|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Št Júl 05, 2007 12:01 pm Predmet: |
|
|
My mame okolo 26 (zatial) vystrojenych ludi, ktorych je mozne pouzit ako vojakov cisarskej strany uplne v pohode... Je tiez mozne ich pouzit aj na druhu stranu (Turci si so Sedmohradskom celkom rozumelo)...
Suhlasim s Majlom, ze veci nacvikov ci akcii je treba urcit skor... Na druhej strane, pokial by bolo uhorske vojsko poskladane z jednotiek roznych (klasicke barokove oddiely, uhorski pesi hajdusi, chorvatska jazda a podobne), nejake nacviky nie su nevyhnutne, dolezite je, aby spolu frcala ta ktora jednotka.... Na zladenie je dobre robit nacviky v pripade, ze napr. uhorski hajdusi su poskladani z clenov viacerych skupin z roznych kutov Slovenska...
Inak za jednotku na bojisku zodpoveda velitel, ten jediny musi vediet a poznat scenar bitky, vojacikov si uz poposuva sam podla potreby... Ak su naladeni na jednu vlnu, nema problem.... |
|
Návrat hore |
|
 |
Chico Bežný tlachal

Založený: 05 Aug 2006 Príspevky: 59 Bydlisko: Bratislava
|
Zaslal: Št Júl 05, 2007 9:24 pm Predmet: |
|
|
Majlo napísal: | Chico: Necakame. My na sebe aj pracujeme . |
Neboj sa Majlo, nemyslel som ten môj príspevok vôbec útočne.  |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: Št Júl 05, 2007 10:15 pm Predmet: |
|
|
Chico: Sak v poho. Ani ja  _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
Valter Pajer - Gawain Tlčhuba

Založený: 05 Apr 2007 Príspevky: 211 Bydlisko: Tam medzi BA a PK
|
Zaslal: Pi Júl 06, 2007 6:49 am Predmet: |
|
|
Ludkovi, vie mi niekto povedat nieco o bitke na Sklabine  |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Po Júl 09, 2007 8:05 am Predmet: |
|
|
Nikto tu nevravi o realite... Alebo vy sa Alchy na vystupeniach zabijate? Crying or Very sad Co uz, kazdemu co jeho jest... Hovorim o maximalnej moznej realite... Mam piku? Ok, tak ju odhodim a bezim proti formacii pikanierov s rapirom, som pocul, ze to tak fungovalo uz davno v historii... Fakt... Vazne...
Jedina vec, co sa vam tu snazi Husar i ja povedat, je to, ze vojenstvo kazdej doby malo urcite pravidla a taktiky... A ked robime bitky, patrilo by sa, aby sa tieto aspon naoko dodrziavali (to je onen realny boj, pre bystrejsich)... Vycitate Husarovi, ze nebol stret telo na telo... Mne zase vycitate, preco drbem a nutim sermiarov, aby robili bitky... A vida, nebude to asi tym, ze sermiari v situacii, ked ide k stretu kde sa zrazia formacie, mozno vedia o cosi lepsie ovladat zbrane, po ktorych by aj v minulosti vojaci siahli? Tusim sa to vola kompromis... Uz nehovorim o tom, ze narastu pocty vojsk... A mozno aj ludia venujuci sa reenactmentu by boli len radi, keby im mal kto ukazat, ako na to... A mozno by boli len radi, keby oni mohli ukazat drsnakom sermiarom, ako na ine veci... A nasleduju moje oblubene slovka ako spolupraca, spolupatricnost, zvysovanie urovne atd...
Triarus: Ako presne by si sa tvaril ty, keby si mal kracat proti siku muskiet? Ja napriklad neviem ako, podla vsetkeho by som len cusal a cumel dopredu, ci ma salvy nebudu nahodou minat... Kazdy clovek reaguje individualne, jeden krici, jeden sa rozsype, jeden sa rovno poserie... Hulakanie v tvare vacsinou dost nema vyznam, treba pocut aj velitela... A pochybujem, ze su vojaci s bezfarebnymi vyrazmi a potichu prave z ineho dovodu... Ked chces, aby ti to pripominalo realny a skutocny boj, neda sa inak, ako kuknut do mudrych knih a skusit pochopit myslenie vtedajsich ludi, velitelov, vojakov, ich pohlad na smrt, disciplinu a podobne... Ale, to uz si mi kdesi obhajil, ze to je sprostost, hehe...
Tym vsak rozhodne nechcem povedat, ze som proti prejavoaniu sa individualit... Akurat napriklad za Napoleona to slo urcite o cosi tazse... Osobne som videl pikaniera, ktory sa po rozpraseni jeho formacie "zblaznil", ja som mu to takmer uveril, ked pobehoval medzi jednotkami, plakal a smial sa, sem-tam si sadol a hojdal sa ako autista....
Gawain: Len z pocutia, takze radsej nie... |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006 Príspevky: 305 Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)
|
Zaslal: Po Júl 09, 2007 10:49 am Predmet: |
|
|
Olaff napísal: | Nikto tu nevravi o realite... Alebo vy sa Alchy na vystupeniach zabijate? Crying or Very sad Co uz, kazdemu co jeho jest... Hovorim o maximalnej moznej realite... Mam piku? Ok, tak ju odhodim a bezim proti formacii pikanierov s rapirom, som pocul, ze to tak fungovalo uz davno v historii... Fakt... Vazne...
|
Obdivujem, ako vkladáš ľuďom do úst, čo nikdy nepovedali.
Máš odkaz na stránke na LARP. Mám začať na základe toho rozhlasovať, že toto považuješ za vrchol historického šermu? Zgustol by som si. A hodne by som rozťahoval olepené zbrane, ako vrchol nehistorična.
Nikdy som na Larpe nebol. takže by som mohol dobre ťať a kritizovať...
Ale ináč som tiež milučký, a mám ťa rád...  |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Po Júl 09, 2007 10:54 am Predmet: |
|
|
Ja som na larpe bol, na nejednom, mozes skusit... |
|
Návrat hore |
|
 |
Goeffrey Bežný tlachal

Založený: 30 Apr 2008 Príspevky: 46 Bydlisko: Strážske, Slovensko
|
Zaslal: Pi Máj 02, 2008 7:19 am Predmet: hmm |
|
|
Prave toto nemam rad, mozno by som sa vam do toho nemal miesat, hoci mam iba 17 rokov, mne je to fuck nechapem preco sa hadate, mi to niekedy pripada ako hadka malych deti, jedno chce auticko a druhe tatrovku...sadnut si za jeden stol znamena viac ako sa hadat a dospiet k nicomu.
Este by ma zaujimalo, iba sa pytam, preco sa nikde nezorganizuje nejaka mass historicka bitka z obdobia napr. Slovanov., myslim ze na SVK takychto akcii chyba viac nez dost, vsade sa robi iba pokakane 15. stor. a 17. stor. dufam ze som priaznivcov nejak nesfrustroval, ja nic proti tomu, ale zamysliet by sa patrilo...mozno som vas momentalne poburil, ze mozno nie je dost skupin, ktore robia Slovanov, financie a bla bla a pod. ale ved hromadne nieco vybavit preco nie ? kazdy sa iba pozera na to, co kedy kto prinesie a vybavi nejaku bitku, preco sa sermiari nedohodnu a nieco sa neurobi, myslim ze by sa zislo velke percento ludi od nas, z CZ aj z PL. Narodne povedomie Slovakov je na dost nizkej urovni a tu nejde iba o nas Slovakov ale aj o ostatne slovanske narody. Preco kazdy odtial pracuje na Normanoch, Nemcoch a boh vie na kom vsetkom, ale nie na SLOVANOCH? je to dost smutne...opicit sa, lebo maju krajsiu historiu ? mozno o nic krajsiu ako ta nasa ! Ja nevravim, toto je demokracia, kazdy robi to co sa mu paci, aj mne sa pacia Normani a pod. ale tu uz ani decka ani dospeli pomaly nevedia, kde vsade Slovania boli, odkial prisli, aki su napr. slovan. bohovia... takato hist. bitka by mohla byt aj istou formou edukacie pre mladez a pre lud, Slovania pre nas znamenali a znamenaju vela, ovela viac ako casy ked sme boli zacleneni do Uhorska, pretoze sme mali samostatny statny utvar a mohli sme dokazat aspon nieco.
Budte hrdi na to, ze ste Slovaniaaj ked viem, ze mnohi urcite ste.
Dufam, ze to nebude iba obycajny offtopic. a ak to bude nutne vytknite mi, co som napisal zle. |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: Pi Máj 02, 2008 7:45 am Predmet: |
|
|
Goeffrey: A si si isty ze historia slovanov je aj nasou historiou? Ak mas zaujem aby sa nieco zorganizovalo tak to zorganizuj. Ja sa budem dalej hnipat v tom pokakanom 16. a 17. stor. _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Pi Máj 02, 2008 8:04 am Predmet: Re: hmm |
|
|
Goeffrey napísal: | Prave toto nemam rad, mozno by som sa vam do toho nemal miesat, hoci mam iba 17 rokov, mne je to fuck nechapem preco sa hadate, mi to niekedy pripada ako hadka malych deti, jedno chce auticko a druhe tatrovku...sadnut si za jeden stol znamena viac ako sa hadat a dospiet k nicomu.
Este by ma zaujimalo, iba sa pytam, preco sa nikde nezorganizuje nejaka mass historicka bitka z obdobia napr. Slovanov., myslim ze na SVK takychto akcii chyba viac nez dost, vsade sa robi iba pokakane 15. stor. a 17. stor. dufam ze som priaznivcov nejak nesfrustroval, ja nic proti tomu, ale zamysliet by sa patrilo...mozno som vas momentalne poburil, ze mozno nie je dost skupin, ktore robia Slovanov, financie a bla bla a pod. ale ved hromadne nieco vybavit preco nie ? kazdy sa iba pozera na to, co kedy kto prinesie a vybavi nejaku bitku, preco sa sermiari nedohodnu a nieco sa neurobi, myslim ze by sa zislo velke percento ludi od nas, z CZ aj z PL. Narodne povedomie Slovakov je na dost nizkej urovni a tu nejde iba o nas Slovakov ale aj o ostatne slovanske narody. Preco kazdy odtial pracuje na Normanoch, Nemcoch a boh vie na kom vsetkom, ale nie na SLOVANOCH? je to dost smutne...opicit sa, lebo maju krajsiu historiu ? mozno o nic krajsiu ako ta nasa ! Ja nevravim, toto je demokracia, kazdy robi to co sa mu paci, aj mne sa pacia Normani a pod. ale tu uz ani decka ani dospeli pomaly nevedia, kde vsade Slovania boli, odkial prisli, aki su napr. slovan. bohovia... takato hist. bitka by mohla byt aj istou formou edukacie pre mladez a pre lud, Slovania pre nas znamenali a znamenaju vela, ovela viac ako casy ked sme boli zacleneni do Uhorska, pretoze sme mali samostatny statny utvar a mohli sme dokazat aspon nieco.
Budte hrdi na to, ze ste Slovaniaaj ked viem, ze mnohi urcite ste.
Dufam, ze to nebude iba obycajny offtopic. a ak to bude nutne vytknite mi, co som napisal zle. |
ty kokso, pan premier objavil nase forum
pozri chlapce, ono to bude asi tym, ze nie kazdeho zaujima to "slovanske" obdobie a narodna hrdost s tym nema nic spolocne _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
AElfgar Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 158
|
Zaslal: Pi Máj 02, 2008 8:13 am Predmet: |
|
|
Sakra dakoho tie Ficove dristy o starych slovakoch fajne chytli za srdce
Pocuj Geoffrey, po kom si sa opicil ty, ked si si vyberal taky neslovansky nick? Preco si si nevybral nejakeho Mojmira alebo Rastislava?
S vyberom obdobia je to to iste ako s vyberom nicku, kazdy si zvoli to, co ho najviac bavi a co sa mu paci. Takze reci o narodnej hrdosti si strc niekam. Budes velmi prekvapeny, ked zistis, ze ludia ktorych teraz drbes za nizke narodne povedomie vedia o Slovanoch mozno viac ako ty. |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Pi Máj 02, 2008 8:16 am Predmet: |
|
|
Myslim Že nadsšenie až zápal pre vec ti nechýba. Tak do toho. Organizuj, veľa ľudí odtiaľto ti povie aká super aktivita to je , no myslim že keď niečo spravíš tak to bude plus.
Ak chceŠ začni oslovovať jednotlive skupiny a presonduj si záujem.
Na www.serm.sk ....je zoznam skupin
tam pozri koľko z nich sa venuje takémuto obdobiu a potom hop na to ...rozosli maily a až si spravíš predstavu o predbežnom záujme a predpokladaných výdavkoch, pri max skromnosti, tak nam priebežne daj vedieť sem na forum ako napreduješ ....mile radi ťa aspoň podporíme radou
Uhor Lux. |
|
Návrat hore |
|
 |
Goeffrey Bežný tlachal

|
Zaslal: Pi Máj 02, 2008 8:29 am Predmet: |
|
|
AElfgar napísal: | Sakra dakoho tie Ficove dristy o starych slovakoch fajne chytli za srdce
Pocuj Geoffrey, po kom si sa opicil ty, ked si si vyberal taky neslovansky nick? Preco si si nevybral nejakeho Mojmira alebo Rastislava?
S vyberom obdobia je to to iste ako s vyberom nicku, kazdy si zvoli to, co ho najviac bavi a co sa mu paci. Takze reci o narodnej hrdosti si strc niekam. Budes velmi prekvapeny, ked zistis, ze ludia ktorych teraz drbes za nizke narodne povedomie vedia o Slovanoch mozno viac ako ty. |
Ake Ficove dristy, co tu melies, si odniakial zo zapadu ci co ? neplet do toho pls. politiku, to tu nema nic spolocne... A co ze mam taky nick, ja som sa tez jasne vyjadril ze sa mi napr. pacia Normani a pod. ale ja som tam hovoril aj o tom, preco by sa nemohlo urobit nieco o Slovanoch a o tom ci narod pozna svoju historiu dobre, viem svoje ked niekto nevie ani kto bol Svätopluk... |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Alfi Cajzel Tlčhuba
Založený: 12 Aug 2007 Príspevky: 146 Bydlisko: panstva Žobranč,Chabrať,Blšatec
|
Zaslal: Pi Máj 02, 2008 8:31 am Predmet: |
|
|
Goeffrey zo Slovienmi to maš tak. Ako chceš niečo take hodnoverne znazornovať, keď nemaš dostatok podkladov, čo sa týka kostýmoveho vybavenia našich predkov. Čo je zatial dochovane je len jeden sokoliar na koni, kopec sedliakov a knazov. Žiaden vojak v nalezoch, aspon neviem, nebol najdený. Čo sa tyka zbraní, su nalezy, a aj spôsob použitia dochovaný. z germanskych a franských materialoch. Je mnoho ludí, ktorý to čo robia chcu predvadzať čo najpoctivejšie a snažia sa o podloženie tvrdený, prečo to maju na sebe, ale skutočnosť že doteraz objavujeme a skumame veci,o ktorých nevieme to zťažuje.A to čo si teraz myslíš že bolo, už zajtra nemusí byť pravdov a začneš dezinformovať. Preto mnohe skupiny sa venuju tomu pokakanemu 15-17 storočiu, lebo je tam dosť vela materialov na spracovanie kostýmu, večší výber zbraní a aj viac materialu na študium. A na zaver. Večšina bitiek slovienov sa uskutočnila na inom uzemí takže ukazovať luďom niečo, čo tu možno nebolo je nezmysel. |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Pi Máj 02, 2008 8:36 am Predmet: |
|
|
dobre hosi, skor nez tu zacnu zase zbytocne dristy, tak klud, bo to premazem - ma sa tu hovorit o bitkach a nie o to, kto je vacsi slovak...
Goeffrey, fakt nema zmysel osocovat tu ludi, ze sa nevenuju tomu, co ich nezaujima - tu je to o serme a historii vojenstva a nie o prebudzani narodneho povedomia (inac keby si tu trochu posurfoval, uz sme sa o tom na tomto fore bavili) - a okrem toho je tu dost ludi, ktory sa VM a podobnym veciam venuju, staci sa na nich obratit...a ak chces zorganizovat bitku s tematikou VM, prosim, rad sa pridem pozriet... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Goeffrey Bežný tlachal

|
Zaslal: Pi Máj 02, 2008 8:38 am Predmet: |
|
|
ale ved ja to beriem, ja tu nehovorim o konkretnych ludoch, viem, ze tu su ludia, ktori sa tomu venuju a ja sa tomu tesim... ja som dal iba navrh a spytal som sa...on tam zacal kecat o tom ze niekoho Ficove reci chytili  |
|
Návrat hore |
|
 |
AElfgar Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 158
|
Zaslal: Pi Máj 02, 2008 11:37 am Predmet: |
|
|
Samozrejme, lebo si proste z teba robim srandu. Pozri sa, mas 17 rokov, nemas ziadne skusenosti z organizovanim akcii, nepoznas asi ani slov. skupiny ktore sa danemu odbdobiu venuju a chces kdesi na vychode usporiadat velku bitku z raneho stredoveku. Nechci aby som ta bral vazne .
Si clenom nejakej skupiny alebo mas aspon okolo seba zopar ludi, ktori su tiez takto zapaleni pre slovanov? Co keby ste najprv ponavstevovali zopar akcii (najlepsie v CR, tam je dost kvalitnych akcii z raneho stredoveku), mozno tento rok len ako divaci. Ziskate predstavu o tom kolko ludi to robi, ako ma vyzerat vybavenie, ako vyzera taka akcia a pod. Ked ta zaujima VM odporucam ist sa pozriet na Veligrad. Bude to 9-10.8 na archeoskanzene v Modrej pri Uherskom Hradisti (http://www.velkomoravane.cz/ ).
Na SR skus ist na Cerveny kamen (tusim 18.5) alebo potom na Devin (ten by mal byt asi koncom augusta), spoznas zopar skupin zo Slovenska ktore robia aj slovanov.
Pre informacie o slovanoch odporucam forum www.livinghistory.cz. Len ta upozornujem, poriadne si na zaciatku precitaj vsetky prispevky. Ak sa chces nieco opytat tak sa pytaj konkretne, pokial tam rovno tresnes taku otazku ako tu v prispevku "pomoc pri usporaduvani bitky" tak ta tam rovno zdrbu ako maleho sysla (ten moj prvy prispevok je oproti tomu nic ) |
|
Návrat hore |
|
 |
woden Tlčhuba
Založený: 24 Máj 2006 Príspevky: 224
|
Zaslal: Pi Máj 02, 2008 11:56 am Predmet: |
|
|
Na slovenskuje par slovanov. NIeje ich az tak vela. sermiarskych skupin este menej. viem len o jednej dvoch.
Na ducovom bude aj rs bitka s tematikou slovania. Teda ak sa vobec najdu nejaky ludia co by do toho isli.
koly dalsim informaciam chod na uz spominane livinghistory.sk forum.
a fakt ako pisal aelfgar obehaj si aspon festaky a pod. prip je tu aj tema na predstavenie tak sa tam predstav a napis co to o sebe. nech vieme nakolko vazne to mame (mam) brat. _________________ Man only needs two tools in life: WD-40 to make things go, and duct tape to make them stop. |
|
Návrat hore |
|
 |
Teodomir Bežný tlachal

Založený: 26 Mar 2008 Príspevky: 43 Bydlisko: Lipany
|
Zaslal: Ne Máj 04, 2008 10:11 pm Predmet: |
|
|
Goeffrey dufam ze sa neco podari v prospech slovanov. Mozes somnou ratat, pomozem ak bude treba. Ja som nadsenec Slovanov a Velkej Moravy a urcite sa najde mnoho dalsich. _________________ Luky šipi to je moje... |
|
Návrat hore |
|
 |
tarkil Tlčhuba

Založený: 27 Sep 2006 Príspevky: 236 Bydlisko: bratislava
|
Zaslal: Po Máj 05, 2008 8:32 am Predmet: |
|
|
zo slovanmi je to tazke, a lahke zaroven, to co napisal woden vpodstate sedi, ak sa toho roku crta nieco zaujimave z obdobia VM tak to bude asi to na tom ducovom. netusim nakolko tuto akciu budeme vediet podporit my ako skupina, (kedze nevystupujeme) ale minimalne niakov vladovov prednaskov urcite. co sa tyka obdobia slovanov (este raz sem niekdo napise slovienov tak sa vyzujem) tak nic starsie ako VM podla mna nema moc velky vyznam seriozne robit (pokial si nehces vymyslat). apropo sam si napisal ze niektory dnes uz ani nevedia kdo bol svatopluk, tak pravdu povediac som hlboko presveceny ze vskutocnosti to nevies ani ty.
co sa tyka sermiarskych skupin venujucich sa "slovanskemu" obdobiu, je fakt, ze ich nieje moc (na slovensku), teda takych co by to robili tak ozaj fest a zaroven by to aj predvadzali takou tou klasickou najivnou sermiarskou formou, presne ich je asi nula. isto je zopar ludi co maju postavene svoje scenky do obdobia ranneho stredoveku, ale tam castokrat aj konci veskera, ona.... no nieje na tom podla mna nic cudne, mimo sermiarskej obce je vela nadcencov najskvor z radov LH, ktory robia veci vcelku slusne aj na vecnej a vedomostnej urovni. v serme je to trochu komplikovanejsie. poviem len za nas ako priklad, ked sme sa niekedy v roku 1999 rozhodli zaoberat aj slovanmi tak sme mimo toho co robime dodnes (teda studium seckeho co s tymto obdobim suvisi) zacali robit aj boj, vpodstate ho robime dodnes, (teda prislusne zbrane), ale keby sme robili len cisto to co vieme isto!, tak po sermiarskej stranke by nas to nenaplnalo. preto sa abgrejduje system z i33 na stity, a preto (kedze sme chceli sermovat) si sermujeme aj nemecku skolu, (pokial sa ale hovori o nemeckej skole, nemaj prosim pocit ze sa tak sermovalo len v nemecku) teda dlhy mec, pretoze pochopitelne je to zo sermiarskeho hladiska daleko zaujimavejsie a namakanejsie.
cize kazdy si v prvom rade robi co hce, a to co ho bavi, ja som hobista, nemam potrebu urobit zo svojho konicka zivnost, cize svoj volny cas si mozem predrbat tak ako uznam za vhodne. to bohuzial ale plati pre kazdeho, cize skvor sa rozculuj nad trupikmi na diskoteke, preco sa nevenuju historii, potazmo slovanom, ale uchilnemu slapaniu kapusty.  _________________ "Jaduru arik kek onak" |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|