Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch
 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Táborové vaření,středověké recepty 1250 - 1500
Choď na stránku 1, 2  Ďalší
 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
malej
Bežný tlachal


Založený: 10 Júl 2008
Príspevky: 96
Bydlisko: Třebíč , Münster

PríspevokZaslal: St Aug 27, 2008 10:12 pm    Predmet: Táborové vaření,středověké recepty 1250 - 1500 Odpovedať s citátom

Tak jsem tady hledal a hledal a nenašel. Dosti mě tady chybí něco o vaření,ale né ledajakém. Mám na mysli vaření podle dochovaných receptůr a surovin. Zkrátka co si můžu uvařit v dobovém táboře,max. něco připravit doma. Nebo jak se uskladňovala potravina kdysi v táborech,upravovala,konzervovala atd. a k tomu i vlastní zkušenost z praxe. To samé se týká i nápojů. Chtěl bych tím otevřít prostor k něčemu co má k našemu hobby dost blízko. Věřím,že bude pro nás všechny velkým přínosem,až se budeme někde v táboře vykrmovat Wink .
_________________
Schopný voják nepotřebuje druhou mzdu a proviant.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Goeffrey
Bežný tlachal


Založený: 30 Apr 2008
Príspevky: 46
Bydlisko: Strážske, Slovensko

PríspevokZaslal: St Aug 27, 2008 10:28 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

livinghistory.cz
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
miso
Tlčhuba


Založený: 02 Nov 2006
Príspevky: 791

PríspevokZaslal: Št Aug 28, 2008 5:36 am    Predmet: Odpovedať s citátom

nejake dobove recepty su na
http://www.myschwerk.webzdarma.cz/mainpage.html
ale to asi poznas

co som videl,casto sa robia tie psenicne placky, u nas sa robieva pecienka a tak

na jedlo sa naozaj stazovat nemozem,je super (aj ked skoda nedobovych veci,ako rajciny a zemiaky)
_________________
tuitio fidei et obsequium pauperum
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba


Založený: 13 Jún 2006
Príspevky: 929
Bydlisko: Košice

PríspevokZaslal: Št Aug 28, 2008 7:08 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Malej: Sestra splasila nedavno nejaku knihu o vojenskom stravovani tusim z prelomu 19. a 20. storocia, co je sice malinko mimo rozpatie, ale predpokladam, ze veci ako hrachova ci pohankova kasa sa moc nezmenili. Co je na tej knihe zaujimave, je to, ze su tam veci rozpisane pridely na presny pocet vojakov v jednotke, ak si to dobre pamatam.

A na tvoje obdobie som minule zbadal akusi knihu o vareni v Bratislave cca v tomto rozpati. No akurat som nemal prasule a nazov si nepamatam. Ale mali to v Artfore, ked tak, prebehni si ich stranky... Wink

Ja a nase holky inak vychadzame z toho, co sa tu uz spomenulo, plus este brodecke forum, samozrejme...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
malej
Bežný tlachal


Založený: 10 Júl 2008
Príspevky: 96
Bydlisko: Třebíč , Münster

PríspevokZaslal: Št Aug 28, 2008 7:18 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Pánové,všechny tyto odkazy a články znám (dokonce sám do nich přispívám),ale jde mě o to,že tady to není. Jde o vlastní tvorbu,cesty,zkušenosti či osobně vyzkoušené recepty.
_________________
Schopný voják nepotřebuje druhou mzdu a proviant.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Martin Janičina
Tlčhuba


Založený: 29 Okt 2006
Príspevky: 355

PríspevokZaslal: Št Aug 28, 2008 7:32 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Nic v zlom ale preco je tato tema v skupine skola sermu?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
ferenc
Bežný tlachal


Založený: 28 Máj 2008
Príspevky: 15

PríspevokZaslal: Št Aug 28, 2008 8:04 am    Predmet: Odpovedať s citátom

ahoj
no ja varievam placky... urobí sa cesto naj je keď´zmiešaš múku hrubú a hladkú. dávam tam kurkumu, chytí to peknú žltú farbu a z návštevníkov to zatiaľ nikto neuhádol, že čo to je. potom tam ide zázvor alebo majoránka, majoránka je fajn. zázvora iba trošku. cukor alebo soľ, ja to dávam všetko od oka. ale kým to dáš na oheň tak ochutnaj cesto a budeš vedieť čo tomu chýba. a dobré je to s medom. no nepridávaj ho do cesta, lebo polepíš všetko na čo siahneš. med omoč v hotových plackách. inak pečú sa na miernom ohni aby sa nespálili, do hneda.
potom som varil pohánku... jedna babička čo robí na hrade v suveníroch mi poradila nechať ju namočenú vo vode kým nezmäkne. pohánku lúpanú kúpiš bežne v obchode. varil som to v trojnožke. neviem presne čas, lebo som to robil od oka ale tak nejak hodinu (?) naozaj neviem presne záleží to od teploty a pod. ale dá sa to ochutnť priebežne. spravil som ju na sladku s medom (dedko je včelár) a jablkami. naozaj to bolo dobré. ale opäť dať tam môžeš veľa vecí. tá babička má na to svoj recept tak sa jej opýtam:)
potom cícer. opäť zoženieš v obchode. jedol som ho uvarený v pive, čo som skúšal ale nebolo to ono. ale aj sám cícer je fajn chutný...
to je zataiaľ všetko z mojich skromných skúseností...
prajem pekný deň
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Bystrík Holeček
Tlčhuba


Založený: 17 Sep 2006
Príspevky: 348
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Št Aug 28, 2008 8:21 am    Predmet: Odpovedať s citátom

ahojte, my varime v tabore uz vyssie spominane placky s medom, a teraz na devine chceme skusit nejake cesnakove a cibulove dochutenie v podobe omacky... uvidime
inak robime bravcovu pecienku na cibulke na rozne sposoby, s jablckom zeleninkou (mrkva petrzlen), a.i. taktiez je super krupicna kasa s medom, to ma u nasich asi najvacsi uspech Laughing
taktiez robime bravcove maso v naleve presne podla historickeho receptu, ale skusenost je taka, ze na festivaloch sa to v tom horku nikomu nechce jest, kazdy skor dzobka placky:)
no a co je vhodne na ranajky je stara dobra prazenicka na cibulke...
skusali sme aj vinnu kasu a polievku, ale zatial sme jej este neprisli na chut, ak by ste mali niekto nejaky fajn recept ako ju dobre spravit, tak budeme len radi! Very Happy

ak ma niekto zaujem pokecat viac, tak od dneska vecera sme na devine az do nedele aj s taborom a nasou kuchynou, takze mozeme vymenit skusenosti priamo v akcii
Razz

jedlu zdar


P.S.:toto je po dlhom case konecne super tema, vyborny napad malej dikes
_________________
wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Marián Baran
Tlčhuba


Založený: 13 Sep 2006
Príspevky: 226

PríspevokZaslal: Št Aug 28, 2008 10:14 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Je to sice zaujimava tema ale admini by ju mohli presunut do patricneho fora. Tu to skutocne nema co robit.

Konan: Vinnej kasi hocikto na chut len tak lahko nepride. Zazil som uz aj taku co doslova zabijala. Kuchara radsej nespomeniem lebo mi uz ani nic ine nenavari Very Happy
_________________
Under Jolly Roger
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
ferenc
Bežný tlachal


Založený: 28 Máj 2008
Príspevky: 15

PríspevokZaslal: Št Aug 28, 2008 8:56 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

takže babka mi odporučila pohánku nechať stáť v mlieku, v ňom to aj povariť pridať kokosku a hrozienka...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Mirena
Bežný tlachal


Založený: 03 Jan 2007
Príspevky: 37
Bydlisko: Schemnitz

PríspevokZaslal: St Sep 03, 2008 6:10 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

viem, ze ludia od berezunu varia a pecu, a je to velmi dobre.
na beckove robili kapustnicu, placky so smotanou a cesnakom a este mozno daco ale to uz neviem.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba


Založený: 13 Jún 2006
Príspevky: 929
Bydlisko: Košice

PríspevokZaslal: Št Sep 04, 2008 7:03 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Aj ludia od Bludnych maju kuchynu, aj Cech Terra de Selinan, aj nase dievky dokonca... Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Bystrík Holeček
Tlčhuba


Založený: 17 Sep 2006
Príspevky: 348
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Št Dec 25, 2008 11:15 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

vela stredovekych receptov tu:

http://www.myschwerk.webzdarma.cz/mainpage.html
_________________
wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
miso
Tlčhuba


Založený: 02 Nov 2006
Príspevky: 791

PríspevokZaslal: Št Dec 25, 2008 11:55 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

konan2
ten odkaz je tu uz vyssie postnuty
_________________
tuitio fidei et obsequium pauperum
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Milan Kertész
Tlčhuba


Založený: 19 Apr 2008
Príspevky: 138
Bydlisko: Hlohovec, Bratislava

PríspevokZaslal: Pi Dec 26, 2008 12:19 am    Predmet: Odpovedať s citátom

servant napísal:
konan2
ten odkaz je tu uz vyssie postnuty

Ako sa vraví: Matka je opakovanie múdrosti... Very Happy
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Alchy
Tlčhuba


Založený: 14 Sep 2006
Príspevky: 305
Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)

PríspevokZaslal: Pi Dec 26, 2008 3:14 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Najlepší kuchár je hlad. Zober si dobové varenie a dobové zdroje, a skús sa nasýtiť....
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
lasky
Bežný tlachal


Založený: 03 Jún 2007
Príspevky: 64
Bydlisko: Melčice-Lieskové ...pri Trencíne

PríspevokZaslal: Po Apr 20, 2009 9:55 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

p.beranova vydala knihy to nepoznate...?? beranova jidlo a piti v praveku a stredoveku,a dalsie ktore vlastnim su sice nie z daneho obdobia ale myslim ze niektore recepty sa budu dat pouzit alebo niekoho to potesi ze som ich sem dal
dave dewitt davinciho kuchyna,
beranova resatko, jak se jedlo ve staroveku ..rimska kucharka,
beranova jidlo apiti za rudolfa druheho,
tomcik s vareskou dvoma tisicrociami amoj najnovsi ulovok
sevcovic z kuchyne stareho presporka
niektore uz tazko zohnat, varim podla toho.


Naposledy upravil lasky dňa Po Apr 20, 2009 10:01 pm, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
lasky
Bežný tlachal


Založený: 03 Jún 2007
Príspevky: 64
Bydlisko: Melčice-Lieskové ...pri Trencíne

PríspevokZaslal: Po Apr 20, 2009 10:00 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

malej napísal:
Pánové,všechny tyto odkazy a články znám (dokonce sám do nich přispívám),ale jde mě o to,že tady to není. Jde o vlastní tvorbu,cesty,zkušenosti či osobně vyzkoušené recepty.


kolac podla tomcika 2000 rokov s vareskou strana 42 nepise datum kam to zaradit. http://sk.fotoalbum.eu/lasky/a220864 robil som to niekolko krat chutne
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Bystrík Holeček
Tlčhuba


Založený: 17 Sep 2006
Príspevky: 348
Bydlisko: Trnava

PríspevokZaslal: Št Máj 14, 2009 9:16 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

skusali sme cez vikend rozne (aspon pre nas) nove recepty s celkom vysokou uspesnostou.

Na kameni to vsetko budeme u nas v kuchyni varit, tak kto ma zaujem sa moze zastavit a mozeme pokecat ci pripadne degustovat (degustacia v ramci moznosti, aby nam z toho nevznikol stanok s obcerstvenim Very Happy )
_________________
wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Alchy
Tlčhuba


Založený: 14 Sep 2006
Príspevky: 305
Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)

PríspevokZaslal: So Máj 16, 2009 1:22 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Paštiky a kaše, základný predpoklad pravej kuchyne...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Strana 1 z 2

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete hlasovať v tomto fóre


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk