Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Historicke bitky na Slovensku
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 10, 11, 12  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Podujatia
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Matej Biroš
Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006

PríspevokZaslal: Ut Jún 19, 2007 9:47 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

skodaaaaaaa ze tuto temu som zacal sledovat az teraz

btw olaf ty si KING Very Happy
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: Ut Jún 19, 2007 9:47 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Piroha: Ja viem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Šablica
Regrút

Založený: 09 Dec 2006

PríspevokZaslal: Ut Jún 19, 2007 9:54 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

piroha: skoda ,vecna skoda
Scar
Tlčhuba

Založený: 12 Júl 2006

PríspevokZaslal: Ut Jún 19, 2007 10:11 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff: Tak ako to prezentuješ ty, s tým táborom, to ani tak nejde o bitku, ale skôr o Living History. Nemyslím tým preklad - oživená história, ale skôr "PREŽIVANA HISTÓRIA". Šermiari to majú tak, že sú tam aj takí, ktorím ide iba o to, aby zbalili nejaké babenky na jednu noc a niektorých tá história zaujíma a baví ich navliecť sa do toho. A sú extrémy ako sme my a ty, že by tak chvíľu radi aj žili, skúsili ako sa spí v dobovom stane, aké ma termoizolačné vlastnosti v zime, ako chráni pred daždom a ako sa vetrá. Alebo skúsiť nejesť iba špekačky a slaninu, ale naozaj nejaké kaše, domáci chlieb. To je prežívaná história a na tomto webe to asi nedosiahneš. www.livinghistory.sk už poznáš, ale je tam málo ľudí, najmä z tvojej doby. Preto toto berte ako výzvu, tí, čo majú záujem aj chvíľu žiť tým, čo prezentujú v duelíkoch. Wink
Marián Baran
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ut Jún 19, 2007 10:12 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Povodne som sa svato svate zaprisahaval ze do tejto temy nenapisem ani ciarku. Niekde zhruba od druhej strany mi totizto pride uplne trapna. Od druhej strany sa vsetko dokola len opakuje. Samozrejme, cim dalej tym viac su prispevky dlhsie (och dufam ze to nie je kompenzacia) a cim dalej tym viac nabite cynizmom. Nuda. Mozem na nete prebehnut akekolvek forum (trebats o mobiloch) a dozviem sa tam o bojovych formaciach zhruba to iste. A to vsetko kvoli jednemu clanku, ktory je v podstate resers alebo vycuc diskusii tykajucich sa HS alebo LH na ceskom nete. Hmmmm.

Za seba mozem povedat ze tuto myslienku vytam. V SHS Zoldnieri sa najde do 10 ludi so slusnou vybavou do landsknechtskej jednotky alebo ako 30tkovy musketieri, pikenieri a delostrelci. Samozrejme s prislusnym vycvikom. Staci ujednotit povely. Sme otvoreni napadom.

Majlo
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Ladislav Vyoral
Tlčhuba

Založený: 12 Jún 2007

PríspevokZaslal: Ut Jún 19, 2007 10:18 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Páni bratři! Bude se pořádat v dohledné době u Vás na Slovensku nějaká bitva datovaná cca r.1400 ?
Nejlépe v blízkosti hranic s Moravou,at to nemám daleko. Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Ladislav Vyoral
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Jún 19, 2007 10:46 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

No až ted jsem si přečetl o čem tato debata vlastně je.Pochopil jsem z ní,že se hledají důvody pro a proti konání bitev na Slovensku. Smile
Mohu-li napsat svůj pohled,tak bych se za bitvy rozhodně přimlouval.
Každá bitva je u nás brána jako ZÁBAVA pro ůčinkující.
Diváků na ně přijde vždy rozhodně daleko víc,než na běžná vystoupení nebo i festival hist.šermu.
Ty lepší bitvy jsou obvykle pouze pro zvané a "prověřené" skupiny,protože se neustále zpřísnují pravidla stran zbraní,zbrojí,taktiky válečnictví...atd
Díky tomu je ůčast na lepších akcích daleko více fin.náročnější než realizace veřejných vystoupení.
No a nakonec: Bitva není předváděčka trapně secvičených duelů se sparingpartnery bez řádného odění.
Ale to už jak jsem tu zaznamenal mnozí z Vás dávno ví.
Smile Držím palce.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jún 20, 2007 7:45 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Scar: Nie, nie... Az taky extremista zase nie som... Este stale spavam v stane v spacakoch, hoci pomer diek, kozusin a slamnikov sa u mna pomaly zvysuje. Nie som az taky fanatik ako ty, skor sa priklanam k Husarovej definicii, tusim to nazval re- a volaco k tomu, hehe. Ja sa snazim prave najst ten kompromis medzi podiovymi vystupeniami a historicky vernou realitou. Zda sa, ze napr. nasi zapadni susedia ho nasli, poniektori urcite, navyse ich je stale viac, asi to bude tym, ze su pristupnejsi urcitym posunom vpred. To minimum, ktore mi na hromadnych sermiarskych akciach vadi, ci uz festivaly alebo bitky, je prespavanie po telocvicniach ci srandovnych campom pobliz miesta diania akcie... Pricom ked vytvoris stanovy historicky tabor, mas u divaka bodik navyse... Na Beckove je tych stanov stale viac, v Lubovni maju stanovy tabor ako atrakciu pre turistov, ked sme na akcii v KE postavili ako sucast sceny len 7 stanov, uz to vyzeralo inak, ako keby tam nestalo nic...

Na druhej strane, nevyvraciam moznost, ze raz to budem tahat tymto smerom, predsa len, raz uz nebudem musiet trenovat duely kvoli podiovkam a bude cas, hehe...

Majlo: Som skutocne rad, ze tuto moznost vitas aj napriek tomu, ze si si si precital na konci clanku zoznam literatury... Wink (to sa patri tam napisat, ak robis vycuc z niecoho ineho ako vlastnej hlavy a pozorovani, hm). V kazdom pripade, ostaneme pri tom, ze vitas moznost... Poskytnes aj dve jednotky, na slovenske pomery netradicne a mne sa to paci... Tvrdis, ze staci ujednotit povely... Ak pohliadnes par stran, asi tak jednu, spat, prides na to, ze povely uz prakticky ujednotene su a poletuju si po nete, nemusime vymyslat v tejto problematike nic nove, staci ich len "vycucat"... Na druhej strane ma trochu zaraza, ze len vitas, predsa len, nespominal si okrem poskytnutia ludi nic navyse.... Robite cervenokamensku sermovacku, ak ste to vy... Idealna prilezitost divakom ponuknut ako zlaty klinec programu jedneho ci oboch dni inscenovanu bitku, v ktorej ako spolocnom a ucelenom programe vystupia vsetci ucinkujuci - obdobie, scenar, vyber ucinkujucich, to vsetko nechavam len a len na tebe... V kazdom pripade, v maji planujeme urobit mensiu barokovu bitku v KE, napisem si vas do zoznamu pripadnych oslovenych, hadam vas to neurazi, rovnako ako vasneuraza moj cynizmus a dlhe prispevky, ktore nemusite vobec citat....

Kuno: Nebol si tyuz nahodou na nejakej bitke v CR??? Laughing Laughing Laughing
Presne tak, ZABAVA pre ucinkujucich, ktora pritiahne divakov a je zase len ZABAVOU pre nich... A to urcite aj napriek tomu, ze sa nebudu v poli nahanat dvojice ci trojice, aby mohli predviest spolu s dalsimi 30 dvojicami nacviceny duel...

Este raz sa ospravedlnujem za dlhe prispevky... Ale nemozem za to, ze mam svoj nazor, ktory sa snazim ludom vysvetlit preco ano a ked ano, tak ako...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Martin Janičina
Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006

PríspevokZaslal: St Jún 20, 2007 7:52 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Minue: Iba hlupák tvrdí že ho niekto iný nemá čo naučiť. To som nepovedal. A nepovažujem seba ani olaffa za hlupáka. Len som povedal ako mi pripadá jeho vyjadrovanie.

Mimochodom nevšimol som si, že by niekto písal proti bitkám a že ich nerobiť. Snáď len, že neznamená, že pokiaľ na akcii nie je bitka, sme za opicami. Súhlasím že zle urobenú bitku treba kritizovat. Ako povedal Majlo, u nas v skupine mame dost ludi dovolim si tvrdit dobre vyzbrojených na tridsiatku aj landsknechtov a radi podporíme snahu o spoločné dielo ktoré poteší nás aj divákov. Jednoducho ale nesúhlasím so spôsobom arogante poučovať ľudí, ktorí medzi nami už môžu mať čo to za sebou.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: St Jún 20, 2007 8:11 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff mam pocit, ze nejako miesas jablka s hruskami, aj ked obe su ovocie...nehovorim, ze historicky serm a historicke bitky spolu nesuvisia, naopak v mnohom suvisia, len podstatu maju odlisnu...ale nazyvat historicku bitku posunom vpred? v com? ja sa ako sermiar mozem posunud vpred zvysovanim kvality svojho sermu a nie ucastnenim sa na bitkach, ktore ako tu uz bolo viackrat spominane nie su o serme ale o vojenstve ako takom...mas pravdu, dobra historicka bitka moze urobit akcie s privlastkom historicke kvalitnejsimi a to tym, ze ich spestri a rozsiri...ale uroven sermiarov tym nezvysis, zvysis uroven historickeho vojenstva a to je nieco ine...a v tom osobne vidim problem tohto sporu - ty sa snazis zmenit skupiny historickeho sermu na skupiny historickeho vojenstva (alebo ako sa tomu hovori) a to sa mi nezda 2 razy mudre...ja vidim len jednu moznu cestu ako nas presvedcit - zorganizujte, uskutocnite a zaujmite, ale nepodsuvajte svoje sny tym, co maju ine

