Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Obliehanie Bratislavy - 1809
Choď na stránku 1, 2, 3, 4  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Podujatia
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Martin Majak Kompas
Bežný tlachal

Založený: 01 Nov 2006

PríspevokZaslal: St Jún 13, 2007 8:04 pm    Predmet: Obliehanie Bratislavy - 1809 Odpovedať s citátom

Drahý priatelia, aj ked toto nie je typicka sermiarska akcia, pozyvame vsetkych, ktory maju zaujem vidiet Napoleonsky re-enactment na slovensku v akcii, v dnoch 29.6. - 1.7.2007 do Sadu J. Kráľa v Bratislave.

[/img]
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: St Jún 13, 2007 8:12 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Do riti, pekne blby datum, joooooooooj... Crying or Very sad
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Martin Majak Kompas
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Št Jún 14, 2007 8:15 am    Predmet: Odpovedať s citátom

bol to jediny ktory sa zmestil do kalendara napoleonskych podujati, a zaroven zmestil do doby obliehania, nebudeme robit obliehanie , ktore prebiehalo v juny a casti jula na jesen... Laughing
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Jún 14, 2007 9:00 am    Predmet: Odpovedať s citátom

samozrejme, ja to uplne chapem.... Len ma to mrzi, konecne som si chcel kuknut cosi z napoleoniky, ani neviem, ci sa nieco na SVK robi, nikde nic nepocut....
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Martin Majak Kompas
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Št Jún 14, 2007 11:59 am    Predmet: Odpovedať s citátom

ak mas o napoleoniku zaujem, posli mi na seba neaky kontakt, a poslem ti kalendar akcii.. teda aspon tych v blizkom okoli... na SVK je toto ojedinela zalezitost.... Crying or Very sad malo by tu toho byt viac, ale ked nie su ludia no co nam ostava...
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Jún 14, 2007 1:34 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Kontaktov pod mojimi prispevkami najdes ojojojoj.... A dobry kalendar nie je zly, mozno sa podari si take nieco kuknut, este som nazivo nevidel... Ale jednoznacne suhlasim s tvrdenim, ze je to cas, ked vojska a vojaci vyzerali najkrajsie v historii... Potesi militantne oko, hehe...
Návrat hore
Valter Pajer - Gawain
Tlčhuba

Založený: 05 Apr 2007

PríspevokZaslal: Po Jún 25, 2007 9:47 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ach blbi datum, aj nasa akcia je v ten termin. Confused
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Martin Majak Kompas
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Jún 26, 2007 6:21 am    Predmet: Odpovedať s citátom

ako som uz pisal bol to jediny termin, ktory boli zahranicny ucastnici ochotny akceptovat... A nechceme robit obliehanie ktore bolo na zaciatku leta 1809, niekedy po skonceni hlavnej sezony... v napoleonike sa ohlasia akcie uz niekedy koncom roka, j eto kvoli s koordinovaniu a hlavne aby sa nekrizili terminy. Sermiari sa v podstate lahko dohodnu, u nas je to tazsie tym, ze po rekonstrukciach sa tulame po celej europe podla vyrocia. Laughing
Valter Pajer - Gawain
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Júl 02, 2007 10:12 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ako to tam vlastne prebiehalo? Bol nejaky sprievodny program? Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Martin Majak Kompas
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Júl 03, 2007 6:56 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak a mame po Bratislave, tak ako pred 198 rokmi mesto odolalo Laughing

V sobotu, predviedli obe z nepriatelene strany to najlepsie zo svojho vycviku, uvod patril jazdeckemu prieskumu, po delostreleckej priprave sa k slovu dostali aj pechotne jednotky, ktore klasickou linearnou taktikou zatlacili Francuzke vojska na ustup. Cest patri vsetkym francuzskym vojakom, ktory az na velenie v priebehu bitevnej ukazky padli.

Nedelna bitka uz bola viac pre ucastnikov, ako pre divakov. Jednotky podla rozkazov svojich velitelov manevrovali, a a snazili sa ziskat strategicku prevahu. To sa nakoniec podarilo armade korzickeho samozvanca, ktorej uplne vitazstvo prekazilo iba primerie.

a co sme robili cely vikend? No to co vacsinu sermiarov nezaujima(aspon podla diskusie tu), cize cvicili, varili si v prisne dobovom tabore stravu, pokecavali s priatelmi a nezatazovali sme sa starostami, ako vyplnit cas divakov. Nase akcie su urcene hlavne nam. Poskytnu nam cas na stretnutia s jednotkami s inych krajin. Ked ze nevyberame ziadne vlezne, nie sme povinny za prispevky poskytovat akukolvek sluzbu. Poziadavky a ocakavania produkcie sme splnili a tak sa mozme tesit, ze o rok sa opat stretneme na ostrove Au nedaleko Engerau Twisted Evil Laughing Laughing
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Júl 03, 2007 7:34 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Inak, vcera mi nejaky kamarat hovoril, ze vam akciu novinari z Pravdy nie prave najlepsie ohodnotili, hm... Nemozem presne povedat, o com to bolo, pretoze som to necital, takze len takto...

Osobne si vsak myslim, ze ked robite akcie pre seba, moze vam to byt asi jedno, hehe...

Len tak zo zvedavosti, kolko vas tam bolo, cca mi staci....
Návrat hore
Valter Pajer - Gawain
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Júl 03, 2007 8:13 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Mna to dost zaujalo, lebo bola na to dost velka reklama a remeselnici, ktori prisli na nas fest niekedy v priebehu vraveli, ze je to tam onicom. Confused
Skoda, ze som sa tam nemohol pozriet. Crying or Very sad
Návrat hore
Martin Majak Kompas
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Júl 03, 2007 9:18 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Gawain napísal:
Mna to dost zaujalo, lebo bola na to dost velka reklama a remeselnici, ktori prisli na nas fest niekedy v priebehu vraveli, ze je to tam onicom. Confused
Skoda, ze som sa tam nemohol pozriet. Crying or Very sad

neda mi nereagovat, ale ked su remeselnici rozlozeny pri Auparku, a vojensky tabor je na tyrsovom nabrezi, co asi mozu ocakavat? Very Happy A ked ze su zvyknuty na sermiarske festivaly, tak ich aj ocakavaju... svojich divakov si akcia nasla....
¨
Re-enactment nie je o produkovani neakeho diela, je o hladani, a spoznavani historie a zivote... Nepotrebujeme k nasej spokojnosti davy divakov, ale kto chce spoznat ako to vyzeralo v skutocnom tabore moze si najst to svoje... nebudem tvrdit, ze sme dokonaly, to nie ale proti beznemu taboru "historickych sermiarov" sa mate co od nas ucit. Pre remeselnika je o nicom ked nepreda svoju produkciu. Pre nas to nie je podstatne. Podstatne je to co sa deje mimo pohlady divakov, radost zo stretnutia, z novych doplnkov tabora, z pohladu na cviciace jednotky. Laikovi nic nepovie zmena formacie, ale pre nas je to krasa, ak sa 12 jednotiek hovoriacich 5 jazykmi dokaze jednoliato operovat pod jednotnym velenim v bitevnej ukazke. Ukazte mi jednu vasu akciu na ktorej sa na tak malu plochu ako je to udolicko za Leberfingerom ulozi 10 jazdcov, 12 kanonov s posadkami a 15 pechotnych jednotiek, ktore spolupracuju, a respektuju velenie. 250 ucinkujucich sa podriadilo bez vyhrad poziadavkam, ktore sme na nich kladli. Niektory to mali domov cez 1000 km, avsak nebranilo im to zostat v nedelu do cca 17:00 hod. Reklamu mozte mat aj na vasich akciach doslova masivnu, ale musite ponuknut nieco co zaujme, festivalov mame po slovensku viac ako dost. A okrem ponuknutej kvality sa neako velmi nelisia. Dramaturgia na jedno kopyto. Niekedy je menej viac.

Viedla sa tu debata o bitkach, ale vsetko viedlo iba k tomu preco to nejde. Napoleonika sa bez problemov predala financne silnemu partnerovi, a bude sa konat. Je to ale aj skutocnostou, ze obliehanie Bratislavy bolo najvyznamnejsim bojovym stretom pocas napoleonskych vojen na uzemi slovenska. Nebudeme sem importovat udalosti, ktore sa tu nestali.
Martin Majak Kompas
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Júl 03, 2007 10:25 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff napísal:
Inak, vcera mi nejaky kamarat hovoril, ze vam akciu novinari z Pravdy nie prave najlepsie ohodnotili, hm... Nemozem presne povedat, o com to bolo, pretoze som to necital, takze len takto...

Osobne si vsak myslim, ze ked robite akcie pre seba, moze vam to byt asi jedno, hehe...

Len tak zo zvedavosti, kolko vas tam bolo, cca mi staci....

Na clanok spominaneho dennika nema vyznam cokolvek hovorit, je to nazor autora, a ten mu brat nebudeme Laughing

ako som uz pisal 250 ucastnikov, z Talianska, Ciech, Madarska, Rakuska a samozrejme domace jednotky k.k IR 2 "Hiller" a k.k. HR 8 "Kienmayer" Cool
Valter Pajer - Gawain
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Júl 03, 2007 11:52 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Asi som ta trochu rozculil, ze? Ja som proste bol zvedavy. Wink
Klobuk dole za to, ze sa vam podarilo nieco take zorganizovat.
Drzim vam palce aj na buduce. Very Happy
Návrat hore
Marián Baran
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ut Júl 03, 2007 12:08 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ten clanok z Pravdy je tu http://spravy.pravda.sk/napoleon-obliehal-bratislavu-djx-/sk_regiony.asp?c=A070702_094524_sk_regiony_p04, ale musim sa priznat, ze mi nepride, ze akciu hodnoti negativne. Skor je to cele v rovine konstatovania.
Mrzi ma ze som sa na akciu nemohol prist pozriet kedze som bol mimo Bratsilavy. Budu aj nejake fotky?
Marián Baran
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ut Júl 03, 2007 12:11 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Gawain: remesalnici a stankari sa na akcie pozeraju z ineho pohladu ako organizatori, ucinkujuci a divaci. Pokial nezarabaju je pre nich akcia samozrejme o nicom.
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Júl 03, 2007 12:12 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Pravda, nie je to take zle... Co uz, mladez je odchovana na inej porcii nasilia a kadencii strelby...
Návrat hore
Chico
Bežný tlachal

Založený: 05 Aug 2006

PríspevokZaslal: St Júl 04, 2007 1:11 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Zdravím Husár. Smile

Bol som sa na akciu pozrieť a čo som mal šťastie, posedieť s ľuďmi z takmer všetkých kútov Európy, mrknúť im do stanov, poprezerať výzbroj a uniformy, popiť a pojesť s nimi... Môžem teda hovoriť len za seba a možno nepoviem nič nového...

Ak by som túto akciu mal porovnať so šermiarskymi festivalmi, bola v mnohom podobná, ale aj vo svojej podstate úplne odlišná. Aj tu sa stretli ľudia, ktorí niečo chcú predviesť (lebo ich to baví), ale nie pre gážu, alebo honor. Pripadalo mi to celé ako jedno veľké stretnutie ľudí, ktorí na 3 dni ŽILI v napoleónskych dobách - spali v dobových stanoch, jedli z dobových riadov, ale pritom to nebolo LH.

Pluky sa neodprezentovali pred záujemcami na pódiu, ale kdesi na placi za táborom, v bitke "bojovali" všetko ľudia v uniformách v rozpätí cca. 10-15 rokov a kooperovali spolu jednotky z opačných kútov Európy a ŠLO TO!

Myslím, že nám Napoleónci ukázali ako sa tiež dajú robiť festivali a je na každom zo šermiarov, aby si z toho dobrého zobral čo najviac a to menej dobré sa pokúsil vylepšiť. Neospevujem to ako "jedinú" možnú a správnu cestu, ale tento re-enactment ukázal, že sa veci DAJÚ robiť na úrovni. Len keby sme sa prestali hádať..... Wink Klobúk dole Husár. Very Happy
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Valter Pajer - Gawain
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Júl 04, 2007 1:37 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Nic podobneho charakteru a velkosti som este nezazil, preto som bol taky zvedavy ako tam bolo Wink .
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Podujatia Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2, 3, 4  Ďalší
Strana 1 z 4

Prejdi na: