|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: Pi Sep 14, 2007 2:34 pm Predmet: ženy a langschwert,jednoručný meč, zbrane pre ženy |
|
|
ako ste si uz mohli vsimnut z nadpisu, zaujima ma vas nazor na zenu sermujucu langschwertom (jeden a pol rucnym mecom), dalej ma zaujima, ci pri volbe jedneho z mecov - ci uz jednorucneho,alebo jeden a pol rucneho by ste sa ucili techniku oboch, pripadne, ci si myslite,ze je dolezite najprv technicky zvladnut langschwert (zaklady) a az potom sa ucit sermovat inymi zbranami (najpriklad spominanym jednorucnym mecom) a ake zbrane su podla vas vhodne pre zeny (na podium,ci na trening)
vopred dakujem za vase komentare
 _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Janičina - Jabčo Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006 Príspevky: 325
|
Zaslal: Pi Sep 14, 2007 3:33 pm Predmet: |
|
|
Ja si myslím, že na trénovaní nieje nič zlé, pokiaľ to fyzicky zvláda. Ale osobne si myslím, a teraz ma ženy ukameňujú (asi aj naše), že žena s dlhym mečom na podiu väčšinou nemá čo robiť. Tým väčšinou myslím to čo môžeme plošne vidieť a to konrétne rôzne "princezné" v šatách predvádzajúce bitku. Mne sa to vôbec nepáči a vidí sa mi to divné, smiešne a pritiahnuté za vlasy.
Ak má dôvod na vystúpení meč mať, nech ho má, ale nech je v pážacom kostýme, alebo skrátka nejako inak uspôsobená.
Tým ale nechcem povedať, že ženy nemajú čo šermovať, to samozrejme môžu , je však obrovská škála iných zbraní, kde budú vyzerať omnoho pôvabnejšie a skôr tomu uverím (kordy, rapiere, palice, dýky, tesáky,....) |
|
Návrat hore |
|
 |
wandor Bežný tlachal
Založený: 04 Jan 2007 Príspevky: 56 Bydlisko: všade kde spím a bojujem
|
Zaslal: Pi Sep 14, 2007 6:30 pm Predmet: |
|
|
Ako servant dobre vieš ja sa prikláňam ku jednoručáku , je to podla mňa oveľa lepšia zbraň pre ženy a podľa mňa aj nováčikov , čo sa týka žien aj preto lebo má bližšie ku dýke , čo je zo všetkých zbraní najženskejšia . ďalšia vec tak ako som spominal servantovi na tréningu je zbytočné učiť baby jedno aj druhé stačí jednoručka . A sa mi to aj viac páči ako chlapovi .  _________________ lepší dobrý zbrojnoš v poli ako tupý rytier na koni |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Sep 14, 2007 6:57 pm Predmet: |
|
|
zaujimave nazory,dakujem za oba...moj je ten,ze by si dana osoba sama mala vybrat zbran "jej srdcu milu", respektive taku,ktoru bude moct pouzivat aj na vystupeniach(ak sa na nejakych chce zucastnovat)
a tej sa venovat
nemyslim tym,ked niekto povie,chcem bojovat vidlami,tak nech sa uci vidly
ale dajme tomu,ak by sme si to rozdelili na kategorie - jednorucny mec,jeden, langschwert, dyka, palica a obojrucne drevcove zbrane (ako tu mame napr. clanok o sekere)
tak by sa dany clovek zacal venovat palici,respektive a ciastocne mrkol aj na tie drevcovky, kedze vidli sa budu viac pouzivat nasadou (cize tym ostrym zeleznym), pretoze ak sa chce venovat drevcovkam,je pre neho zbytocne ucit sa mec (hoci moze tie poznatky ciastocne vyuzit)
ide aj o to,co su schopni naucit ho ucitelia v skupine,ale na druhej strane tu mame samostudium _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
wandor Bežný tlachal
Založený: 04 Jan 2007 Príspevky: 56 Bydlisko: všade kde spím a bojujem
|
Zaslal: Pi Sep 14, 2007 8:28 pm Predmet: |
|
|
no ano máš pravdu ale... Najskôr by museli tý ľudia vedieť čo chcú ale zober si príklad zo štvrtka prišla k nám baba že chce sa venovať šermu nieje to nejaká puberťáčka kedže má dve 11ročné dcéri . Beriem to tak že je to zrelá a rozumná žena . Je ochotná sa učiť a aj investovať tak mi to aspoň prišlo. TAK čo jej ponúkneš? Ja som jej opísal jednotku a jedenapolku ,ukázal som jej oba meče mohla si vybrať . Neponúkol som jej ostatné zbrane ajtak sme ich tam nemali . Kedže ona prišla medzi nás bez pozvania a sama od seba asi vie čo chce a neponúknem jej hneď jedenapolku keď sama váži sotva 50kg proste podla mňa sa to babe tak nehodí.Ale to sa časom aj tak urovná podľa mňa bude mať kopu času na výber lebo najskôr ju tak či tak čakajú hodiny a hodiny chôdze A súhlasím s Jabčom
inak servant som bol milo prekvapený bez vyhlásenia akéhokoľvek náboru po sezóne hneď 5 nových členov  _________________ lepší dobrý zbrojnoš v poli ako tupý rytier na koni |
|
Návrat hore |
|
 |
Ľubomír Orenič Tlčhuba

