Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Volny serm
Choď na stránku 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Rudolf Klimek
Bežný tlachal

Založený: 07 Nov 2006

PríspevokZaslal: Pi Dec 29, 2006 9:22 am    Predmet: Volny serm Odpovedať s citátom

Pani sermiarsky bratia. A konkretne ty, ktori praktizuju volny serm. Uz davno ma zaujimalo, aka je vlastne filozofia a ucel tohoto sposobu narabania so zbranou. Zaujimalo by ma, komu to co dava a preco to robi?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
igor vitovič
Tlčhuba

Založený: 25 Nov 2006

PríspevokZaslal: Pi Dec 29, 2006 1:21 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ujo bordza charakterizuj volny serm. akoze nenacviceny?? jak pride tak mu urvem??
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Rudolf Klimek
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Pi Dec 29, 2006 2:15 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

igor vitovič napísal:
ujo bordza charakterizuj volny serm. akoze nenacviceny?? jak pride tak mu urvem??

presne tak, akoze nenacviceny... napriklad taky beckov, resp bratislavske hradne hry, kde lietali medene supiny zo supinoveho brnenia...
Návrat hore
Fachman
Bežný tlachal

Založený: 10 Júl 2006

PríspevokZaslal: Pi Dec 29, 2006 5:36 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Prečo by mali vo voľnom šerme lietať šupiny??My robíme voľný šerm a nelietajú šupiny,ani triesky zo štítov a čuduj sa svete ani krv neteči potokmi.

citujem -aka je vlastne filozofia a ucel tohoto sposobu narabania so zbranou. Zaujimalo by ma, komu to co dava a preco to robi?

tejto otázke nechápem.Mysliš,že prečo šermujeme ak nevytupujeme pred divákmi,alebo ako tomu mám rozumieť???
Návrat hore
igor vitovič
Tlčhuba

Založený: 25 Nov 2006

PríspevokZaslal: Pi Dec 29, 2006 5:36 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

aha aha. no tak tomu sa pre istotu nevenujem. este sa trosicku mam rad. ale v Polsku jak sme boli tak bola tam taka skupina. zakuty v plechu komplet. rubali hlava-nehlava a ked dal dole zbroj tak krv mu tiekla z lakta, hlavy a tak podobne. no proste ako reku dobre hej ale nieje to divne?? predsa len o co lepsie vyzera pekny zohrany suboj kde typek vie co ho caka a supera pozna a vie co spravi. pravda az na momenty ked mi vypadne suboj Laughing .i to sa stane.
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

PríspevokZaslal: Pi Dec 29, 2006 8:14 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

videl som na vlastne oci volny serm na vystupeni... Rozumejte duel - bitka ako na beckove este ako tak, v skupine bojujucich mozes spomalit alebo sekat dookola jednoduche veci, ktore si divak nevsimne a tym zabezpecis aku taku bezpecnost. Ale v dueli je to ine, tam su len dvaja a divak vidi, ci ten serm ma dostatocnu energiu a razanciu... No, aby som sa vratil k mojmu pribehu - videl som duel volnym sermom. 100kiloveho borca museli zo zeme dvihat po tom, co sa mu na krku rozprskla nitovana kruzkovka ako keby bola robena z papiera. Dostal supu na krk a vybavene. Zabavne to bolo, nasmiali sme sa do popuku, ale robit to pred ludmi... Clovek na to musi byt bud odvazny, blby alebo nenormalne nadupany.
Návrat hore
mattias
Bežný tlachal

Založený: 15 Aug 2006

PríspevokZaslal: Pi Dec 29, 2006 9:04 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

kolko trvá taka scenka volneho šermu???bo nacvičené bývaju asi dlhšie nie??
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

PríspevokZaslal: Pi Dec 29, 2006 9:10 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

mattias: to sa da natiahnut kruzenim okolo seba a podobne... Ono celkovo je to take opatrnejsie, kedze sermiari sa nechcu pozabijat na scene. Cize je to take... neviem. Nezazivne podla mna. Ak sa do seba pustia zivo a s elanom, to zas zavana pruserom Very Happy
Návrat hore
Belička Ivan
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: Pi Dec 29, 2006 11:42 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Už som sa raz vyjadroval k tejto téme - dávam to sem ešte raz
"Ešte k šermu niektorí považujú takzvaný "voľný šerm" za priblíženie sa k living history aspoň spôsobom boja - keby to tak bolo veľmi rýchlo sa ich stavy zredukujú na minimum a ten zvyšok sedí v base -v súčasnosti neexistuje voľný šerm - výsledkom ktorého by zákonite musela byť smrť alebo minimálne vážne zranenie proti strany. Všetko je to o scénike a pre diváka, ten kto pobieha bez naučeného duelu pred divákom a za 3 min dôjde k jednej peknej akcii ostatne sú len náhodne strety alebo kontakty je podľa mňa trápnya často krát smiešny, (musím ale povedať že nezavrhujem taký spôsob šermovania, sám si niekedy zašermujem v maske - ale to nepatrí pred diváka ako ukážka historického šermu)",

