|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Orber Bežný tlachal
Založený: 09 Jan 2007 Príspevky: 11
|
Zaslal: Po Máj 26, 2008 9:13 pm Predmet: |
|
|
Ešte neviem, vieš, opravujeme a dokončujeme barak (náš súkromný hrad...), ale ak by si chcel, ozvi sa, možno by si skočil k nám - je to kúsok, pokecáme, popijeme, ... |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Tibenský Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 137 Bydlisko: TA
|
Zaslal: Po Máj 26, 2008 10:06 pm Predmet: |
|
|
Neviem na Červenom Kameni som nebol ale prístup, ktorý prezentuješ je smiešny, medzi divákmi je náročné publikum a nestačí im pozerať na pár debilne teatrálnych a nesmiešnych scénok v kombinácii s odvarovým šermom. A hobby to prestáva byť v prípade ak si za to vypýtaš vstupné a je jedno či na tom zarobíš alebo nie. Inak je to čisto neprofesionálny prístup a taká skupina môže zostať na úrovni akcií pre priateľov. _________________ Keby si mlčal bol by si filozofom, keďže si prehovoril stal si sa volom.
www.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: Ut Máj 27, 2008 7:31 am Predmet: |
|
|
christine napísal: | ja vas niektorych proste nechapem.videli ste sa niekedy Vy sermiary po hromadnej bitke?sme vsetci rovnaky,spinavy a unaveny a hladny,tak preco sa tu takto slusne urazate?preco svoje interne zalezitosti,ktore vas stvu tahate sem a hanite inych?aky ma vyznam kastovanie a rozpravanie kto je lepsi?chcete zasievat svar tam kde to ludia beru ako svoje hobby?budete sa citit lepsie ked niekoho pourazate a inemu tym znechutite diskusie?neexistuje najlepsi a najhorsi sermiar tak ako neexistuje najlepsi a najdokonalejsi clovek.vsetci sa ucime a cely zivot sa ucit budeme,tak preco sa povysovat nad inych?ja obdivujem kazdu skupinu,ktora si povie,ze zorganizuje festival,pretoze to je podla mna tazky boj a potom ratat s tym,ze aj ked sa snazis ta niekto skritizuje.urcite,stane sa,najdu sa aj chyby,ale polozme si otazku,kto nerobi chyby?
a co sa tyka divakov,neviem kolky z vas tu robia od nemlatom do nemlatom,ale bezny clovek,ktory je unaveny z celeho tyzdna a ma plne zuby vazny veci riesenie problemov a chce si cez vikend oddychnut,hlada nieco,kde aj ten oddych najde,kde sa zasmeje a prijme sa uvolni,on nepotrebuje pozerat na dokonale a vazne vystupenia,toho ma dost aj v beznom zivote.pre mna je odmenou potlesk divaka a jeho smiech a smiech deti.
to je moj nazor,sice oneskoreny na cerveny kamen |
Nechcem ta podcenovat, ale tolko naivity po kope som tu uz davno nevidel. Teraz este ci je to tvoje plus alebo minus. _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
Monika Šedíková Bežný tlachal
Založený: 26 Máj 2008 Príspevky: 32
|
Zaslal: Ut Máj 27, 2008 8:36 am Predmet: |
|
|
naivity?vy proste potrebujete niekoho pourazat vsak?a ked sa niekto ohradi napriek tomu si musite nieco dokazovat?to clovek uz nemoze mat ani vlastne nazory lebo tie vase su tie spravne?mam sa teda pridat k vam a vsetkiych rad radom urazat,ze ich vystupenia su take a take?radsej budem naivna ako skoncit ako vsetci co do inych pindaju.ja by som ti len poradila zamysliet sa nad sebou,neviem ci si student alebo nejaky clovek co sedi v kancelarii,ale na slovensku prevazu unaveny ludia,ktora nemaju chut sa pozerat na kohutov co chodia po smetisku a hraju sa na pavov.tak som naivna a co?ale na rozdiel od teba ci tych co su tu taky skvely sermiary somnou sa budu bavit aj iny,lebo ja ich nehanim. |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: Ut Máj 27, 2008 8:50 am Predmet: |
|
|
christine: Az som sa normalne hanbit zacal . Ale nie, teraz bez ironie. Tento tvoj pristup nikoho dalej neposunie. Nekriticke a nesebakriticke potlapkavanie sa po pleci a mazanie medovych motuzov rovna sa v lepsom pripade stagnacia, v horsom regres. Skus si este raz prejst moje vyjadrenie sa k festivalu a najst tam nejake urazky. A to iste sprav s prispevkami inych kritikov. Myslim, ze nic podobne nenajdes. A nenajdes ani to, ze by niekto niekomu vnucoval svoj nazor. Proste to bola obycajna kritika z radov divakov.
Za tvoje rady ohladne zamyslenia sa sam nad sebou ti dakujem. Snazim sa o to kazdy den.
A este nakoniec. Tie svoje keci o urazani inych, vnucovani mojho nazoru niekomu inemu a podobne lahodky si nechaj. Nic z toho nie je pravda a akurat to vyznie smiesne. _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006 Príspevky: 355
|
Zaslal: Ut Máj 27, 2008 9:09 am Predmet: |
|
|
Ak to bolo mierene na nas, nemyslime si ze sme najlepsi sermiari a po pravde ani nie sme. Aj my pokazime vystupenie a mame sa hodne co ucit. Zle je ale ked je niekto uplne mimo a mysli si ze ake je to super. Vtedy má kritika pomoct. Viem, moze aj nastvat a urazit, ale potom to bude skor o egu ako zdravom rozume. |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Ut Máj 27, 2008 3:20 pm Predmet: |
|
|
ja som iba chcela napisat svoj prvy nazor na tomto fore ohladom cerveneho kamena,co som aj urobila a suhlasili somnou dvaja semiari co ma velmi potesilo a ani nie o den mi tu uz niekto napise o mojej naivite.ja suhlasim s kritikou,ale konstruktivnou.mne tiez pomoze,ked mi niekto povie co sa mu nepozdavalo a co by mohlo byt na mojom vystupeni lepsie,len mi vadil ako az velmi sa to tu zacalo rozoberat.ja som vobec nemala pocit,ze od zaciatku tejto temy by sa niekto potlapakaval po pleci a pod. ako vy pisete.neboj sa majlo,skor ako som sem vobec nieco napisala som si vsetko precitala,aby som nahodou nenapisala nieco co bude uplne mimo.ja nepotrebujem,aby si sa hambil o to mi vobec neslo,ale skus si aj ty od zaciatku temy precitat akym smerom sa to vsetko uberalo a bud objektivny.ani tie niektore veci co boli povedane nikoho dalej neposunu.
a co sa tyka toho tvojho posledneho dovetku o mojich kecoch a inych lahodkach,na to ti poviem iba tolko,ze si sa zase iba prejavil,uz som tajne dufala,ze si pochopil o com som pisala.
ako som napisala prvy krat,vsetci sme po hromadkach rovnaky tak preco sa takto chovat? |
|
Návrat hore |
|
 |
fafrnka Bežný tlachal
Založený: 15 Máj 2007 Príspevky: 30 Bydlisko: Bratislava
|
Zaslal: Ut Máj 27, 2008 3:38 pm Predmet: |
|
|
No ja zacinam byt paradne nastvana na to, co sa tu po Kameni rozbehlo...
Pre koho sa asi tak dokelu robia tie festivaly? Pre profesionalnych sermiarov, boduje sa to, sútazi sa v tom? Ide predsa o pobavenie divaka, obycajneho divaka, nie odbornika... Dobre, je v publiku aj zopár odborníkov, ale kolko? Asi je tusim na case, aby niekto pred vstupom na festival rozdaval anketove listky, aby sme zistili, kolko percent bezneho publika sú prave oni a kolko laici...
Pokial ide totiz o uroven vystupeni, aj my tanecnici by sme mohli divakom ukazat mnohe uzasne technicky premakane a narocnejsie tance z minulosti, ale pri vacsine by bezny divak zaspal, ak nie rovno utiekol. Preto siahame po tancoch, ktoré sú divácky pútavejšie. Tie iné si nechávame pre fajnšmekrov, ktorí tomu rozumejú, lebo na festivale by to bezného diváka nenadchlo ani náhodou. A myslím, ze to isté platí aj o serme, co tam po perfektnom dokonalom serme, ked divák pri nom zaspi, lebo tu dokonalost v nom skratka nevidí?
Ja suhlasim s christine. A nazyvat jej nazor naivnym? Tak na co potom vystupujete na festivaloch vy, co ju kritizujete? Robte vystupenie len pre pozvanych, ktori su fundovani a vzdelani a mozte potom s nimi viest odborne debaty o svojej urovni sermu, bite sa o miesta v rebricku top sermiarskych skupin atd.
to vechter: Myslim si, ze vacsina skupin nema z vystupeni zarobkovu cinnost, ale hradi si z toho cestu, kostymy, zbrane, doplnky... Podla tvojho argumentu sa potom zdá, ze ak by niekto urobil vystupenia zadarmo, ze uz nie je profesionalny... Teda, ked vystupujem pre onkologiu a nevezmem ani halier uz nie som profesional? Divna logika...
A posledna vec: Neviem ci ste slepi, pokial sa nemylim, vacsina ludi na tomto fore, ktori ucinkovali na Kameni, si tu nemaze ziadne medove motuzy popod nos ale prave naopak, vsetci priznavaju, ze je co zlepsovat, ze na sebe zamakaju. Cize vzali si z toho ponaucenie... Len vy akosi nechcete vziat na vedomie, ze festival bol tento rok aj bez vas a dokonca sa mnohym aj pacilo... (pre tych, co to nepochopili, nepisem vsetkym, ale mnohym... a to je rozdiel )  |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Janičina - Jabčo Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006 Príspevky: 325
|
Zaslal: Ut Máj 27, 2008 4:02 pm Predmet: |
|
|
Fafrnka:
Ale tu o festivale nepíšeme. Povedali sme iba čo sa nám nepáčilo na vystúpeniach šermiarskych skupín - šerm. Festival ako taký s tým nemá nič spoločné, preboha. Je jedno kto a kde ho organizuje.
Nechcem byť konfliktný a omieľať to isté, tak použijem iný príklad. Ty si tanečníčka a predpokladám, že tancu rozumieš. Snažíš sa to robiť dobre, makáš na sebe, neustále sa zlepšuješ a divákom predvedieš vždy to najlepšie, aby z toho mali radosť. A nepredpokladám, že by si si povedala, že diváci tomu -ktorému konkrétnemu tancu nerozumejú, tak je vlastne jedno ako ho zatancuješ, kľudne domotáš kroky a choreografiu si tiež nezocvičíš, lebo veď diváci to nepoznajú - chcú sa len zabaviť. Som presvedčený, že tento prístup by si nezvolila. A asi by si ani nebola rada, ak by ho zvolili iní tanečníci, lebo by začali kriviť všeobecný obraz o tvojom remesle.
Prečo by to so šermiarmi malo byť iné? Prečo by sa aj oni nemali snažiť a zlepšovať, prezentovať divákom iba to najlepšie čo vedia, pričom budú mať dobre zocvičené choreografie a scénicko-dramaturgickú stránku vystúpenia? Tomuto nerozumiem. Netvrdím, že musia byť všetci majstri sveta. Ale prečo by šermiarom mala byť tolerovaná vysoká nekvalita, keď nieje tolerovaná hudobníkom, tanečníkom, divadeľníkom,...
Ak chceš pokojne môžem byť aj konkrétny, ale to takto verejne asi nemá zmysel. Ak by chcela Christine, mohol by som pridať aj zopár veľmi konkrétnych postrehov z Lubovne, ale zas by to boli postrehy ku kvalite konkrétnej produkcie konkrétnej skupiny a nie akcie ako celku.
Môžeme mať samozrejme rozdielne názory na to či chceme vidieť vo vystúpení viac akcie, divadla, techniky, kaukliarčiny, alebo kľudne aj zebru v kanadách, to už ale bude debata o niečom inom.
Dúfam, že je to už teraz vysvetlené. |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Ut Máj 27, 2008 4:57 pm Predmet: |
|
|
fafrnka napísal: | A myslím, ze to isté platí aj o serme, co tam po perfektnom dokonalom serme, ked divák pri nom zaspi, lebo tu dokonalost v nom skratka nevidí? |
 |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Ut Máj 27, 2008 5:27 pm Predmet: |
|
|
Jabčo napísal: | Fafrnka:
Ale tu o festivale nepíšeme. Povedali sme iba čo sa nám nepáčilo na vystúpeniach šermiarskych skupín - šerm. Festival ako taký s tým nemá nič spoločné, preboha. Je jedno kto a kde ho organizuje.
Nechcem byť konfliktný a omieľať to isté, tak použijem iný príklad. Ty si tanečníčka a predpokladám, že tancu rozumieš. Snažíš sa to robiť dobre, makáš na sebe, neustále sa zlepšuješ a divákom predvedieš vždy to najlepšie, aby z toho mali radosť. A nepredpokladám, že by si si povedala, že diváci tomu -ktorému konkrétnemu tancu nerozumejú, tak je vlastne jedno ako ho zatancuješ, kľudne domotáš kroky a choreografiu si tiež nezocvičíš, lebo veď diváci to nepoznajú - chcú sa len zabaviť. Som presvedčený, že tento prístup by si nezvolila. A asi by si ani nebola rada, ak by ho zvolili iní tanečníci, lebo by začali kriviť všeobecný obraz o tvojom remesle.
Prečo by to so šermiarmi malo byť iné? Prečo by sa aj oni nemali snažiť a zlepšovať, prezentovať divákom iba to najlepšie čo vedia, pričom budú mať dobre zocvičené choreografie a scénicko-dramaturgickú stránku vystúpenia? Tomuto nerozumiem. Netvrdím, že musia byť všetci majstri sveta. Ale prečo by šermiarom mala byť tolerovaná vysoká nekvalita, keď nieje tolerovaná hudobníkom, tanečníkom, divadeľníkom,...
Ak chceš pokojne môžem byť aj konkrétny, ale to takto verejne asi nemá zmysel. Ak by chcela Christine, mohol by som pridať aj zopár veľmi konkrétnych postrehov z Lubovne, ale zas by to boli postrehy ku kvalite konkrétnej produkcie konkrétnej skupiny a nie akcie ako celku.
Môžeme mať samozrejme rozdielne názory na to či chceme vidieť vo vystúpení viac akcie, divadla, techniky, kaukliarčiny, alebo kľudne aj zebru v kanadách, to už ale bude debata o niečom inom.
Dúfam, že je to už teraz vysvetlené. |
tak s tymto plne suhlasim...a to som na CK vystupoval, vystupenie mierne domrvil a aj tak sa mi pacilo...a som rad, ze som dostal kritiku od ludi, ktori tomu rozumeju aj co to vedia, lebo sa mozem zlepsovat...
...jo a vyhovorky o minime volneho casu na trenovanie su uz fakt otrepane...ked si ides oddychnut, tak si daj kostym a motaj sa v nom na akcii...ale bez pripravy nesermuj... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

Založený: 12 Jún 2007 Príspevky: 354 Bydlisko: Malenovice Morava
|
Zaslal: Ut Máj 27, 2008 5:33 pm Predmet: |
|
|
Přátelé z řad velkých kritiků, dovolte mi otázku:
1.Kdo z vás je vystudovaný herec nebo režisér aby mohl fundovaně hodnotit scénáře,herecké schopnosti.....vystoupení,které byly prezentovány na ČK?
2.Kdo z vás je normanským, vrcholně středověkým,renesančním...válečníkem aby mohl fundovaně hodnotit reálnost soubojů na ČK předvedených?
3.Kdo z vás je natolik univerzálním kunsthistorikem,archeologem..atd schopným posuzovat vybavení skupin na ČK.
Je-li odpověd negativní a to myslím že je zvlášt pro bod č.2
Pak Vaše kritika má maximálně váhu kritiky řadového diváka,nebo je to kritika tzv.za každou cenu,pruzení. _________________ Jsem jako zrcadlo.
Smějte se a já se budu smát na vás. Mračte se a já se budu mračit též. |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: Ut Máj 27, 2008 6:17 pm Predmet: |
|
|
Kuno
nemusis mat vystudovanu medicinu,aby si vedel,ze ked sa porezes,tak ti bude tiect krv _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Ut Máj 27, 2008 6:44 pm Predmet: |
|
|
kuno,ja si myslim,ze ty co chceli ti pochopili co si chcel povedat.viem co myslis,no ber to tak,ze si zostal nepochopeny ako ja s mojim nazorom,no nastastie si ma ty,myslim,ze wandor a fafrnka pochopili.  |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

|
Zaslal: Ut Máj 27, 2008 7:21 pm Predmet: |
|
|
servant napísal: | Kuno
nemusis mat vystudovanu medicinu,aby si vedel,ze ked sa porezes,tak ti bude tiect krv |
Ano to je pravda ale protože ji vystudovanou nemám,nemohu kritizovat jak věrohodně operoval na obrazovkách TV L.Chudík, hrající primáře v serialu Nemocnice na kraji města.
Tady zdá se někteří znají i pooperační komplikace,přestože lékaři nejsou  _________________ Jsem jako zrcadlo.
