Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Matej Biroš Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006 Príspevky: 330 Bydlisko: Iglov
|
Zaslal: Št Feb 14, 2008 2:43 pm Predmet: |
|
|
aelfgar ten treti link ti nejde  _________________ Piroha |
|
Návrat hore |
|
 |
AElfgar Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 158
|
|
Návrat hore |
|
 |
Matej Biroš Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006 Príspevky: 330 Bydlisko: Iglov
|
Zaslal: Pi Feb 15, 2008 6:49 pm Predmet: |
|
|
dik. pekne to tam je  _________________ Piroha |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Pi Feb 15, 2008 7:13 pm Predmet: |
|
|
Inac ak ma pamat neklame, tak aj jazdci pouzivali najprv skor ostepy (resp. tak nejak drzali kopije) - vid http://hastings1066.com/bayeux30.shtml ...a az neskor zacali pouzivat "klasicky" sposob drzania kopije _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: Pi Feb 15, 2008 10:04 pm Predmet: |
|
|
jj, mas to aj na obrazkoch z curie vitkov,kde jazdec drzi kratku kopiju...a proste asi bodali dolu na lahku pechotu _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Hircanus Bežný tlachal
Založený: 09 Jan 2007 Príspevky: 93
|
Zaslal: So Feb 16, 2008 1:38 am Predmet: |
|
|
Triarius napísal: | Inac ak ma pamat neklame, tak aj jazdci pouzivali najprv skor ostepy (resp. tak nejak drzali kopije) - vid http://hastings1066.com/bayeux30.shtml ...a az neskor zacali pouzivat "klasicky" sposob drzania kopije |
Toto uchopenie kopije som chcel tuná dat, ale nemohol som nájst vhodny obrázok. Ide o to, ze v ranom stredoveku sa este kopijou bodalo zhora na krk alebo spoza stít nepriatela, len neskorsie, ked uz sa aj kopije vyrábali dlhsie a tazsie, sa preslo na drzanie "pod pazuchou"(vyslovene ich distingvuje Gy.Kristó vo svojej knihe o vojnovych tazeniach Arpádovcov)...ze kedy sa presne stal tento prechod, to nepoviem, ale Usáma ibn Munkidh v Kitáb al-ihtibár (napísal to cca v prelome XI-XII. str) opisuje vyhody drzania kopije pod pazuchou pred tymto tu. V kazdom pripade nie je to ostep. |
|
Návrat hore |
|
 |
|