Založený: 15 Aug 2006 Príspevky: 130 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Pi Sep 14, 2007 10:38 pm Predmet: |
|
|
Dlhý meč je len o niečo ťažší ako jednoručný. Ovláda sa oboma rukami a preto si myslím, že pri ňom má žena väčšiu šancu ho ovládať ako pri jednoručnom meči.
U mňa sú dve odporučil som im dlhý meč. Dajte im do ruky obidva a nech si vyberú. Rozmýšľať o využití vo vystúpeniach je zbytočné. Ten problém príde na radu až keď sa ovláda zbraň. To platí pre obe pohlavia. |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: So Sep 15, 2007 2:01 pm Predmet: |
|
|
no v prvom rade suhlasim s Jabcom a teraz moj nazor...zalezi od toho, akemu obdobiu sa venuje dana skupina, cize ak robia dajme tomu ranny stredovek, tak tam 1,5ku urcite neajdes...kazdopadne ja by som babe odporucil lahsiu zbran odpovedajucu jej fyzickm predispoziciam, vid nasa skupina - na treningoch mozu aj 1,5lky, ale ak budu sermovat na vystupeni, tak jedine 1ky, tesaky, dyky a ine "lahsie" zbrane zodpovedajuce nasej dobe...s princeznami s dlhymi mecmi mlatiacimi zastupy tazkoodencov sme uz my holt skoncili...a co sa tyka zbrani vseobecne, tak kazdemu podla jeho gusta - ak chce niekto sermovat len 1ruckou, naco mu nasilu pchad do ruky 1,5ku a podobne _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

|
Zaslal: Ne Sep 16, 2007 7:22 pm Predmet: |
|
|
a este k teme- napada ma dalsia otazka - strehy a koky u zien (hlavne v skorsich obdobiach stredoveku)...ak napriklad budu bojovat valcekmi, dykami ci nozmi...proste ak to nebudu cisto sermiarske zbrane, s ktorymi narabali len ludia v nich skoleni, ma streh u takto bojujucich zien opodstatnenie?
pripadne kroky?
ak stvarnuju postavy,ktore k sermu ani nepachli? _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Kakos - Kakac Tlčhuba

Založený: 31 Júl 2006 Príspevky: 139
|
Zaslal: Po Sep 17, 2007 8:53 am Predmet: |
|
|
Pri vybere zbrane pre dievca by som sa skor pozeral na skutocnost ako sa mohla dana baba k tej zbrani dostat. Cize najlepsie su podla mna tesaky a noze, alebo kratky mec ako napr. Basilard ci kratky Katzbalger. Tak isto aj palice su paradne. Pred dykou by som daval ja osobne prednost skor nozu v rukach baby, lebo boj s dykou je dost silova zalezitost a viac apas ako 'serm' a noz je aj kusok dostupnejsi ako dyka. Tak isto by bolo zaujimave vidiet v rukach baby aj halapartnu, kosu alebo nejaku inu drevcovku, az take nerealne mi to nepride, kedze tieto zbrane sa hojne pouzivali aj pri obrane pevnosti a miest, kde podla mna obcas fungovali na hradbach aj zeny. Inak ked baba dobre ovlada hocaku zbran nevidim dovod preco by ju nepouzila, ked ma scenkou dany akykolvek logicky dovod. Samozrejme nic z toho co pisem sa netyka slachticien a princezien, tie by bojovat nemali podla mna vobec, tyka sa to mestianok a markytaniek.
Co sa tyka strehu je podla mna vhodny v akejkolvek situacii, streh nie je vecou len sermu, ale kazdeho bojoveho umenia. aj pri boji valcekom ci tlcikom na maso je potrebne mat stabilitu a vediet pracvat s taziskom a na to je presne streh. Bez strehu by to podla mna vyzeralo hodne smiesne a skor ako placanie nez ako boj. |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006 Príspevky: 305 Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)
|
Zaslal: Po Sep 17, 2007 10:30 am Predmet: |
|
|
kakac napísal: | . Samozrejme nic z toho co pisem sa netyka slachticien a princezien, tie by bojovat nemali podla mna vobec, tyka sa to mestianok a markytaniek.
Co sa tyka strehu je podla mna vhodny v akejkolvek situacii, streh nie je vecou len sermu, ale kazdeho bojoveho umenia. aj pri boji valcekom ci tlcikom na maso je potrebne mat stabilitu a vediet pracvat s taziskom a na to je presne streh. Bez strehu by to podla mna vyzeralo hodne smiesne a skor ako placanie nez ako boj. |
Omyl, šlachtičné sa mohli, ba v určitých obdobiach aj museli učiť používať zbraň, ale v žiadnom prípade nie ako Xena bojovnica, čo by behala s mečom.
Každopádnme, ako zodpovedný otec by som asi chcel, aby moja dcéra, vo voľnom čase sa naučila aspoň trochu sa brániť. Aj historické doklady sú - ale iba najvyžšia šlachta.
Takže ano, ženy najvyžšie a najnižšie postasvené mohli. |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Kakos - Kakac Tlčhuba

Založený: 31 Júl 2006 Príspevky: 139
|
Zaslal: Po Sep 17, 2007 11:07 am Predmet: |
|
|
Suhlasim, Alchy, ze take slachticne boli, tie priklady pozna snad uz kazdy. Boli dokonca aj velmi slavne sermiarky a boli to slachticne, ale stale sa mi to nezda ako nieco uplne typicke. Myslim ze aj percento takychto slachticien - sermiarok bude vcelku nizke, ale mozno sa mylim lebo nejak som to konkretne nestudoval. Narazal som trochu aj na kostymovu stranku, lebo pochybujem ze tie slacticne sermovali v satach co bezne nosili. Skor si myslim ze mali na serm nejaky iny odev ako do 'tronneho salu' - trosku praktickejsi a jednoduchsi a nie to co vidavas dnes - saty z drahej latky, zobene zlatom a so suknou ktora ked sa podkasa tak to vyzera smiesne a neda sa v tom hybat. |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

Založený: 12 Jún 2007 Príspevky: 354 Bydlisko: Malenovice Morava
|
Zaslal: Po Sep 17, 2007 11:59 am Predmet: |
|
|
Já myslím,že ženě ve středověku cca okolo r.1400, příslušela ůplně jiná ůloha než boj s jakoukoliv zbraní.
Nedovedu si představit,jak by se na takovou situaci tvářila církev.
Netvrdím,že neexistovaly vyjímky (viz. bláznivá francouzka ),nebo pomoc žen při obraně obléhaného města...atd
Ale primárně výcvik boje se zbraní pro ženy ne. _________________ Jsem jako zrcadlo.
Smějte se a já se budu smát na vás. Mračte se a já se budu mračit též. |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

|
Zaslal: Po Sep 17, 2007 1:07 pm Predmet: |
|
|
Kuno napísal: | Já myslím,že ženě ve středověku cca okolo r.1400, příslušela ůplně jiná ůloha než boj s jakoukoliv zbraní.
Nedovedu si představit,jak by se na takovou situaci tvářila církev.
Netvrdím,že neexistovaly vyjímky (viz. bláznivá francouzka ),nebo pomoc žen při obraně obléhaného města...atd
Ale primárně výcvik boje se zbraní pro ženy ne. |
uz som tu o tom pisal,ze Habsburgovci boli tymto znami
ono fakt,ze sa uci bojovat,neznamena,ze bojovala...len sa to ucila,keby jej nic ine nezostalo,pripadne pre situacie,ak nahodou sla prestrojena za muza v sprievode _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

|
Zaslal: Po Sep 17, 2007 2:19 pm Predmet: |
|
|
Jen chci doplnit pro přítomné dámy:Dnes je situace samozřejmě jiná a je ovlivněná odlišným chápáním rozdílů mezi mužem a ženou.
Proto ani já ve své skupině nejsem proti tomu aby naše holky čímkoli šermovaly,pokud na to fyzicky stačí.
Chceme-li ale prezentovat historii opravdu takovou jaká byla,je třeba postavení muže a ženy středověkým způsobem respektovat.
Na druhé straně-není právě žena nebo dívka přítažlivá pro nás muže právě tím,že je jemná, krásná,inteligentní....prostě ženská.
Tak proč z ní dělat chlapa???  _________________ Jsem jako zrcadlo.
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Tibenský Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 137 Bydlisko: TA
|
Zaslal: St Sep 19, 2007 4:14 pm Predmet: |
|
|
myslím, že nech baby trénujú s čím chcú a ja budem len velmi milo prekvapený keď to nejaká s langschwertom predvedie dobre (vlastne s hocičím čo autor spomínal v názve témy). Zatiaľ vśak naďalej zostávam veľkým skeptikom. _________________ Keby si mlčal bol by si filozofom, keďže si prehovoril stal si sa volom.
www.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Mirena Bežný tlachal

Založený: 03 Jan 2007 Príspevky: 37 Bydlisko: Schemnitz
|
Zaslal: Po Okt 01, 2007 3:32 pm Predmet: |
|
|
Ja osobne si myslim(a pritom nepopieram svoju zensku identitu a ani nikoho neurazam), ze zeny,ako uz mimochodom bolo spominane, mali uplne inu ulohu ako sa zahanat niecim tazkym, a popritom na seba kricat.
Tym ale ziadnu dievcinu neodradzam od tejto nelahkej ulohy: teda vyzerat pritom dobre (co je koniec koncov zamer kazdej aj ked som to este doteraz v praxi pri serme nevidela) a doverihodne.
Ja som sa ale rozhodla, ze s kusom zeleza dlhsim ako 30 cm dobre nevyzeram a tak som sa zacala venovat aj inym (zenskejsim) veciam v ktorich mozem vyniknut nielen hrubou silou(co ale neznamena ze na treningu si netuknem, a neznamena to ani, ze serm je len o hrubej sile).
Teda zaver: nech si baby sermuju s cim chcu ale nech sa pozru na vysledny efekt.Ved doba kedy pricezne vyhravali nad rytiermi je hadam prec.  |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

|
Zaslal: Po Okt 01, 2007 3:47 pm Predmet: |
|
|
Mirena : Svatá slova. _________________ Jsem jako zrcadlo.
|
Návrat hore |
|
 |
Michelle Bežný tlachal
Založený: 13 Aug 2008 Príspevky: 19
|
Zaslal: So Aug 16, 2008 1:58 pm Predmet: |
|
|
Ano som zena. Ale milujem serm a hlavne moj mec. Ci verite, ci nie ,vazi 2,7kg a je dlhy priblizne 135cm, cize je to 1,5 rucak. Zacinala som s mensim, ale nesedel mi tak, ako teraz moj milacik. Na vystupena mam cisto muzsky kostym (ziadne saty a cez zimu si idem robit plechy) ako presivanica, nohavice, kosela, cizmy, samozeejme prilba (cca3kg) a rukavice. Vobec sa necitim menejcenne, pripadne ,ze nie som zena. Ano, som nou, ale ten pocit, ked stojim s 1,5 rucnym mecom v ruke proti protivnikovi, aj ked silnejsiemu, by som za nic nevymenila. Vy by ste chceli odopriet zenam stupnovanie adrenalinu v krvi, ked neviete odkial na vas pride uder, ci vo vystupeniach, alebo v hromadnych bitkach? Preco nas chcete dikriminovat?Chalani ma prijali uplne v pohode, bez predsudkov a s otvorenou narucou. Mala som a mam perfektnych ucitelov, vdaka ktorym sermujem uz 2 roky a za nic na svete by som sa sermu nevzadala. Ked som prisla ku sermiarom, moja kondicka a svaly neboli na tom prave najlepsie. Ale makala som a teraz mi to uz nerobi najmensi problem. Myslite si, co chcete, ale niektore zeny (napriklad aj ja) vyzeraju ako zeny, spravaju sa tak, obliekaju sa tak, ale maju dusu bojovnika. Tak im v tom nebrante, ale skuste im dat sancu. _________________ Historicky serm je to najlepsie, co ma v zivote stretlo. Bez neho by som uz nevedela zit  |
|
Návrat hore |
|
 |
igor vitovič Tlčhuba
Založený: 25 Nov 2006 Príspevky: 419 Bydlisko: Prešov
|
Zaslal: So Aug 16, 2008 3:52 pm Predmet: |
|
|
Michelle, skoda ze tu nie je tlieskajuci smilik....
kolko mas prosim ta rokov? _________________ Moj ty boh, aka som ja sermiarska sracka.... |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006 Príspevky: 355
|
Zaslal: So Aug 16, 2008 4:13 pm Predmet: |
|
|
Michelle: Je dosť zlé a nebezbečné ak pri vistúpení nevieš odkiaľ príde rana . Ale teraz vážne nikto nikoho nediskriminuje a nikto nikomu nič neodopiera. Aj my máme v skupine ženy a vážime si ich. Jednoducho ale je pravda že žene sadne dlhý meč do ruky len výnimočne. A nie je na tom nič diskriminačné. Len proste tá zbraň bola vymyslená pre mužov. |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|