Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Living history
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
He-man
Bežný tlachal

Založený: 18 Jún 2006

PríspevokZaslal: Pi Júl 14, 2006 9:41 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Scar napísal:
Ešte by sa zišlo zistiť, čo je pre diváka atraktívnejšie. Wink

jednoducha odpoved (zdanlivo).
Ked organizujes festival (alebo ak ho organizuje niekto iny) tak si zavola skupiny, ktore reprezentuju napr. "historicky serm" a tak festival aj odprezentujes. V takom pripade na fest. pride konkretny divak. (Divak ide za sermom, nie serm za divakom).
Horsie je to, ak sermujes niekde na namesti kde idu nahodny okoloiduci ludia. Vtedy je tazke vybrat si, co je pre divaka atraktivnejsie (tiez zalezi aj od lokality) iny kraj iny mrav (ina rekacia divaka).

V podstate je ale jedno kto, a ako serm robii, ak sa ho snazi robit naplno, poriadne, s nasadenim a dava do toho srdce. (proste ak clovek maka, divak si to vsimne a patricne to aj oceni....ak clovek nemaka, iba sa na vystupeni strapni) (+- sem tam nejaka vynimka) ale nebudeme sa predsa chytat za slovicka.

V kazdom pripade sermu zdar
PS: Mato, daj vediet ako bolo v Dansku Wink a nie ze ma budete znovu spominat, nerad by som bol, aby sa mne v SLO stikutalo cely den (ako naposledy v Prahe ;- )))
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Scar
Tlčhuba

Založený: 12 Júl 2006

PríspevokZaslal: Pi Júl 14, 2006 10:14 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

V podstate máš pravdu, no nedá mi ešte sa k tomu trochu nevyjadriť. Je ešte vrstva ľudí, kultúrne nenaplnených, ktorí nevidia rozdiel medzi "historickým šermom" a "historickou bitkou" a príde si pozrieť hociktorý z prezentovaných žánrov. Dajme tomu, že je rád že sa v obci/meste niečo deje, že hrad/lúka/skanzen ožije inou dobou a že príde relaxovať. Taký divák môže tieto dva žánre porovnávať.
Martin Fabian
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: Ne Júl 23, 2006 3:01 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

je mi luto, ze sa tieto stranky zacali menit na raj "pseudohistorikovsermiarov" - keckarov. a scar, v jednom zo svojich prvych prispevkov si napisal, ze si nesermiar. pokial viem, sermujes v arwene uz nejaky cas... zaujimave
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Scar
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Júl 23, 2006 4:26 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

matoS napísal:
scar, v jednom zo svojich prvych prispevkov si napisal, ze si nesermiar. pokial viem, sermujes v arwene uz nejaky cas... zaujimave

Napísal som a stojím si za tým. Som členom klubu, no šermiar zatial niesom. Teda samozrejme ak u vás nepovažujete za šermiara nováčika, ktorý len krokuje. Neviem odkiaľ máš tú informáciu že šermujem. Nemám ani meč. Takže budem rád ak ma prestaneš obviňovať z klamstva a s tvojim "pseudozdrojom informácií" si to vybav.
Fachman
Bežný tlachal

Založený: 10 Júl 2006

PríspevokZaslal: Po Júl 24, 2006 7:32 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ak jednym z tych "pseudohistorikovsermiarov" - keckarov myslis aj mna,tak napis prosim v com som sa mylil. Very Happy
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Belička Ivan
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Júl 25, 2006 7:32 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Pani - klídek, táo téma je zaujímavá aj tak .
pravdepodobne sa pokúsim zorganizovať na budúce leto nejaku living histori akciu projekt uz mám a ak bude tak bude silne konzervatívna - pri nástupe odovzdanie všetkýách moderných vecí do úschovy (tiež cigarety a pod. ) a tak ´dalej podrobnosti nebudem rozpisovať.
do konca tohto roku chcem zistiť záujem o podobnú akciu - za par dní vytvorím mail na ktorý sa bude mocť oznamovať záujem.

myslím, že o tomto je toto forum
Navi
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Scar
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Júl 25, 2006 10:59 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Okej. Radi by sme uvítali informácie aj na www.rodolesie.yw.sk, tak ich tam potom hoď sám, alebo ich tam s tvojim dovolením hodím ja.
He-man
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Júl 25, 2006 11:47 am    Predmet: scherm.cz Odpovedať s citátom

Navi napísal:
Pani - klídek, táo téma je zaujímavá aj tak .
pravdepodobne sa pokúsim zorganizovať na budúce leto nejaku living histori akciu projekt uz mám a ak bude tak bude silne konzervatívna - pri nástupe odovzdanie všetkýách moderných vecí do úschovy (tiež cigarety a pod. ) a tak ´dalej podrobnosti nebudem rozpisovať.
do konca tohto roku chcem zistiť záujem o podobnú akciu - za par dní vytvorím mail na ktorý sa bude mocť oznamovať záujem.

myslím, že o tomto je toto forum
Navi

ano toto forum by malo byt o living history, len niektory ludia si zial bohu nevedia dat do kopy konkretne pojmy. A neda mi neodpovdat na niektore reakcie.

To Fachman:
podla tvojich prispevkov by som ta tiez asi zahrnul do tej grupy "pseudohistorikovsermiarov".... skus si ich precitat este raz a mozno zistis kde si sa mylil. Ale to by som chcel asi privela, lebo ak niekto napise toto:

"...Vtedy pani,boli jedini kto vedel bojovat a ti bojovali vacsinou z kona a tam nebolo moc priestoru pre kroky a tahy.Pechta ta (najma v skorsom obdobi) moc vycviku nemala. Tak na co sa chceme hrat??Tak ci onak je to klamanie divaka. ..."

jedini(y) kto vedeli bojovat ... ???????????? to si sa odkial dozvedel (docital, zistil). Taku knihu (dokument) by som "chcel" mat. Alebo to si sam nejako vydedukoval ? ? ?
....a zivelny serm urcite nie je pre divaka atraktivnejsi, ako krasny duel, (vopred nauceny) ktroy ma nejaku liniu (uvod, jadro, zaver -vyvrcholenie), dynamiku, dravost, akcnos, ktory je tempovo spravny, v ktorom sa da tiez zahrat aj SCARom spominana unava.....to ako ten duel prevedies zalezi len na tebe, a na tvojich sermiarskych (pohybovych, fyzickych) a hereckych schopnostiach. ......
No dost bolo, este raz si precitaj co si napisal, skus sa nad tym zamysliet a az potom sa pytaj kde si spravil chybu.

Sermu zdar !

PS: je mi jedno kolko tam mam gramatickych chyb!
Scar
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Júl 25, 2006 9:50 pm    Predmet: Re: scherm.cz Odpovedať s citátom

He-man napísal:
ano toto forum by malo byt o living history, len niektory ludia si zial bohu nevedia dat do kopy konkretne pojmy. A neda mi neodpovdat na niektore reakcie.

Ja som tu už poslal dva linky na to, aby sa tie pojmy ako "living history" ozrejmili a nedochádzalo k konfliktom. Osobne si ale myslím že ak by mal divák možnosť vybrať si medzi "historickou bitkou" a "duelom", vyberie si bitku. Vyberie si akciu. O to viac dnes, nakoľko je doba, keď je divák rád každému náznaku interaktivity. Hovorím aj za seba, nakoľko som tiež iba divák.
Vlamik
Regrút

PríspevokZaslal: Ut Júl 25, 2006 9:58 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ak podla tebe v duele nie je akcia tak si videl asi velmi malo a zlych duelov Cool pretoze myslim ze vo vela dueloch je akcie az dost. to ani nehovorim o trojkach kde ledva stihas videt jednotlive techniky.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Scar
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Júl 25, 2006 11:38 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Vlamik napísal:
to ani nehovorim o trojkach kde ledva stihas videt jednotlive techniky.

veď práve...
Vlamik
Regrút

PríspevokZaslal: St Júl 26, 2006 8:27 am    Predmet: Odpovedať s citátom

co ved prave?

videl si uz niekedy taku klasicku LH hromadnu bitku?
v tej nie je ani jeden duel.

mas dve taketo bitky, take ako si ukazoval a ludia odchadzaju s rozbitymi hlavami a dolamanymi koncatinami...

a taku kde ked k sebe pridu dva rady len sa trocha otukavaju a prikladaju mece.

ale ked to nechces pochopit tak je to dost zbytocne.

tak ako maju SHS medzery v kostymoch ( ale teraz sa to dost zlepsuje a vacsina shs ma super kopstymy)
tak maju LH skupiny ooooooobrovsku medzeru v serme ale rozdiel je ze im sa to nechce riesit. Potom su vsak tie bitky iba otazkou " horneho a dolneho sermu"
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
He-man
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: St Júl 26, 2006 8:59 am    Predmet: ach jaj Odpovedať s citátom

presne ako pises.
a nakoniec je tam dalsi problem (v LH hrmadkach), ze niektory ludia proste nemozu prehrat (ani za boha si neprizna zasah) a vznika z toho traposenie a zabijanie jedneho cloveka piatimi, kym ho nedobiju. To sa ti za normalnych okolnosti nestane. Nehovoriac o tom, ze ty ludia si naozaj v podstate nechu ublizit, ale chcu len vyhrat a "serm" tomu prisposobia :
- beznaprahove seky (tzv. prikladacky meca)
- ak uz naprahove, tak Nedorazne seky (slabe, jednym slvovom nedoverihodne)
ale ved co to tu pisem, staci si pozriet to video, tam to vsetko je.

no a samozrejme, ze v tych hrmoadkach zvycajne byvaju nejake pravidla, koli bezpecnosti, kde sa napr. zakazuje so zbranami bodat (niekdy aj utocit na klby, pripadne ruky) = ale to asi nie je klamanie divaka, alebo len zanedbatelne v porovnani s nacvicenym duelom, ze?
AElfgar
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Júl 26, 2006 9:56 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Vlamik: Ktore LH bitky konkretne mas na mysli?
Neviem ako si to myslel s tymi duelmi, ale hromadna bitka nie je o dueloch. Je to o taktike, boji vo formacii. Hromadna bitka pozostavajuca s duelov je totalna blbost.
He-man: No bol som teraz na Wothanburgu, po tych beznaprahovych a slabych sekoch od sekier mam celkom pekne diery v stite Smile. Samozrejme su v takychto bitkach potrebne nejake bezpecnostne pravidla. Ja som tiez nerubal ludom po hlavach ani ked mali prilby ale sekal som do stitov, a aj to vacsinou som sa snazil trafit puklicu aby som protivnikovi ten stit trochu setril. Jasne ze v skutocnej bitke by som sa asi choval inac, prve po com by som isiel by bola hlava a krk. Lenze docerta v takychto bitkach nejde o to domarovat co najviac protivnikov, je to predsa len o vytvoreni iluzie bitky. A robime to vsetko pre divakov. Myslis ze by divak bol spokojnejsi, keby bolo po skonceni bitky bojisko pokryte skutocnymi mrtvolami a ranenymi (to by bolo 100% historicky verne)?

Vsetci: Neviem ci ste si vsimli, ale LH tusim nie je len o serme a bitkach. Hlavna napln LH lezi niekde uplne inde. Ja si skor pod tym predstavujem objavovanie starych, zabudnutych technik a technologii, vyrabanie veci takymito technologiami (napr. nitovanie zbroje, tkanie karetiek ...) a predstavovanie tychto veci beznym ludom. Nie je to niekedy celkom zaujimave vidiet, ako sa kedysi nitovala kruzkova zbroj, farbilo platno, kovali noze, potahovali stity a pod? Taketo veci na klasickych SHS vystupeniach ludia neuvidia a prave tu je myslim hlavna domena LH.
No a teraz skuste povedat co si vy predstavujete pod pojmom LH, aby sme vedeli spravne pokracovat v dalsom hadani Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Vlamik
Regrút

PríspevokZaslal: St Júl 26, 2006 10:44 am    Predmet: Odpovedať s citátom

presne to iste si pod LH predstavujem ja. A my sme nehovorili nic o LH bitkach a o serme, reagovali sme az na scarove ppripomienky ohladne "klamania divaka" . ako to tu uz bolo vela razy pisane serm a lh su odlisne veci je tazke ich spajat. a preto si mylsim ze by bolo mudre tuto "duchaplnu " debatu ukoncit

P.S.: a k tomu ze by mali koncit na boji mrtvoly nic take sme nepovedali, keby len troch aporozmyslas tak autentickeho boja sa tu dozadoval scar a ako priklad poslal video maroujucih sa nackov, kde je pekne videt ako jeden clovek odchadza z bojiska a drzi sa za hlavu.
Návrat hore
Scar
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Júl 26, 2006 2:51 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Vlamik napísal:
tak ako maju SHS medzery v kostymoch ( ale teraz sa to dost zlepsuje a vacsina shs ma super kopstymy)
tak maju LH skupiny ooooooobrovsku medzeru v serme ale rozdiel je ze im sa to nechce riesit. Potom su vsak tie bitky iba otazkou " horneho a dolneho sermu"

Tak v jednom príspevku napíšeš toto a v poslednom zasa že LH nieje o šerme. Tak si najprv rozmysli aký máš názor a potom ho prezentuj. LH nieje o šerme a je veľa ľudí ktorí robia LH a niesú vôbec šermiari. Zasa tí LHči z čiech niektorí šermujú 10 a viac rokov, takže také prirovnania ako ty tu dávaš by som si radšej odpustil.
Okrem toho, robíš aj Slovana. Akým šermom ho stvárnuješ??? Nemeckou školou, ktorá vznikla stovky rokov po starých Slovanoch. A o akých dueloch tu chceme hovoriť? Myslíš že v bitke Slovan - Avar sa vykrývali mečmi ako my teraz? Na to zabudni. O toto mi ide, takto sa priblížiť realite a nie tak ako my to vkladáš do úst ty, že mi ide o krv s mordovanie sa. To som nenapísal.
Okrem toho tak ako písal AElfgar mi ide o historické prevedenie najmä tej bitky a nie súbojov. Teda taktiky, šíky, presuny plukov, vyčkávanie a podobne.
Vlamik
Regrút

PríspevokZaslal: St Júl 26, 2006 3:01 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ok koncim debatu, nema to zmysel - vysvetlovat niekomu nieco co nechce chapat

skus sa zamyslet na heslom magisteria nie je zle nevediet ale zostat v nevedomosti

a este jedna rada pre teba scar skus si tie prispevky precitat 10x po sebe a mozno pochopis co sa ti tu ludia snazia vysvetlit az to pochpis ( dost pochybujem ze to niekedy bude) tak mozme pokracovat
Návrat hore
Scar
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Júl 26, 2006 3:12 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja práveže veľmi dobre viem čo sa mi snažia vysvetliť! Twisted Evil To isté môžem povedať aj ja, že nechápete a nechcete chápať. Ja nepreferujem žiadne mordovačky a platí to čo som napísal vyššie, k tomu si sa z neznámych dôvodov vyhol. Viem že sa LH zaoberáš aj ty a tak nechápem o čom je ten konflikt, ktorý tu voči mne vedieš. Ja sa na magisteriu chystám ak nie tento rok tak na budúci a neposudzuj ľudí len podľa toho. Nepotrebujem byť šermiar na to, aby som LH robil. Sám si povedal že to nieje o šerme.
Jediné v čom sú naše názory odlišné je to, čo je pre diváka atraktivnejšie. Vy tvrdíte jedno, my iné. Nemáš dôkaz že máš pravdu ty, tak ako ani ja nemám o svojej pravde. Nikto ti hromadné bitky robiť nekáže, dokonca sa na ne nemusiš ani pozerať, je to tvoja vec. Ale moje názory mi neber.
Vlamik
Regrút

PríspevokZaslal: St Júl 26, 2006 3:38 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

aj by som sa vyjadril ale uz som napsial ze pre mna je debata ukoncena
Návrat hore
Scar
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Júl 26, 2006 3:44 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Vlamik napísal:
aj by som sa vyjadril ale uz som napsial ze pre mna je debata ukoncena

Dobre, rešpektujem to. Aj tak tá debata nikam neviedla. Sú to proste dva odlišné prúdy a bude lepšie ak sa budú navzájom podporovať a doplnať ako spolu súperiť.
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Ďalší
Strana 2 z 9

Prejdi na: