Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
genyjus.m Bežný tlachal

Založený: 30 Mar 2007 Príspevky: 54
|
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: Ut Júl 10, 2007 5:39 pm Predmet: |
|
|
genyjus: nikto nikde netvrdil, ze za Napoleona sa "veselo" nebojovalo, pokial som si vsimol. Akurat, ze v ramci bezpecnosti sa nebezi na bodaky, rovnako ako by som ja nikoho v barokovej bitke nebodal nikoho pikou do tvare alebo v stredovekej nesekal na krize zozadu. Na bitky sa iba hrame, pamatas? Alebo nebodaj ty si taky makac, ze rubes hlava nehlava, po vystupeni vyperies z kostymu krv, zasijes si rany a pomodlis sa za padlych kamaratov? Vesely valecnik... |
|
Návrat hore |
|
 |
genyjus.m Bežný tlachal

|
Zaslal: Ut Júl 10, 2007 5:42 pm Predmet: |
|
|
deCarabas: ja som s vami nespamoval o bodakoch a pochodovani, len som chcel (off topic) vyuzit prilezitost a opytat sa Husara na armady tej doby ako to bolo s disciplinou mimo samotny boj... _________________ Even if you Meyer, you're still retarded... |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

|
Zaslal: Ut Júl 10, 2007 5:46 pm Predmet: |
|
|
genyjus: s disciplinou to bolo tak ako v inych obdobiach a tak ako v inych armadach. Ked sa dalo, kazdy si nalupil, co mohol. Myslim, ze je to logicke  |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Majak Kompas Bežný tlachal
Založený: 01 Nov 2006 Príspevky: 77 Bydlisko: všetky kraje kde sme válčili....
|
Zaslal: St Júl 11, 2007 6:36 am Predmet: |
|
|
genyjus.m napísal: | Ci si clovek moze zhruba predstavit, co sa dialo v Engerau anno 1809... |
Engerau padlo popolom spolocnym dielom rakuskych a francuzskych vojsk. Bratislava odolala, a tak sa neake rabovacky neudiali. Po otvoreni bran a vstupe Francuzkych vojakov, bola uvalena kontribucia. O malo neskor bol vyhodeny do povetria hrad Devin, a Pajštún.  _________________ Vivat Kaiser!!! |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: St Júl 11, 2007 7:27 am Predmet: |
|
|
genyjus.m napísal: | deCarabas: ja som s vami nespamoval o bodakoch a pochodovani, len som chcel (off topic) vyuzit prilezitost a opytat sa Husara na armady tej doby ako to bolo s disciplinou mimo samotny boj... |
bolo to podla prislusnosti k statu. Francuzi zivili vojnu vojnou, to znamena ze rekvirovali, vymahali kontribucie a pod. Rakusko, Nemecke krajiny a Rusko malo na svojom uzemi skladiska, kde sa vojakom vydavali vsetky nalezitosti. Na uzemi supera tahali za sebou pocetny tren, ktory im vsetko potrebne zabezpecoval. Nerobme si ale idealy, ze vsetko fungovalo. To ani zdaleka nie. A tak sa vyskytovali rabovacky na vsetkych stranach... Vseobecne boli vojska drzane pomerne nakratko, a trestane za kazdy priestupok proti reglementu. Pomerne casto na vystrahu aj na krku. _________________ Vivat Kaiser!!! |
|
Návrat hore |
|
 |
genyjus.m Bežný tlachal

|
Zaslal: St Júl 11, 2007 9:33 am Predmet: |
|
|
Husar: na tej nemeckej stranke co som nasiel, je staznost generala Jourdana, ze "vojaci zneuzivaju krajinu extremnym sposobom. Cervenam sa, ked mam velit vojsku, ktore sa sprava takto nedostojne. Ked sa dostojnici muzstvu postavia, hrozi sa im, dokonca je na nich strielane"
A ze z ca. 4,5 mil. muzov v zbrani medzi rokmi 1792-1815 150.000 padlo v boji a 2,5 mil. zomrelo od hladu a chorob. Zda sa ze s tym zasobovanim to nebolo bohvieco... _________________ Even if you Meyer, you're still retarded... |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: St Júl 11, 2007 10:00 am Predmet: |
|
|
genyjus.m napísal: | Husar: na tej nemeckej stranke co som nasiel, je staznost generala Jourdana, ze "vojaci zneuzivaju krajinu extremnym sposobom. Cervenam sa, ked mam velit vojsku, ktore sa sprava takto nedostojne. Ked sa dostojnici muzstvu postavia, hrozi sa im, dokonca je na nich strielane"
A ze z ca. 4,5 mil. muzov v zbrani medzi rokmi 1792-1815 150.000 padlo v boji a 2,5 mil. zomrelo od hladu a chorob. Zda sa ze s tym zasobovanim to nebolo bohvieco... |
Stale hovoris o francuzkej armade. A hlavne o roku 1812 a rusku. Ja ako dostojnik k.k. brannej moci tieto zvyky v armade uzurpatora budem iba podporovat...  _________________ Vivat Kaiser!!! |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

|
Zaslal: St Júl 11, 2007 10:03 am Predmet: |
|
|
genyjus: husar tusim napisal, ze zasobovanie nie vzdy fungovalo a ze si nemas robit iluzie  |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: St Júl 11, 2007 11:43 am Predmet: |
|
|
ono raqbovacky sa deju aj v sucasnosti, staci sa pozriet na priklad Irackeho historickeho muzea....  _________________ Vivat Kaiser!!! |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: St Júl 11, 2007 11:50 am Predmet: |
|
|
Armada vzdy bola, je a bude v podstate rovnaka.... Ked nenajdes vojakom cinnost ako dril, pratanie listia, lestenie topanok ci boj, budu mat cas mzsliet na hovadiny, nasledne tie hovadiny aj vykonavat... Tym skor, ze v bojovom nasadeni im tak trosku hrabka, psychicky tlak je znacny, potrebuju niekde ventilovat... Tak preco nie na niekom, kto nekladie odpor, ked je to relativne bezpecne? Bohuzial, vojny a vojaci boli vzdy krutaskove... A je skutocne jedno, o aku dobu ide... |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: St Júl 11, 2007 2:39 pm Predmet: |
|
|
Dalsim dovodom rabovania je porachobycajny boj o prezitie. Zasobovacie linie mozu byt vybudovane a branene akokolvek dobre, ale ked nie je co by cez ne prudilo v armade sa siri hlad. A nie su saty. Potom im skutocne nezostava nic ine len vyplienit okolie. Samozrejme cim su zasobovacie trasy dlhsie, tym dlhsie trva, kym pride proviant. A tak je nutne od miest vyberat vykupne a vidiek rabovat. Aby armada prezila. _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Št Júl 12, 2007 10:12 am Predmet: |
|
|
Treba si uvedomit, ze armada na pochode znici na co pride, v mierovych stavoch sa to nedeje... vtedy su vojaci dostatocne zamestnany....  _________________ Vivat Kaiser!!! |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: St Apr 30, 2008 9:26 am Predmet: |
|
|
Tak sa nam blizi opat cas obliehania... Ak si budete chciet odpocinut od sermu skupin v Stupave, pridte sa pozriet na pravy breh dunaja a uzite si chvilku napoleoniky.... tohto rocne obliehanie bude od 27.6. - 29.6. tradicne v sade J. Krala.... necakajte vstupne, ani doprovodny program, iba pokus o ukazku zivota na zaciatku 19 storocia....  _________________ Vivat Kaiser!!! |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: St Apr 30, 2008 9:40 am Predmet: |
|
|
Mile radi prídeme. |
|