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Máj 27, 2008 8:16 pm Predmet: |
|
|
ludkovia, namiesto toho, aby ste sa zamysleli, ci, co a ako mozete zlepsit, porpipade sa nasrat a tym hnusakom kibicerskym dokazat, ze to dokazete aj ovela lepsie, az sa z toho poseru, tak sa tu obhajujete, ze nie ste az taki zli a vysvetlujete si, preco to nemoze byt lepsie...o pseudoargumentoch, ze divak tomu aj tak nerozumie ani nehovorim... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Janičina - Jabčo Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006 Príspevky: 325
|
Zaslal: Ut Máj 27, 2008 8:33 pm Predmet: |
|
|
Triarius trafil klinec po hlavičke. A to tak, že ho jednou ranou zabil celý do dreva. Presne to by asi malo byť cieľom.
To by sme ale napríklad niektorí o fechtbuchoch nemohli povedať že "to jsou ty knížky kde sa směšne hrbí kreslené postavičky" |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

|
Zaslal: Ut Máj 27, 2008 8:37 pm Predmet: |
|
|
Jabčo napísal: | Triarius trafil klinec po hlavičke. A to tak, že ho jednou ranou zabil celý do dreva. Presne to by asi malo byť cieľom.
To by sme ale napríklad niektorí o fechtbuchoch nemohli povedať že "to jsou ty knížky kde sa směšne hrbí kreslené postavičky" |
Třeba já,že?
No nediv se,když pokaždé se o textu pod nimi tvrdí,že znamená něco jiného anebo-a to je horší se na něj nebere zřetel vůbec.
Ale to myslím znáš. _________________ Jsem jako zrcadlo.
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Máj 27, 2008 8:56 pm Predmet: |
|
|
ono sa to da aj bez tych fechtbuchov (aj taklen malokto rozumie tomu, co to v nich vlastne je), len to chce na sebe pracovat, nic viac _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Lenka "Lenka" Tlčhuba

Založený: 26 Feb 2007 Príspevky: 251 Bydlisko: tam, kde sa vrany otacaju
|
Zaslal: Ut Máj 27, 2008 8:58 pm Predmet: |
|
|
Kuno napísal: |
3.Kdo z vás je natolik univerzálním kunsthistorikem,archeologem..atd schopným posuzovat vybavení skupin na ČK.
Je-li odpověd negativní a to myslím že je zvlášt pro bod č.2
Pak Vaše kritika má maximálně váhu kritiky řadového diváka,nebo je to kritika tzv.za každou cenu,pruzení. |
Ja som kunsthistorik, napriek tomu nic nekomentujem, radsej... co je dobré, to pochválim (Trnaváci, Vargar, Galthilion a tý ostatní dobrý), co nie, nepochválim.
Plne súhlasím s Jabčom, s jeho príkladom, ktorý uviedol na tanci.
Viete, Slovenská jazdecká federácia ku príkladu zmenila podmienky vydávania licencií na preteky. dnes ked chcete licenciu a pretekat, musíte spravit skúšky a pochopitelne nimi prejst. Takéto nieco by sa malo zaužívat aj v šerme...... dojdes na skúsky..... vyhovies, vystupujes.... nevyhovies, makaj na sebe dalej..... lenže serm nie je ziadna športová organizácia a preto sa tu teraz vedú takéto spory. všetko závisí len na prístupe jednotlivcov ku problému. niekomu je jedno, čo predvádza a niekomu nie.
Avšak pri šermiarskom vystúpení sa logicky predpokladá, že človek vie šermovať, tak ako sa predpokladá pri vystúpení akvabel, že vedia plávať. Taktiež ked idem na rockový festival, nečakám tam ľudovky.... Takže ak niekto rád vystupuje, no nechce sa mu učiť šermovať, nech teda ide robiť ochotnícke divadlo a vystupuje na divadelných festivaloch. Myslím, že mna by tiež vypískali, keby som teraz sla z nejakou nie velmi zohranou scénkou na divadelný festival.... takže neviem, čomu sa čudujete, že tu nastala taká kritika. _________________ Forma sleduje funkciu.... (H.J. Sullivan)
Ornament je zločin .... (A. Loos)
Ušľachtilá jednoduchosť a tichá veľkosť (J.J. Winckelmann)
Architektúra je umelecký čin a dom stroj na bývanie (Le Corbusier)
50 - ročná lebka neandrtalca (Doc. Hoššo) |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|