Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Hircanus Bežný tlachal
Založený: 09 Jan 2007 Príspevky: 93
|
Zaslal: Ne Nov 04, 2007 10:38 pm Predmet: Husitské hnutie |
|
|
reakcia na: Viete čital som o Husovy a chcem sa opytat na nazor vas ostatnych co si myslite o tom hnuti vdaka
od Boss
Coze by som o nom mal mysliet? |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006 Príspevky: 305 Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)
|
Zaslal: Po Nov 05, 2007 12:05 am Predmet: |
|
|
Pýtaš sa na tvorivé rozvinutie ideí Viklefa v husitstve pre ich prínos k reforme cirkvi?
Na prínos k spoločnosti?
Na zmeny v bojovej taktike Husitskými vojskami?
Na zmeny v Českých zemiach v danom období?
Zlá otázka. Akoby si sa pýtal, čo si myslíš o renesancii. |
|
Návrat hore |
|
 |
Filip Lampart Tlčhuba

Založený: 28 Jún 2006 Príspevky: 106 Bydlisko: Antiqua Liblo et Eperies
|
Zaslal: Po Nov 05, 2007 5:07 pm Predmet: |
|
|
nazdar ked chces poslem ti vytah z lit., ale zamerane je to len na politicke pozadie, vojenstvo si musis pozriet v literature _________________ Honore Et Gladio |
|
Návrat hore |
|
 |
Boss Bežný tlachal

Založený: 17 Dec 2006 Príspevky: 84 Bydlisko: Topolčany
|
Zaslal: Po Nov 05, 2007 6:22 pm Predmet: |
|
|
No ospravednujem sa nejak som to nedomyslel
Ale chcel som vediet čo sy myslite tym zmyslom ako či bojoval za spravnu vec  |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: Po Nov 05, 2007 7:48 pm Predmet: |
|
|
aku spravnu vec?
bojuje sa takmer vzdy preto,aby sa na to niekto nabalil
 _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
igor vitovič Tlčhuba
Založený: 25 Nov 2006 Príspevky: 419 Bydlisko: Prešov
|
Zaslal: Ut Nov 06, 2007 4:13 pm Predmet: |
|
|
prid na to.... www.husitstvi.cz _________________ Moj ty boh, aka som ja sermiarska sracka.... |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: Št Nov 08, 2007 11:15 am Predmet: |
|
|
servant: Myslim, že Hus nebojoval preto aby sa na tom nabalil. keď teda hovoríme o jeho teologickom a filozofickom boji.
Boss: Aky boj konkretne mysliš? Husov? Boj husitov? To je dosť podstatný rozdiel. _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
Mirena Bežný tlachal

Založený: 03 Jan 2007 Príspevky: 37 Bydlisko: Schemnitz
|
Zaslal: Št Nov 08, 2007 4:30 pm Predmet: |
|
|
no, logicky vzate majster Hus si tych bojov az tak neuzil...
(ak neratame slovne) |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

|
Zaslal: Št Nov 08, 2007 10:46 pm Predmet: |
|
|
servant: nie takto som to myslel. Je mi jasne, ze Hus a jeho reformacia boli zneuzite na ekonomicke ciele jedincov a roznych vojnovyh podnikatelov. Ale co som chcel povedat bolo to, ze mi nepride, ze by Hus ako osoba chcel vyuzit svoju popularitu alebo svoju filozofiu na osobne obohatenie alebo ziskanie moci. Pretoze Boss sa podla mna pytal priamo na Husov boj.
Inak instituciu ako taku podla mna obvinit ide. Institucia je tvorena hlavne suborom pravidiel a boli to prave tie pravidla ktore on napadol. Koniec koncov nebol prvy ani posledny a niekomu to prechadzalo viac niekomu menej. _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
|
Návrat hore |
|
 |
Filip Lampart Tlčhuba

Založený: 28 Jún 2006 Príspevky: 106 Bydlisko: Antiqua Liblo et Eperies
|
Zaslal: Pi Nov 09, 2007 3:18 pm Predmet: |
|
|
Dneska už víme, kdo byli husité, byli vrazi dětí, mužů a žen.
Dneska už víme, že vládli teroru, novicka i rabín – každý upálen.
Wanastovi vjeci - Kde je cesky kral _________________ Honore Et Gladio |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Alfi Cajzel Tlčhuba
Založený: 12 Aug 2007 Príspevky: 146 Bydlisko: panstva Žobranč,Chabrať,Blšatec
|
Zaslal: Pi Nov 09, 2007 5:38 pm Predmet: |
|
|
Husitske hnutie vzniklo pre nazorový odklon od zabehnutých cirkevných tradicii a v tej dobe aj dvojvladim papežov.Cirkev v tých dobach bola skorumpovana, skazena, Viklif spísal svoje dielo storočie pred vznikom husitov a hneď bol vyhlasený za kacíra a dielo bolo zakazane.No dajako sa dostalo do čiech na Karlovu univerzitu a tam sa začalo vyučovať na teologii. Jan Hus bol jeden z mnohích knazov, ktorý začali podporovať toto učenie a uvadzať ho do života.Prapríčina je, že chceli podla tohoto učenia odstraniť triedne rozdelenie v stredoveku.Preto bol upalený, ako kacír. Samotna vzbura nebola kôli upaleniu, ale kôli tomu, že niekto chcel niečo zakazať. Môj pohlad na temu.  |
|
Návrat hore |
|
 |
Boss Bežný tlachal

Založený: 17 Dec 2006 Príspevky: 84 Bydlisko: Topolčany
|
Zaslal: Pi Nov 09, 2007 8:15 pm Predmet: |
|
|
To je v pohode  |
|
Návrat hore |
|
 |
mattias Bežný tlachal

Založený: 15 Aug 2006 Príspevky: 91 Bydlisko: Turiec
|
Zaslal: So Nov 10, 2007 4:03 pm Predmet: |
|
|
Dobré je si pozrieť trilógiu českých filmov s názvom Jan Hus, Jan Žižka, Proti všem,,,, výborné filmy, natáčané 1955, takže žiaden holywood  _________________ "Vita incerta, mors certissima" |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Alfi Cajzel Tlčhuba
Založený: 12 Aug 2007 Príspevky: 146 Bydlisko: panstva Žobranč,Chabrať,Blšatec
|
Zaslal: So Nov 10, 2007 4:43 pm Predmet: |
|
|
A kostýmovo su tie filmy vymakane.  |
|
Návrat hore |
|
 |
mattias Bežný tlachal

Založený: 15 Aug 2006 Príspevky: 91 Bydlisko: Turiec
|
Zaslal: Ne Nov 11, 2007 10:30 am Predmet: |
|
|
aj su autentické, napríklad keď jeden husit tlčie križiaka po hlave a prehne mu plech na bacinete, alebo keď po jednom padlom prejde kôň  _________________ "Vita incerta, mors certissima" |
|
Návrat hore |
|
 |
igor vitovič Tlčhuba
Založený: 25 Nov 2006 Príspevky: 419 Bydlisko: Prešov
|
Zaslal: Po Nov 12, 2007 12:38 pm Predmet: |
|
|
mattias napísal: | Dobré je si pozrieť trilógiu českých filmov s názvom Jan Hus, Jan Žižka, Proti všem,,,, výborné filmy, natáčané 1955, takže žiaden holywood  |
uplne namakane filmy. brutalne je ako vedu Husa na opalenie a co on hovori. a vobec kostymi. omg ziadne triky. tam proste bolo v tom kostole tolko ludi a ziadne finty. toto nech pustia v telke a ne Die hard.... _________________ Moj ty boh, aka som ja sermiarska sracka.... |
|
Návrat hore |
|
 |
Ľubomír Orenič Tlčhuba

Založený: 15 Aug 2006 Príspevky: 130 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Po Nov 12, 2007 1:39 pm Predmet: |
|
|
Najprv ste sa rozplývali nad sprostosťami od Senkiewicza a teraz sa rozplývate nad husitskou trilógiou+Ján Roháč z Dubé, ten vám tam chýba.. Všetko sú to sprostosti plné výmyslov Palackého, Jiráska... a poplatnosti komunistom. Keby Nemci natočili jeden film v tomto duchu tak ich obvinia z nacionalizmu atd.
Umením za mier! |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

|
Zaslal: Po Nov 12, 2007 2:15 pm Predmet: |
|
|
ing. Bobó: amen
all: Pre kriticky zmyslajuceho cloveka nemoze byt film dostacujucim zdrojom informacii. Leda tak inspiracia. _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
Vladimír Čepela Bežný tlachal
Založený: 01 Jún 2007 Príspevky: 28
|
Zaslal: Ut Dec 04, 2007 5:53 pm Predmet: Husitská trilógia |
|
|
Na svoju dobu (r. 1954 - 1957 !!!) je husitská trilógia (Jan Hus, Jan Žižka, Proti všem) pomerne dobre zvládnutým filmárskym dielom, pokiaľ ide o dobové reálie. Je tam síce viacero lapsusov, ktorým sa dalo vyhnúť (napr. "krúžkové" závesy prilieb a "krúžkové" košele, minimálne jedna zástava križiackeho vojska pred Prahou prevzatá z Dlugoszových "Banderii Prutenorum" atď.), ale keď to porovnám s inými filmami z rovnakého obdobia (napr. poľskí KRZYZACI z r. 1960, alebo El Cid z r. 1961), tak má jednoznačne navrch.
Jiráskovské videnie historických udalostí, dnes už pochopiteľne prekonané, by mi až tak nevadilo. Veľa škody však narobila komunistická cenzúra a výklad dejín (trilógia sa začala točiť len 10 rokov po vojne ...). V diskusii na www.husitstvi.cz som našiel odkaz na jednu historku z natáčania 1. dielu:
Ten Hus vypadá jako...
Veselá historka "z natáčení"
Tato anekdota je pravdivá a vyprávěl mi ji jednou sám Otakar Vávra:
Natáčet filmy v 50. letech opravdu nebylo jednoduché. Každý film, než šel do kin, musel projít schvalovacím řízením před stranickými orgány.
A to i díla tak uvědomělá jako slavná Vávrova husitská trilogie.
Po shlédnutí jedné z prvních verzí prvního dílu zavládlo v sále rozpačité mlčení a režisér už tuší, že něco nebude v pořádku.
Pak se na něj obrátí jeden ze schvalovatelů: "Vy jste se zbláznil, vždyť ten Hus tam vypadá jako nějaký kněz..." _________________ Plus vera ratio valet quam vulgi opinio.
http://tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
|