Neodsudzujem "voľný šerm" ako taký - ale podľa môjho názoru ako som už uviedol nepatrí pred diváka, pretože poväčšine prípadov (z mojich skúseností) je to uvedené dosť slabé alebo ža príloš tvrdé končiace sa zranením Ani jedno ani druhe nie je vhodné pred bežného diváka - následne pár takýchto zranení, ktoré ešte len prídu a môžu byť vážne, môžu poškodiť všetkým šermiarom či "voľnošermiarom alebo scénickým" (napríklad nejakým zákonom nam zakážu používať chladné zbrane, repliky a pod. a budema ako za Veľkou mlákou sa otlkať umelými mečmi)
po ďaľšie: tých čo chcú prezentovať "voľný šerm " pred divákom považujem (a myslím si že aj časť skúseného diváctva) len za lenivých pripraviť niečo kvalitné pre divákov
PS: videl som raz voľnošermiarov účinkovať, pričom išlo len o pobehovanie bez myšlienky a namali pripravené k tomu ani žiadne divadielko , scénu a pod. - tý ma presvedčili o mojom názore priam úkážkovo.
ib Exclamation
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Fachman
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: So Dec 30, 2006 1:51 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

To je samozrejmá vec,že voľný šerm nepatrí pred diváka.A ten kto ide pred diváka bez pripravenej scénky je buď hlúpy alebo lenivý alebo oboje Laughing

Preto prakticky nerobíme vystúpenia,ale tých pár za sezónu čo spravíme,tak si samozrejme nacvičíme scénky,napíšeme príbeh a podobne.
Návrat hore
jany -jan kober
Bežný tlachal

Založený: 16 Jún 2006

PríspevokZaslal: So Dec 30, 2006 3:49 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

jediny volny serm som videl tiez v polsku. na hrade debno. mali tam goticku bitku a turnaj o najlepsieho "sermiara". bitka prebiehala v style hura do seba a sekat ako blazon. turnaj to iste len jeden na jedneho. co som videl ako tam odnasaju chlapika s roztatou tvarou od cela az po bradu( a podotykam ze vsetci do jedneho boli zakuty v komplet plechoch)ma presla vsetka chut na volny serm. pre divakov to tiez asi nabolo az tak zaujimave. aspon podla potlesku. tlieskali asi najviac nam, co sme mali klasicke nacvicene suboje. a to sa nedali predviest v plnej rychlosti lebo sa tam smykalo po dazdi ako na klzisku. takze pred divakov asi patri naozaj len nacviceny serm. ale na treningoch si kludne dajte do tela. my sme skusali palice obalene molitanom. iba par modrim a jedno roztate celo. potom sa uz nikomu nechcelo. mozno by sa to dalo ale chcelo by to zbroj. nieco na sposob kenda. ale osvedcili sa nam "dyky" z gumy co sa dava na podrazky. tak 5 krat 30cm. zuzit rukovat a zaoblit hrany. da sa s tym pekne vyblbnut a ak si date neaku ochranu oci je to bezpecne.
Matej Biroš
Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006

PríspevokZaslal: So Dec 30, 2006 7:34 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

tiez si myslim ze pred divaka patri len ta a chcel by som vidiet vystupenie skupiny ktora sa klati realne. ani si neviem predstavit ako by to vyzeralo
Rudolf Klimek
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ne Dec 31, 2006 9:15 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Navi napísal:
- tý ma presvedčili o mojom názore priam úkážkovo.
ib Exclamation

Ja sa chcem opytat , co k tomu ludi vedie, nazory su osobne pocity. kazdy zdielame to co zdielame Smile. mna skutocne zaujimaju pohnutky. ja nechcem zatracovat, chcem vediet "PRECO?"

... a supiny som videl lietat na vlastne oci v 2001 to tusim bolo....

no pome, do diskusie...
Návrat hore
Fachman
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ne Dec 31, 2006 10:10 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

prečo robiť volný nenacvičený šerm??
Šerm je životná filozofia ale zároveň šport ako každý iný.

Tak prečo,keď si ide partia chalanov zahrať futbal, prečo si to nenacvičia??Ja kopnem sem,ty to chyíš hodíš hen tomu a ten dá gól a podobne??

Mohli by ste namietať,že šerm je nebezpečnejší ako futbal.
Tak čo ja viem box.Prečo si to boxeri nenacvičia??napr.ja ti pridrbem ty mi pridrbeš ja sa uhnem a dám ti jednu ty padneš a koniec.

Ale naspať k šermu.Ak sa ide pred divákov,tak nacvičená scénka,no ak sa ide na tréning,tak treba vedieť bojovať a nie predvádzať sa Wink
Návrat hore
Rudolf Klimek
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ne Dec 31, 2006 11:19 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Fachman napísal:
prečo robiť volný nenacvičený šerm??
Šerm je životná filozofia ale zároveň šport ako každý iný.

Tak prečo,keď si ide partia chalanov zahrať futbal, prečo si to nenacvičia??Ja kopnem sem,ty to chyíš hodíš hen tomu a ten dá gól a podobne??

Mohli by ste namietať,že šerm je nebezpečnejší ako futbal.
Tak čo ja viem box.Prečo si to boxeri nenacvičia??napr.ja ti pridrbem ty mi pridrbeš ja sa uhnem a dám ti jednu ty padneš a koniec.

Ale naspať k šermu.Ak sa ide pred divákov,tak nacvičená scénka,no ak sa ide na tréning,tak treba vedieť bojovať a nie predvádzať sa Wink

ako komplexna odpoved na tvoju otazku ..
KENDO? preco zelezom? ktore je primarne urcene na co likvidaciu protivnika? ja sa pytam preco? Skutocne je to sport?
Návrat hore
Fachman
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ne Dec 31, 2006 11:32 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Žiadne kendo

prečo železom?? to je divná otázka,vy snáď šermujete PVC rúrami??

Ak to nie je šport,tak je to hobby,nevidím v tom rozdiel.
Návrat hore
alois
Tlčhuba

Založený: 17 Okt 2006

PríspevokZaslal: Po Jan 01, 2007 2:43 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

minuly rok som videl tu v edinburghu trening tipkov, ktori robili nenacviceny serm. boli celi v chranicoch, kozeno-polplatovych, mali slapy s chranicom tvare a zelezne rukavice, pouzivali trojrohe goticke stity a bucklere. Ale sermovali drevenymi "mecmi", s kozenou ochranou ruky. rozpraval som sa s nimi, a povedali mi, ze sermuju sutazne, ze existuje organizacia, ktora zastresuje takyto sposob boja. celkovo to vyzeralo ako take stredoveke kendo v brneniach a s kratkymi mecmi, nic moc pre divakov, ale oni vraveli ze nie je nic lepsie...
Návrat hore
Matej Biroš
Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006

PríspevokZaslal: Po Jan 01, 2007 4:31 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

to by som si chcel vyskusat. mohlo by to byt zaujimave. btw ake mali zbroje ? dobove ci si ich prisposobili ?
Fachman
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Po Jan 01, 2007 5:25 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

My trénujeme buď v krúžkovkách alebo len tak v tričkách.Ak sme v tričkách jedinú ochranu tvoria obyčajné kožené rukavice a ak nám to náhodou lieta okolo očí,tak niekedy aj ochranné okuliare (ale to len zriedka)
Návrat hore
Tulkas
Tlčhuba

Založený: 26 Aug 2006

PríspevokZaslal: Po Jan 01, 2007 7:18 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

To co spominal Alois, by mi sedelo na SCA. V Anglicku si mozno daju pozor na to, ako posobia, ale v USA je to des a hroza. Mlatenie bez techniky. A to sa niektore podorganizacie hlasia dokonca aj k stredovekemu serm. dedicstvu Shocked .

Co sa tyka volneho sermu, ako treningova metoda v pohode(vztah trenujuci/trener, eliminuje nehody). Ako Turnajova forma, moze byt(su nejake pravidla ktore treba uznavat). Ako prezentacia pred divakom..no..dnes som slusny, tak nic.. Rolling Eyes

Rad by som este doplnil, ze v dnesnej dobe je volny serm nanajvys nevhodne pomenovanie, vyraz, ktory nema absolutne ziadnu logiku!

Volny je bez pravidiel-volne. Takze potom, ak sermujeme volne, zahadzujeme to, co sa ucime.
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Ďalší
Strana 1 z 14

Prejdi na: