|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Alchy Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006 Príspevky: 305 Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)
|
Zaslal: Ut Jún 19, 2007 9:02 am Predmet: |
|
|
To: Husar
Videl som Slavkov, kde padol 1 človek....Pršalo. Ale inak to bolo fakt verné... |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Ut Jún 19, 2007 9:06 am Predmet: |
|
|
Alchy: Takze tak ti to staci? Nechces byt teda ten, o ktorom napoleonovci povedia "videl som Corvus, bolo to kurvadobre, realne, verne"? Radsej sa budes chechtat z toho, ze chlapci si nelahaju za dazda niekedy na jesen, ak si dobre pamatam, na zem? Asi pre nich nie su uniformy a muskety tiez spotrebnym tovarom, ako u Triarusa... |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Ut Jún 19, 2007 9:34 am Predmet: |
|
|
Olaff napísal: | Triarus: Posli, poserie sa od radosti, ked sa dozvie, ze s konom na hradbu asi nevylezie.... Podla mna to doteraz nevedel... Inak, na vystupeniach lozite na hradby? |
neboj neposerie, poslem mu to citlivou formou...mam pocit, ze to s tymi hradbami tusil, minule mi nieco spominal, ze to niekde cital, tusim v Plus sedem dni...my a lozit na hradby? slachta? no dovol, na to mame sedlac, my len potom behneme do brany, ktoru nam otvoria a vymlatime to tam 1,5lruckami...
...vsetko je otazka scenara, aj rytieri bez koni, ale to uz sa tu zase opakujeeeem a na to nemam chut... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Jún 19, 2007 9:52 am Predmet: |
|
|
Tak, tak, i bitka vyzaduje scenar, a dobry scenar, taka je pravda... Ale scenar sa odvija v zavislosti na vycviku a schopnosti jednotiek... Inak, oprav ma, ale sam si spominal, ze robite lanceu aj s konmi, nie je tak? Ved to je tiez jednotka, ktora ak bude vycvicena, moze operovat na bojisku samostatne, v pripade, ze bude dobra, moze plnit "divadelnejsie" ulohy vyplyvajuce zo scenara... |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Jún 19, 2007 9:53 am Predmet: |
|
|
No pracujeme na nej, ale este to chce aj nejaky cas a finance...kone este nie su, ale budu... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Jún 19, 2007 9:55 am Predmet: |
|
|
Akokolvek ironicky to moze zniet, drzim vam palce.... |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Jún 19, 2007 9:59 am Predmet: |
|
|
akokolvek ironicky to moze zniet...dik a napodobne  _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Jún 19, 2007 10:10 am Predmet: |
|
|
A aj sem to dam, ked uz mam tu snahu o jednotky a bitky, no nie? Aby som nebol obvineny z toho, ze len kecam a prd tomu rozumiem:
tridsiatka: http://www.mortaigne.com/index.php?art=22
landsknechti: http://houfy.webzdarma.cz/ (kliknut na living history)
A mame to pekne pokope, na dve obdobia, ktore su na Slovensku obzvlast popularne a prekryvaju sa napriklad aj s tymi janiciarmi... |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: Ut Jún 19, 2007 1:54 pm Predmet: |
|
|
vy ste srandovni. Podme sa rychlo dohadovat, PRECO sa nieco NEDA urobit, ved naco by sme hladali riesenia AKO sa da NIECO urobit
Handrkovat sa na tom, kto kde ako v bitke padol, Alchy, prepac... Je myslim, ze je rozdiel byt kordikar na Cervenom kameni, padnut v koseli a nohaviciach uprostred horuceho dna a je rozdiel mat na sebe uniformu za riadne prachy, pusku a vystroj za tazke prachy a hodit sa s tym do mlaky. Iste, malo by padnut viac ludi, ale ked uz sa bavime o tom, preco nieco nejde, tak tu mas nejaky ten dovod  |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Jún 19, 2007 2:37 pm Predmet: |
|
|
Inak, celkom by ma zaujimalo, ci je na tychto forach vobec niekto (okrem Triarusa, Husara a Scara, o ktorych zatial viem, ze sa niecim takym zaoberaju), kto ma zaujem nejake jednotky v ramci skupin ci medzi skupinami casom pozliepat a vycvicit, prakticky akekolvek... |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Janičina - Jabčo Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006 Príspevky: 325
|
Zaslal: Ut Jún 19, 2007 4:21 pm Predmet: |
|
|
Olaf: Práve som si dočítal tvoj príspevok a prešiel som si aj túto diskusiu. Nechcem sa tu s tebou púšťať do polemiky, lebo z týchto 5 strán je jasné že to nemá význam.
Chcem Ti len povedať toto. Bitkám sa tu (na Slovensku) venuje málo ľudí asi preto, lebo o ne jednoducho nieje až taký záujem. A na tom nevidím nič zlé. V Čechách je tradícia bitiek, u nás je to skôr o komornejších vystúpeniach jednotlivých skupín, ktoré zaujíma skôr skúmanie a učenie sa šermu ako takého, než by mali drilovať pikanierske nácviky. Teraz aby si ma nerozumel zle, ani na tom nevidím nič zlé a koho bavia bitky, nech sa venuje im, ale prečo ich šermierom na Slovensku vnucuješ?
Hovoríš, že sme pozadu za Čechmi, ale podľa mňa sa veľmi mýliš, tu je iba iná tradícia a inak orientovaný záujem. Ja mám naopak od šermiarov z Čiech spätnú väzbu takú, že si radi prídu zašermovať na Slovensko, lebo už majú bitiek dosť.
Netvrdím, že dobre urobená bitka, je zlá, ale ani nerozumiem, kde si prišiel na to, že šermiari by automaticky mali mať záujem o rekonštrukciu dobových bitiek. Určite mi odpíšeš, že to nevrdíš a že nikoho do ničoho nenútiš, ale možno si prečítaj znovu sám po sebe svoj príspevok.
Neviem či som jediný, kto má ten pocit, ale väčšina tvojich príspevkov, ako aj tento,znie to ako keď učiteľ v škole poučuje detičky.
Ak sa však rozhodneš organizovať nejakú historickú bitku "na úrovni" a nebude to úplne na druhej strane Slovenska, tak daj vedieť a za nás bude vedieť prísť celkom dosť dobre vystrojených, vyzbrojených a vycvičených lancknechtov, ale aj pikanierov, či mušketierov do tridsiatky. A verím, že aj z iných skupín, len nás musíš niečim zaujať. |
|
Návrat hore |
|
 |
Thailandyr Tlčhuba

Založený: 18 Aug 2006 Príspevky: 165 Bydlisko: wild wild west
|
Zaslal: Ut Jún 19, 2007 4:57 pm Predmet: |
|
|
Olaff:napadla ma este taka jedna vec: ak by si chcel nejake slusnejsie bitky na slovensku tak mas dve moznosti : obehni si sermiarske skupiny, obehni ludi o ktorych si myslis ze maju zaujem o nieco podobne a vyves inzeraty hladajuce podobnych ludi - zasluz sa o to o co chces aby bolo realizovane...
alebo pockaj kym to spravi niekto iny - a to ti zelam teda vela stastia a trpezlivost
ale ak nieco chces ale nevies / nechces to zrealizovat, tak mas dost velku smolu... zamysli sa este parkrat nad tym, ci naozaj nechces byt tym baranom co taha stado. ak sa nepokusis nemas pravo kritizovat
a ja verim ze by si nieco take zrealizovat dokazal, si clovek a kazdy clovek ma na nieco take schopnosti... len sa treba rozhodnut/nasrat/zatnut/cokolvekinepodobne _________________ Ten co sermuje nieje vzdy sermiar, ale ten co zhadzuje cudzie usilie JE VZDY SVINA...
Najlepsi cas na trening je TERAZ!
A nakoniec moje oblubene: "I just keep getting better!"  |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Jún 19, 2007 5:23 pm Predmet: |
|
|
Jabco: Vzdy ma vyznam prejavit sa.... Aj napriek mojej arogancii a vrodenej drzosti som v skutocnosti roztomily a pokrokovy clovek, ktory mysli predovsetkym na blaho sermiarskej obce... Neskor budem pisat Thailandyrovi opat, ze nemam chut byt baranom, ktory vedie stado, ale ze budem skor ako taky kon, ktory radsej skusi ludi nakopnut, aby sa tahali sami navzajom a neboli stadom...
