Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Čo je to "dobrý šerm" ?
Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Regrúti
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: So Mar 15, 2008 8:14 pm    Predmet: Čo je to "dobrý šerm" ? Odpovedať s citátom

Stale sa tu hadame o tom, ake maju byt kostymy, ako ma ci nema vyzerat scenicka a divadelna stranka sermu, ktore obdobie je zaujimavejsie a pod. A stale sa tu navzajom presviedcame o dobrom a zlom serme. Ale este tu nikto vlastne nepovedal, co to podla neho dobry serm je. Tak sa vas pytam, co to pre vas je? Dobre zvladnuta a ukazana technika podla nejakeho manuskriptu? Krasne predvedeny duel? Dobra choreografia? Ucinna, funkcna, aj ked nie prilis oku lahodiaca technika, vyplyvajuca z realnej skusenosti? Cisty, naturalny boj chladnou zbranou? Alebo este nieco ine? Co je podla vas ten "skutocny serm"?

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: So Mar 15, 2008 8:58 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

dobry serm?
pre mna to znamena,ze si z technikou zzity
nie ovladat fechtbuch,ale dokazat sa branit,ci utocit instinktivne, normalnou rychlostou, pekne je aj vediet urobit paku
proste sermovat instinktivne a byt pritom aj uspesny,pripadne aspon dlho vydrzat
harlequin
Bežný tlachal

Založený: 23 Jún 2006

PríspevokZaslal: So Mar 15, 2008 10:31 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

pre mna dobry serm je taky , ze ma bavi sa na to pozerat, a potom nemam taky pocit ze to bol vyhodeny cas. Presnejsia definicia je zbytocna a nemozna Smile (a aj tak... naco zaskatulkovat veci? Razz )
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Marián Alfi Cajzel
Tlčhuba

Založený: 12 Aug 2007

PríspevokZaslal: So Mar 15, 2008 11:32 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Dobra tema, zažil som a vydel som už vela duelov a skupin a každý šermuje to čo mu vyhovuje, V sučasnosti existuje kopec škôl, a každa je niečim zvlaštna, ale z niečoho vychadza.A je len na danej skupine, čo si zvoli. Ja si pozriem všetko a som rad, keď po roku môžem povedať o skupine, že sa zlepšila v predvadzaní duelov. Pre mna osobne dobrý šerm je ak ma:1. dobre a rychlo zocvičenu choreografiu s čitími sekmi v ktorej nie su nezmyselne veci, ako su otočky a ine. 2. Zosuladenie zbrani, ktore použivaju, a nie nezmysel ako napr. neokovana palica proti meču, alebo sekere.3. Ak je duel postavený na technike, tak zvladnutie techniky. 4.dať mi iluziu, že to ludia myslia važne zo zabijanim. Tým ma vie duel zaujať. A je mi jedno či šermuju tu či onu školu, ak je v dueli dobra vec, ktora ma zaujme, tak sa o nej pobavim z danou skupinov a prinajmenšom si to ešte raz necham ukazať, aby som si to skusil.potom je len na mne, či ju použijem, alebo nie.Každý s nas sa učín šermovať a chce sa zdokonalovať celý život a keďže skutočne techniky sa už zabudly a teraz len tapame, že takto to mohlo byť, skutočný šerm len ťažko podla dajakých faximilii oživime a objavime. To by sme museli zmeniť aj naše premýšlanie, aj dobu.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Alchy
Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ne Mar 16, 2008 1:07 am    Predmet: Odpovedať s citátom

WWWWery good otázka.
Ponajprve. Malo by to byť niečo, čo vychádza z človeka. Aby odrážalo jeho možnosti a danosti, ktoré má.
2. Každá rana musí ísť po tele a nie len aby bola.
3. Nemalo by to ísť v celku proti fechtbuchom. Keďže inscenujeme chybu, nie je možné predviesť len dokonalosť, ale chyba v šerme nesmie byť tým nosným prvkom duelu. Má to byť výnimka, čo potvrdzuje pravidlo, a má byť potrestaná. Alebo skoro.
4. Musí to vzchádzať z ľudských daností. To jest hlavne zápletka, ak je to scénika, a nie predvádzanie majsterstuckov fechtbuchu - to jest reálna zápletka, pre čo by človek tasil
5. Musí sa rešpektovať štýl a ciele šermu postavy. Ak hrám pristihnutého milovníka, nesmiem zabiť otca a bratov nastávajúcej, ak to nie je plánovaná chyba, čo mám stvárniť
6. Mali by sa rešpektovať danosti postavy. Malý proti veľkému - idem mu na telo kde mám výhodu proti tomu dlhorukému.........
7. Nemalo by to byť len brutalita pre brutalitu - zjemniť smrť, predviesť ju ako umenie, a keď sa smrť vykoná, nemal by som sa v nej vyžívať, ale radšej ju zjemniť - humorom, predvedením, alebo nevytváraním brutalít. rešpektovať ju.
8. Ak niekde mám slabiny, mal by som sa sústrediť na to čo viem. Ak som dobrý šermiar - vyšermujem to. Ak som dobrý herec - zahrám to. Ak mám z oboch polôh niečo - nájdem ten môj správny stred, vyváženosť, kde sa predvedie čo viem. Ale nesmiem klesnúť pod úroveň minima danej skupiny v šermiarskom umení - potom by som dehonestoval prácu celej skupiny. Ak neviem šermovať - tak len hrám, alebo radšej - ak netreba - nevyjdem na plac.

Nikto nie je dokonalý - ja najmenej - a preto by som mal vždy si nechať poradiť od nezávislej odbornej kritiky, či som náhodou v niečom neuletel.

A nebáť sa duel radšej zahodiť, ako nasilu látať nezmysel.

A nakoniec - ako by mal reagovať znalý divák - nie každý duel vyjde. Je treba odsledovať, čo je proste chyba, čo sa stala pri duely ( je to prúser, ale stane sa), a čo je tolerovaná úreveň chýb.
A podľa toho posúdiť skupinu, a nabudúce ju volať na akciu, alebo nie.

Aj keď pekná "modrooká" baba u cudzej skupiny je silné lákadlo...
(čo má táááááááke veľké ..... modré očí.....)

A hlavne - a nie na poslednom mieste - malo by sa rešpektovať štýl predstavenia. Ak hrám rozprávku, môžem použiť úplne iné veci, ako keď predvádzam šerm podľa majstra XY. Zohľadniť A) diváka, čo očakáva (je zbytočné hádzať perly sviniam, a predvádzať mimoriadne umenie ožralom na burčiakových slávnostiach, alebo luďom v shopping parku. Tu je treba použiť techniky z filmu, ale nesmiem skĺznuť do blbostí - šerm musí byť reál, ale zápletke uberem inteligenciu, a dodám jednoduchú čitateľnosť)
B) scenár, čo predvádzam
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Andrej Janičina - Jabčo
Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006

PríspevokZaslal: Ne Mar 16, 2008 9:41 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Triarius, dobrá téma a už dopredu sa teším na diskusiu, aj keď asi tuším ktorým smerom sa to bude uberať. Takže sa to pokúsim zhrnúť už rovno sem.
Šerm o ktorý sa všetci pokúšame je asi potrebné kategorizovať, aby nevznikli zbytočné omyly.
šerm scénický: šermovanie je určené hlavne a jedine na pódium pred diváka, do filmu,... Ide o sústavu prvkov, ktoré ani nemusia za každú cenu vychádzať úplne presne z danej dobovej reality, pretože ich úlohou nie je tak ako kedysi protivníka zneškodniť, ale predviesť šou a pobaviť diváka. Sem patrí všetko to o čom písal Alchy vyššie. Ak účinkujúci vedia pracovať s tempom a vzdialenosťami (páni toto je slabina mnohých z nás) tak to je väčšinou pekné na pohľad a treba len zatlieskať. V takom prípade to je historizujúce vystúpenie, kde sa pravdepodobne predvádza dej nejakého príbehu a dobové reálie nie sú až tak prvoradé.

šerm vychádzajúci zo športového šermu: Divili by ste sa, ale dá sa to ešte vidieť a sú ľudia, ktorí sú presvedčení, že športový šerm je najdokonalejším vývojovým štádiom v európskom poňatí práce s chladnou zbraňou. Takto potom môžeme vidieť mušketierov flashovať, robiť coupé a podobné veci.
Tento systém tiež asi nebude úplne historicky najšťastnejší, ale rozhodne treba týmto pánom nechať, že tempo im cudzie nie je a v mnohom je pohľad na nich krajší ako na povedzme menej zručnú časť prvej skupiny.

bojový šerm/rekonštruovaný:tu ani neviem presne ako ho nazvať ale podstatou je, že daní šermiari sa pokúšajú vlastným štúdiom rekonštruovať staré prístupy k šermu a to ako nemecké tak talianské.
Rozhodne by som nesúhlasil s Alfíkom v tvrdení, že to nejde. Ide a veľmi dobre, mnohé veci pekne fungujú. Šermiari sa týmto zaoberajú ako u nás, tak v Čechách, ale aj inde vo svete. Volia rôzne postupy, v mnohom spolu nesúhlasia, ale cieľ majú rovnaký.
Pravdou je že inscenovať toto je mimoriadne obtiažne, pretože tieto techniky majú zabíjať - rýchlo, účinné, bez okrás. Kto to predvedie pred verejnosťou dobre, tak má môj plný obdiv, potlesk a skladám pred ním klobúk.
To že je to veľmi ťažká cesta by nás ale nemalo od nej odradzovať, skôr by to pre nás mohlo byť výzvou na zdolanie.

Teraz nechcem tvrdiť, že kto sa nevenuje mnou zadefinovanej poslednej kategórii nie je šermiar, to vonkoncom nie. Vážim si každého kto predvedie peknú scéniku a mohol by som menovať mnohých (vlastne sme to už v jednej téme robili Very Happy).
Na vlastnom príklade ale musím uviesť, že už sa nepostavím pred divákov a nepoviem "takto sa bojovalo v 16./17. st." (drahí priatelia pozor pramene sú aj staršie - to len pre tých čo tvrdia, že robia staršie obdobia) kým to nebudem mať ako-tak zvládnuté, pretože by som divákov zavádzal. A je jedno, že divák to nepozná.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Martin Tibenský
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: Ne Mar 16, 2008 10:43 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Takže poďme na to, v zásade dokážem úplne v kľude akcepotvať všetky tri druhy ako ich kategorizoval jabčo. Základným merítkom všetkých troch je však prístup ich realizátorov.

Scénický šerm- Čo mi chýba: - dvaja jasne na seba útočiaci súpery (väčšinou je to len také oťukávanie z dvoch metrov alebo následne nereálne navalovanie)
- natrénovanosť, vo veľa prípadoch to vyzerá akoby sa robilo na duely dva týždne pred vystupkom ( technická náročnosť týchto duelov by podľa mňa mala úplne vylúčiť chybovosť)
- no a tak polopate mnoho krát tomu proste chýbajú gule (kurňa šak keď už sa hlásim k scénike tak treba využiť celú škálu možných efektných vecí)

Športový šerm???- do tohto sa naozaj nerozumiem takźe nebudem kybicovať Smile jediná malá poznámočka, možno v ňom chýba trocha seberefleksie na vlastné zásahy.

