Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
igor vitovič Tlčhuba
Založený: 25 Nov 2006 Príspevky: 419 Bydlisko: Prešov
|
Zaslal: Po Jún 04, 2007 9:03 am Predmet: Historicky serm v historii |
|
|
no napadla ma taka vec, ci boli "skupiny historickeho sermu" uz v stredoveku dajmetomu. ci za husitov sa niekto nevenoval vikingom a tak. no neviem. mozno je to uplny blud a na take veci nebolo casu, ale napadlo ma to a pytam sa. _________________ Moj ty boh, aka som ja sermiarska sracka.... |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Po Jún 04, 2007 9:46 am Predmet: |
|
|
...igor, ty si unikat...  _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006 Príspevky: 355
|
Zaslal: Po Jún 04, 2007 11:16 am Predmet: |
|
|
Počul som, že existovali cca. v 17. storočí ľudia, ktorí si hovorili Spadaccinos (teda šermiari) a tí sa živili predvádzaním bojových umení na trhoch, mestských slávnostiach, atď. Aj exhibície šermiarskzch spolkov v nemecku a čechách v 16. stor a neskôr môžu byť podobným príkladom. Dá sa to teda prirovnať k vystúpeniam pre divákov podobne, ako to robíme dnes. Staré postupy (myslím tým naozaj nevyhovujúce danému obdobiu) študovali podľa mňa len profesionáli ktorí učili šerm, alebo zámožnejší ľudia ktorých to zaujímalo, pretože bežný človek ak sa šermu učil sa v tej dobe potreboval naučiť ako čeliť protivníkovi šermujúcemu zbraňou a štýlom toho konkrétneho obdobia. |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Janičina - Jabčo Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006 Príspevky: 325
|
Zaslal: Po Jún 04, 2007 1:19 pm Predmet: |
|
|
Presne ako je napísané v Marcipánovom príspevku. Ešte by som len doplnil, že napríklad u niektorých talianskych majstrov ešte v 17. st nájdeš odporúčania k dlhému, alebo aj obojručnému meču, ako istému druhu "klasického" vzdelania pre šermiarov. |
|
Návrat hore |
|
 |
tarkil Tlčhuba

Založený: 27 Sep 2006 Príspevky: 236 Bydlisko: bratislava
|
Zaslal: Po Jún 04, 2007 1:26 pm Predmet: |
|
|
snad este jedna starsia info. ze stary rimania vramci svojich gladiatorskych hier, nie raz, predvadzali zohrane bitky ktore sa odohravali vise 500 rokov pred nimi, akurat ze to bolo trochu naturalnejsie divadlo, no vzdy divadlo  |
|
Návrat hore |
|
 |
Hircanus Bežný tlachal
Založený: 09 Jan 2007 Príspevky: 93
|
Zaslal: Po Jún 04, 2007 2:14 pm Predmet: |
|
|
Taká naumachia- imitácia námornej bitky- musela byt zázitkom na cely zivot:).....Ale v stredoveku sa takéto veci urcite nepestovali. Aj ked sa to dokázat nedá, som si isty;) |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Aldaron Ďuriš Tlčhuba

Založený: 07 Jan 2007 Príspevky: 123 Bydlisko: Prešov
|
Zaslal: Ut Jún 05, 2007 11:31 am Predmet: |
|
|
A rytierske turnaje boli co? podla mna by sa to tam dalo zarátat _________________ V minulosti mali k sebe ludia blizsie... stare zbrane mali totiz mensi dostrel. |
|
Návrat hore |
|
 |
igor vitovič Tlčhuba
|
Zaslal: Ut Jún 05, 2007 12:10 pm Predmet: |
|
|
Glaurung napísal: | A rytierske turnaje boli co? podla mna by sa to tam dalo zarátat |
ta ty si saso. turnaje boli z toho obdobia. neboli "historicke" predsa _________________ Moj ty boh, aka som ja sermiarska sracka.... |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006 Príspevky: 355
|
Zaslal: Ut Jún 05, 2007 2:38 pm Predmet: |
|
|
Igor: zrejme si nie celkom dobre pochopil môj, alebo jabčov príspevok. A používaš často slovo šašo, daj si na to pozor, lebo by si ťa s ním mohli pomýliť. |
|
Návrat hore |
|
 |
igor vitovič Tlčhuba
|
Zaslal: Ut Jún 05, 2007 2:45 pm Predmet: |
|
|
pardon. mne to len neda. 14 rocny sem pise o turnajoch? pytam sa na daco ine. tak uznaj ako....  _________________ Moj ty boh, aka som ja sermiarska sracka.... |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: Ut Jún 05, 2007 3:00 pm Predmet: |
|
|
igor vitovic: a co, ze ma niekto 14? ty si tiez mladsi, ako ja a automaticky to znamena, ze neberiem tvoj nazor do uvahy? Svojim sposobom mal pravdu - turnaj bol ozivenim, spestrenim zivota, podobne ako fungovalo divadlo. V divadle bol divadelny serm, na turnaji sa mastili naozaj (viacmenej). Tak ako dnes mas sceniku a historicky serm. Nemyslim, ze bol tak velmi mimo. |
|
Návrat hore |
|
 |
igor vitovič Tlčhuba
|
Zaslal: Ut Jún 05, 2007 3:24 pm Predmet: |
|
|
Pepku. ja som sa tu nepytal na nejaky turnaj, na nejake "ozivenie". chcem vediet ci sa niekto venoval hlbsej historii uz v stredoveku. chap ma. ak chces do mna zas rypat, mas ICQ abo dojdi na sever. vidis co sa Glaurung tu pytal za veci - vsetko ohladom zbrani a bol pokrceny a hodeny do kuta. _________________ Moj ty boh, aka som ja sermiarska sracka.... |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: Ut Jún 05, 2007 3:30 pm Predmet: |
|
|
pytal si sa, ci sa robil serm ako ho robime my uz v stredoveku. Asi tazko sa mohol robit stredoveky serm ako historicky serm, ked este prebiehal stredovek. Ked uz to chces tak rozoberat. Ci myslis, ze sa mali ludia obijat palicami obleceni v kozusinach, aby to bolo pre stredovek dost historicke?? |
|
Návrat hore |
|
 |
igor vitovič Tlčhuba
|
Zaslal: Ut Jún 05, 2007 3:58 pm Predmet: |
|
|
clown. ako teraz robia ludia serm stary 300 rokov, preco nemohli robit aj za husitov normanov abo vikingov ? preco takoj taky extrem ze palice a kozusiny ? ale inak si ma pobavil. aspon dakto dnes. diki  _________________ Moj ty boh, aka som ja sermiarska sracka.... |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Ut Jún 05, 2007 4:01 pm Predmet: |
|
|
Svojho casu, len neviem presne kedy (tusim 17. storocie, logicky by to malo byt Bielej Hore, ale to len hadam), sa snazili Cesi demonstrovat pred cisarom prichadzajucim do Prahy aj so svojim dvorom svoju uroven s dorazom na svoju bohatu historiu, siahajucu az k husitskemu hnutiu. A tak ho vitali v uliciach obleceni do "husitskych kostymov", vyzbrojeni cepmi, comu sa on i jeho dvor naramne cudovali...
Mozno to nie je celkom historicky serm v historii, ale nejaka ta podoba tam je.... |
|
Návrat hore |
|
 |
igor vitovič Tlčhuba
|
Zaslal: Ut Jún 05, 2007 4:04 pm Predmet: |
|
|
super Olaff. toto som chcel vidiet. dakujem velmi pekne. mate este dakto daco k veci? _________________ Moj ty boh, aka som ja sermiarska sracka.... |
|
Návrat hore |
|
 |
Thailandyr Tlčhuba

Založený: 18 Aug 2006 Príspevky: 165 Bydlisko: wild wild west
|
Zaslal: Ut Jún 05, 2007 4:37 pm Predmet: |
|
|
igor vazne by si mal vazit slova, lebo ta ludia prestanu brat vazne  _________________ Ten co sermuje nieje vzdy sermiar, ale ten co zhadzuje cudzie usilie JE VZDY SVINA...
Najlepsi cas na trening je TERAZ!
A nakoniec moje oblubene: "I just keep getting better!"  |
|
Návrat hore |
|
 |
genyjus.m Bežný tlachal

Založený: 30 Mar 2007 Príspevky: 54
|
Zaslal: Ut Jún 05, 2007 4:42 pm Predmet: |
|
|
niekedy bolo to spestrenie komornejsie ako turnaj. Leckuechner 1482.
a 100 rokov predtym mame zaznam o podvodnickych majstroch, ktori vymyslaju "okolosermovanie nasiroko" a "pekne kryty", kvoli blahobytu (€) a aby ich neznali vychvalovali a uznavali a odkryti na seba sekaju pomale a dlhe seky a nemaju mieru vo svojom serme... - to mi tiez pripomina to, co sa dnes nazyva historicky serm... _________________ Even if you Meyer, you're still retarded... |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Kakos - Kakac Tlčhuba

Založený: 31 Júl 2006 Príspevky: 139
|
Zaslal: St Jún 06, 2007 8:02 am Predmet: |
|
|
Olaff napísal: | Svojho casu, len neviem presne kedy (tusim 17. storocie, logicky by to malo byt Bielej Hore, ale to len hadam), sa snazili Cesi demonstrovat pred cisarom prichadzajucim do Prahy aj so svojim dvorom svoju uroven s dorazom na svoju bohatu historiu, siahajucu az k husitskemu hnutiu. A tak ho vitali v uliciach obleceni do "husitskych kostymov", vyzbrojeni cepmi, comu sa on i jeho dvor naramne cudovali...
Mozno to nie je celkom historicky serm v historii, ale nejaka ta podoba tam je.... |
Nedavno som o tom cital, len drobatko poupravim, neslo o Ferdinanda II ale o Fridricha Falckeho. Takto vystrojeni vitali prazsky mestania noveho ceskeho krala (takze este pred Bielou Horou)- Cesi to brali vazne a novy kral, ktory nevedel nic o hostorii Ciech to povazoval za nejake komediantske predstavenie . Presne to bolo opisane v knihe Zimny Kral od Jaroslava Cechuru. |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: St Jún 06, 2007 8:47 am Predmet: |
|
|
Ano, to je presne ono.... Grazias... |
|