Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
mattias Bežný tlachal

Založený: 15 Aug 2006 Príspevky: 91 Bydlisko: Turiec
|
Zaslal: Ne Sep 30, 2007 12:06 pm Predmet: Nádoba na pitie, na dlhšie cesty |
|
|
Čo by ste mi poradili keď sa napríklad nejaký žoldnier vyberie domov a do niečoho si naberie piť na cestu, na dlhšiu cestu, okolo konca 14. storočia? už mali fľašu? alebo do drevenej nadoby, alebo do koženeho vaku? ... Ďakujem  _________________ "Vita incerta, mors certissima" |
|
Návrat hore |
|
 |
harlequin Bežný tlachal

Založený: 23 Jún 2006 Príspevky: 66
|
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Ne Sep 30, 2007 5:58 pm Predmet: |
|
|
skus si zohnat kozenu flasku... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
woden Tlčhuba
Založený: 24 Máj 2006 Príspevky: 224
|
Zaslal: Po Okt 01, 2007 4:40 pm Predmet: |
|
|
Mas celkom dost moznosti. Neviem ako presne na to storocie ale predtym boli bezne zname drevene, kozene ba aj keramicke cutory. Tiez by sa mozno dala pouzit tekvica Vysusis ju a vylejes voskom a mas flasu. _________________ Man only needs two tools in life: WD-40 to make things go, and duct tape to make them stop. |
|
Návrat hore |
|
 |
Mirena Bežný tlachal

Založený: 03 Jan 2007 Príspevky: 37 Bydlisko: Schemnitz
|
Zaslal: Po Okt 01, 2007 4:52 pm Predmet: |
|
|
pozri na www.wojmira.pl
ale flasa sa da urobyt tak ze napevo zasijes zelany tvar,nasypes tam piesok namocis a vysusis piesok das von a tvar drzi...ale este som to neskusala  |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: Po Okt 01, 2007 10:42 pm Predmet: |
|
|
Woden
ta tekvica nie mozno,ale urcite
len pouzivali ich skor putnici,ako nejaki rytieri
tie dyne mali osmickovy prierez (cize na vysku asi ako cislica
cim boli uzatvarane,to neviem _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006 Príspevky: 305 Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)
|
Zaslal: Po Okt 01, 2007 11:52 pm Predmet: |
|
|
Takže bolo aj sklo - pozri na kutrolf...
Osobne moc neverím dreveným flašiam, ale taký súdok, to už ano. Obzvlášť, ak ho nesie bernardín...
Hlina - tiež po vypálení a vyglazovaní ano. Ale predpokladám, že sa nosili vždy zabalené, kôli rozbitnosti, V koži, slame...
Pil som zo skautského pláteného mechu z roku pána 1947? Trošku už slzil, ale minimum. Ak toľko vydržal... - tak asi aj plátno mohlo byť. |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Ut Okt 02, 2007 9:48 am Predmet: |
|
|
Mirena napísal: | pozri na www.wojmira.pl
ale flasa sa da urobyt tak ze napevo zasijes zelany tvar,nasypes tam piesok namocis a vysusis piesok das von a tvar drzi...ale este som to neskusala  |
Ja by som to este minimalne namocil v horucej vode ci vosku a zvnutra vylial vcelim voskom... Predsa len, nech to je tvrde a nezateka, vsakano.... |
|
Návrat hore |
|
 |
mattias Bežný tlachal

|
Zaslal: So Nov 10, 2007 4:12 pm Predmet: |
|
|
inak, som to spravil tak, aj voskom som tu zeleninu vylial a zhnilo ,, neviete prečo?? _________________ "Vita incerta, mors certissima" |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

|
Zaslal: So Nov 10, 2007 9:39 pm Predmet: |
|
|
mattias napísal: | inak, som to spravil tak, aj voskom som tu zeleninu vylial a zhnilo ,, neviete prečo?? |
o com?
to naco si vylial voskom zeleninu? _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006 Príspevky: 305 Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)
|
Zaslal: So Nov 10, 2007 9:54 pm Predmet: |
|
|
mattias napísal: | inak, som to spravil tak, aj voskom som tu zeleninu vylial a zhnilo ,, neviete prečo?? |
nebola 100% vysušená, alebo si ju dobre nevysušil po použití...
Ako každá normálna zelenina - zhnije |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

