|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Mirena Bežný tlachal

Založený: 03 Jan 2007 Príspevky: 37 Bydlisko: Schemnitz
|
Zaslal: Ne Apr 06, 2008 5:28 pm Predmet: Šerm a LH |
|
|
Založila som tuto tému z vášho podnetu(v podujatiach).
Chcela by som sa spýtať či to niekto skutočne robíte.
Teda vlnu namiesto flaušu, ľan namiesto bavlny:),
či radšej volíte na šatách zips ako pracné vyšívanie dierok a podobne.
Takže nech nikto nikoho neuráža a vyjadrite svoj názor |
|
Návrat hore |
|
 |
Teodomir Bežný tlachal

Založený: 26 Mar 2008 Príspevky: 43 Bydlisko: Lipany
|
Zaslal: Ne Apr 06, 2008 6:09 pm Predmet: |
|
|
ja sa snažím mnohé veci robit absolútne tradične napíklad teraz vyrezavam štít z jedného kusu dreva... potom doplnky, luky, šípi robím tradične ručne chcem abi to bolo super abi som mal dobrí pocit že som spravil maximum. _________________ Luky šipi to je moje... |
|
Návrat hore |
|
 |
Bystrík Holeček Tlčhuba

Založený: 17 Sep 2006 Príspevky: 348 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Ne Apr 06, 2008 7:03 pm Predmet: |
|
|
ja ak hovorim za seba, tak sa snazim, aby moje veci boli co najviac historicke, ale nemam napriklad rucne vysivany erb na varkoci a ani rucne presivanu presivanicu _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Ne Apr 06, 2008 7:58 pm Predmet: |
|
|
Teodomir napísal: | ja sa snažím mnohé veci robit absolútne tradične napíklad teraz vyrezavam štít z jedného kusu dreva... |
z jedneho kusu? mas to dolozene?
Inak ja presne ako konan (cim to bude?)...snazime sa mat vybavenie podla moznosti co najviac vzhladovo a funkcne povodnym, ale urcite to nie je LH - nam ide viac o vysledny efekt, ako o zachovanie postupov... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Jill Tlčhuba

Založený: 07 Jan 2007 Príspevky: 144 Bydlisko: "Modrdorf"
|
Zaslal: St Apr 09, 2008 2:34 pm Predmet: |
|
|
ono je to dobré snažiť sa čo najvernejšie zchovať, ale samozrejme podla možností....tak hej, ľanové plátno je lepšie než bavlnené, ale zase drahšie...no a ručné šitie nemusí byť tiež na škodu, aj tie postupy...celkom chápem LH ľudí...ale čo by mi pomohlo keby som aj mala kostým ručne ušitý a vyzeral by desne? to potom radšej zobrať už ten stroj, aj ked ja som s ním neni kamarátka...  _________________ phalanx distalis digiti minimi pedis sinistri  |
|
Návrat hore |
|
 |
sphinx Bežný tlachal

Založený: 05 Feb 2007 Príspevky: 78
|
Zaslal: St Apr 09, 2008 3:34 pm Predmet: |
|
|
je dobre, ked sa niekto snazi. ja urcite sa snazim o ten material, postupy nepovazujem za smrtelne dolezite. ono, ak niekto sil presivku rucne, viackrat to neurobi, to vam garangujem. a takisto som uz pekne dlho nevidela 100% lan, pretoze trh sa prisposobuje tomu, po com je dopyt. tak sa obcas musime prisposobit aj my... ale ak bavlnu na 3 metre nerozoznas od lanu, tak by ti nikto ruky stinat nemal. _________________ spes, eam etiam habent, qui nihil aliud... |
|
Návrat hore |
|
 |
Lenka "Lenka" Tlčhuba

Založený: 26 Feb 2007 Príspevky: 251 Bydlisko: tam, kde sa vrany otacaju
|
Zaslal: Po Apr 14, 2008 10:58 am Predmet: |
|
|
NO a je to tu, este ze sa tu zisla hromadka inteligentných ludí a nie nejaky LH fanatici, ktorý neakceptuju iný kostým iba ten usitý vlatnorucne vyrobenou kostenou ihlou.
Podla mojich osobných skúseností sa snaha byt co najviac LH stale rozsiruje, aj ked len velmi pozvolna ale áno. Ludí stále viac zaujíma, ako to vtedy v skutočnosti bolo a vyzeralo, ale stále sa záujem ludí zameriava len na materiály ci je to 100% bavlna, lan, hodváb atd.... poviem vám, okrem UĽUVu som nikde nevidela 100% cistý ľan, všade sú prímesy bavlny a ked vám predavačka v obchode bude tvrdit, že ten flauš je 100% vlna, tak jej neverte, pretože to by ten flauš dlho nevydržal. v dnešnej konzumnej spoločnosti je cena tahana dole a kvalita hore, takže vo všetkom najdete nejaku prímes alebo nejaké nieLH spracovanie alebo konzerváciu materiálu....
Co vsak ludí nezaujíma a je podla mna omnoho dôležitejšie ako zloženie materiálu sú dalšie velmi doležité vlastnosti dobrého kostýmu..... tak napríklad farba..... to je pre niektorých ľudí uplne šuma fuk, že akej farby maju kostým, hlavná vec, že je to 100% hocičo. stretla som sa s prípadmi, kedy holka mala na sebe sedliacke ľanové šaty, šité ručne, vyšívané ručne atd, no mala ich krásne fialové...... ručne farbené...... symbolika farieb tu bola hodne zanedbaná
Ďalší aspekt, ktorý je hodne zanedbávaný je strih.... nech mi nikto nehovorí, že v dnešnej dobe kedy sa z internetu zúrivo sťahujú celé šermiarske knihy, sa nedá stiahnuť dobový strih.... na hocičo.... od tuniky, cez gotický cotte, renesančný korzet, barokový justeaucorps atd....
Ja osobne sa snažím zájsť tak ďaleko LH, koľko mi to dotyčný človek a jeho financie dovolia a pochopitelne ako mi to dovolí ponuka textilov a galantérii (kostice z velryby tam nenájdete..)...... a zips? si snáď robíte srandu, kto v dnešnej dobe dáva na historický kostým zips?  _________________ Forma sleduje funkciu.... (H.J. Sullivan)
Ornament je zločin .... (A. Loos)
Ušľachtilá jednoduchosť a tichá veľkosť (J.J. Winckelmann)
Architektúra je umelecký čin a dom stroj na bývanie (Le Corbusier)
50 - ročná lebka neandrtalca (Doc. Hoššo) |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Alfi Cajzel Tlčhuba
Založený: 12 Aug 2007 Príspevky: 146 Bydlisko: panstva Žobranč,Chabrať,Blšatec
|
Zaslal: Po Apr 14, 2008 11:15 am Predmet: |
|
|
Ajoj Lenka predstav si kolko som ja osobne vydel zipsov a dokonca aj suchozipsi na erby, na kostýmoch. A dokonca aj gumu na nohaviciach dosť ludí používa.Podla mna dosť ludí je takých že, čo oko nevidí, srdce nebolí. Ja sa snažím mať hodnoverne kostými s prirodných materialov, až na kožušinu, ta je umela aj z galanteriou.A všetko šite strojom. |
|
Návrat hore |
|
 |
sphinx Bežný tlachal

|
Zaslal: Po Apr 14, 2008 12:57 pm Predmet: |
|
|
tak tak, farba je dolezita a malo by platit take nepisane pravidlo, ze ked chcem kakavkovo-nebickovu, mala by som to najst na dobovych iluminaciach ci malbach a aspon na 3 nezavisle. inak ta fialova nie je taka katastroficka, videla som ju parkrat na malbach aj na uplne "obyc" ludoch, ako boli pomocnici pri love. ale nemylit si ju s purpurovou, co je farba cirkevna, ale uplne ina nez fialova. _________________ spes, eam etiam habent, qui nihil aliud... |
|
Návrat hore |
|
 |
Ivan Krajčovic Bežný tlachal
Založený: 12 Sep 2006 Príspevky: 90
|
Zaslal: Po Apr 14, 2008 5:57 pm Predmet: |
|
|
Alfik napísal: | Ajoj Lenka predstav si kolko som ja osobne vydel zipsov a dokonca aj suchozipsi na erby, na kostýmoch. A dokonca aj gumu na nohaviciach dosť ludí používa.Podla mna dosť ludí je takých že, čo oko nevidí, srdce nebolí. Ja sa snažím mať hodnoverne kostými s prirodných materialov, až na kožušinu, ta je umela aj z galanteriou.A všetko šite strojom. |
zipsy to je bezna sucast poniektorych "kostymov".. tiez som nejake zazrel.
najviac ma vsak dorazili saty s poprisivanou bizuteriou - take leskle cacky macky z umelej hmoty. no "krasa"  _________________ Dokud nebudou uvedomeli, nebudou se bourit, a dokud se nevzbouri, nemohou se stat uvedomelymi. |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Po Apr 14, 2008 7:39 pm Predmet: |
|
|
Ivankraj ja mam na mysly len male perličky na kostýme, opasok, klobuk. Ale pravda tie čačky su ozaj super. A to o tých farbach kostýmov. Je nezmysel davať na sedliacke šaty farbu, ktora bola strašne draha a teda pre chudobnejiších ludí nedostupna.A nakoniec vyznam jednotlivých farieb najdete v literaturach o odievaní, len pokial sa niečo začne šiť, treba trocha popatrať v prameňoch. |
|
Návrat hore |
|
 |
Lenka "Lenka" Tlčhuba

|
Zaslal: St Apr 16, 2008 10:39 am Predmet: |
|
|
Deti moje, teší ma váš prístup. Apropo gumičky..... ved tie sa dajú veľmi jednoducho vymeniť za nejakú keprovku z bavlny a hneď je to zase o trochu viac elhá, ja len dúfam, že rivalita v tom dobrom slova zmysle neprestane a budeme sa snažiť prekonať jeden toho druhého..... (tak ako to spomínal Palo Lux v príspevku o anglickom lukostrelcovi)
Umelé ozdoby.... no záleží na tom ako veľmi umelo vyzerajú, ale mám taký silný pocit, že tu niekto reagoval na kostýmy z jednej nemenovanej požičovne....... to nech vás vôbec nevzrušuje..... najlepšie je to úplne ignorovať
Zipsy..... no máte pravdu, zopár som ich videla na turnaji na Zvolene, ale brala som to tak, že dotyční tam nechceli oxidovať v civile, tak na seba hodili niečo z požičovne........ nepredpokladám, že by s tým nikto nevyliezol na nejaký seriózny fesťák alebo nebodaj na vystúpenie....
neviem, možno som len trochu viac mierna voči takýmto "prehreškom" a omlúvam ich sama pred sebou...  _________________ Forma sleduje funkciu.... (H.J. Sullivan)
|
Návrat hore |
|
 |
Lenka "Lenka" Tlčhuba

|
Zaslal: St Apr 16, 2008 10:44 am Predmet: |
|
|
sphinx napísal: | inak ta fialova nie je taka katastroficka, videla som ju parkrat na malbach aj na uplne "obyc" ludoch, ako boli pomocnici pri love. ale nemylit si ju s purpurovou, co je farba cirkevna, ale uplne ina nez fialova. |
málo ktorý človek rozlíši purpurovú od fialovej.... to by si sa divila, koľko ľudí má fialovú za purpurovú a naopak..... ale nie je im čo vytýkať, len veľmi málo ľudí má taký cit pre farby, žeby to hneď exaktne rozlíšili.....
Ale čo by sme chceli, človek aj tak rozlišuje najviac odtieňov zo zelenej, takže kašlať na to.....
tak si treba dať nejaké zelené šaty a budeme všetci chodiť ako vodníci a nebudeme si nič závidieť  _________________ Forma sleduje funkciu.... (H.J. Sullivan)
|
Návrat hore |
|
 |
Jill Tlčhuba

Založený: 07 Jan 2007 Príspevky: 144 Bydlisko: "Modrdorf"
|
Zaslal: Pi Apr 18, 2008 6:05 pm Predmet: |
|
|
neboj Lenka, na feste na Trenčíne som tých zipsov videla viac než dosť... _________________ phalanx distalis digiti minimi pedis sinistri  |
|
Návrat hore |
|
 |
sphinx Bežný tlachal

|
Zaslal: Pi Apr 18, 2008 7:10 pm Predmet: |
|
|
lenka: no nie som si ista, ale mam za to ze purpurova je taka ako napr ciapocka na hlave papeza. to je hodne daleko od fialovej,opravte ma ak sa mylim, je to mozne.
mimochodom, boli ste niekto v carnunte? stoji tam taka figurina a na nej "dobovy kostym" rimana s topankami. togu tvorila obycajna plachta z postele obsita CERVENOU a nie purpurovou a volake kozene krpce mal ako slovania. a oni malu tu drzost predavat to za 1000 euro!!!!!!!!!!! mala som co robit aby som sa nerozosmiala namieste. vlastne to bolo smutne...  _________________ spes, eam etiam habent, qui nihil aliud... |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: So Apr 19, 2008 9:26 am Predmet: |
|
|
Sphinx len taka menšia oprava. Papež ma čapičku bielej farby, krasne jasne červene maju kardinalske postavený hodnostary a to na čo myslíš maju biskupi. Len na upresnenie. |
|
Návrat hore |
|
 |
sphinx Bežný tlachal

|
Zaslal: Ne Apr 20, 2008 6:23 pm Predmet: |
|
|
lenka: vdaka, uz v tom mam jasnejsie. inak oprava, ten kostym stal "len" 100 eur, usla mi tam nula, ale aj ta cena je fajna. _________________ spes, eam etiam habent, qui nihil aliud... |
|
Návrat hore |
|
 |
AElfgar Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 158
|
Zaslal: Ne Apr 20, 2008 7:30 pm Predmet: |
|
|
sphinx napísal: | lenka: vdaka, uz v tom mam jasnejsie. inak oprava, ten kostym stal "len" 100 eur, usla mi tam nula, ale aj ta cena je fajna. |
No tak to si v buducnosti davaj pozor na take chyby, ja som uz rozmyslal ze dam v robote vypoved a zacnem robit ksefty s kostymami . |
|
Návrat hore |
|
 |
Lenka "Lenka" Tlčhuba

|
Zaslal: Po Apr 21, 2008 11:39 am Predmet: |
|
|
sphinx napísal: | kostym stal "len" 100 eur, usla mi tam nula, ale aj ta cena je fajna. |
No jo, taky kostým dostanes aj v Kolorii a nemusiš sa trepať do Carnunta
ale v každom prípade, snaha sa cení.... _________________ Forma sleduje funkciu.... (H.J. Sullivan)
|
Návrat hore |
|
 |
Lenka "Lenka" Tlčhuba

|
Zaslal: Po Apr 21, 2008 11:40 am Predmet: |
|
|
Jill napísal: | neboj Lenka, na feste na Trenčíne som tých zipsov videla viac než dosť... |
dufam, že tento rok to už bude lepšie...... chcem si to isť pozrieť osobne  _________________ Forma sleduje funkciu.... (H.J. Sullivan)
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|