alchy: Predstav si, ze existuju videa, kde clovek moze vidiet, co sa na akcii deje a pritom tam nie je je. Uzas, co ta dnesna veda dokaze... |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

|
Zaslal: Št Jún 12, 2008 9:14 pm Predmet: |
|
|
deCarabas napísal: | Alchy: Predstav si, ze existuju videa, kde clovek moze vidiet, co sa na akcii deje a pritom tam nie je je. Uzas, co ta dnesna veda dokaze... |
A bol to boj 2 armád? Alebo záverečná časť stretnutia, kde sa stretli sedliaci so zvyškom bandéria, po tom, čo prišli o piky v boji....
P.s. ňAno, bitka roku 2001 bola cca takáto... |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Št Jún 12, 2008 9:51 pm Predmet: |
|
|
dobre vazeni, tak sa tu prestaneme urazat a vratime sa k normalnej debate hej? a ja to tu kapanek precistim od zbytoccnej zlce _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|