www.kompania.sk
Návrat hore
Marián Baran
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jún 20, 2007 8:29 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff: Prave preto, ze tie povely poznam, spominam, ze ich staci ujednotit. Nie kazdy ich pouziva Wink

Na toto:
citácia:
...Na druhej strane ma trochu zaraza, ze len vitas, predsa len, nespominal si okrem poskytnutia ludi nic navyse....

ti odcitujem zase teba sameho
citácia:
...A napriklad ja nemam chut byt tym baranom...

Ten "vycuc" si neber osobne Wink . Je to logicky sposob ako napisat pracu na akukolvek temu. Jedine ze by som mozno nevystupoval az tak mentorsky, ked poznatky su skor teoreticke ako prakticke Wink .
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jún 20, 2007 9:39 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Triarus: Nemiesam a nesnazim sa prerobit... Skor by som bol rad, keby sa rozsirilo pole ich posobnosti.... Myslim si osobne, ze jedna zorganizovana bitka rocne nie je na skupinu vela, popritom moze pokojne aj nadalej venovat sa len sermu na podiu, pripadne navstevam inych bitiek organizovanych inymi skupinami... Vystroj a vyzbroj sa predsa nestrati, vyuzijes ju ako na podiu, tak i v poli, par stanov na skupinu tiez nie je nejaky zvlastny financny narok, su aj lacne varianty...

Prerabanie historickych sermiarov na kluby vojenskej historie? Preco? Mozno len ich zladenie, skoordinovanie, opziciavanie si ludi... U nas mame troch ci styroch chalanov ako musketierov, pricom ich priorita ostava druha svetova vojna... Ked maju o to zaujem, poslem ich prec? Oni ma tiez neposlu, ked idem na ich akciu, dokonca mi pozicaju vlastne veci...

Majlo: Moje poznatky zdaleka nie su take teoreticke, ako sa ti zda... Mam jednu priserene zaujimavu vlastnost, ktorou je to, ze do veci, ktorym ani zamak nerozumiem, nekecam...
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jún 20, 2007 9:42 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Triarus: Kazde rozsirenie svojich obzorov je posun vpred....
Návrat hore
Ladislav Vyoral
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jún 20, 2007 9:43 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Tiarus: Pokud budete pořádat akce,které budou opravdu přesně datované,budete bazírovat na DOKONALÉM vybavení ůčastníků,stanech,táborech...atd bude to rozhodně krokem ke zlepšení a mnohé lidi to "potáhne" dál.
Budou mít možnost srovnávat..atd.
Návrat hore
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jún 20, 2007 9:52 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Kuno napísal:
Tiarus: Pokud budete pořádat akce,které budou opravdu přesně datované,budete bazírovat na DOKONALÉM vybavení ůčastníků,stanech,táborech...atd bude to rozhodně krokem ke zlepšení a mnohé lidi to "potáhne" dál.

uplny suhlas, len stale nechapem, preco by jedina takato akcia musela byt bitka? to vsetko sa da robit aj na sermiarskom feste...ako tu uz niekto napisal, tu je tradicia festov, v Cechach bitiek...proste si myslim, ze namiesto prazdneho tlachania a presviedcania a obhajovania a presviedcania, by mali ti, ktori chcu mat aj na Slovensku viac bitiek, nejaku jednoducho zorganizovat, zabezpecit, pozvat na nu ludi a potom sa uvidi a nie tu stale hustit, ze preco to ini maju a my nie...brani vam tu snad niekto v tom nieco take urobit?

www.kompania.sk
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jún 20, 2007 9:58 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Nebrani, preto to robime, organizujeme, davame dokopy... A paradoxne si na bitky na Slovensku musime volat Moravanov a Cechov... Rozhodne proti nim nic nemam, som tiez polovicny Cech, ale uznaj, ze to je rpedsa len trosku na hlavu, ked mi nejaky Slovak napise "ked to urobis blizsie, rad pridem", ale Moravam sa pozrie do kalendara a povie "jasne, nie je problem, dojdeme radi"...

Tradicia festivalov je preto, lebo sa nerobi nic ine... Okrem toho, kde je napisane, ze aj sucastou festivalu nemoze byt bitka ako program? Boli sme nedavno na Krasnej Horke, bola tam Magna Moravia.... Po mailoch sme si dohodli, ze spravime spolocny program, dohodli sme scenar, naskusali namieste a hura... 40 ludi namieste, s delami, musketiermi, markytankami osetrujucimi ranenych... Ked sa to da takto, musi sa to da aj s rocnou pripravou, nie?
Návrat hore
Ladislav Vyoral
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jún 20, 2007 10:01 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Triarius napísal:
Kuno napísal:

uplny suhlas, len stale nechapem, preco by jedina takato akcia musela byt bitka? to vsetko sa da robit aj na sermiarskom feste...ako tu uz niekto napisal, tu je tradicia festov, v Cechach bitiek...proste si myslim, ze namiesto prazdneho tlachania a presviedcania a obhajovania a presviedcania, by mali ti, ktori chcu mat aj na Slovensku viac bitiek, nejaku jednoducho zorganizovat, zabezpecit, pozvat na nu ludi a potom sa uvidi a nie tu stale hustit, ze preco to ini maju a my nie...brani vam tu snad niekto v tom nieco take urobit?

U nás jsou také šerm.festivaly a soutěže,hromadné vystoupení několika skupin....to je ale svým způsobem pro šermířské skupiny práce-tzn:musíš být v tolik a tolik připraven vystoupit,pak přestávka,pak zase...atd
Bitva-to je zábava pro šemíře,(znám hodně lidí,kteří ač perfektně vybaveni se mnohdy bitvy jako takové neůčastní a užívají si pouze táborový život) setkání lidí se stejným zájmem,prostě pohodový i když mnohdy náročný víkend.
Já nepřesvědčuji abyste nedělali bitky,jen píšu svůj pohled,co bitva šermířům přináší.
Návrat hore
Ladislav Vyoral
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jún 20, 2007 10:04 am    Predmet: Odpovedať s citátom

pardon .....DĚLALI Very Happy bitky....
Návrat hore
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jún 20, 2007 10:13 am    Predmet: Odpovedať s citátom

ja ta plne chapem a uznavam tvoje argumenty, len problem je v tom, ze u nas je takych veci este malo, pretoze o ne asi nie je zaujem alebo sa nikto nepodujal take nieco zorganizovat - z coho mi jednoznacne vyplyva, ze namiesto stekania na ludi, aby sa do niecoho takeho laskavo pustili (aj ked mnohi proste nemaju zaujem), pretoze ja to chcem, by dotycni ludia proste mali take nieco zorganizovat sami, ked uz to tak moc chcu...my sme tu tiez nehustili do druhych, preco kurna nikto nerobi podrobnejsie 14. stor., ale sme sa mu proste zacali venovat a teraz dufame, ze to mozno casom nejaku skupinu tiez zaujme a bude nas viac...problem bitiek je presne ten isty, len mozno v inej farbe

www.kompania.sk
Návrat hore
Marián Baran
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Jún 20, 2007 10:18 am    Predmet: Odpovedať s citátom

OK. Mylsim si, ze vsetci chapu tvoju snahu o vytvorenie zohratych formacii a klady z toho plynuce. O com ale Triarius hovoril, aspon pokial som to ja pochopil spravne, je to, ze si hanil "slovensky serm" za neorganizovanie bitiek. Pritom su skupiny, ktore sa radi zaoberaju historickym "bojovym sermom", pripadne historickym "svenickym" sermom bez potreby ucinkovat v bitke, kde sa sermovat skor nema.

Narazal na to, ze pokial chces ucinkovat v nejakej takejto bitke, kludne ju zorganizuj. Ale nepozeraj sa krivo na inych, ktorych zaujmi lezia niekde inde.

Takze teraz blizsie k teme. Hovoril si, ze na buduci rok budete organizovat v maji barokovu bitku. Zial u nas v kalendari je miesto az posledny majovy vikend. Ak by sme sa teda nakoniec mohli zucastnit, mozno by bolo dobre keby si zverejnil vase naroky na vybavenost jednotlivcov, pripadne naroky na vojenske jednotky ako take. Rok je sice dlha doba na pripadne dozbrojenie, ale zvykne hodne rychlo ulynut.
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Podujatia Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 10, 11, 12  Ďalší
Strana 6 z 12

Prejdi na: