|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Martin Tibenský Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 137 Bydlisko: TA
|
Zaslal: Ne Feb 10, 2008 1:52 pm Predmet: |
|
|
Ved prave to je ten skresleny pohľad, o ktorom som tu pisal. Nechajme to tak, každý z nás je na inom brehu rieky. Vale _________________ Keby si mlčal bol by si filozofom, keďže si prehovoril stal si sa volom.
www.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Alfi Cajzel Tlčhuba
Založený: 12 Aug 2007 Príspevky: 146 Bydlisko: panstva Žobranč,Chabrať,Blšatec
|
Zaslal: Ne Feb 10, 2008 2:27 pm Predmet: |
|
|
Triarius.Tak potom robme iba šerm v telocvični a netrepme sa na hrady. Ja myslim že SHŠ by mala prezentovať aj historiu ako taku a nie len mlatiacich sa ludí.Ak rozmýšlaš týmto smerom, tak ušetríš na kostýmoch a plechoch a prídu sa na teba pozrieť len ludia čo chcu vidieť boj.A aby toho nebolo malo, sprav si aj boží sud pre oživenie. |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Ne Feb 10, 2008 2:39 pm Predmet: |
|
|
To sa velmi mylis, nechapem preco by malo byt divadlo jedinou cestou k tomu, co chceme dosiahnut. Je to len jedna z moznosti. Ked chcem ludom ukazat, ako asi vyzerali ludia v stredoveku, nepotrebujem na to nejaku 20 minutovu scenku o krcme a kopani sa do zadku alebo vystupenie plne urazok na nejakeho biskupa, aj ked sa ludia pri tom pobavia. Alebo snad chceme ludom tvrdit, ze nasi predkovia boli len obycajni, nevzdelani hulvati? Ja radsej popracujem na svojom vybaveni a sermiarskej zrucnosti a potom im ukazem, dajme tomu nejaky maly "stredoveky" tabor se vsim vsudy a popripade im ukazem aj nejaky ten sermik v zhruba dobovej vystroji, zhruba dobovym sposobom...a ukazem im tym urcite ovela viac, ako nejaki cvoci pobehujuci v divnych handrach na javisku a hrajuci nejake divadlo (teraz nechcem nikoho urazit)...nehovorim, ze aj nasa skupina nepredvadza scenky na javisku, ale to je len jedna z nasich aktivit a urcite nie ta hlavna...ak je vasim cielom bavit ludi, tak vam zostava jedine divadlo (a nepotrebujete k tomu serm a zbroje), ak chcete ozivit zabudnute casy, tak je vdaka bohu tych ciest ovela, ovela viac - je len na kazdom, co chce robit a ktorou z nich sa vida... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Ne Feb 10, 2008 2:56 pm Predmet: |
|
|
Ale dovtedy kým to dosiahneš a bude to chcieť nemale financie, to vieme všetci, bude tu kopec iných nových skupín, čo sa budu prezentovať tak ako doteraz a ak prídeš z niečim takým, tak budeš mať problem s presadením sa.A divaci bez povedomia sa tiež budu čudovať, čo sa im snažíš nahovoriť, keď ostatne skupiny prezentuju buď krčmu, alebo zbojnikov.Ako som tu už povedal chce to čas a postupnosť. |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Ne Feb 10, 2008 3:02 pm Predmet: |
|
|
Tak toho sa vobec nebojim. Skor si myslim, ze zaujmem ovela viac ako behaci po javisku. A vobec to nechce taky dlhy cas, ako si myslis. Chce to len chut a financie. A ako mozem mat problem presadit sa s niecim, co tu este nebolo? Myslim, ze organizatori si radsej pozvu skusenejsiu skupinu, ktora im ozivi ich festival stredovekym taborom ako kopec mladych skupiniek bez napadov a a skusenosti s trapnymi, otrepanymi scenkami. A ked sa budu divaci cudovat, je to len dobre. Znamena to, že som vzbudil ich zaujem. A cim viac sa budu cudovat, tym viac sa budu pytat. A ja im velmi rad odpoviem... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: Ne Feb 10, 2008 3:05 pm Predmet: |
|
|
Alfik napísal: | No ja ak by som bol iba obyčajný nevedomý divak, čo o šerme nema ani šajnu, tak pri takých vystupeniach kde sa iba mlatia bez deja by som vydržal len s toho dôvodu,aby som neprepasol dajake zranenie učinkujuceho.Neocenim ukažkovu paku, ja chcem vydieť ako toho odzbrojeneho chlapa podrežete alebo prepichnete.Pokial to ma ako taký dej pochopím aj prečo sa mlatia a môžem niekomu fandiť. |
ak si iba obycajny nevedomy divak,co nema o serme ani sajnu, tak potom si dost blbo urobil,ze si siel na sermiarsky festival _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Ne Feb 10, 2008 3:25 pm Predmet: |
|
|
No ak myslíš tak v tom, čo chceš pokračuj. Držím palce nech to výde.Ja osobne budem len rad keď sa zvyši povedomie o našej Slovenskej historii. A servant nie každý divak ide na festival s tým že chce vidieť festival. Tie sa konaju na hradoch a to su kulturne pamiatky. A ja keď mam niekde cestu a čas, tak sa tam zastavím a je mi jedno či je tam festival, alebo nie.Nemyslíš že aj takyto sa najdu a je ich dosť? |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: Ne Feb 10, 2008 6:20 pm Predmet: |
|
|
no,dajme tomu v pripade Cerveneho kamena,ci Devina,idu myslim ludia na festival (inak by neplatili vstupne)
rozhodne ,ak sa ide pozriet na kulurne pamiatky, je mu jedno,ze niekde sa kona sermiarske,ci divadelne vystupenie
samozrejme,ze na festivaloch mas aj stankarov,tance,divadlo a serm
a ak sa to vhodne zladi,tak sa ludom paci
ved na devine bolo viacero podii a kazdy pozera na to,co ho bavi...prave preto je krasna rozmanitost a urcite nebudem sediet (stat) a cumet na cisto sermiarske vystupenie,ak ma nezaujima...to vsak neznamena,ze taketo vystupenie je zle,alebo nevhodne...znamena to len to,ze konkretne mna (hovorim vseobecne,nie o sebe), jedneho zo 6 miliard ludi zaujima nieco ine...ostatnym sa to pacit moze
a ze je tych ludi menej?
nevadi,pretoze robim to,v com som dobry a prave preto to ukazujem
a mozem mat vacsi uspech pre 10 ludi,ktorym sa nieco naozaj paci,ako niekot,kto rozosmeje masu,s tym,ze ta masa si zajtra uz ani nepamata,na com sa smiala (alebo plakala,ci co...samozrejme,plati to aj naopak) _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006 Príspevky: 305 Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)
|
Zaslal: Ne Feb 10, 2008 8:34 pm Predmet: |
|
|
vechter napísal: | To Alfy: Treba sa možno niekedy zamyslieť nad tým či Váš šerm je na takej úrovni, že dokáže diváka zaujať. Možno ten neúspech nepramení, v tom ČO podávate ale aké KVALITNÉ je to čo ponúkate. Ale máš pravdu pákou alebo dobrým odšmykom by si ani mňa neohúril.
Čo sa týka divadla. Trošku mám pocit v poslednej dobe, že keď sa idem pozrieť na festival šermu mám skôr problém vidieť šerm ako divadlo, a teraz myslí šerm komplexne či už strašný alebo menej strašný. Všetci robia ohňovky, kaukliarinu, divadlá a na šerm sa akosi zabúda. Nehovoriac o tom, že scénky väčšinou prezentujú skreslený a málo erudovaný pohľad ich tvorocov na históriu. ( Viď. napr. krčma) |
Ak vystúpiš pred ľudí, a nejdeš zabiť môžeš robiť:
A) Niečo, ako ukážku šermiarskej techniky, nejakú formu (Iaido - nie to nie je správne pomenovanie, pomúžte mi teraz ma nenapadne...), alebo čo.
B) Predvádzaš duel.
A ak predvádzaš duel, a necheš zabiť, robíš divadlo, čio sa Ti to páči, alebo nie. A divadelne musíš dotiahnuť aspoň aj to, ako len dôjdeš na scénu, pokloníš sa a ako zahráš smrť bez jediného slova
Divadlo má svoje zákonitosti už tisíce rokov. Nemysli si, že robíš niečo iné, lebo to má iný názov. Ale 30 minút kydov bez ducha nie je divadlo..
Prepáčte, nejako som nepostrehol na vystúpeniach tú toľko krát spomínanú dokonalú šermiarsku skupinu, čo robí vystúpenie bez divadla. Viete mi povedať, ako sa volá, a kde vystupuje? Zatiaľ čo som videl, bolo buď nejaké spojenie šermu a divadla v rôznom pomere, alebo hrozný grc...
A prosím Vás, zavolajte si nejakého pedagóga herectva, divadlo to nie sú kopance do riti.... |
|
Návrat hore |
|
 |
Hircanus Bežný tlachal
Založený: 09 Jan 2007 Príspevky: 93
|
Zaslal: Ne Feb 10, 2008 10:00 pm Predmet: |
|
|
Nechcem nasilu oponovať tuná pár kolegom, ale podľa môjho skromného názoru divák potrebuje hlavne rôznorodosť, a preto každý druh vystúpenia má svoje opodstatnenie, či už ide o barbara Konana, kaukliarov alebo kvázi-historickú scénku zo života Stibora zo Stiboríc. Autentickosť je číri detail, samotný názov "historický šerm" ja chápem ako "šerm, ktory nie je športový, ale používa historické rekvizity". Ja síce podporujem snahu o historickú presnosť, aj lahodí srdcu ak človek vidí aspoň snahu o ňu v dajakom vystúpení, ale história je strašne náročná žena, potrebuje veľmi veľa času a energie, hlavne ak sa ňou chceme zaoberať seriózne.
Alfík: súhlasím s tebou v tom, že ak si niekto vytýči cieľ, že sa pošmátra v histórií, mal by sa skôr orientovať na tú našu. Nie som nacionalista, ani ju nijak nevyvyšujem nad ostatné, ale podla môjho pohľadu-kto nesúhlasí, beriem to, ale nesnažte sa ma presvedčiť o opaku- je slovenské historické povedomie mizerné, lipneme na vízií "praslovenskej" Veľkej Moravy, a Uhorsko považujeme za niečo cudzie (resp. sa k nemu viažu debilné mýty o nejakom 1000-ročnom útlaku)....Samozrejme myslím tým laikov, a človeka, ktorý sa s históriou nezaoberá aktívne, ale rád si pozrie to nejaké vystúpenie na Devíne...Je pravda, že každý si nech robí obdobie ktoré mu chutí, ale vždy by tam mohlo byť niečo aj z tej vlastnej.
Čo sa týka šermu samotného, podľa mňa diváka naozaj zabaví tá vizuálna časť. Aby to išlo rýchlo, sem-tam zopár trikov, a hlavne pekné kostýmy/zbroj. Samozrejme, je nuda pozerať sa na bezhlavé máchanie, ale mne osobne príde na smiech, ked vidím dvoch ťažkoodencov bojovať proti sebe používajúc síce bezchybných býkov a kancov a bársčoviem akých sekov s "historickým podložením" ale bez náležitej brutálnej sily (alebo aspoň jej náznaku). Nech si robia čo chcú, hlavné je aby ukázali niečo originálne, či už kostýmovo, alebo technicky či žánrovo.
Toto je môj pohľad, prepáčte, ak som náhodou niekoho nejak urazil, majte sa. |
|
Návrat hore |
|
 |
Matej Biroš Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006 Príspevky: 330 Bydlisko: Iglov
|
Zaslal: Ne Feb 10, 2008 11:33 pm Predmet: |
|
|
polozme si seci otazku :
bereme az vytupeni prachy (prip. inu formu zarobku)?
dajme si odpoved :
ano bereme.
co z toho vyplyva :
sme komedianti.
co robia komedianti ?
bavia ludi
seci sme komedianti a bavi nas historicky serm. je jedno v akej podobe a na akej urovni. kto chce, zlepsi sa. kto nie ten nie. naco sa rozpravame o tom kto robi divadlo a kto ne ? ak stojime na scene a nieco robime pred ludmi tak SME herci. teda ROBIME divadlo. KAZDY z nas. ci uz na urovni takej alebo onakej. toto mame seci spolocne. a co je (malo by byt) dolezite pre kazdeho z nas ? aby svoju profesiu vykonaval najlepsie. teda ak viem ze som lama (co ja osobe som ) tak pokial to nie je nevyhnutne nelezim na javisko. a ak viem ze na tom javisku byt musim tak sa snazim to urobit dobre. kazdy v ramci svojich moznosti. a co ak to robim zle ? prisiel niekto za mnou a povedal mi medzi styrmi ocami ze to robim naprd ? ano. bohuzial tych ludi zratam na prstoch jednej ruky ale velmi si ich vazim. este viac si vsak vazim tych, ktory mi ponukli aj pomoc. a ja sa pytam : prisiel niekto za vas niekedy za tymi, o kotrych si myslite ze ich vystupenie (kostymi, serm ...) su nemozne, a povedal im to a ked tak ponukol im pomoc ? nechcem odpoved, nepotrebujem vyhovorky. _________________ Piroha |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

|
Zaslal: Po Feb 11, 2008 1:50 am Predmet: |
|
|
Ešte detail. Čo je naša história? Vo vystúpení? Sú to 2 veci.
1. Historické udalosti vzťahujúce sa k našemu územiu
2. Dejiiné fakty z akéhokoľvek obdobia, čo hovoria k divákovi. Prepáčte čo máme spoločné s Dánskom? Nič? Ale veta niečo je prehnité v štáte Dánskom je určite od nás.
Takže alebo cez udalosti z nášho územia prehovárame k súčasnosti, alebo cez udalosti okolo nás hovoríme cez históriu k dnešku.
Alebo nehovoríme nič....
Pozrite na Bibliu. Jej príbehy sú z ďaleka, ale hovoria o ľuďoch, ako sme my. Nemusíme byť veriaci. Hoc i korán...
Prepáčte, miestami my táto diskusia pripomína žabu, čo sa smeje krokodílovi, že má veľkú hubu...
Odkladám klávesnicu, berem radšej šabľu a idem pracovať. Bude to užitočnejšie... |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: Po Feb 11, 2008 10:11 am Predmet: |
|
|
Myslim, ze v tejto diskusii uz bolo vsetko povedane/vysvetlene. Mna vsak napadli 2 veci, ktore by som rad poopravil. Viac krat bolo spominane, ze clovek prezentujuci serm na podiu, pred hladiskom, je automaticky hercom a hra divadlo. Nemyslim si, ze je to pravda. To iste by sa dalo povedat o tanecnikovi, kaukliarovi, kuzelnikovi ... . Scenicky serm je zalozeny na choreografiach a z tohto pohladu to ma blizsie k tancu.
Co mna ale vie riadne znechutit na vacsine divadelnych vystupeni sermiarskych skupin je nazor ich tvorcov, ze komediu zmaknu v pohode a s prehladom (nie su divadelnici tak sup ho nacvicit nejaku chujovinu lebo na nieco vazne "nemaju"). Potom su vystupenia plne priblblych grimas, otrepanych zartov, kopancov do rozkrokov. Ucinkujuci si po vystupeni myslia ako sa divaci dobre pobavili. Otazka je ci na vystupeni alebo na nich samotnych . _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Po Feb 11, 2008 10:38 am Predmet: |
|
|
Majlo: Nazor jedneho nasho rezisera: "Ked robis tragediu a poseries to, este vzdy z toho moze byt komedia. Ak ale poseries komediu, takmer vzdy z toho vyjde trapas..."
Kopance, grimasy, otrepane fory... Aj to sa da dobre spracovat (ved si kuknite Tarantinove a Rodriquezove filmy, klise na klise, dobre spracovane, hehe), otazkou je, ci to vieme dobre spracovat... V kazdom pripade, vsetkeho moc skodi... |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: Po Feb 11, 2008 11:22 am Predmet: |
|
|
Olaff: Ono aj fraska ma svoje pravidla a aj gyc a klise su vyvazene styly. Ovsem ked sa toho chyti clovek neznaly a zacne varit ako psicek a macicka, dopadne to vacsinou biedne. Inak prave film a divadlo sa v tomto style porovnavat nedaju (obzvlast amaterske divadlo s profi filmom). _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
sphinx Bežný tlachal

Založený: 05 Feb 2007 Príspevky: 78
|
Zaslal: St Feb 13, 2008 5:56 pm Predmet: |
|
|
vsetci sa tu hadate ci divadlo ano a ci nie... moj nazor je ze by sa to malo vsetko pekne s mierou skombinovat. to ze padnes prebodnuty na zem este neznamena ze hras divadlo. vsak s tym skus ist niekde na kasting ci ta vychvalia... serm bez divadla je este serm, ale divadlo bez sermu uz serm nie je, uplne logicky. ja by som si celkom rada pozrela nejake "nedivadelne" duely, kde ide cisto o to ukazat bojove umenie. akurat podla toho co som tu citala, taky niekto kto by bol toho schopny, neexistuje. a vystupenia sikovne popretkavane dialogmi sa mi pacia, rozhodne si ale pod tym nepredstavujem dialogy s teatralnostou romea a julie, to uz prave naopak patri do divadla na dosky (ktore znamenaju ze na viac uz nemate to sa tak hovori)
a tiez mi tu z celej tej diskusie vyslo ze mate divakov za totalnych dementov, bo sa bavia na krcmach a tak. vsetci co vyjdeme na javisko to v tom momente zacneme robit pre divaka a dufame ze sa mu to bude pacit, ci uz je to krcma alebo duel, tak nech mi nikto netvrdi ze on sa na to podium pchal len tak z pasie, lebo divak ho aj tak neoceni. nie je pravda ze divak nic nepostrehne, nic z toho ze typek sotva udrzal mec alebo ze beha v nemocnicnej plachte. bezny divak dokaze ocenit viac nez sa zda... a co maju vsetci proti krcme? ked uz chceme byt vsetci tak historicki, tak podla mna je krcma to najcastejsie posobisko bitiek. a to ze robis serm este neznamena ze sa do toho neda vhodne zakombinovat vhodna pastna "mlaticka" bez toho, aby si narusil celkovy dojem.
a este otazka. kto mi otvorene a bez hanby menuje nejaku skupinu, ktoru ma v ucte a mysli si ze je dobra (a neposobi v nej, pochopitelne)? bo o nijakej skupine som este od druhych nepocula ze by boli dobri. vsetko su to len ti alebo novacikovia alebo shiti na zbliti, hoci tu uz posobia peknych par rokov. kazdy to hovori o kazdom, ale ako spravne poznamenal piroha nikto ti to nepovie do oci, radsej ta poohovara. ja som skoro ziadnu slovensku skupinu nevidela, tak nemozem mat nazor. ale prosim on ctenych prispievatelov do fora...... vdaka, tot vse _________________ spes, eam etiam habent, qui nihil aliud... |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

Založený: 12 Jún 2007 Príspevky: 354 Bydlisko: Malenovice Morava
|
Zaslal: St Feb 13, 2008 6:21 pm Predmet: |
|
|
Sphinx:Všechny slovenské skupiny jsem neviděl ale tyto by mohly být vzorem ostatním:
Argyll,Jago,Vargar,Žoldnieri. Pořadí je podle abecedy.
Jistě jsou i další které jsem viděl (nebo ne )a mohl bych je sem napsat ale nepamatuji si je všechny.
Přirozeně je jasné,že ani v jedné z jmenovaných skupin nepůsobím  _________________ Jsem jako zrcadlo.
Smějte se a já se budu smát na vás. Mračte se a já se budu mračit též. |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

|
Zaslal: St Feb 13, 2008 8:37 pm Predmet: |
|
|
Pridám. Chýba mi vo výpočte ešte Bojník, Cassanova a Ctibor. Okrem toho ešte dosť ďalších, ale toto mi tu chýbalo z prvej ligy, čo by som dal pred výpočet Kuna. V jazde Maďari a Norman. Vopred sa ospravedlňujem, ak nemenujem ďalej, chcel som menovať len fakt to najlepšie. a nevidel som všetko, Viacero skupín je však s niektorými vystúpeniami veľmi blízko..
...Aj keď napríklad Ctiborácke z nudze cnosť sa mi až tak nepáčilo ako kruhová obrana a alchymista. |
|
Návrat hore |
|
 |
wandor Bežný tlachal
Založený: 04 Jan 2007 Príspevky: 56 Bydlisko: všade kde spím a bojujem
|
Zaslal: St Feb 13, 2008 9:07 pm Predmet: |
|
|
ok a zobermeto z druhej stránky. ja osobne mám rád kritiku, sám rád kritizujem vlastne kto stadeto nie taže čakám nech sa sipe popol na moju hlavu ja znesiem a na oplátku nedarujem aha a keby niekto nááááááááááááhodou nevedel tak BANDA TUPÍCH HLÁV skupina moja
ked už riešime tak objektívne ..... _________________ lepší dobrý zbrojnoš v poli ako tupý rytier na koni |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006 Príspevky: 375 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: St Feb 13, 2008 10:20 pm Predmet: |
|
|
Co sa sermu tyka, tak v tejto rovine by bolo treba este zabrat, ale inak
1. Ctibor (jednoznacne, ako u divaka co sa chce bavit u mna vyhrali)
A potom nasli by sa aj vystupenia aj inych skupin, ktore boli dobre divadelne (alebo pre publikum) zvladnute. (nie vsetky) Havrani, Tostabur, Cassanova.
Nehodnotim dojem zo sermu, tam by bol rebricek iny. _________________ Stettner
Wer nach get hawen der darff ich kunst wenig fräwen.
Alle kunst haben leng und masse.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|