Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Bitka pri Čeklíse (Bernolákovo) 18 septembra 2010

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Podujatia
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Pavol Uličný
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: Št Máj 27, 2010 1:40 pm    Predmet: Bitka pri Čeklíse (Bernolákovo) 18 septembra 2010 Odpovedať s citátom

Pozdravujem Vás

dňa 18.09. 2010 tj. v SOBOTU bude náhla a neočakavana bitka (alebo skôr stret)
v meste Čeklís (dnešné Bernolákovo)
po Moháči......teda 1/2 16. stor.....

stretnú sa tam cisárske jednotky v službách nástupnika trónu Ferdinanda I. Habsburskeho utáborene v obci a uhorského tiež korunovaného kráľa Ján Zápoľského ustupujúce z okolia Trnavy

takze stret bude náhly, priebeh divoký a výsledok stretu nie je jasný Smile nechajte sa prekvapiť ako to dopadne.......

klasika .....píky a halapartne .......meče a šable .....k tomu strelba z pušiek a diel ....... bude vsetko ....

súčasťou bude aj tábor účastnikov .....teda cisárskej strany a ak PámBoh dá aj strany uhorskej ......

a ako bonus uprostred vystúpenie jazdeckej spoločnosti KASTOR......

Naposledy upravil Pavol Uličný dňa Ut Jún 01, 2010 4:49 pm, celkom upravené 10 krát
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Máj 27, 2010 2:14 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

pôvodne sme sa chceli vsetci pobit s nejakými Turkami ale toto nie je biznis takze Turci nebudú ..... diváci si budú musiet vystačit s vnútornou vojnou v ramci obyvateľstva kráľovstva .... Smile
Návrat hore
Tomáš Mrázek
Tlčhuba

Založený: 01 Mar 2009

PríspevokZaslal: So Máj 29, 2010 6:30 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

žilinsky hajdúci by sa radi zúčastnili Very Happy
Návrat hore
Alchy
Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ne Máj 30, 2010 11:58 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

turci nebudú???
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Máj 31, 2010 7:14 am    Predmet: Odpovedať s citátom

to Tomaš: pozrieme sa ako nam výjde rozpočet .... a podla toho ti poviem ....máme na to sumu akurat tak na príjemný piknik v tráve....

napís PM alebo na moj mail kolko by vas prislo .....s rozpočtom....

..................
no na zaklade nášho rozpočtu a na zaklade požiadaviek skupin ktoré robia Turkov a Janiciarov nám vysla rovnica ktorá sa prudko nerovna a strana výdaj prevýšila prijem asi 6 násobne a to tam ešte neboli započitané "výkony" (síce neviem čo presne to znamená, ale použili to takmer všetci) ja som myslel, že ked niekto niečo robí podáva vždy svoj najlepší výkon... nuž asi som iný ako ostatné deti ... vzhladom na to ze nie so ochotný riesit veci ako je amortizácia zbraní... (ja som nezlomil len jeden meč) a v bitke sa chceme pobit ....(hoci len zľahka) nebudem preplacat ked sa tam niekomu niečo zlomí, a zaroveň nebol by som tak schopný pozorovat kde, kto aký "výkon" podal, a tak by som nebol mohol zodpovedne posúdit či mu jeho "honorár" prináleži a boli aby sme označení za tych čo neplatia alebo porušujú dohody.......to by som nerád....
............................

to Alchy: a mimochodom posielal som aj konkretne tebe maily a PM niekolko krat ohladne rozpočtov a počtov ludí ktoré si tu raz uviedol aj osobných stretnutí na túto tému ale zial nedostalo sa mi odpovede....ziaľ čas nas pritlačil a my sme museli odpovedať ako dalej
kamarat mi poradil a poradil mi dobre....tak som sa rozhodol aj ked nerád, ze proste tadial cesta nevedie (myslim Turcko vs Uhorsko) a poňali sme to takto... Knechťaci vs. Uhri.

vzhladom na vyžšie uvedené skutočnosti nemôzeme po Turkoch chcieť, aby to robili pod cenu, alebo ako službu vlasti .... skrátka rozumieme obchodnej politike....

my (zúčastnení) to budeme mat ako príjemný záver sezóny pri ktorom sa sice nik nenabalí, kedze mienime spotrebovat zdroje na maximum (pre divaka) nie pre vlastne účely .... aj tak toho nie je vela tak neviem si predstavit že mi tam behá 5 Turkov lebo asi tolko by som možno vedel zaplatit.....

Z tohoto dôvodu sme sa to rozhodli poňat ako akciu, na ktorej sa príjemne zabavia skupiny ktoré sú spriatelené a skúsia sa bitku ktorá nebude pod drobnohľadom najväčšich odborníkov na ľubovolnú oblasť ľudskeho snaženia. SKRATKA sa ZABAVÍME.

Za UHORSKÚ stranu potvrdili účasť .......
pechota: Berezum, Bludní rytieri, Spiculatores, Balassova jednotka, artiléria: Berezum, Bludní rytieri
jazda: JS Kastor (účast v bitke otázna kedže teren je skor pre dobíjanie, než na útok jazdy)

Za CISÁRSKU stranu potvrdili účať .......
Žoldnieri (Bratislava), Draco flameus (Bratislava), Rytieri z hradu Bargas (Bratislava)

Naposledy upravil Pavol Uličný dňa Ne Sep 19, 2010 8:32 pm, celkom upravené 2 krát
Návrat hore
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Aug 23, 2010 5:06 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Viac menej sa nam čas kráti a rád by som upozornil že so vsetkými hore uvedenými počitame na 100% kedze bez nich to nema zmysel

tu je niekoľko fotiek z arealu ..... aj s popisom rozmiestnenia ....
mal som len vreckový fotoaparat a tak nebolo mozné oddialit natolko aby sa dalo panoramaticky vidiet vsetko naraz.....

1. veľká plocha bude narozdiel od ostatných akcii venovaná divákom
2. Ostrov obtekaný potokom (riečkou) Čierna voda je označený na záberoch ....bol som tam v case kosenia takze nie je pokosený na rozdiel od zvyšku okolia ....
3. riečka má premenlivú hĺbku od 25 CM z prednej strany od voľnej plochy až po 1 meter zo zadnej strany ostrova od prístupovej cesty na ostrov (odtial sa nepôjde, aby sa niekto neutopil Smile )
4. pristupový mostik na ostrov a most sú dve rozdielne veci .....
5. most je betónový a hladina pod nim je 20 CM idelany na stret Smile lebo na neho budú dobre vidiet divaci na záver....
6. tábor lancošov je na ostrove kde budú mat klud kedze je ich menej lahko sa im bude bránit....
7. tábor uhrov je na konci volnej plochy pri stromoch lebo bude tvoriť barieru medzi divákmi a koňmi ...ktoré budú za ním
8. verím ze sa dobre zabavíme ..... ved o to hlavne ide .....

vzhľadom na to ze nam padlo referendum na 18. (ako naschval) tak kto chce uplatňovať demokraciu v najpriamejšej podobe Smile v Bernolakove mal by mi to rýchlo napisať......)

foto celkový pohlad na park ....

http://lh5.ggpht.com/_tPAHMsCGlcM/THKaSbNVEFI/AAAAAAAAA2Y/-X5skjCN4ek/s720/park%20celok.jpg

foto most a ostrov rsp rozdvojenie toku ..... zo strany útoku....

http://lh4.ggpht.com/_tPAHMsCGlcM/THKaQ3UqxMI/AAAAAAAAA2I/tmzNY1zS-Io/s720/MOST%20A%20OSTROV.JPG

foto pohladu na ostrov z mostu ....po riečke....

http://lh5.ggpht.com/_tPAHMsCGlcM/THKaSGUuSpI/AAAAAAAAA2U/riXQHCagYNg/s720/OSTROV%20Z%20MOSTA.JPG

foto pohlad na ostrov a prístupovú cestu k nemu....

http://lh3.ggpht.com/_tPAHMsCGlcM/THKaRRAzKVI/AAAAAAAAA2Q/4EEDf2dM0i4/s720/OSTROV%20A%20LAVKA.JPG

foto pohlad na ostrov z druhej strany smerom k volnej ploche ....

http://lh6.ggpht.com/_tPAHMsCGlcM/THKaRLsrH2I/AAAAAAAAA2M/9_vDxpivSOI/s720/OSTROV%202%20STRANA.JPG
Návrat hore
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Aug 29, 2010 2:09 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

.......

Naposledy upravil Pavol Uličný dňa Ne Sep 19, 2010 8:31 pm, celkom upravené 5 krát
Návrat hore
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Aug 29, 2010 2:10 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Za UHORSKÚ stranu potvrdili účasť .......
pechota: Berezum, Bludní rytieri, Spiculatores, Balassova jednotka, artiléria: Berezum, Bludní rytieri
jazda: JS Kastor

Za CISÁRSKU stranu potvrdili účať .......
Žoldnieri (Bratislava), Draco flameus (Bratislava), Templari z hradu Bagras (Bratislava)

jazda: JS Kastor
tanečná skupina Galthilion (Bratislava)

programom bude sprevádzať: P.N. Uličný (Ba)

Naposledy upravil Pavol Uličný dňa Po Aug 30, 2010 1:45 pm, celkom upravené 2 krát
Návrat hore
Juraj Skúpy
Tlčhuba

Založený: 27 Máj 2008

PríspevokZaslal: Ne Aug 29, 2010 5:13 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Takze nebudes viest odvazne v prvom rade uhorske vojsko do boja? Co teraz budem robit! Koho budem nasledovat?! S kym sa budem brodit cez rozbureny potok? Zmaril si vsetky moje iluzie! Sad
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Aug 29, 2010 7:18 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

...

Naposledy upravil Pavol Uličný dňa Ne Sep 19, 2010 6:10 pm, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Aug 30, 2010 8:44 am    Predmet: Odpovedať s citátom

...

Naposledy upravil Pavol Uličný dňa Ne Sep 19, 2010 6:10 pm, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Martin Kredy Kredátus
Regrút

Založený: 01 Sep 2010

PríspevokZaslal: Ne Sep 19, 2010 11:07 am    Predmet: Odpovedať s citátom

v prvom rade by som sa chcel este raz podakovat palovi za skutocne vydarenu akciu a aj za ten vecerny odvoz do BA, naozaj pali klobuk dolu, pekne miesto, skveli ludia a dobre bitky...
akurat by som chcel poprosit ludi co maju z tejto akcie nejake fotky, a nahodou ich budu davat na internet, aby sa podelili o nejaky ten link Smile este raz vdaka
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Sep 19, 2010 6:06 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

No konečne doma a celý park je uprataný ... nezostal tam už nik .... Smile

ja by som chcel vyjadrť toľko vecí .... ale nestačil by mi večer na to aby som podakoval každemu jednemu z vás zúčastnených za jeho učinkovanie

bolo nás možno málo no napriek tomu každý jeden z Vás bol užasný
aj ked pre nízky počet nebola udalosť nijak ukrátena pretože každy jeden z Vás vydal za 5 inych bežných ludí ktorý chodia na akcie len tak z nudy pochodovať Smile a čakajú že ich tam niekto zabaví

Toto nebol rozhodne Váš prípad kazdy jeden bol aktívny a bol neoddelitelnou súčasťou celeho diania a bolo ho vidieť ako prikladal ruku k dielu mozno práve pre ten nizky počet ste vydali zo seba to najlepšie

ten kto bude mať to štastie že raz bude spolupracovať s tymito skupinami
a ešte ich nemal možnosť spoznať tak mu hovorím že toto sú skutočný šermiari takí ako by mali byť. ....

nebolo treba dávať prísny scenár pretože oni najlepšie vedia čo všetko vedia a občas je vhodné nechať im voľnu ruku a spolahnuť sa na ich cit pre okamžitú situaciu pretože vsetci zúčastnený vedia pohotovo reagovať na meniace sa podmienky ktore poćas pohybu väčšieho počtu ludi možu nastať no oni sa bravúrne vysporiadali so všetkym.

Ešte raz by som chcel poďakovať a vysloviť veľky obdiv k Cisarskej strane ako napriek tomu že ich bola asi tretina oproti strane Uhorskej dokazali uspešne vdorovať a dokonca víťaziť . Smile a to ešte krásne vďaka skvelému vedeniu, Jabča ktorému sa podarilo zladiť týchto nadmieru zdatných ľudí behom rekordného času ... keďze bojovali spolu prvý krat
ešte raz veľká vďaka

ŽOLDNIERI z Bratislavy
DRACO FLAMEUS z Bratislavy
TEMPLÁRI Z HRADU BARGAS z Bratislavy

a nemenej chcem poďakovať Uhorskej strane ktorá merala k nám veľke diaľky a prišla aj s delami a to riadnim, ktoré ukázali civilistom ako to vyzera keď bojujú oni Smile ich štandardne odvažne výkony su povestné

a prístup k boju ktorý idé od srdca pod vedením Vlada a tak neexistuje že by to mohlo zle dopadnúť .... skutočne paráda chalani .... nebavil som sa tak od mojej prvej Ľubovne ....už som mal pocit že to znova už nezažijem Smile

poďakovanie za ich užasné recepty a atmosferu v dobových kuchyniach kde sa dámy postarali o to aby bolo vsetko perfektné

BEREZUM z Brezna
BLUDNÍ RYTIERI z Trenčína
SPICULATORES z Bratislavy
BALAŠOVA JEDNOTKA HAJDÚCHOV z Bratislavy

povedal by som asi len to čo mi zaznievalo zo všadial ako ozvena Smile

1. Landsknechti - jeden veľký rešpekt ...uplna krása takto byto malo vyzerať .... to ako ste to zváldli proti presile je výťazstvo samoosebe

2. Uhorsky - každý jeden z vás bol hrdina keď sa vrhol na zošikovanú formaciu pík ... bez nadsázky ... bezhlavo sa vrhnúť do rieky a umrieť kludne aj na tom mieste kde ho zasiahnú strelci hoc by mal padnúť do hlbokej vody v zbroji a predstierať smrt utopenim barz by ho mal unášat prúd Smile tomu sa povie nasadenie ... proste klobúk dole

nech je Vám obom stranám odmenou keď ludia tlieskajú a kričia pohrúžení do deja priamo počas bitky a spontanne podporuju jednu či druhú stranu ..... keď kričia od hrôzy nad prevedením plavajúcich mrtvol v rieke Smile Smile Smile ....keď ľudia kričia sanitku a pritom sa stále nikmu nič nestalo ....

ešte obrovske poďakovanie všetkym vystupujúcim v programe pred medzi a po bitkách a tak nedovolili ľudom odísť Laughing

GALTILION z Bratislavy .........za ich neunavnu ochotu sa baviť krásnym tancom a baviť tak aj as ostatných

JAZDECKEJ SPOLOČNOSTI KASTOR z Bratislavy ....... za to ze aj napriek nepriazni osudu sa nevzali a vystpupovali hoc v redukovanom stave a potesili nas svojim výkonmi ako husari a tatári či potesili naše oči ako krásne jazdkyne Wink

SPICULATORES z Bratislavy ...... že aj napriek mojemu nestihaniu boli ochotny a v plnom nasadeni nam ukazali niečo zo svojej rekonštrukcie z ktorej pritomných boleli kríže aj za nich Smile

BALAŠOVCOM z Bratislavy ..... že rovanako do seba nechaju odomňa rýpať a sekať Smile a za ich ukažky prierezom historie šable

PETROVI HRICÁKOVI z Bratislavy ..... za jeho skutočne posobivé vystupenie so všetkymi zonglerskymi vecami ktorých názvy ani len neviem povedať ....

LINAH AINI z Bratislavy ...... za nádych orientu ktorý do cele doplnil

a opetovne GALTILIONU A LENKE PECHOVEJ za krásnu bodku na záver Smile
v podobe exotickej Indie
................................................................................

ďakujeme všetkym tým čo dotvorili atmosféru umeleckemu kováčovi a výrobcovi zbrojí atď , atď ....

a v neposlednom rade ďakejeme obci Bernolakovo za náš "piknik v tráve"

na zaver by som povedal za organizačný team ... že takto prijemne to dopadne keď sa spoľahnete na serioznych ľudi a nechate ich robiť to čo vedia namiesto dlhých plánov ....verte im ....
Návrat hore
Juraj Skúpy
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Sep 20, 2010 1:29 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Za Bludnych chcem podakovat za skvely piknik v trave, vsetci sa zabavili a uzili si bitku a atmosferu do sytosti. LH fasisti by sice nasli mnoho vrubkov, ale myslim ze tentokrat sa (velmi mierna) obet na ukor prisnej dobovej vernosti vyplatila a divaci aj sermiari si prisli na svoje. Kazdy si tam podla mna nasiel nieco.

Organizacia bola skvela, nepostrehol som zeby niekomu nieco pocas dna chybalo. Klobuk dole Palovi aj organizacnemu teamu. Tesime sa na dalsi rocnik Smile
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Sep 20, 2010 1:55 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

porozmyslame aký piknik si vymyslime na budúci rok .... pod Čeklisom uz asi nie (teda hneď tak nie - nechame ich vydýchnuť Smile ) ale je mnoho iných lokalít kde by sa dalo pobiť Smile najme ak to prírodne danosti dovolia .... a opät mozeme prijemne niekde uzavrieť sezónu .... Smile
Návrat hore
Juraj Skúpy
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Sep 20, 2010 2:02 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Hej, treba nejake zvlastne miesto vybrat. Keby tam nebol ten mostik, tak by ta bitka stratila kus svojho cara. Takze vyberat nieco, kde bude specificky teren, nieco co dokaze tu akciu obzvlastnit Wink
Andrej Janičina - Jabčo
Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006

PríspevokZaslal: Po Sep 20, 2010 3:28 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Skutočne bolo v Bernolákove fajn a my sme si to užili a zabavili sa. Možno by bolo fajn ak by sa našlo viac landsknechtov na podobné nekomerčné spoločné akcie, aby sme mohli byť lepšie zorganizovaní.

Mne by sa páčilo v rámci podobných podujatí robiť aj druhú polovicu 16. st, ale obávam sa, že na toto obdobie by bolo ešte menej kumpánov ako na landsknechtov.

Uhorky (ľahkí aj ťažkí) boli dobrí protivníci a napriek tomu, že sme mali výhodu, pretože boli v početnej prevahe len traja na našeho jedného, sa držali statočne a hrdninsky odolávali nášmu organizovanému tlaku. Smile

Obdiv voči chalanom, čo skúšali brodiť a útočiť na nás priamo z brehu a ešte viac rešpekt voči tým, čo odhodlane umierali po streľbe z arkebúz a padali z mosta rovno do vody.

Na druhej strane, aby sme sa navzájom len nechválili, veci sa vždy dajú zlepšovať. Nabudúce by bolo ideálne stetnúť sa už celý deň vopred a všetko nazbiehať dopredu (ja viem, že tentokrát sme to boli my kto prišiel až v sobotu ráno).

V sumáre ale veľmi príjemný "piknik v tráve" a hoci by hardcore "LH fašisti" mali určite zopár výhrad, budúci rok verím, že to dotiahneme aj po tejto stránke. Za seba sa už celkom teším.

Kto na poslednú chvíľu Palimu odriekol účasť, môže ľutovať.
Návrat hore
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Sep 20, 2010 3:59 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Andrej Janičina - Jabčo napísal:

Mne by sa páčilo v rámci podobných podujatí robiť aj druhú polovicu 16. st, ale obávam sa, že na toto obdobie by bolo ešte menej kumpánov ako na landsknechtov.

"LH fašisti" mali určite zopár výhrad, budúci rok verím, že to dotiahneme aj po tejto stránke. Za seba sa už celkom teším.

no to znie velmi pekne a druha polka 16. by bola tiez pekna pomiznú aj zvysky plechov ... na nasej strane ... (aj sa nam uľavý Smile) Andrej len povzbudit inych na odevy Smile

LH fašisti Smile je super vyraz Smile tym odkazujem ze kazdý sa zlepšuje a to takým tempom akým vládze a stači ... nikto nechce byt pozadu len jedny to robia dlhsie a iny nie .... taky je zivot Smile uhorska strana urcite pripravuje zlepsienie ako som počúval chalanov potom vecer .... Smile

keby nebolo co zlepšovat nemali by sme sa na co tesit na dalsie prijemne
piknikovanie Smile
Návrat hore
Oldo Černý
Bežný tlachal

Založený: 06 Jún 2010

PríspevokZaslal: Po Sep 20, 2010 4:02 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Taakze, za Draco flameus dakujeme Palovi, ze sme sa mohli zucastnit, bitka bola prijemna, rovnako ako vsetci zucastneni ucinkujuci.
Povodne sme neplanovali zostat na noc, no pri takej kope super ludi ani neslo inak Very Happy . Specialne by som sa chcel podakovat Žoldnierom, za miesto v stane pre mna a Mysicku a vecerny soušlájzing Very Happy.

Este raz dik, Oldo & Myska.
Návrat hore
Juro Fox_6 Vitek
Regrút

Založený: 26 Máj 2009

PríspevokZaslal: Po Sep 20, 2010 10:32 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak tu sú nejaké tie foto z tejto vynikajúcej akcie http://fox6.rajce.net/Bernolakovo . Dúfam ,že sa o rok vydarí aspoň rovnako dobre. Pretože tých našich zopár nepodarených Uhorských kostýmov bol asi jediný jej nedostatok.
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Podujatia Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Prejdi na: