Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
izmaelt Bežný tlachal
Založený: 10 Okt 2008 Príspevky: 41 Bydlisko: Bratislava- Mlynské Nivy
|
Zaslal: Št Dec 04, 2008 8:13 pm Predmet: Schiavona |
|
|
Zdravím, neviete mi niekto poradiť, či je nejaký rozdiel medzi šermom rapirom a schiavonou? A či by sa schiavona dala použiť ako náhrada za rapir? Lebo osobne ma to ťahá viac k nej  |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Št Dec 04, 2008 8:16 pm Predmet: |
|
|
no ja som sa o to tiez kedysi zaujimal a bolo mi povedane, ze sa s tym sermuje ako s mecom _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
izmaelt Bežný tlachal
|
Zaslal: Št Dec 04, 2008 9:00 pm Predmet: |
|
|
Aha, lebo keď som si pozeral fotky schiavony aj keď som videl naživo, zdalo sa mi, že držanie by mohlo byť ako pri korde a rapire, čiže z toho som vydedukoval, že aj tá technika by mohla byť rovnaká, prípadne podobná. |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Janičina - Jabčo Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006 Príspevky: 325
|
Zaslal: Pi Dec 05, 2008 8:10 am Predmet: |
|
|
Schiavona nie je súbojová zbraň ako rapier. Ide o zbraň určenú primárne do poľa, nie o civilnú zbraň a je to vlastne jednoručný meč s košom na ochranu ruky. Podobnosť s rapierom je jedine v tom koši - ako náhradu za rapier by som ju určite nebral - obe zbrane sú skrátka určené na niečo trošku iné, hoci časové obdobie sa môže prelínať.
Tým Ťa ale nechcem odradiť od jej kúpy, mne osobne sa tiež páči. Len treba dať pozor kde a ako ju budeš používať. |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006 Príspevky: 355
|
Zaslal: Pi Dec 05, 2008 11:00 am Predmet: |
|
|
Ahoj. Podla mna je velky rozdiel medzi tymito zbranami a schiavonu by som na standardny rapirovy serm urcite nepouzival. Ako Jabco napisal ide o zbran oblubenu aj vo vojenstve, rozdiel oproti rapiru je v dlzke a tvare cepele a hlavne je prisposobena rovnako na sek aj bod, zatial co rapir je z 90% bodnou zbranou. Takze sa týmito zbranami nesermuje rovnako. Schiavona by z hladiska vyuzitelnosti bola vhodna na styl sermu aky prezentuje bolonska skola v 16. stor. (marozzo, Vigiani, atd.), urcite nie vsak na Fabrisa alebo Gigantiho. |
|
Návrat hore |
|
 |
izmaelt Bežný tlachal
|
Zaslal: Pi Dec 05, 2008 3:03 pm Predmet: |
|
|
Aha, čiže záleží najmä na type šermu, ktorý s ňou chcem praktizovať... |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Janičina - Jabčo Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006 Príspevky: 325
|
Zaslal: Pi Dec 05, 2008 3:07 pm Predmet: |
|
|
No áno. Ona je schiavona určená na "armádne použite" v poli. nie na súboj dvoch duelantov. |
|
Návrat hore |
|
 |
izmaelt Bežný tlachal
|
Zaslal: Pi Dec 05, 2008 3:11 pm Predmet: |
|
|
Ďakujem chlapci, aspoň trochu to mám objasnené.  |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Pi Dec 05, 2008 4:37 pm Predmet: |
|
|
pozri na vasich a spytaj sa ci chodite na akcie a dobijacky? alebo len na sukromne vystupenia ako skupina ..... mozno to ti napovie viac o tom co potrebujes. (jedna zbran nikdy nestači ) sprav si radost a kup si obe, pod stromcek. |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006 Príspevky: 305 Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)
|
Zaslal: Pi Dec 05, 2008 6:57 pm Predmet: |
|
|
Schiavona má názov odvodený od Slovanov, ktorý robili v Benátkach stráž dóžu - a teda je to aj zbraň pre stráže. Je hodne fotená pre svoj zvláštny tvar, ale neviem, či je až tak veľmi typická aj pre iné končiny ako sever Talianska.
No vojak z Talianska v službách Benátok hocikde vo svete nebolo nič výnimočné..
Prispôsob sa Vášmu programu. Ak máš robiť palácovú stráž - dobrá voľba. Každopádne s ňou budeš vojak. |
|
Návrat hore |
|
 |
izmaelt Bežný tlachal
|
Zaslal: Pi Dec 05, 2008 7:12 pm Predmet: |
|
|
Popýtam sa určite aj našich, či by sa to neskôr nedalo nejako skĺbiť, len mi to tak napadlo jedného večera |
|
Návrat hore |
|
 |
|