|
Zaslal: So Nov 10, 2007 10:02 pm Predmet: |
|
|
a co sem pletiete zeleninu? _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
mattias Bežný tlachal

|
Zaslal: So Nov 10, 2007 10:28 pm Predmet: |
|
|
Alchy: aháá, asi som ju celkom neusušil, sakriš
servant: tekvica nieje ovocie lebo je hnusná, takže musí byť zelenina _________________ "Vita incerta, mors certissima" |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

|
Zaslal: Ne Nov 11, 2007 9:52 am Predmet: |
|
|
tak rovno napisem,ze tekvica...mna napadla obvoskovana mrkva
to ze ti to nevyslo mohlo sposobit viacero okolnosti : 1. pouzil si naprd druh tekvice
to nemozes hociake,na to sa pouzivaju take,co maju prierez ako cislo 8 (cca)...proste take,co maju velmi tvrdu supu (byvaju casto vo vykladoch zahradkarstiev a podobne...sa pouizvaju na aranzovanie)
a urcite musis poriadne vystrabat vsetku duzinu,kym ti nezostane len ta tvrda supa
ak si nie si isty,ci to spravis dobre, skus si to nacvicit na patyzonoch,tie maju podobnu supu
...no a potom sa to necha pomaly vyschnut änech to nepopraska)
a az ked je to naozaj suche tak to zavoskuj _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
mattias Bežný tlachal

|
Zaslal: Ne Nov 11, 2007 10:34 am Predmet: |
|
|
jasné. ja celý nedočkavý som sa asi poponáhľal ... nevadí aj na buduci rok niečo narastie  _________________ "Vita incerta, mors certissima" |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

|
Zaslal: St Jan 09, 2008 7:06 pm Predmet: |
|
|
ten link je www.wojmir.pl (od mireny) _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
malej Bežný tlachal
Založený: 10 Júl 2008 Príspevky: 96 Bydlisko: Třebíč , Münster
|
Zaslal: Po Júl 14, 2008 9:17 pm Predmet: |
|
|
No obšil bych požadovaný tvar a nalil bych do něj horkou vodu. Jak vodu vyliju,tak láhev položím k pořádně rozpálenému ohništi,aby kůže ztvrdla a zároveň se nahřála. Když bude pořádně nahřátá naliji do ní horký včelí vosk a pořádně po stěnách nechat roztéct (můžu i opakovat). Nechat schladnout a pamtovat si,že do takovéto lahve by neměl patřit příliš silný alkohol (mohl by rozleptat vosk). No ale zase se to dá opravit . _________________ Schopný voják nepotřebuje druhou mzdu a proviant. |
|
Návrat hore |
|
 |
mattias Bežný tlachal

|
Zaslal: Po Aug 18, 2008 9:31 pm Predmet: |
|
|
malej, len pre správnosť veci, treba do tej kože čo chcem obšiť niečo dať a potom to vybrať? alebo len ušiť vak z kože a naliať doň vodu a chytí tvar? a ak ten postup č.1 bol ten čo si myslel, ako mám danú vec vybrať?
ja som si provizorne zašil fľašu do kože, ale moc sa mi toto riešenie napáči, lebo sa môže fľaša hocikdy rozbiť _________________ "Vita incerta, mors certissima" |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

|
Zaslal: Po Aug 18, 2008 10:21 pm Predmet: |
|
|
mattias
ak len zosijes kožu,tak z tej flasky bude maglajz...a nebude mat pekny tvar
navyse po dokonceni vyroby je uz tvrda,cize ti nepomoze naliat vodu,ona tvar nezmeni
co tam dat?
no to,co sa da vybrat
napriklad tam pocas vyroby sypu piesok (a ten potom zase vysypu)...lahko sa to tvaruje
alebo to mozes urobit z niecoho ineho,napr. parafinu (urobis si predpokladane vnutro, vsijes do koze...potom rozpustis parafin a vylejes ho)
ale ten piesok je asi najucinnejsi _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
malej Bežný tlachal
Založený: 10 Júl 2008 Príspevky: 96 Bydlisko: Třebíč , Münster
|
Zaslal: Po Aug 25, 2008 7:50 pm Predmet: |
|
|
S tím pískem souhlasím,také to tím dělám a je nejúčinější. _________________ Schopný voják nepotřebuje druhou mzdu a proviant. |
|
Návrat hore |
|
 |
|