A teraz k tomu nuteniu sermiarov... Mylis sa (prepac, ze to hovorim aj napriek tomu, ze som to hovorit nemal), hehe. Ja nenutim sermiarov... Ja nutim ludi so zaujmom o historiu vojenstva, ktorych je dost aj medzi ludmi, ktori sa venuju len studiu sermu ako takeho. Tym, ze skladam jednotku u nas, som rozhodne nezanevrel na studium sermu, predsa len, som mlady, stihly a krasny, publikum ma miluje, skoda to nevyuzit, no nie? Milujem rozdavanie autogramov ci hadzanie prepotenych triciek do davov vlhkych fanusicok... Ech, o inom som chcel... Tak teda, nebudem mlady a vo forme vzdy... A raz pride ten cas, ked nebudem mat v poriadku klby, svalstvo, moje reakcie sa spomalia a tak podobne... Ale aj napriek tomu by som rad ostal v partii, ktoru som pomahal budovat... Ak budem chodit len hundrat na treningy, nebudu ma mat lduia radi (a mna skutocne maju radi, vazne), a preto by sa patrilo vykazovat nejaku cinnost, co ja viem, napriklad venovat sa delostrelctvu, noseniu piky ci pokojnej strelbe z muskety. Samozrejme, prechadzat sa len tak po vonku, po Hlavnej ulici s musketou, to moze posobit ako dost velke cudactvo, takze by sa patrilo prejavovat niekde inde, napriklad na nejakej bitke, kde divocinu pachaju ti mladsi, ja si to svoje odpochodujem, odstrielam, odstrkam s pikou... Ja budem spokojny, mladi budu spokojni, hadam aj divaci budu spokojni (mozno sa naucim niektore veci robit dobre, kym zostarnem, no nie?).
Takze opakujem (zase), snazim sa oslovit nie sermiarov, ale ludi so zaujmom o vojensku historiu, taktiky vojsk v jednotlivych historickych epochach na roznych uzemiach Europy... Na to, aby niekto mohol byt musketier, skutocne nemusi byt sermiarom, a to aj napriek tomu, ze ako kazdy musketier, aj tento by mal mat na opasku zaveseny nejaky kus zeleza...
Takze som vlastne hnusny sebec, ktory sa snazi zabezpecit na stare kolena a popri tom sa snazi oslovit vsetky vekove skupiny ludi, ktori si neveria, ze by serm chceli ci pripadne vedeli robit, ale i napriek tomu sa necitia zvlastne, ked su obleceni v kostyme a hraju sa na nejaku veselu psotavicku z minulosti...
Beriem, ze bitkam sa venuje malo ludi... Ale preco asi? Scasti preto, ze si vystacime s tym malo, ktore spominas ty... Ale scasti preto, ze sa neobjavila dostatocne kvalitna bitka (moyno), ktora by dokazala ludi oslovit natolko, aby sa tomu zacali venovat... Ako vies, ci ti chutia jahody, ked si ich nikdy nejedol? (to byt metafor)
Takze sa priznavam - NUTIM LUDI, ABY ROBILI VECI AJ INAK, AKO JE ZABEHANE A ABY TO ROBILI PORIADNE - ukamenujte ma, hehe...
A ak sa rozhodnem zorganizovat bitku "na urovni" a nebude to na uplne inej strane Slovenska atd.... No... Skusime si to uz o tyzden... A este o cosi dalej, ako je opacna strana, prepacte, ze sme to nesli urobit do Bratislavy... Ale chlapci z Moravy povedali, ze im to nevadi, hm? Este raz, prepacte, skusim s tym nieco urobit pri skladani nejakej inej akcie... Hm, dokonca mi napadlo, ci by Kosicanom nevadilo, keby sme akciu pri prilezitosti Dni Kosic 2008 neurobili napriklad vo Zvolene... Dufam, ze si to myslel ako for k uvolneniu napatia na tychto forach...
Thailandyr: Nemam chut byt baranom, ktory vedie stado, ale rad budem skor ako taky kon, ktory radsej skusi ludi nakopnut, aby sa tahali sami navzajom a neboli stadom...
K tym moznostiam... Naco budem obiehat, ked mame internet, hehe? Svojim sposobom ich obieham prave na tomto fora, na tejto stranke, vlastne je to taky velky vesely inzerat, nemyslis? Co sa tyka cakania, cakal som dost dlho, hoci som trpezlivy clovek, mam tiez urcite hranice... Nieco organizovat chcem, dokonca sa da povedat, ze uz tusim, ako na to, takze az taky smoliar predsa len nebudem, no nie? Dokonca som parkrat uz aj nieco zlatal, preto si rad rypnem, vlastne mam na to uz pravo, hehe. Takye sa da povedat, ze uz som sa rozhodol, nasral, zatal a aj to cosi podobne...  |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006 Príspevky: 355
|
Zaslal: Ut Jún 19, 2007 7:00 pm Predmet: |
|
|
Olaff: Preco si myslis ze mas pravo na to do niekoho rypat? Tvrdis ze nepresviedcas sermiarov ale len zaujemcov o vojensku historiu. Preco potom kritizujes sermiarov a sermiarske akcie? Vo svojich prispevkoch az priliz casto hovoris sam o sebe spôsobom, ktorý ma vedie k myslienke ze by si rad aby ti ludia prejavili trochu viac uznania ako sa ti ho mozno dostalo doteraz. Na tom nie je nic az take zle, ale forum, kde sa ludia bavia o dredoch alebo piercingu v serme nie je asi dobrá cesta. Prosim ta teraz mi neodpisuj detské hlúpe poznamky ze si roztomily a ide ti len o dobro iných a podobne, toho je dost v kazdom tvojom prispevku. Mimoto necakam aby si mi na toto nejako odpovedal. Je to len moj pocit a nemam potrebu si o tom dopisovat. Ak nieco konkrétneho naozaj dokázes, mozno si ludia tvoje rady zoberú k srdcu. Ja sa tiež rád od teba čo to podučím v tejto oblasti alebo v akejkoľvek inej v súvislosti so šermom v momente, ak uznám že ma máš čo naučiť. Zatiaľ si však pre mňa bez urážky len bezvýznamné meno z internetu ktoré rado píše dlhé príspevky a zatiaľ si na tomto fóre nepovedal nič, čo by ma nejako posunulo ďalej.
Ešte raz hovorím, áno, ak bitka, tak dobrý scenár, dobrá výstroj. Je veľa hlupákov, ktorí robia svojou strašnou výstrojou a vedomosťami mne aj tebe hanbu. To je pravda. |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Jún 19, 2007 7:03 pm Predmet: |
|
|
A teraz od psychologickych rozborov jedneho nedocenenho loosera spat k tomu, preco bitky u nas vyzeraju ako vyzeraju...
dodatok: Zabudol si na vycvik... ten by som nepodcenoval, nahodou by sme vybrali niekomu pikou oko a bolo by zle... |
|
Návrat hore |
|
 |
Scar Tlčhuba

Založený: 12 Júl 2006 Príspevky: 144 Bydlisko: Nitrianske kniežatstvo
|
Zaslal: Ut Jún 19, 2007 7:46 pm Predmet: |
|
|
Ak niekto nechce robiť bitky, tak nech ich nerobí, ale vy tu vytýkate Olaffovi niečo, čo sami robíte. Vraj on presviedča a pritom aj vy presviedčate jeho. Veď keď bitky nemáte radi, alebo ani ich duch sa vám nepáči, tak sem ani nepíšte do tejto témy, máte tu dosť svojich o nacvičených duelíkoch a handrách a podobne. To že Olaff napísal článok, nad ktorým sa treba zamyslieť si už nevšímate, hladáte len negatíva a pritom je to jednoduché. Chce len urobiť prvý krok, zhrnúť nejaké teoretické poznatky, vytýčiť ciele, poukázať na nedostatky a prekážky, ktoré brzdia vývoju bitiek na Slovensku. Myslím že na to ide dobre, a nepíšem to preto, že by sme boli kamoši, veľmi ho nepoznám a ako osoba je na môj vkus príliš tvrdý, arogantný na nováčikov a má rád posmešky. To ma ale nezaujíma, pokiaľ ide o jeho profesionalitu a zručnosti v tom čo robí. To teraz keby vymyslel liek na AIDS tak sa mu hadam ani nedostane uznanie, lebo je "špina charakter" (nemyslím to tak Olaff)  _________________ Gvozd.........................................Aby sme sa rozumeli, nemám nič proti scénickému šermu..  |
|
Návrat hore |
|
 |
minue Bežný tlachal

Založený: 16 Dec 2006 Príspevky: 84 Bydlisko: SE
|
Zaslal: Ut Jún 19, 2007 8:03 pm Predmet: |
|
|
neviem aku paniku mate z toho ze to nebude nacvicene... je to o tom, ze kazda zlozka nieco nacvici a da sa to dokopy.. na takom principe fungovali spartakiady. ale nie to som chcela. Olaff ma svojsky styl vyjadrovania sa, to vsak neznamena, ze nie je znaly temy. Padlo tu, ze nie je zaujem o hromadne bitky a ja sa pytam kto nema zaujem- sermiari alebo divaci????
to Marcipan- teba nema co naucit Olaf a mas ho ty co naucit? _________________ za ohováranie sa odsudzovalo aj na vlastné vyzauškovanie a pojedanie psieho lajna každý týždeň v deň trhu |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Jún 19, 2007 8:11 pm Predmet: |
|
|
momentik, ja len taku drobnu otazku - sermu sa venujete kvoli sebe alebo kvoli divakom? lebo ja osobne hlavne kvoli sebe aj ked vystupovanie pred divakmi ma tiez bavi, ale nie je hlavnou motivaciou...preto sa treba opytat - chceme bitky robit pre to, ze to bude bavit nas, alebo pre to, ze to bude bavit divakov? _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Jún 19, 2007 9:33 pm Predmet: |
|
|
Triarus: Opat to vidim na kompromis.... Ja si taku bitku predstavujem ako jedno velke neformalne stretnutie, kde si pocas tabora ci nacvikov scenara najdes cas aj na to, podebatovat s ostatnymi sermiarmi, s ktorymi zaujem debatovat mas... Ak s niekym zaujem debatovat nemas, nedebatujes, to dava zmysel... Ako som uz spominal, napodobenina vojenskeho tabora je stejne poskladana z kopy malych taborov jednotlivych jednotiek... Ak samozrejme jednotky maju dobove stany, co predpokladam, ze by mat mali, inak by to vyzeralo viac ako srandovne... V takom pripade ides na bitku preto, aby si sa zabavil, aby si si skusil, ake to je kvasit vo vojenskom tabore urciteho obdobia, ake to je napchavat sa pohankovou kasou, umyvat sa v potoku a podobne blbosti... Popri tom mas moznost zakusit pocas nacvikov namieste dril, ktory sa mozno podoba drilu, ktory zazivali nasi predkovia... Z tohto pohladu je to o tom, ze na bitke sa bavis ty... V konecnom dosledku vsak nacvikmi, taborom a zivotom v nom stvoris nieco, co mozes ponuknut divakovi, kedze je predpoklad, ze pokial to urobis dobre, bude sa to pacit aj jemu, robis to teda i pre neho... Bola by skoda nieco take divakovi neukazat, nepodelit sa s nim o to, nie?
Teda, bitka ako stretnutie by mala bavit teba i divaka, robis to teda pre seba, ale i pre divaka....
Podla mna osobne je divne, ked nieco robim, snazim sa, venujem tomu cas a energiu, ale s nikym sa o vysledok nepodelim...
Naposledy upravil Milan Olaff Madlenák dňa Ut Jún 19, 2007 9:42 pm, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
Šablica Regrút

Založený: 09 Dec 2006 Príspevky: 3 Bydlisko: Kosice
|
Zaslal: Ut Jún 19, 2007 9:41 pm Predmet: |
|
|
fiiiha tu toho je.hehe.prispejem aj ja svojou troskou.
viem, ze pani ktory doteraz realizovali alebo sa snazili realizovat rozne atrakcie typu hromadne bitky nevedia ako dalej,resp.im dosla inspiracia .Ukazovat divakom ze toto je bitka a takto to robili ,takto sa bili a takto zomierali ...v pocte sedem ludi je dost trapne .Preto sa spojme .ale nie vzdy to funguje ,ze ??
Myslienkove pochody slovenskych ,nazvem to ,sermiarov, su zastarale minimalne 15 rokov a zaostávajú pred okolitým svetom 20 rokov.niekedy si myslim ze to niekto zamerne takto drzi ,lebo mu to vyhovuje .
Sem tam sa opytam sam seba co vlastne robia janiciari ked .....nic nerobia.tolko akcii za jeden rok,zaciatok aj koniec sezony v jeden den. to musi byt narocne .a potom zese len ukazovanie ako sa to robi v pocte sedem ludi ...
Ach... tak sa usmievam ,ze stary tlchubovia si tu vypisuju frazy stare par rokov ,ze sa nic nezmenilo a ze si mozem ist zase na par rokov schrupnut .vivat _________________ Bethlen Garde |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|