Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Uniformita v stredovekom vojsku
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Regrúti
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Hircanus
Bežný tlachal

Založený: 09 Jan 2007

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 8:28 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Podla mojich skromnych vedomosti je nieco ako uniforma s ucelom roylisenia armad v stredoveku poriadny anachronizmus (aj ked sa mozu objavit pripady, ktore su zdanlivo vynimkou, su pravdepodobne len tym povestnym "potvrdenim pravidla"). Je vsak zaujimave, ako sa armadne zlozky, ktore sa osobne nepoznali, niekedy dorozumievali v pripade stretnutia sa na bojisku (kedze mozeme predpokladat, ze mocipan poznal svojich vazalov, ktori ho v boji snazili neustale obklopovat). Skor ako rovnake satstvo hrali ulohu v stredoveku tak "oblubene" gesta, ktore boli napred dohovorene. Jeden z prikladov je napriklad v Obrazkovej kronike, kde sa pise, ze v bitke medzi princom Gejzom a kralom Salamunom & jeho nemeckymi kumpanmi urcita cast uplatenych princovych vojakov prestupila na Salamunovu stranu, pricom na svoju identitu upozornovali nad hlavu zdvihnutymi stitmi. Iny, trochu exotickejsi priklad je v jednom arabskom cestopise (Ibn Battuta : Rihla, kto by nahodou mal zaujem), kde mali vojaci armady indickeho sultana dohovoreny znak: ak si na bojisku stretol niekoho, koho si ani z videnia nepoznal, zakrical si bojovy pokrik, a ak ten druhy odpovedal dohovorenym heslom, nezabodol si ho. Chcem tymto poukazat len na to, ze v stredoveku, ci uz pre financne alebo rozne ine dovody (zo zbroje si napriklad kazdy zaopatril to najlepsie, na co mal moznost a peniaze, a neobetoval by drahsiu a vzacnejsiu vystroj len preto, ze si ju nemoze dovolit 80% armady) , gesta a znaky vysoko prevladali nad hocijakym vizualnym rozlisenim. Ak by ste nahodou poznali priklady na podobne vojenske tahy,sem s nimi, pls.....Do temy stredovekych "uniforiem" a "dat sa spoznat na bojisku" to urcite patri.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu MSN Messenger
Marián Alfi Cajzel
Tlčhuba

Založený: 12 Aug 2007

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 8:34 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Triarius nemyslel som vojenske kostými, ale niekto tu vravel že rovnake kostými neboli, tak som argumentoval.Zhodnosť kostýmov bola podla tohto aj v civilnom živote, prečo nie aj bojove?Ale ako chceš, vojenske su na miniatura rukopisu Viedenskom ,obrana kopca s hufnicov.Ziavne dajaka rovnošata v rovnakých barvach, či nie?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 8:43 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

no najprv preklad od bracha: k tomu obrazku: medzi rokom 1229 a 1280 mestania z wengenu, prislusny sluzobnici grofa z toggenburgu ktoreho erb je nad nad nimi, su rovanko postaveny ako vyznavaci lasky (pravde podobne je tym myslene, ze na obraze vyznavaju tyto mestania, sluzobnici toho grofa, lasku damam) - ide o tento obrazok: http://digi.ub.uni-heidelberg.de/diglit/cpg848/0595

no takze ide o sluzobnikov, cize ziadne cacky macky, prestrihavane rukavy, heraldicke plaste, len proste odevy v jednotnej farbe - no a odiet sluzobnikov, ktori reprezentovali pana v jeho sidle, bolo kapanek jednoduchsie a hlavne lacnejsie - ono im ten odev vydrzal podstatne dlhsie, ako vojakovi na bojisku a aj ich umrtnost bola asi nizsia

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Bystrík Holeček
Tlčhuba

Založený: 17 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 8:46 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

jezus maria, ty si alfik uz fakt mongol alebo co???
uz ti tu niekolko ludi nezavisle na seba napisalo, ze uniformita ci jednotnost kostymov v stredoveku bola blbost alebo skor vynimka potvrdzujuca pravidlo...ale ak vynimka, tak nie tak, ako ste to predviedli vy!!! a ty stale vytahujec nejake zcestne priklady a argumenty, ktore su uplne o niecom inom!!!
to je tak tazke to pochopit????

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Marián Alfi Cajzel
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 8:51 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Triarius odievať služobnictvo do zlatých ruch Dobra volba.Zlata farba, alebo žlta bola symbol majetnosti, obzvlaš v rokoch vzniku kodexu.Chcel by som byť jeho sluha.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 9:00 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

kde prosim ta vidis zlate rucho? ja vidim len zlte, uplne bezna farba...zlta sa so zlatou zamiena len v heraldike, kedze kreslit zlatom by bolo kapanek nakladne...alebo podla teba vsetky biele sucasti odevov na obrazkoch su strieborne? prosim ta,argumentuj s rozumom, nestrielaj odboku kazdu hovadinu, co ta napadne...
odkial mas to, ze zlta bola symbolom majetnosti? ja viem len o purpurovej...

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Marián Alfi Cajzel
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 9:07 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Triarius dobre sa pozri je tam žlte podlubie na lomenom obluku, Ta farba je podla mna zlata, ale ako povieš. Pani ja už nemam chuť sa o tom dohadovať, stredovek sa nevrati, aby sme sa presvečili či to bolo, alebo nie, tak si diskutujte ďalej.Vela zdaru.
Návrat hore
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 9:12 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

no a to nemohli podlubie namalovat nazlto? alfi, namiesto toho, aby si sa zamyslel, ci nemame naozaj v niecom pravdu, tak nam tu hadzes argumenty, ktore nemaju ziadnu vahu a potom nas heroicky posles doprdele a trpitelsky zdrhnes, namiesto toho, aby si sa snazil nieco zlepsit...dost chabe na niekoho, kto sa tu bije do prs, aky je skvely...ale budiz, je to tvoj postoj...

www.kompania.sk
Návrat hore
Bystrík Holeček
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 9:19 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Alfik napísal:
Triarius dobre sa pozri je tam žlte podlubie na lomenom obluku, Ta farba je podla mna zlata, ale ako povieš. Pani ja už nemam chuť sa o tom dohadovať, stredovek sa nevrati, aby sme sa presvečili či to bolo, alebo nie, tak si diskutujte ďalej.Vela zdaru.

jasne a ich vlasy su potom podla toho taktiez zo zlata, ze? hm... zvlastne... uz im chyba len zlata hviezda na cele....

alfi u mna si klesol fakt hodne nizko, a to hlavne tym, co si predviedol tu na fore....

maj sa fajn... bude ta asi skoda

www.kompania.sk
Návrat hore
Matej Biroš
Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 9:29 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Alfi sa s priatelmi o nieco pokusil a na lubovni tym setkych ohromil, vzdy je co vylepsovat a na com makat. ked to niesu kostymy je to serm. ked je serm v pohode treba makat na vystupenie ... proste v zlepsovani nie je stop.

A ked tu tak veselo dehonestujete alchyho pracu, co ste dokazali vy ? co nema takmer nikto iny ?

Naposledy upravil Matej Biroš dňa Št Jún 12, 2008 6:01 pm, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 9:40 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Piroha, tak svoju pracu v prvom rade dehonestuje Alfi sam svojim pristupom...a co sme dokazali my? no myslim, ze docela dost a pockaj az to budeme mat kompletne, potom sa asi potentujes...my netvrdime, ze nase kostymi su bez chyby a budes sa cudovat, my sa snazime tie chyby aj odstranit a netvrdime, ze je to lahke a lacne, ale tiez netvrdime, ako to nejde a ako robime maximum...takze radsej suchaj nohami, ked sa medzi sebou bavia starsi a skusenejsi ako ty, ked nemas nic mudre povedat..fuj, ale teraz som bol hnusno arogantny, asi ma za to bude nenavidiet alebo lutovat?

www.kompania.sk
Návrat hore
Bystrík Holeček
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 9:42 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

to piroha:

tak po preve, hovorime o alfim a nie alchym

po druhe, ak sa pozries na nasu vybavu, zistis co mame a iny nemaju (pridi na festival na trencine alebo devine)

po tretie, my taktiez musime toho vela zlespovat, ale prijmeme kritiku, neobhaujeme nezmyslenymi argumentmi to, co bolo v nasej prezentacii zle, zoberieme si z konstruktovenej kritiky to, co je pre nas dolezite a snazime sa zlespit...,

po stvrte, pri veciach do ktorych nevidis a nemas k nim co povedat, bud ticho a suchaj nohami

www.kompania.sk
Návrat hore
Alchy
Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 9:42 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Piroha napísal:
Alchy sa s priatelmi o nieco pokusil a na lubovni tym setkych ohromil, vzdy je co vylepsovat a na com makat. ked to niesu kostymy je to serm. ked je serm v pohode treba makat na vystupenie ... proste v zlepsovani nie je stop.

A ked tu tak veselo dehonestujete alchyho pracu, co ste dokazali vy ? co nema takmer nikto iny ?

Alfík, nie Alchy...

Prepáčte, nebol som, a nevidel som.

Ale nedá mi. Videl som na červenom kameni. Majú stan. Sú perfektná skupina historického stanovania.
Návrat hore
AElfgar
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 9:44 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Alfik napísal:

Alfik, bavit sa tu o tom, ci ta farba v iluminaciach je zlata alebo zlta je blbost. Pozri si celeho Manessa, hned ta musi napadnut ze tie farby su v mnohych pripadoch len stylizacia.
Napriklad tu, pozri si farby koni:
http://digi.ub.uni-heidelberg.de/diglit/cpg848/0024
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 9:47 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

AElfgar
a co je na nich divne?
sivy s bielymi bodkami, hnedak a potom zlty s biuelymi bodkami (asi ako taka bleducko,bleducko, hneda)
ale musim uznat,ze autorovi trocha usli farbicky
a tie oci...no hruza
Cool
Bystrík Holeček
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 9:47 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Alchy napísal:

Prepáčte, nebol som, a nevidel som.

Ale nedá mi. Videl som na červenom kameni. Majú stan. Sú perfektná skupina historického stanovania.

mame toho trochu viac ako len stan.... Laughing
ale hej serm a herectvo je to, na com musime popracovat

www.kompania.sk
Návrat hore
Alchy
Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 9:48 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

konan2 napísal:
to XY
.....
po stvrte, pri veciach do ktorych nevidis a nemas k nim co povedat, bud ticho a suchaj nohami

Áno, súhlasím. A každý musí začať vždy aj od seba

OPRAVA
Prepáč, odoslal som až po tvojom príspevku.

Aj šerm, milí moji, aj šerm

Naposledy upravil Alchy dňa Ut Jún 10, 2008 9:49 pm, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Matej Biroš
Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 9:49 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ja prajem kazdemu kto sa snazi, a velmi rad sa necham aj vami prekvapit. Nejde o divaka, ale sam sa chcem pozriet do bitky a vidiet kus prace, ktoru jednotlive skupiny a ludia urobili. Cest tym u ktorych to bolo na lubovni vidiet najviac: Alfi a spol., Spiculatores, Via cassa (ospravedlnujem sa tym, ktorych som neuviedol, vsimal som si prevazne tychto)

a co sa tyka teba triarius, mne si lahostajny. kazdy komunikuje normalne len ty kritizujes a utocis miesto toho aby si viedol normalnu debatu. a to rozhodne nie je "slachticke spravanie".

tot vsio. mlatenie prazdnej slamy nevyplaca.

Naposledy upravil Matej Biroš dňa Št Jún 12, 2008 6:02 pm, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Bystrík Holeček
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 9:49 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

to alchy: presne tak, do toho comu sa nerozumiem, nekecam... napriklad kunst...

ale k tejto teme, ktora sa prebera tu, mam toho dost co povedat

www.kompania.sk
Návrat hore
perkyy
Bežný tlachal

Založený: 06 Jún 2008

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 10:34 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ach jaj, vždy si strašne rád prečítam vtipy ale konanove a triarusove kecy sú lepšie než humorestky z nemých filmov...
Prečo si myslíte, že sme najprv niečo stvorili a až tak sa snažíme to oddovodniť? Len pre vašu obmedzenú chápajúcu schopnosť najprv sme si preštudovali dobové podklady (opisy v kronikách, iluminácie) a až tak sa zhodli na tom, že možno aj takto to mohlo vyzerať.
udivuje ma len, ako do nás drbú ludia čo nás ani len nevideli...Pardon, zabudol som z fotiek je toho tak vidieť...Ktovie prečo sme sa na Lubovni priamo po bitke nedočkali žiadnej hanby a hany ale väčšina nás len chválila... Áno nič nieje dokonalé ale neviem či si to uvedomujete, MY rovnako ako 99% šermiarov sa len HRAME na určite obdobie...
A ešte by som mal otazočku na vás všemúdry a velice skúsený páni triarius a konan ked sa tak pekne navážate do Pirohu aké máte vy skúsenosti a kolko sa už vlastne pohybujete na šermiarskej scéne??? Lebo okrem poslednej Sklabine moc o vás počuť nebolo a tam na hromadke ste mali možnosť dokázť svoje schopnosti...

P.S ešte ked tak pozerám na vaše fotečky kto od koho odkopíroval tú točenicu?
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Regrúti Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4  Ďalší
Strana 2 z 4

Prejdi na: