Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Deirdre Bežný tlachal

Založený: 30 Mar 2008 Príspevky: 10 Bydlisko: Ba
|
Zaslal: So Máj 31, 2008 8:47 pm Predmet: Sermiarske vyrazi a sermiari (seminarka) |
|
|
Ludkovia chcela by som vás poprosit o pomoc pisem seminarku na Zaklady jazykovej kultury o sermiarskych výrazoch ..hmm ale neviem co a ako dalej _________________ všetko sa dá len treba chcieť |
|
Návrat hore |
|
 |
Deirdre Bežný tlachal

|
Zaslal: So Máj 31, 2008 8:49 pm Predmet: Prosiim prosíím |
|
|
pomoooooccc piste piste co si o tom myslite co by som tam mala dat co najskor budem moc moc vdacna :-*  _________________ všetko sa dá len treba chcieť |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: So Máj 31, 2008 8:52 pm Predmet: |
|
|
a o co tam ma akoze ist? _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Deirdre Bežný tlachal

|
Zaslal: So Máj 31, 2008 8:54 pm Predmet: Hmm |
|
|
ved prave to je to ja ani netusim co odomna ta zenska chce..sermiarske vyrazi ako sa rozpravame medzi sebou...no keby som tam pisala co mna napada tak hmmneviem neviem ci by sa jej to velmi pacilo _________________ všetko sa dá len treba chcieť |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: So Máj 31, 2008 9:03 pm Predmet: |
|
|
tak jej tam napis nejake pojmy zo skol a nazvy zbrani a mas to _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Deirdre Bežný tlachal

|
Zaslal: So Máj 31, 2008 9:14 pm Predmet: :-) |
|
|
to nieje az take jednoduche
:-/ _________________ všetko sa dá len treba chcieť |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: So Máj 31, 2008 9:19 pm Predmet: |
|
|
vie ten clovek,co to od teba chce nieco o serme?
lebo ked nie,tak hura,mozes si vymyslat blbosti
napis,ze zaklady nasej jazykovej kultury sa podobaju nemcine a taliancine,kvoli skolam (ako uz Triarius podotkol)
a ze inak sa vyjadrujeme,ako normalni ludeee _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Deirdre Bežný tlachal

|
Zaslal: So Máj 31, 2008 9:49 pm Predmet: :-D |
|
|
ta ucitelka netusi nic o serme...inak s tym ze sa vyjadrujeme ako kazdy normalni ludia hmm az na tie dvojzmyselne reci  _________________ všetko sa dá len treba chcieť |
|
Návrat hore |
|
 |
Matej Biroš Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006 Príspevky: 330 Bydlisko: Iglov
|
Zaslal: Ne Jún 01, 2008 12:41 pm Predmet: |
|
|
mozno by bolo dobre keby jej niekto napisal bud nazvy kombinacii krokov v talianskej skole, to by mohlo zaposobit. ja tu skolu nerobim, takze mna sa nepytajte
pripadne by mohla riesit prikazy pre boj vo formaciach, tak ako nam ich ukazoval filip na starej lubovni _________________ Piroha |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Tibenský Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 137 Bydlisko: TA
|
Zaslal: Ne Jún 01, 2008 5:42 pm Predmet: |
|
|
Sa nečuduj keď väčšina "šermiarov" vlastne ani vzpracovanu terminologiu nepouživa. Alebo kludne: býk, trpaslík, kanec. _________________ Keby si mlčal bol by si filozofom, keďže si prehovoril stal si sa volom.
www.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
igor vitovič Tlčhuba
Založený: 25 Nov 2006 Príspevky: 419 Bydlisko: Prešov
|
Zaslal: Ne Jún 01, 2008 7:25 pm Predmet: |
|
|
vechter napísal: | Sa nečuduj keď väčšina "šermiarov" vlastne ani vzpracovanu terminologiu nepouživa. Alebo kludne: býk, trpaslík, kanec. |
sabla, rytieri, samuraji....  _________________ Moj ty boh, aka som ja sermiarska sracka.... |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Kertész Tlčhuba
Založený: 19 Apr 2008 Príspevky: 138 Bydlisko: Hlohovec, Bratislava
|
Zaslal: Ut Jún 03, 2008 7:57 am Predmet: ... |
|
|
A určite nezabudni na "čiapočku"...  |
|
Návrat hore |
|
 |
woden Tlčhuba
Založený: 24 Máj 2006 Príspevky: 224
|
Zaslal: Ut Jún 03, 2008 8:46 am Predmet: |
|
|
myslis takzvanu kokotku? _________________ Man only needs two tools in life: WD-40 to make things go, and duct tape to make them stop. |
|
Návrat hore |
|
 |
fafrnka Bežný tlachal
Založený: 15 Máj 2007 Príspevky: 30 Bydlisko: Bratislava
|
Zaslal: Ut Jún 03, 2008 9:34 am Predmet: |
|
|
Deirdre, rada by som ti pomohla, ale netuším, z akého hľadiska sa chceš na tento problém pozerať. Pochopila som, že asi pôjde teda o oblasť lexikológie, ale neviem, či si chceš všímať slang šermiarov (teda porušovanie jazykovej normy) alebo odborné šermiarske výrazy, teda terminológiu. Alebo aj aj? Pokiaľ odborné pojmy, poslúchni rady chalanov a kukni nejaké knihy. Priznám sa, že ale netuším, ako chceš toto spracovať.
Na tvojom mieste by som sa radšej pustila do toho slangu. Najlepšie by bolo vziať si diktafón, nahrať rozhovory viacerých šermiarov, keď sa bavia o šerme (či už o zbraniach, spôsobe boja a pod.), alebo ich nechaj o tom len tak voľne rozprávať a tie rozhovory potom spracuj.
Môžeš napr. spočítať, koľko je tam bežných slangových výrazov, všeobecne zrozumiteľných, koľko je špecificky šermiarskych, či ide o profesionalizmy alebo nie, môžeš sa na tých ukážkach tak pokúsiť dokázať, že možno hovoriť o špecifickom šermiarskom slangu a pod.
A vyučujúca bude rada, že spravíš niečo z praxe, že budeš analyzovať priamo reč. To na učiteľov väčšinou zaberá
Priznám sa, že nič iné ma nenapadá...  _________________ Dum spiro, spero... |
|
Návrat hore |
|
 |
Deirdre Bežný tlachal

|
Zaslal: St Jún 04, 2008 11:07 am Predmet: seminarka |
|
|
dakujem velmi pekne vsetkym za rady ...seminarku som odovzdala uz iba cakam na vysledok dam vediet co nakoniec som dostala ...pouzila som nejake debaty z fora a hlasky z vystupeni ..mozno sa aj zasmeja _________________ všetko sa dá len treba chcieť |
|
Návrat hore |
|
 |
Deirdre Bežný tlachal

|
Zaslal: St Jún 04, 2008 11:07 am Predmet: :-) |
|
|
ste zlatí _________________ všetko sa dá len treba chcieť |
|
Návrat hore |
|
 |
igor vitovič Tlčhuba
Založený: 25 Nov 2006 Príspevky: 419 Bydlisko: Prešov
|
Zaslal: St Jún 04, 2008 12:22 pm Predmet: Re: seminarka |
|
|
Deirdre napísal: | dakujem velmi pekne vsetkym za rady ...seminarku som odovzdala uz iba cakam na vysledok dam vediet co nakoniec som dostala ...pouzila som nejake debaty z fora a hlasky z vystupeni ..mozno sa aj zasmeja |
no sak ved to daj sem predsa. aj my sa chceme zasmiat  _________________ Moj ty boh, aka som ja sermiarska sracka.... |
|
Návrat hore |
|
 |
|