Bojový šerm- joj tu je tých kritérii tak veľa, že sa to nedá zhrnúť, povedzeme že to začina už v priblblom uvedomení si v sekaní weich a stark.

www.tsc.sk
Návrat hore
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Mar 16, 2008 1:26 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

No tak aby som si aj ja odpovedal Wink ...podla mojho nazoru je dobry serm dobre zvladnute ovladanie chladnej zbrane. Ci je to kord, mec, sekera, palica, vlajka, to nerozlisujem, aj ked ako vacsine je mojmu srdcu najblizsi mec a podobne zbrane. Dolezite pre mna je, aby ma dotycny presvedcil, ze to s tou zbranou naozaj vie. Nestaci mi len cista scenika - naucit sa a predviest par pohybov, zoradenych do vhodnej choreografie, to dokaze aj nesermiar. A je mi tiez jedno, ci niekto chodil na nejaku skolu, rekonstruuje starych majstrov alebo na to prichadzal sam. Podstatne pre mna je, aby to potom v reale vedel pouzit. Nemyslim teraz hned realny boj, nad takym niecim premyslat je v dnesnej dobe podla mna vtakovina. Ale jednoducho mi musi ukazat, ze to fakt vie. Ci uz v scenke, kde bude schopny odimprovizovat pripadnu chybu, pri debate, kde obhaji a predvedie svoju techniku alebo pri sparingu, kde sa proste ukaze, co vie, je fakt jedno. Cize, podla mna dobry serm proste znamena vediet sermovat. Bez ohladu na to kto, kde, kedy, u koho a ako sa to ucil.

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Anton Kohutovič
Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006

PríspevokZaslal: Ne Mar 16, 2008 8:11 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Dobry serm = zabit/zneskodnit + nenechat sa poskodit.
To sa vztahuje na t kazdy serm. Aj na sportovy.
Scenicky serm nie je serm, to je divadlo, ktore sa tvari, ze je serm.
Alfi: co ta ucili pre 9 rokmi je zle nie len teraz, ale vzdy. Bohuzial si asi narazil na zlych ucitelov.
Triarius:
citácia:
.ak zistim, ze nieco funguje a som schopny to zopakovat a stale to funguje, tak to mozem v pohode pouzivat, pretoze ak to funguje teraz, tak to muselo fungovat aj vtedy a je mi jedno, ci to v nejakej prirucke najdem alebo nie

To by bolo akceptovatelne. Ale kedze v tych priruckach je to najlepsie na co ludstvo doslo a to tvoje tam nie, tak bud to tvoje nie je to nejlepsie, alebo si lepsi ako vsetci pred tebou.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk
Návrat hore
Marián Aldaron Ďuriš
Tlčhuba

Založený: 07 Jan 2007

PríspevokZaslal: Ne Mar 16, 2008 8:56 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Pre mna je dobry serm ked vydim nekeho ze mi pritom padne sanka a povem ty vole to scem vedet.Alebo su najlepsie velke bytky kde sa neda dohodnut kto co urobi jednoducho to ide tak jak ide.
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Mar 16, 2008 9:06 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

stettner napísal:
To by bolo akceptovatelne. Ale kedze v tych priruckach je to najlepsie na co ludstvo doslo a to tvoje tam nie, tak bud to tvoje nie je to nejlepsie, alebo si lepsi ako vsetci pred tebou.

Podla mna aj mas aj nemas pravdu. V tych priruckach moze byt zachytene to najlepsie, co vie dany majster o danej zbrani. Jednoducho tam univerzalne nie je zachytene vsetko. A okrem toho mohol byt aj niekto lepsi, ako on, akurat sa jeho dielo nedochovalo.
Napr. pre obdobie, ktore robime my, je zaklad mec a stit. A na tu temu manuskript nepoznam (ak je, rad sa s nim oboznamim), jedine tak I 33, no to je pastny stit a par zmienok v neskorsich pracach. Znamena to, ze mec a stit su bojovo menej hodnotne ako dajme tomu dlhy mec (o tom je toho docela dost)? Nesuhlasim. Netvrdim, ze by sme mali byt vsetci naturalisti. Kazdy by mal mat nejaky ten zaklad nastudovany. Ale irituju ma nekriticke tvrdenia, ze ked to nie je tam a tam napisane, je to blbost.

www.kompania.sk
Návrat hore
Anton Kohutovič
Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006

PríspevokZaslal: Ne Mar 16, 2008 9:10 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ked tam nieco nie je tak to este nemusi byt blbost, ale treba zbystriet a zacat overovat. A hlavne mimo vlastnej skupiny.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk
Návrat hore
Martin Majak Kompas
Bežný tlachal

Založený: 01 Nov 2006

PríspevokZaslal: Po Mar 17, 2008 1:19 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Vela vazeny pani, otazka polozena tak ako bola, je nezodpovedatelna. CO JE DOBRY SERM? Ak by sme to mali brat podla historie, ani na tuto otazku odpoved nejestvuje.... Pre mna, je serm bojove umenie, ktoremu sa da cielavedomym treningom naucit. Je mi osobne jedno o aku skolu sa jedna, neda sa totiz historicky objektivne porovnavat uroven jednotlivych majstrov. To co o historii vieme, je sprostredkovane iba cez zapisy ludi, ktory v danej dobe zili, a tam su znacne neobjektivne..... Twisted Evil
Martin Tibenský
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: Po Mar 17, 2008 11:59 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Ono porovnávať úroveň jednotlivých majstrov nie je ani potrebné, veď napokon máme doloženú ucelenú líniu nemeckých majstrov (určite sa nájde niekto kto tu čo ťo môže popísať aj o talianskych), ktorí vecne zachytávajú to čo funguje a čo je dlhodobo overené a hlavne v náveznosti a kompaktnosti. Historické pramene sú naozaj mnohokrát málo hodnoverné ale nemám pocit, že by to bol práve prípad šermiarskych učebníc- nebol totiž dôvod.

www.tsc.sk
Návrat hore
Pavol Uličný
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: Po Mar 17, 2008 1:37 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

mne celkom vyhovuje rozdelenie ktoré tu Jabčo napísal

a keďže každy z týchto 3 "druhov" sleduje iné ciele budeme sa asi musieť spokojiť, že budeme mať aj 3 rozne kritéria ktorými ich budeme posudzovať

ak však vynecháme ten stredný (športový) .... je tu otázka do akej miery by šerm scénicky mal sledovať svoj orginál a teda povodný šerm ... či je úplne jedno čo tam ľudia robia (hlavne nech je to efektné) alebo ho sa zvoli istá miera štylizácie s ohladom na bezpečnosť myslim že magisterium je takouto štilizáciou (zatiaľ ) a bolo jedinou veľmi dlho

možno je to prirodzený vývoj a nie je tajomstvom že mnohí ľudia sa venujú rekonštrukcii prave toho povodného šermu ...vyvstáva druhá otázka či sú na základe skúsenosti zo šermu "scénickeho" a znalosti šermu "rekonštruovaného" schopní spraviť prezentáciu scénicku vo večšej miere sa približujúcu povodnému šermu ...

myslim že nie je otázka či ale kedy ... sa budú tieto smery približovať a nie viac separovať ... (prvé lastovičky bolo už vidieť - a verim že každým rokom to bude badatelnejšie) pretože ak je niekto šermiar historický tak potom je to práve šerm ktorý ho olišuje od divadelnika a história čo ho odlišuje od športovca
Návrat hore
Andrej Janičina - Jabčo
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Mar 17, 2008 4:50 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Husar: Ono práveže fechtbuchy a diela talianských majstrov by som považoval za hodnoverné pramene, z ktorých čerpať má zmysel. Neviem prečo si myslíš, že boli neobjektívne.
Tieto diela boli vlastne návodmi pre vtedajších ľudí, ako ovládať tú ktorú zbraň. O tom že boli prístupy majstrov úspešné a funkčné svedčí to, že mnohé diela vychádzali vo viacerých edíciách alebo boli dokonca prekladané do iných rečí. Fabris napríklad bol učiteľom šermu na dvore dánskeho kráľa a bol natoľko úspešný, že jeho súčasníci (šermiarski majstri) vo svojich dielach radili ako bojovať proti šermiarom, šermujúcim podľa Fabrisa.
To že sa tieto veci postupne menili a prispôsobovali sa povahe a vývoju zbraní je jasné, ale nie je dôvod na to aby sme neverili povedzme Fabrisovi, Di Grassimu a Cappo Ferrovi, ak chceme rekonštruovať Taliansko zo začiatku 17.st.

Ale opäť sa vrátim k tomu, že pekne nacvičená scénika, kde sa pracuje s tempom, vzdialenosťami, správnym nasadením a zaujímavo volenou choreografiou je tiež veľmi zaujímavá, rád si ju pozriem, určite jej zatlieskam a zložím prezentujúcim hold.
Ale tak ako hovorí Palo Lux, myslím, že skôr alebo neskôr začne stále viac a viac ľudí zaujímať odhaľovanie učenia starých majstrov.
Návrat hore
Alchy
Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006

PríspevokZaslal: Po Mar 17, 2008 10:02 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

JAbčo: - relatívne súhlasím s tým čo si povedal, že moje hodnotenie sa vzťahuje na šerm tzv. divadelný, aj keď mne sa toto delenie celkom nepáči. Ak totiž idem predvádzať šerm pre verejnosť, buď to budú galaukážky majstra šermu, alebo to už je divadlo.
A keď idem robiť divadlo, a tvrdím že som šermiar, nesmiem robiť hovadiny, "lebo je to len divadlo".

Najkrajšie to bolo v divadle Globe za Shakespeara. Herci tam šermovali šermiarske scény pred znalým publikom tak, aby sa nezranili, ale zároveň vedeli, že ak by predviedli sračku, tak by ich zlynčoval dav platiacich znalcov v oblasti šermu....

Preto myslím, že delenie je hovadina. Ak idem duel, mal by odrážať znalosti o bojového šermu každého človeka, a popri tom len doplniť o niečo napríklad divadelné, čo však NESMIE popierať šerm bojový.

A ak ÁNO, potom to musím jó holt odôvodniť... (Merlin čaruje....) a každému povedať... toto už nie je šerm, toto sú "napr. čary."

Inak si nezaslúžime označenie historický šermiar, ale iba historizujúci divadelník. Toto prosím nezamieňať.

Takže skôr delme na šerm pre verejnosť, a šerm pre šerm - len tak v skrytu telocvične.

Kto neverí, nech sqa pozrie na turnaje, ako tam často vyhrávajú ludia s hovadinami, čo by som povedal že nemôžu fungpovať...
Návrat hore
Andrej Janičina - Jabčo
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Mar 18, 2008 9:49 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Alchy úplne súhlasím s tvojím rozdelením na historického šermiara a historizujúceho divadeľníka. Presne tak to je v súčasnosti.

To o tom divadle Globe je tiež pekné a bolo by to ideálne, ale žiaľ dnes šerm nie je tak bežný ako vtedy, a teraz si mnohí v pohode dovolia, ako ty hovoríš, sračku predviesť, lebo dnešný divák to nepozná, tak ako divák v 16.st - dokonca je to často používané ako ospravedlnenie svojich činov.

Ja tiež silou mocou netrvám na tom, že mnou zadefinované delenie je nemenná dogma. Skôr si myslím, že je to popis súčasnej sytuácie v historickom šerme. Aby sme mohli všetky kategórie spojiť a fungovať tak ako píšeš (napríklad ako za čias Shakespeara v divadle Globe) musíme ešte prejsť dlhým vývojom. Otázka je kto všetko oň má záujem, lebo jednoduché to veru nebude.
Návrat hore
tarkil
Tlčhuba

Založený: 27 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ut Mar 18, 2008 12:45 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

dobry serm?? dobry serm musi robyt dobry sermiar. a dobry sermiar je ten ktory ma dobry fulen, teda citenie!!! Wink
Ľubomír Orenič
Tlčhuba

Založený: 15 Aug 2006

PríspevokZaslal: Ut Mar 18, 2008 9:14 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Keďže sa nik neozval, by mohol Tarkil povedať, čo dobrý šermiar má cítiť Wink
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Regrúti Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Ďalší
Strana 1 z 9

Prejdi na: