Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Festival Červený Kamen 2008
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Podujatia
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Ladislav Vyoral
Tlčhuba

Založený: 12 Jún 2007

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 9:10 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Leni: Zkoušky muzikantů,amaterských divadelníků.... jsme tu měli oba národy za komunistů.
Já je několikrát absolvoval a vím o čem to bylo.
To opravdu něco takového chcete? U nás-hlavně v Čechách takovéto snahy také byly ale nešlo o žádné zlepšování šermu (to byla jen záminka) ale o prachsprostý byznis a parazitování na práci jiných,kterým je šerm koníčkem ale stali se nepříjemnou konkurencí "profesionálům"
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Lenka "Lenka"
Tlčhuba

Založený: 26 Feb 2007

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 9:14 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Otázka nie je ci chceme, ale ci je to nutné, ci sa tí ludia nevedia sami vyhecovat k lepším výkonom....
a parazitovat sa bude vždy a všade..... proti tomu nic nezmozeme, nemám pravdu?
Architektúra je umelecký čin a dom stroj na bývanie (Le Corbusier)
50 - ročná lebka neandrtalca (Doc. Hoššo)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 9:24 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ono nie su nutne nejake skusky, to by bolo fakt pritiahnute za vlasy...staci, aby organizatori zacali byt narocnejsi na to, koho pozyvaju - na festoch kvoli programu, na bitkach kvoli vystroji atd...a ti co sa tam nedostanu, sa bud zlepsia, aby tam mohli alebo maju vecnu smolu...jednoducha kvalita zvitazi nad kvantitou...alebo je to utopia?

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Lenka "Lenka"
Tlčhuba

Založený: 26 Feb 2007

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 9:35 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Triarius: ja dúfam že to nie je utópia....len problém je v tom, že každý organizátor má svoje kone, ktoré zapriaha a to z rôznych pohnútok..... napríklad priatelské vzťahy..... a to asi kamosovi nevysvetlíš, ked mu povieš, tak vieš čo sorry ale nie ste na tom dobre, tak vás nepozveme, to by mali hned po kamarátoch...
Architektúra je umelecký čin a dom stroj na bývanie (Le Corbusier)
50 - ročná lebka neandrtalca (Doc. Hoššo)
Návrat hore
Andrej Janičina - Jabčo
Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 9:35 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

triarius, nie je to utopia. Tak by to malo byť a sú akcie kde sa to tak deje a rozhodujúcim kritériom pre organizátora nie je to, či účinkujúci príde za pivo a párky. ďalej to už ale nebudem rozvádzať, lebo budem obvinený z elitárstva a ohovárania. Very Happy

Kuno: štúdiom nič nepokazíš a keď máš problém s interpretáciou, tak sa veci dajú konzultovať. Aj od toho je šermiarska obec komunita, aby si navzájom pomáhala aj v týchto veciach. S teba mám ale žiaľ pocit, že Ty sa štúdiu šermu vyhýbaš za každú cenu a hľadáš všetky možné dôvody prečo sa to nedá. Akoby si si sám pred sebou niečo potreboval ospravedlniť.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Martin Janičina
Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006

PríspevokZaslal: St Máj 28, 2008 7:43 am    Predmet: Odpovedať s citátom

citácia:
Přátelé z řad velkých kritiků, dovolte mi otázku:
1.Kdo z vás je vystudovaný herec nebo režisér aby mohl fundovaně hodnotit scénáře,herecké schopnosti.....vystoupení,které byly prezentovány na ČK?
2.Kdo z vás je normanským, vrcholně středověkým,renesančním...válečníkem aby mohl fundovaně hodnotit reálnost soubojů na ČK předvedených?
3.Kdo z vás je natolik univerzálním kunsthistorikem,archeologem..atd schopným posuzovat vybavení skupin na ČK.
Je-li odpověd negativní a to myslím že je zvlášt pro bod č.2
Pak Vaše kritika má maximálně váhu kritiky řadového diváka,nebo je to kritika tzv.za každou cenu,pruzení.

Kuno odpoviem ti protiotázkou, aj keď to nie je veľmi slušné. Ale, koľko si prečítal učebníc šermu? Podľa toho totiž dokážeš techniku posúdiť a ani dokonca nemusíš byť človek z minulosti. Povedz mi prosím aspoň jednu okrem Talhoffera.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Marián Baran
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: St Máj 28, 2008 8:12 am    Predmet: Odpovedať s citátom

christine napísal:
...ako som napisala prvy krat,vsetci sme po hromadkach rovnaky tak preco sa takto chovat?

Prave o tomto bol ten moj dovetok. Ja sa teda necitim byt rovnaky ako niekto iny. Preto mi tvoj prispevok prisiel naivny. K ostatnym veciam sa mi uz nechce vyjadrovat. Snad len tolko, ze samozrejme viem, ze riadne nasere, ked niekto skritizuje moju pracu. Nieco do coho som dal kus seba. A popritom ten kritik ani nemusi tusit, ze v tomto konkretnom jednom vystupeni sa posralo uplne vsetko a trebars aj vdaka vis maior. Niekto si ale potom z toho nieco zobere a na dalsi rok vsetkym vytrie zrak a niekto iny bude kopat okolo seba na fore a hladat vsemozne "vysvetlenia".

to fafrnka: To snad ani nemozes mysliet vazne. V nejakej inej teme zacina tvoj prispevok slovami "Nuž, prave som doskúšala na maturitách dejepis...". Ty skutocne naznacujes, ze je v poriadku, ked sa divakom prezentuje cosi, co nema s historiou nic spolocneho ako historia? Ak to myslis vazne, asi by si mala prestat skusat na maturitach. Nie? Jabco uz o tom hovoril, ale predsa len sa ta aj ja spytam. Budes si mysliet, ze je v poriadku, ked tanecna skupina tancujuca historicke tance odtancuje country tanec a bude ho vydavat za nejaky renesancny? Sami pred sebou si to ospravedlnia tak, ze tomu z divakou aj tak nikto nerozumie.

Kuno napísal:
Přátelé z řad velkých kritiků, dovolte mi otázku:
1.Kdo z vás je vystudovaný herec nebo režisér aby mohl fundovaně hodnotit scénáře,herecké schopnosti.....vystoupení,které byly prezentovány na ČK?
2.Kdo z vás je normanským, vrcholně středověkým,renesančním...válečníkem aby mohl fundovaně hodnotit reálnost soubojů na ČK předvedených?
3.Kdo z vás je natolik univerzálním kunsthistorikem,archeologem..atd schopným posuzovat vybavení skupin na ČK.

1. Som divak a z tejto pozicie hodnotim
2. Som divak a z tejto pozicie hodnotim
3. Som divak a z tejto pozicie hodnotim (na tuto temu som zaznamenal len pozitivne ohlasy)

Snad si nemyslis, ze kritizovat mozu len experti.
woden
Tlčhuba

Založený: 24 Máj 2006

PríspevokZaslal: St Máj 28, 2008 9:36 am    Predmet: Odpovedať s citátom

No tak po par stranach sa zase musim zapojit.

1. Poprosim moderatorov nech to tu upracu (hlavne nemazat) a daju tood nejakej strany do novej temy. Viacej ako o festivale CK2008 sa tu rozprava o kvalite tak nech to je v novej prehladnej teme.

2.Kuno.

1.Niesom vystodovany ale ako divak viem posudit co je dobre a co nie. Samozrejme z mojho pohladu. Tiez som videl uz vela vystupeni roznych skupin a teda si dovolim povedat ze mam trocha prehlad (len subjektivny zase).Tiez sa to da zistit od divakov ako reaguju a pod.

2.Na ck nebol ani jeden suboj realny. To je jasne. Hlavne robi sa vacsinou scenika ktora ma k realnosti troska dalej. Ale to je na dlhu debatu.

3.Myslim ze toto by mal zvladat kazdy aspon v zakladnom rozsahu pre svoje obdobie. V kazdej skupine by mal byt aj niekto kto vie toho najviacej o tom svojom obdobi. Predsalen neprezentujeme len serm ale aj historiu a kostymi. Uz davno mali byt spalene a znicene kostymi a vybavenie z osemdesiatich rokov v ktorych niektore skupiny este stale vystupuju. Predsalen aj historia ma v historickom serme svoje miesto.

lenka: Komisia nieje to najstastnejsie riesenie. Ako hovori kuno bolo to tu uz. A keby aj nejaka vznikla tak ako moze niekomu nieco zakazat. Vznikne hned dalsia komisia ako konkurencia a budu tu dva prip. aj viacej taborov strojit proti sebe.

Ohladom kvality a pod. Len tolko co tu bolo povedane. Ked sa na to necitim tak nejdem vystupovat. Viem ze niekedy proste clovek musi ale ako sa hovori. Radsej nespravim ziadne vystupenie ako by sosm mal spravit nejake zle.
tarkil
Tlčhuba

Založený: 27 Sep 2006

PríspevokZaslal: St Máj 28, 2008 9:55 am    Predmet: Odpovedať s citátom

no, kolko vasni, kvoli tak jednoduchemu sporu, ale vpodstate nic nove pod slnkom. ja len strucne, najprv mi neda nepovedat jednu vec, podla mna scenicke prevedenie sermu nepotrebuje (a dokonca by to asi ani nebolo moc vhodne, realne,...) uplne verne postupi podla fechtbuchov. scenicke stvarnenie, to pred divakom, ma samozrejme z neho vychadzat, ale ma byt aj ciastocne elegantne a viac umelecky hodnotne ako bojovo. v tomto smere podla mna ideal, magisteriacke skoly, elegantnost pohybu niektorych technik, (aj ked mozno v realnom boji nie celkom stastnych) je velmi vytana pre scenicke priblizenie sermu dnesnemu divakovi. realny serm, bojoveho charakteru, podla kunstu je pre mna skvor telocvicna zalezitost (max prakticka) a nie umelecka. vytvarat dalsieho mackopsa je zbytocne. to len tak mimo. Wink
a co sa tyka debaty tu na fore, tak mi neda ale mam chvilami pocit ako ked sa bavi o muzike radovi clen filharmonie z clenom kapeli co hrava pesnicky od senzusu. Laughing Laughing cize ano bavit sa mozu, ale fanusik senzusu nikdy neoceni to co ma naozaj cenu. Laughing Laughing
apropo ano vtomto som elitar, Laughing
fafrnka
Bežný tlachal

Založený: 15 Máj 2007

PríspevokZaslal: St Máj 28, 2008 10:53 am    Predmet: Odpovedať s citátom

No, ja som sa si zle vyjadrila, lebo ste ma nepochopili. Nikde v tom mojom prispevku nie je napisané, že kašlime na dôveryhodnosť a historickú vernosť. Či už ide o tance alebo šerm. Celý čas som mala na mysli výsledné prevedenie na javisku (nielen po technickej stránke). Vetou "čo tam po perfektnom dokonalom serme, ked divák pri nom zaspi, lebo tu dokonalost v nom skratka nevidí", som mala na mysli, robme veci dokonale a presvedcivo, ale treba ešte aj niečo naviac... (Teda vobec nie, kašlime na históriu. V tomto som priam zúfalý pedant a všetci čo ma poznajú, to môžu len dosvedčiť Wink ) Náročnosť divákov je rôzna, dá sa im viac či menej vyhovieť, ale dôležité je, aké nároky máme my sami na seba a na to, čo robíme.

Aj pokial ide o tance, napísala som, že dávame prednosť tancom, ktoré sú divácky pútavejšie, nie že sú odfláknuté alebo vymyslené. (Tobôž nie, že sme si k nim niečo primysleli, čo tam historicky nemá čo hľadať, len aby sme ich oživili.) To platí aj o šerme, pokiaľ robíš technicky perfektný šerm, aj tak tam väčšinou treba pridať nejakú tú šťavu navyše (samozrejme tiež historicky korektne!), aby si diváka zaujal viac. (Povedzme si pravdu, keby sa niekto pozeral na štyri za sebou idúce skupiny, ktoré budú predvádzať len na samostatných aj keď perfektných dueloch založené vystúpenia z toho istého obdobia, tak ci tak by sa pri piatej skupine asi začal nudiť... ) To znamená, ze výsledný efekt závisí nielen od kvality obsahu (myslím tým techniky), ale aj od kvality stvárnenia. A s tým isto všetci budete súhlasiť.

To zas tiež ale neznamená, že keď neviem šermovať (tancovať) zahrám divadielko a divákov oblafnem. Niektorí vtipmi a gagmi maskujú svoj nekvalitný šerm, rovnako ako tanečník može maskovať svoj nekvalitný tanec napr. nádherným kostýmom... Myslím si, ale že mnohé skupiny (tie zdravo sebakritické) vedia, ako na tom sú aj bez toho, aby im to niekto vravel, a niektoré si ani napriek oprávnenej kritike nepriznajú realitu.

A máte pravdu, aj v tanci sú skupiny, ktoré pokojne tancujú renesanciu na gotickú hudbu, prípadne si voľne vymýšľajú kroky, či iné bludy. A je pochopiteľné, že to štve tých, ktorí si dajú riadne záležať a snažia sa diváka v ničom "neošmeknúť". (V tomto, vás poctivých šermiarov, plne chápem). Ale keď tak, poviem priamo konkrétne výhrady konkrétnym ľuďom a nebudem ich teraz tu neustále dokola navyše často neurčito kritizovať, aj napriek tomu, že väčšina z tých ľudí (myslím tých, čo boli na Kameni) si vzala tú kritiku k srdcu, čo tu ozaj viacerí priamo napísali.

Takze suma sumarum, som rada, ze nam tu ide viacerým o kvalitu a historicku doveryhodnost, ostava len dufať, že tí, ktorí na to kašlú, nám to budú (či už vďaka konštruktívnej kritike alebo vďaka tomu, že skrátka nedostanú priestor) kaziť menej a menej častejšie... Ci už v šerme, tanci, hudbe, kostymoch a iných veciach Wink

PS 1: toto už hádom bolo zrozumiteľné Shocked
PS 2: súhlas s wodenom, od témy ČK 2008 sme už riadne odbehli
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Andrej Janičina - Jabčo
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 28, 2008 2:09 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Fafrnka: No presne k tomuto som sa chcel dostať. Very Happy Tej časti, ktorá je ochotná a pripravená ďalej makať tlieskam a veľmi fandím. Tí, ktorí neustoja kritiku, kvôli vlastnej ješitnosti a neochote sú mi vlastne ukradnutí. Ak táto vášnivá debata podnietila, čo i len jedného šermiara, ktorého sa kritika týkala niečo zmeniť, tak mala zmysel. A tí ostaní nech si o nás "druhej strane" (lebo rozhodne nie sme jedna skupina) myslia čo chcú, trebárs že sme nafúkanci.
Návrat hore
Ladislav Vyoral
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 28, 2008 2:17 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Mailo:Pokud hodnotíš jako divák,máš svatosvaté právo vyjádřit chválu nebo kritiku.
Dokážeš se ale při tom hodnocení oprostit od toho,že jsi šermíř? Very Happy
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Marián Baran
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 28, 2008 2:18 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

A vies co Jabco? Ty si z tych nafukancov najvacsi Razz
Andrej Janičina - Jabčo
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 28, 2008 2:20 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Kuno: popravde nerozumiem tvojej poslednej otázke a myslím si, že iba znovu rozprúdi nezmyselnú debatu. Pretože od toho by si sa práve odosobňovať nemal. O tom je fakt, že tomu aspoň trochu rozumieš, alebo by si aspoň mal.
Takouto debatou sa zas dostaneme k tomu, že divák tomu nerozumie, tak si robme čo chceme, čo už je dávno za nami. Aspoň pevne dúfam. Ak si nesmeroval k tomuto tak fakt nerozumiem k čomu.
Návrat hore
Marián Baran
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 28, 2008 2:23 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Kuno napísal:
Mailo:Pokud hodnotíš jako divák,máš svatosvaté právo vyjádřit chválu nebo kritiku.
Dokážeš se ale při tom hodnocení oprostit od toho,že jsi šermíř? Very Happy

Ahoj. To prave nedokazem. Ale preco by som sa mal? Ked sa bude na vystupenie divat reziser tak ho bude hodnotit zo svojho pohladu. A tak isto historik. Objektivne hodnotenie je fikcia. Kazdy sme subjekt a tak aj hodnotime. Nas usudok sa tvori na zaklade nasich skusenosti. Od toho sa oprostit neda.
Ladislav Vyoral
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 28, 2008 2:28 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Marcipán: Mám doma třeba toto:www.agilitas.tv , pak nejaké knihy od Ch.H.Toblera..atd.
Možná to podle Tebe není TO PRAVÉ ale to jen,že nejsem, takový jak tu někdo psal.
Talhofera jsem ani nečetl,nezajímá mne.
Ladislav Vyoral
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 28, 2008 2:31 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Majlo: Bez pruzení....Ty jsi opravdu v šermu takovým odborníkem (na takové ůrovni) jako režisér ve filmu?
Možná se mýlím ale mě tak svými příspěvky připadáš.
Pokud je tomu tak,chápu Tvé hodnocení.
Prosím o odpověd Majla,myslím že nepotřebuje advokáty. Very Happy

Naposledy upravil Ladislav Vyoral dňa St Máj 28, 2008 2:38 pm, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 28, 2008 2:35 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

moc by som to neporovnával stači sa pozriet co ako sa sa toci Smile

Naposledy upravil Pavol Uličný dňa St Máj 28, 2008 2:37 pm, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Ladislav Vyoral
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 28, 2008 2:36 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Jabco+Mailo> Zanechme této debaty,v které psaná slova jsou mnohdy chápána jinak,než by byla vyslovena.

P.S.V žádném případě si nemyslím- a je alibistické předpokládat že divák ničemu nerozumí a tím pádem ho můžeme při vystupkách "ojebávat"!!
Marián Baran
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Máj 28, 2008 2:38 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Kuno napísal:
Majlo: Bez pruzení....Ty jsi opravdu v šermu takovým odborníkem (na takové ůrovni) jako režisér ve filmu?
Pokud je tomu tak,chápu Tvé hodnocení.

Usmevne. Pocuvaj Kuno, tomuto tvojmu pristupu sa vravi demagogia. Tu je to konkretne vytrhavanie z kontextu. Kde konkretne v mojom prispevku sa ja porovnavam z filmovym reziserom. Toto mi prosim ta napis. A ziadne vykrucacky. Jedine na co som poukazoval a dokreslil to podla mna vhodnym prikladom, bolo to, ze objektivne hodnotit neviem, nechcem a nebudem. Nebojim sa povedat, ze to nezvladne nikto. Takze asi tak.

Jo a este pisem sa z j. Potom som si neni isty ci nahodou neodpovedam na nieco, co bolo pisane niekomu inemu kedze Mailo je tu registrovany tiez.

Naposledy upravil Marián Baran dňa St Máj 28, 2008 2:40 pm, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Podujatia Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Ďalší
Strana 7 z 10

Prejdi na: