Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
tarkil Tlčhuba

Založený: 27 Sep 2006 Príspevky: 236 Bydlisko: bratislava
|
Zaslal: Pi Jún 22, 2007 7:47 am Predmet: |
|
|
no to bolo zase poctenicko ale jedno mi neda nepovedat a to to ze na slovensku (zvlast) a ani v cechach a vlasne este nikdy nikde som nevidel poriadny co i len trochu dobry serm harnischfechten. aj ked zbroje som uz videl velmi pekne a na slusnej urovni (moj skromny nazor) ale co do boja katastrofa, presne tak ako tu niekdo uz poznamenal len tupe otlkanie a najlepsie nepripravene.... podla hesla cim viac tarbavych pohybov tym vernejsie realite  |
|
Návrat hore |
|
 |
tarkil Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Jún 22, 2007 7:54 am Predmet: |
|
|
Další věc: Ty velké štíty s háky..nevím o tom,že by se někde užily v bitvě.
Proč si ti celozaplechovanci nechrání jeden z prvních zásahových cílů-ruce??[/quote]
apropo kuno tie velke stity z hakmi zobrazuju bozi sud.....  |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Pi Jún 22, 2007 7:59 am Predmet: |
|
|
citácia: |
P.S.Pohyblivost středověkých zbrojí byla DALEKO MENŠÍ než si představujeme." |
Dovolim si povedat skor opačný názor....pochopitelne ze tym nechcem nikoho urazit (výrobcov) ale myslim ze tak ako aj pri iných veciach prave dnes je tá zbroj menej pohyblivejšia ako bola predtým .....zoberme si len material a váhu danej polnej zbroje (vynechajme Turnajove) a tak mylsim ze mnohí dnes existujući výrobcovia vám kludne a otvorene povedia ze je velky problem dosiahnut parametre kutej zbroje a zbroj robena z lisovaneho plechu sa na ne len dotahuje
okrem toho 80 az 90 percent výrobcov zbrojui dnes použiva na ne čierny plech a ako kompenzáciu jeho kvality použiva silnejši (hrubši) material často o 50 % aj keď nie vsade tak ked si to zoberiete len na tom okrem toho bola historicka zbroj rozne silna v roznych miestach a tak aj jej vaha bola rozmiestnena účelne ....dnes sa asi v súčastnosti najviac približujú váhou a vlastnostami zbroje z plechov ktore sú z kvalitnýxch oceli (perovkove - som len laik tak to tak berte) ak je zbroj lahsia tym aj pohyb v nej je obratnejsi a ak je spravena na mieru (vazne na mieru) tak myslim ze k tomu niet čo dodať.....
je to presne tak ako s mečmi vtedy a dnes (niektore publikacie alebo muzea uvádzajú hmotnosť občas mam pocit že sa k nim ani nepriblizujeme
ale je to vobec potrebné? myslim ze nie. |
|
Návrat hore |
|
 |
genyjus.m Bežný tlachal

Založený: 30 Mar 2007 Príspevky: 54
|
Zaslal: Pi Jún 22, 2007 8:10 am Predmet: |
|
|
P.L., prosim Ta, ako je to presne s mecmi vtedy a dnes? co som videl metalograficke analyzy dobovych mecov, vyzeralo to vselijako... _________________ Even if you Meyer, you're still retarded... |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006 Príspevky: 355
|
Zaslal: Pi Jún 22, 2007 8:12 am Predmet: |
|
|
KUNO: Jung Ritter lere / got lip haben frawen io ere / So wechst dein ere / Ube ritterschaft und lere / kunst dy dich zyret und in krigen sere hofiret. |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: Pi Jún 22, 2007 8:24 am Predmet: |
|
|
genyjus.m: Minimalne tusime ze ich nebrusili flexou z pasoviny ale kuli  _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
genyjus.m Bežný tlachal

