|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Bystrík Holeček Tlčhuba

Založený: 17 Sep 2006 Príspevky: 348 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 3:16 pm Predmet: |
|
|
perkyy, uz ma to fakt nebavi... mam tu pred sebou clanok "Livery Clothing, circa 1460-1480 by Gerry Embleton"
je tam to co som ti uz predtym napisal....
proste ma to uz nebavi... ked nevies pochopit ze ste zacali z druhej strany a vytvorili ste najskor gardu bez slachtica, ktory splna naroky na to aby si ju mohol realne dovolit, tak je to vas problem...
okrem toho to co ste mali na sebe.... neviem ci to spada do niektorej uniformity popisanej Embletonom....
koncim, odchadzam.... snazil som sa vam otvorit oci..., malo to presne opacny efekt
vela zdaru _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 3:17 pm Predmet: |
|
|
Perkyy: Embletona nie, ale "tie protejsky z tridsatrocnej vojny" spokojne... Tridsiatka a uniformovanost, no... To tiez nejde moc dokopy, prave z vyssie spominanych dovodov, vynimkou su osobne gardy vysokych cirkevnych ci svetskych hodnostarov, pripadne mestske gardy...
Samozrejme, mame tu svedske farebne pluky, ale tam sa zaradzovali ludia podla toho, aku farbu mali na sebe, teda slo o opacny postup... Snazil sa o uniformy aj Gustav Adolf, aj napriklad Valdstejn (zavedenie tzv. valdstejnskej vlcej sivej), ale kym sa neobjavi stala armada, uniformy su prakticky nerealne, a tak sa vojska oznacuju inak, napr. u Svedov zelena ratolest v klobuku, paska cez rameno (cisarski cervena, Frantici modra, Svedi zlta a podobne), serpy atd...
Tolko k tridsiatke a uniformam. Azda okrem toho, ze momentalne je trend uniforiem, ktoremu prepadli v CR (a dokonca aj na SVK) mnohe skupiny a jednotky v takej miere, ze na bitke je mrte uniformovanych jednotiek, ale pestrofarebnost radoveho zoldnierskeho vojska je minimalna. Ale kedze scasti ide o komercny tah, kedze divaci nemaju o tejto stranke veci prehlad a vojakov chcu mat peknych, beriem to s rezervou, aj ked sa mi to osobne rozhodne nepaci...  |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 3:22 pm Predmet: |
|
|
Pre istotu Peter Englund, svedsky historik, autor Nepokojnych let a Nepremozitelnych:
"O ARMÁDĚ A BAREVNÉM ODLIŠENÍ (období třicetileté války)
Dnes spojujeme slovo armáda podvědomě s představou uniformity: dlouhé vyrovnané řady zařazených mužů strnulých ve stejném postoji, oblečených ve stejnokroji, vyzbrojených jednotnými zbraněmi. Kdybychom však viděli některé z mužů, kteří bojovali za třicetileté války, asi by nám chvíli trvalo, než bychom pochopili, že to jsou opravdu vojáci. Uniforma, která je dnes znakem vojenství, vlastně v té době neexistovala, přestože byly učiněny jisté pokusy. Vévoda z Brunšviku Wolfenbuttelu vystrojil roku 1619 dva útvary do modrých mundúrů, švédská osobní stráž měla žluté kabáty s černými prýmky, zdobenými zlatem, a ke konci války se stávalo, že celé císařské pluky byly oblečeny ve světle šedém. Blahé paměti se o jednotnou výstroj i výzbroj pokoušel Gustav Adolf a mimo jiné vydal nařízení, že vojáci mají nosit v jedné kompanii stejné pancíře a stejné kordy, tak aby vzbuzovali patřičnou úctu a nebyli pro různost a stav zbraní nepříteli k opovržení a posměchu". Moc se to nepovedlo a jistě ho v duchu mrzelo, když se Sasové před bitvou u Breitenfeldu jeho otrhaným vojákům posmívali, že vypadají jako špinaví posluhové z kuchyně. Většina vojáků nosila totiž obyčejné civilní šaty a zbraň, kord na řemeni, občas helmu a kyrys, někdy kožený kabátec a malý batoh. Částečně to mělo praktické důvody. Vzhledem k tomu, že většina vojáků měla na oděvu pancíř, byla vlastně uniforma nesmyslná. Další důvod byl ekonomický - obléct jednotně celé vojsko bylo přirozeně nesmírně drahé. To tedy znamenalo, že jedinou možností, jak odlišit přátele od nepřátel, byla bojová znamení. Švédové nosili často za kloboukem zelenou ratolest, císařští a španělští vojáci mívali červená znamení, obvykle v podobě pásky na rukávě, šerpy či zdobně uvázané šňůry. (Francouzi měli modrá znamení, Holanďané oranžová a Švédové používali ke konci války znamení žlutá). "
Konan: Da sa ten clanok nejak dorucit aj ku mne? Vdaka. |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 6:04 pm Predmet: |
|
|
perkyy napísal: | No myslím, že koniec tejto poučnej debate by moholo priniesť prečítanie stránky 45 v Embletonovej knižke Odev a zbroj... Kto ju máte tak si to prečítajte a možno budete aj prekvapený. Hlavne by som poprosil at si to prečítajú páni triarius a konan.
Viac pre ich informovanosť už urobiť nemožem... |
mily perky, keby si trochu viac cital prispevky a menej trepal, tak by si postrehol, ze sa tu na embletona odvolavam - konkretne s prikladom vojvodu burgundskeho...cize ak si to nepochopil tak este raz - tu dotycnu knizku mam doma aj v anglickej aj ceskej verzii a precitanu ju mam viac krat - cize prekvapeny nebudem... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
perkyy Bežný tlachal
Založený: 06 Jún 2008 Príspevky: 14
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 6:26 pm Predmet: |
|
|
nuž potom fakt nechápem prečo Ti to robí taký strašný problém pochopiť, že uniformita bola...Odvolávam sa na Embletona str.45
a týmto ja končím. |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Jún 11, 2008 6:39 pm Predmet: |
|
|
ja som nepovedal, ze nebola, ale v tej dobe to bol ojedinely jav, ktory sa naviac vyskytoval len u najbohatsej slachty, cize ten, kto ju chce predstavovat, mal by mat aj zodpovedajuci kostym a vybavenie, a to vy teda nemate...tot vsio _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Kozlík Bežný tlachal

Založený: 19 Sep 2007 Príspevky: 11 Bydlisko: Český Brod
|
Zaslal: Po Júl 21, 2008 5:04 pm Predmet: |
|
|
Uniformita vojska tak, jak ji známe dnes rozhodně ve středověku nebyla, ta se spíš začala objevovat během 30-ti leté války u některých oddílů. Ve středověku byla určitá uniformita jen v případě oddílů některého dost zámožného šlechtice, který si do svých barev oděl například své služebnictvo, doprovod, zbrojnoše a pacholky, popřípadě své elitní vojáky, nebo tělesnou stráž.
V případě našeho období, tedy druhé půlky 15. století se snažíme zrekounstruovat městskou milici (gardu, chcete-li), složenou z běžných měšťanů daného města (Český Brod) a určitou "uniformitu" dodržujeme, podle dochovaných materiálů, a to společné "odznaky", jako točenice v barvách města, waffenrocky, případně šerpy a našité erby na oděvu. Městské milice často mívaly společné znaky, ale rozhodně se nejdanalo o nějaký určitý vzor, či odstín, nebo materiál. Jednou byla barva sytá, jindy bledá, podle toho, co bylo k mání a podle jmění města a množství peněz, které bylo ochotno uvolnit.¨
Jinak obdobné sjednocující prvky na oděvu, či zbroji, značící nějakou příslušnost, se podle mě vyskytují napříč celou historií (viz. například švýcarský bílý kříž nejen na červeném pozadí, umístěný na různých částech oděvu...) _________________ Moje nenávist zestárla, stala se pohrdáním... |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Po Dec 01, 2008 11:43 am Predmet: |
|
|
Nie sú to nahodou kumani ??? a nie je ´to boglar či jak sa tá kovova spona kaftanu vola ??? |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: Po Dec 01, 2008 2:35 pm Predmet: |
|
|
no,rozmyslal som dan tym,ci je to spona,lebo sem tam sa objavuje aj na strede plasta
ale potom som to videl aj na retazi na krku a na pleci (kde nebolo co zopnut)
aj ked to moze byt aj nedokreslene miesto
postol som len 2 obrazky, hoci v tej knihe to vysupuje viac krat (Képes krónika)
mate niekto obr. "nasiviek",ktore sa pouzivali?
ci uz na malbe,alebo z muzea? _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Po Dec 15, 2008 10:03 am Predmet: |
|
|
servant napísal: |
tie hnede kruhy su odznacky(nasivky,pecate,alebo ako inak to nazvete)?
inak pekne su aj ramena |
to servant
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b5/K%C3%A9pes_Kr%C3%B3nika_1360.jpg
pozri tu tu ich maju tiež a myslim ze je to to isté. Je to spona alebo brož a typiska pre toto "etnikum". (sú to tí čo stoja od kráľa napravo - so šablami a v kaftanoch) |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Po Dec 15, 2008 4:49 pm Predmet: |
|
|
tie ramena su podla toho, co sme sa dozvedeli typicke pre taliansko _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|