|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
| Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
| Autor |
Správa |
Vladimír Čepela Bežný tlachal
Založený: 01 Jún 2007 Príspevky: 28
|
Zaslal: Št Feb 14, 2008 9:28 am Predmet: |
|
|
Rovnako sa pripájam k 1. miestu pre Ctibor. Predovšetkým pre to, že ich humor je nenútený. A naviac, človek má pocit ako keby ani nehrali, ale boli "takí" od prírody. _________________ Plus vera ratio valet quam vulgi opinio.
http://tsc.sk |
|
| Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006 Príspevky: 355
|
Zaslal: Št Feb 14, 2008 11:17 am Predmet: |
|
|
| Pre mna zatial Divacky: Ctibor, Originalitou: Tostabur, Sermiarsky: na slovensku neviem ale ak by som mal povedat co sa mi asi pacilo najviac, je to v cechach Adorea. Na slovensku ma pekne choreografie Cassanova. |
|
| Návrat hore |
|
 |
tarkil Tlčhuba

Založený: 27 Sep 2006 Príspevky: 236 Bydlisko: bratislava
|
Zaslal: Št Feb 14, 2008 11:29 am Predmet: |
|
|
| Marcipán napísal: | | Pre mna zatial Divacky: Ctibor, Originalitou: Tostabur, Sermiarsky: na slovensku neviem ale ak by som mal povedat co sa mi asi pacilo najviac, je to v cechach Adorea. Na slovensku ma pekne choreografie Cassanova. |
s tym sa da vpodstate suhlasit.... (aj ked tostabur ma uz casi svojej slavy davno za sebou, to je takzvany vymierajuci druh, ) _________________ "Jaduru arik kek onak" |
|
| Návrat hore |
|
 |
Andrej Janičina - Jabčo Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006 Príspevky: 325
|
Zaslal: Št Feb 14, 2008 12:04 pm Predmet: |
|
|
Marcipán: Maťo si mi vyfúkol príspevok, ale ešte okrem toho sa mi celkom páčilo v poslednej dobe aj Vargarské vystúpenie Piráti, celkom som sa bavil. No a z Čiech sa mi páči aj Durandal.
Priatelia a keď tu tak robíme rebríčky čo sa nám páči, tak vieme aj povedať čo sa nám nepáči a pomenovať to? |
|
| Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006 Príspevky: 355
|
Zaslal: Št Feb 14, 2008 12:33 pm Predmet: |
|
|
| Najstrašnejšie čo som kedy videl bol vlčí tesák na devíne 2007 a v čechách skupina Barbaři. Mrzí ma že to takto verejne hovorím, ale na druhej strane ma štve, že divák podľa nich môže nadobudnúť pocit, že toto je teda ten historický šerm. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006 Príspevky: 375 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Št Feb 14, 2008 1:08 pm Predmet: |
|
|
Velmi velmi zle bolo : Ancile, Taurus Ater, Vlci tesak. Tie co boli iba zle uz si ani nespominam kolko ich bolo. (Resp. bolo toho dost, nebudem rozpisovat) _________________ Stettner
Wer nach get hawen der darff ich kunst wenig fräwen.
Alle kunst haben leng und masse.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk |
|
| Návrat hore |
|
 |
tarkil Tlčhuba

|
Zaslal: Št Feb 14, 2008 2:01 pm Predmet: |
|
|
no ja osobne nestravim asi tak 80 (az 90) percent vystupeni, ktore sa prezentuju ako sermiarske. ale je ich zopar ktore sa mi naozaj pacia, no tak isto su aj tie ktore sa zo sedeho priemeru vymikaju nielen smerom na hor ale aj smerom nadol cim sa stavaju, podotykam u mna, tym najhlbsim spodkom. prevazne su to skupiny bojujuce nahodne, nepripravene, a nezmyselne.
no ale aby som nebol len nekonkretny a niekoho aj urazil tak za vsetkych spomeniem aspon Ancile, a secky tie ostatne...  _________________ "Jaduru arik kek onak" |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Feb 14, 2008 2:05 pm Predmet: |
|
|
| U mňa bol veľmi zlé zážitky u vyššie spomínaných, ale pridal by som ešte Draco Flameus a všetky skupiny kde sa pri vystúpeniach úprimne bojím o účinkujúcich a aj divákov. |
|
| Návrat hore |
|
 |
tarkil Tlčhuba

|
Zaslal: Št Feb 14, 2008 2:21 pm Predmet: |
|
|
jo a este dost mimo bola taka particka co toto leto pripravovala svoje aktivity v sade janka krala v bratislave. (neviem kdo to bol) ale siel som okolo na bicykli a na chvilu som sa pristavil sledoval som ich a pravdupovediac som sa nestacil cudovat... sice odvodzovali svoje umenie od majstra talhofera ale to by ste sa cudovali skoda neviem kdo to bol, robili tam nieco ako generalku, ale podla mna to racej mala byt derniera.  _________________ "Jaduru arik kek onak" |
|
| Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: Št Feb 14, 2008 2:27 pm Predmet: |
|
|
Mna najviac na sermiarskych vystupeniach stve to, ze som ziadne uz hodne dlho nevidel . Mal by som si dat jednu sezonu pauza a co to zhliadnut nech sa aj ja viem zapojit. Snad medzi tych vybornych by som zaradil este MCE z Brna. _________________ Under Jolly Roger |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Feb 14, 2008 2:34 pm Predmet: |
|
|
Inak všimli ste si ako ľahko sa nám hovorí o tom čo sa nám nepáči a s čím nechceme byť hádzaní do jedného vreca? Myslel som skôr, že sa tu budú prispievatelia konkretizácii brániť.
Ten môj podnet ani nebol myslený tak, že je treba niekoho urážať. Ide skôr o spätnú väzbu egu nám všetkým do jedného. Kto chce, si s toho niečo zoberie a kto nie,...
Takéto diskusie sú vždy plné rečí o "tých skupinách, ktoré robia hambu" a podobne, ale pokiaľ niekto nezačne byť konkrétny nikdy sa nič nezmení. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

Založený: 12 Jún 2007 Príspevky: 354 Bydlisko: Malenovice Morava
|
Zaslal: Št Feb 14, 2008 5:11 pm Predmet: |
|
|
Ahoj,je pro mne překvapením,že u Vás na Slovensku to jde mluvit konkrétně.
Taková debata v nás nikdy nebude,snad proto,že ti co by kritizovali se bojí,že sami mají nějaké to máslo na hlavě.  _________________ Jsem jako zrcadlo.
Smějte se a já se budu smát na vás. Mračte se a já se budu mračit též. |
|
| Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: Št Feb 14, 2008 6:01 pm Predmet: |
|
|
Kuno
to vies,my Slovaci sme taki "uprimni" (a vedecky je dokazane,ze miera uprimnosti rastie s litrami skonzumovaneho alkoholu)
 _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
| Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

Založený: 12 Jún 2007 Príspevky: 354 Bydlisko: Malenovice Morava
|
Zaslal: Št Feb 14, 2008 7:55 pm Predmet: |
|
|
Chtěl bych aby i lidi u nás byli aspon někdy Slováci.  _________________ Jsem jako zrcadlo.
Smějte se a já se budu smát na vás. Mračte se a já se budu mračit též. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Marián Alfi Cajzel Tlčhuba
Založený: 12 Aug 2007 Príspevky: 146 Bydlisko: panstva Žobranč,Chabrať,Blšatec
|
Zaslal: Pi Feb 15, 2008 10:56 am Predmet: |
|
|
Ludia tie zle skupiny som tiež videl a su to skupiny ktore iba šermuju bez dajakeho pribehu.Neviem či sa niečo zmenilo za posledný rok, ale na obranu Taurus Ater, maju genialne prepracovane popravy.A Tata ako kat nema chybu. Pri vzhliadnutý popravy som si myslel že som sa preniesol davno do minulosti a že to sledujem ako prostý sedliak niekde v dajakom meste z hrdelným pravom.Odsudenca lamali, striekala krv, vešali na hak,vypalovalo cejch alebo nabodavali na kôl.Ozaj brutalitka v priamom prenose.A o to ide približiť divakovi to, čo bolo. A toto je priklad že, nie každej skupine vyhovuje len šerm.Niekto je dobrý v tom a niekto v inom, ale všetci sa snažime prezentovať historiu, tak ako bola. |
|
| Návrat hore |
|
 |
fafrnka Bežný tlachal
Založený: 15 Máj 2007 Príspevky: 30 Bydlisko: Bratislava
|
Zaslal: Pi Feb 15, 2008 11:12 am Predmet: |
|
|
| Neda mi, aby som neprispela do tejto temy ako divak laik. nesermujem, ale tancujem historicke tance. No aj napriek tomu, ze sa v serme nevyznam, za tych par rokov, co sa pohybujem po vselijakych festivaloch, som toho videla uz dost. A naozaj mam pocit, ze dost podcenujete nasich divakov. Myslim si, ze inteligentny divak vie posudit, ktory serm vyzera doveryhodne a ktory vyzera ako hra malych chlapcov s drevenymi mecmi. Takisto si myslim, ze divak vie posudit, ktora scenka je vtipna nasilu, s pouzitim kopancov a lacnych dvojzmyslov, a za ktorou je kus prace, s premyslenou zapletkou a vtipnou pointou. A tiez si myslim, ze divak si pozrie aj scenku, ktora nie je vtipna ale je snahou o priblizenie doboveho koloritu so vsetkym, co k tomu patri. Samozrejme, na festivaly chodia ja divaci, ktori nie su narocni a ti si pozru vazne asi hocico. Ale to by nemal byt dovod, aby niekto dobrovolne rezignoval z narokov na seba, nech uz predvadza len serm alebo aj divadlo. Aj my tanecnici by sme mohli vselico odflkaknut, ale neda nam to. ked mame byt dvoveryhodni, chce to aj dost usila. A niekto to tu napisal, aj my sme tak trochu herci. Keby sme len vysli na javisko a ukazali sled krorkov za sebou bez toho aby sme sa pri tom aj patricne tvarili, asi by sme tych divakov velmi neocarili... Takze kazdy kto je na javisku, musi byt tak trochu hercom, ci sa mu to paci alebo nie... |
|
| Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Pi Feb 15, 2008 12:07 pm Predmet: |
|
|
fafrnka: Súhlasím. Do určitej miery sme všetci herci ak vyjdeme na javisko a mali by sme sa podľa toho správať. Ja si len nemyslím, že na to, aby bolo vystúpenie zaujímavé tak je nutné, aby to bol divadelný kus. My šermiari môžeme podľa mňa diváka zaujať podobne ako Vy tanečníci dobrou choreografiou. To je celé. A diváka by som rovnako ako ty rozhodne nepodceňoval a neuspokojil sa s tým, že ak sa diváci smiali, boli spokojní.
Alfik: Ok, beriem do momentu pokiaľ sa daná skupina prezentuje, ako historické divadlo, alebo združenie prezentujúce historické popravy. Kritika ale smerovala skôr ku šermiarskym kusom tohto združenia, alebo presnejšie ku vystúpeniam, kde sa prezentuje ako šermiarska. |
|
| Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006 Príspevky: 375 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Pi Feb 15, 2008 12:08 pm Predmet: |
|
|
Dufam, ze je dost tych spominanych narocnejsich divakov. Bohuzial sledovanost "Mojsejovcov" a pod. ma nuti si myslet, ze ich je mensina. I ked prave kvoli tej mensine sa oplati robit to dobre. Ziskat si zaujem ludi, ktorym staci lacna zabava nie je umenie. _________________ Stettner
Wer nach get hawen der darff ich kunst wenig fräwen.
Alle kunst haben leng und masse.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk |
|
| Návrat hore |
|
 |
Marián Alfi Cajzel Tlčhuba
Založený: 12 Aug 2007 Príspevky: 146 Bydlisko: panstva Žobranč,Chabrať,Blšatec
|
Zaslal: Pi Feb 15, 2008 1:22 pm Predmet: |
|
|
| Jabčo pokial sa dajaka skupina prezentuje prevažne LH a spraví trebars dobový tabor zo všetkým čo k tomu patrí a prezentuje sa aj kvazišermom,pripad napr dajaka skupina vo Švajčiarsku, neviem ako sa volaju,premakane kostými,perfektne doplnky a vybavenie, dobove zbroje a zbrane su neni šermiari?Tak prečo su pozývaný na šermiarske akcie? |
|
| Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Pi Feb 15, 2008 2:37 pm Predmet: |
|
|
| Alfik napísal: | | Jabčo pokial sa dajaka skupina prezentuje prevažne LH a spraví trebars dobový tabor zo všetkým čo k tomu patrí a prezentuje sa aj kvazišermom,pripad napr dajaka skupina vo Švajčiarsku, neviem ako sa volaju,premakane kostými,perfektne doplnky a vybavenie, dobove zbroje a zbrane su neni šermiari?Tak prečo su pozývaný na šermiarske akcie? |
to je to čo sa vola .. no teraz mi to vypadlo ale robia to Napoleonovci........všetko vymakané ....našlapane ale serm je tam len individualnou záležitosťou, verejne neprezentovanou
(nechcem sa tym povedať ze to nemôže byť tiež jedna forma ako sa k tomu postaviť) re...niečo sa to volá. |
|
| Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|