|
Zaslal: Pi Jún 22, 2007 8:32 am Predmet: |
|
|
to je dost malo, Majlo. _________________ Even if you Meyer, you're still retarded... |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006 Príspevky: 375 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Pi Jún 22, 2007 8:39 am Predmet: |
|
|
Videl som akoze najlepsie rekonstrukcie zbroje Sigmunda von Tyrola z dnesnej doby, kazda na 10.000 Eur. A poviem vam, ze ani jedna nedosahovala krasu prevedenia a eleganciu povodnej zbroje. A tiez nevyzera ze byt o bolo nejak nepohyblive. Ale bezny uchop langshcwertu blossfecht. by som v nej nerobil. Nemyslim si, ze platove rukavice su urcene zrovna na takyto uchop. _________________ Stettner
Wer nach get hawen der darff ich kunst wenig fräwen.
Alle kunst haben leng und masse.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Jún 22, 2007 8:55 am Predmet: |
|
|
genyjus.m: Srandu si robim. Pravda je, ze v metalurgii sa vobec nevyznam. Takze keby som aj videl metalograficke analyzy, bez zrozumitelneho komentara odbornika by mi boli pravdepodobne nanic.
Palo Lux: Kovac, u ktoreho si nechavam robit zbrane ja, robi zbrane tak, ze nie len ze sedia rozmery s originalmi, ale aj hmotnost. _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Jún 22, 2007 9:02 am Predmet: |
|
|
stettner: Rozdiel v kvalite prevedenia zbroje nobility vtedy a dnes vychadza podla mna z ceny remeselnej prace, ktora skor stupla. Takze ak niekto vtedy a dnes vyrobi zbroj v rovnakej hodnote, ovsem niekto vtedy do toho vlozi o 1/3 viac casu je to vidno.
Pre bohateho slachtica pravdepodobne nebol problem zaplatit vyrobu zbroje v cene osobneho auta. Dnes by nad tym velka vacsina ludi asi hodne dlho uvazovala. A nakoniec by ich aj tak manzelka prinutila ju zase predat. _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
tarkil Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Jún 22, 2007 9:14 am Predmet: |
|
|
Majlo napísal: | genyjus.m: Srandu si robim. Pravda je, ze v metalurgii sa vobec nevyznam. Takze keby som aj videl metalograficke analyzy, bez zrozumitelneho komentara odbornika by mi boli pravdepodobne nanic.
Palo Lux: Kovac, u ktoreho si nechavam robit zbrane ja, robi zbrane tak, ze nie len ze sedia rozmery s originalmi, ale aj hmotnost. |
to som prekvapeny... mozes mi povedat meno, respektyve sprav mu reklamu...  |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: Pi Jún 22, 2007 9:43 am Predmet: |
|
|
Majlo napísal: | Kovac, u ktoreho si nechavam robit zbrane ja, robi zbrane tak, ze nie len ze sedia rozmery s originalmi, ale aj hmotnost. |
a z muzea zase take iste v tej dobe miznu, nie?
 _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Pi Jún 22, 2007 10:23 am Predmet: |
|
|
genyjus.m napísal: | P.L., prosim Ta, ako je to presne s mecmi vtedy a dnes? co som videl metalograficke analyzy dobovych mecov, vyzeralo to vselijako... |
ani mene nic metalograficka analyza nepovie, viem zhodnotit iba veci ktore si mozem zmerať (zvážiť) sám.... ak hovorime o kvalite materialov pocul (opat neviem čo je na tom pravdy) som z roznych zdrojov ze máme čistejšie ale ciel a použitie mečov pre scenicky šerm je trochu ine a a od toho je aj odvodené to že majú ine prarametre
avšak rozdiel medzi 1,2 kg a 2,2 kg snad posúdit viem........no myslim, že sa vsetci zhodnú na tom čim bližsie realnym hodnotám to výrobca vie potiahnuť tak tým lepšie ....nie?
a k tým mečom myslim, že tak to myslel aj Mailo že jeho výrobca sa snaži o maximalnu mozňú mieru približenia (s prihliadnutím na učel - použitie onej zbrane)
ak nie tak sa ospravedlňujem ale tak som to pochopil.
povodna vec ktoru som hovoril bola tá zbroj a ked je rozdiel pri mečoch nejaky pri zbroji je o to väčší .... (iba ak by to bolo v hodnote toho auta ) |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Tibenský Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 137 Bydlisko: TA
|
Zaslal: Pi Jún 22, 2007 10:57 am Predmet: |
|
|
To Palo Lux: Keď môžeš sprav teda tu reklamu svojmu vyrobcovi, bo my sme sa zatial stretli iba so samými ...... a mece dost rychlim spôsobom rozdrbeme. _________________ Keby si mlčal bol by si filozofom, keďže si prehovoril stal si sa volom.
www.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Tibenský Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Jún 22, 2007 11:04 am Predmet: |
|
|
To Kuno: ani zmínku o tom,kde jednotliví turnajníci získali svoje schopnosti.Vždy je vyzdvihována síla,odvaha,dokonalost odění,zkušenost z válečných tažení....
Také jsem nikde nenašel zmínku o tom,že některý z význačných válečníků do r.1500 byl žákem nějakého ze známých šermířských mistrů.
a to si myslím,by rozhodně v kronikách zmíněno bylo(už jen jako reklama,či dobré jméno školy),pokud předpokládáme,že mistři byli mistry-tedy nejlepšími a nejzkušenějšími válečníky. Zároven se nabízí otázka v kterých bitvách či turnajích své zkušenosti nabyli??
Kroniky patria medzi rozprávacie pramene- teda veľká opatrnosť pri ich interpretácii. Samozrejme že popisoval odvahu a silu v ťaženiach ale hádam tu nemusím vysvetlovať rozdiel medzi duelovým šermom a bitkou. Keby boli šermiarsky majstri učitelia nižších vrstiev prečo pôsobili na viacerých kniežacích dvoroch, z čoho by financovali svoje diela. Majstri nemuseli byť skúsenými válečníky. _________________ Keby si mlčal bol by si filozofom, keďže si prehovoril stal si sa volom.
www.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: Pi Jún 22, 2007 12:57 pm Predmet: |
|
|
vechter napísal: | To Palo Lux:a mece dost rychlim spôsobom rozdrbeme. |
nehryzt,len nechat rozpustit
 _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

Založený: 12 Jún 2007 Príspevky: 354 Bydlisko: Malenovice Morava
|
Zaslal: Pi Jún 22, 2007 1:00 pm Predmet: |
|
|
Vechter: Můžeš mi napsat s odkazem na pramen na kterém dvoře působil a vyučoval šlechtice některý ze známých šerm.mistrů? Jedná se mi o moje období r.1400.
Opravdu to mám zájem vědět,není to pruzení i když si myslím,že to není známo a tím pádem NELZE předpokládat,že tomu tak bylo.
Ale.....začal jsem sem psát,protože tu bylo mrtvo. Nyní se tu debatuje a tím moje úloha pomalu končí.
Mrknu sem až n pondělí,jedu celý víkend před lidmi dělat svůj špatný harmischfechen. Aaaa..... potom,že jsem se tu nic nedozvěděl....  |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006 Príspevky: 375 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Pi Jún 22, 2007 2:38 pm Predmet: |
|
|
Priklad
citácia: | Sigmund, ain Ringeck, - der zyt des hochgebornen fürsten vnd herrennm hern Aulbrecht, pfalzgrauen by Rin vnd hertzog in Bayern, schirmaister - glosieret vnd außgelegt, alß hie in disem biechlin her nach geschryben stät; das sy ain yeder fechter wol vernömen vnd verstan mag, der da anderst fechten kan. Die vor red der zedel. Jungk ritter, lere got lieb haben fröwen ia ere, so wöchse dein ere. Vebe ritterschaft und lere kunst, die dich ziert, jn kriegen zuo ern hoffiert. |
cca 1440. Sigmund Ringeck toho casu v sluzbach spominaneho kniezata Bavorskeho. _________________ Stettner
Wer nach get hawen der darff ich kunst wenig fräwen.
Alle kunst haben leng und masse.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
genyjus.m Bežný tlachal

|
Zaslal: Pi Jún 22, 2007 3:14 pm Predmet: |
|
|
Fiore dei Liberi (*ca. 1350 - +ca.1410-20)
ziaci:
kondotier Galeazzo da Mantova, ktory sa dvakrat uspesne rval s francuzskym marsalom Boucicautom, bohuzial nie na mece.
Niccolò d'Este, markiz Ferrarsky.
tito su dolozeni. takmer nepochybne ich bolo viac. _________________ Even if you Meyer, you're still retarded... |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Tibenský Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Jún 22, 2007 7:29 pm Predmet: |
|
|
Ďakujem panstvá vedel som že ma v tom nenecháte.  _________________ Keby si mlčal bol by si filozofom, keďže si prehovoril stal si sa volom.
www.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
|