|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
perkyy Bežný tlachal
Založený: 06 Jún 2008 Príspevky: 14
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 12:02 am Predmet: |
|
|
[quote="Triarius"]no najprv preklad od bracha: k tomu obrazku: medzi rokom 1229 a 1280 mestania z wengenu, prislusny sluzobnici grofa z toggenburgu ktoreho erb je nad nad nimi, su rovanko postaveny ako vyznavaci lasky
no takze ide o sluzobnikov, cize ziadne cacky macky, prestrihavane rukavy, heraldicke plaste, len proste odevy v jednotnej farbe
Ty by si už chcel v 1229 nejaké prestrihávané rukávy???
potom nemám o čom  |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 4:18 am Predmet: |
|
|
nechcel, ale pokial si nepostrehol, tak toto je obrazok, ktory pouzil alfi ako argument, nie ja a ten text je len preklad toho, co je pod nim, nic viac...takze si najprv dobre precitaj, na co reagujes... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 4:25 am Predmet: |
|
|
perkyy napísal: | ach jaj, vždy si strašne rád prečítam vtipy ale konanove a triarusove kecy sú lepšie než humorestky z nemých filmov...
Prečo si myslíte, že sme najprv niečo stvorili a až tak sa snažíme to oddovodniť? Len pre vašu obmedzenú chápajúcu schopnosť najprv sme si preštudovali dobové podklady (opisy v kronikách, iluminácie) a až tak sa zhodli na tom, že možno aj takto to mohlo vyzerať.
udivuje ma len, ako do nás drbú ludia čo nás ani len nevideli...Pardon, zabudol som z fotiek je toho tak vidieť...Ktovie prečo sme sa na Lubovni priamo po bitke nedočkali žiadnej hanby a hany ale väčšina nás len chválila... Áno nič nieje dokonalé ale neviem či si to uvedomujete, MY rovnako ako 99% šermiarov sa len HRAME na určite obdobie...
A ešte by som mal otazočku na vás všemúdry a velice skúsený páni triarius a konan ked sa tak pekne navážate do Pirohu aké máte vy skúsenosti a kolko sa už vlastne pohybujete na šermiarskej scéne??? Lebo okrem poslednej Sklabine moc o vás počuť nebolo a tam na hromadke ste mali možnosť dokázť svoje schopnosti...
P.S ešte ked tak pozerám na vaše fotečky kto od koho odkopíroval tú točenicu? | ä
no tak na sermiarskej scene sa pohybujeme tak 8-9 rokov a kedze bitky nie su nasa domena, tak na nenechodime,nam ide v serme o nieco ine (apropo konan tam ani nebol)...no a tocenice? neviem, ci som ju ja odkopiroval od konana alebo konan odo mna, ale na slovensku som take teda nevidel...cize bohui zial, zasah vedla....
to Piroha: aj kritika je forma komunikacie, ale to ty ako laicke decko nemas sancu vediet, takze ta za to kritizovat nebudem...a preco by som mal chvalit nieco, co sa mi nepaci??? _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk
Naposledy upravil Daniel Holeček - Triarius dňa St Jún 11, 2008 5:58 pm, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
Bystrík Holeček Tlčhuba

Založený: 17 Sep 2006 Príspevky: 348 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 6:01 am Predmet: |
|
|
mily perkyy, nemam za potreby sa do nikoho navazat... len som vyjadril kritiku... preco je pre mnohych ludi to tak tazke pochopit??!! to sa chcete vecne potlapkavat po pleci aky ste super, aj ked tomu tak nie je,aky ste dobovy aj ked ste mimo???
myslim ze mam toho uz trosku dost za sebou... 8 rokov v sermiarskom svete... a vzdy a stale sa mam co ucit, co zlepsovat a co zdokonalovat... rad si vypocujem konstruktivne priomienky k nasej skupine i kmojej osobe...
k toceniciam:
neviem ci je ti to zname, ale ja a triarius sme bratia. Taktiez i nase kostymy vychadzaju z tohto faktu. Su v nich urcite zhodne detaily. aj pri nasich erboch mame taktiez urcite veci rovnake kedze pochadzame z jedneho rodu... predstav si, ale nie je to nahoda aj toto mame vopred premyslene...
apropo ma dalsia vec napadla, kde mal vas slachtic svoj erb? _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 9:06 am Predmet: |
|
|
Juchu, uz to zacina... To perky: len tak si myslim, ze to, kto kolko casu sa hybe na serm. scene nie je nijaky ukazatel kvality... Ja som uz videl starsich, skusenejsich a boli dost katastrofalni, cize tymto by som sa neohradzal...
Neviem preco sa skratka kuriatka konecne kajucne nepriznaju, ze ano, maju na sebe hluposti. Nic sa nedeje, handrosov je kopec, ale preco si aspon nepriznat, ze je co zlepsovat a zlepsit to miesto vykonstruovanych umelych "dovodov", preco to na sebe maju. |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
|
Návrat hore |
|
 |
perkyy Bežný tlachal
|
|
Návrat hore |
|
 |
Vladimír Čepela Bežný tlachal
Založený: 01 Jún 2007 Príspevky: 28
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 12:21 pm Predmet: |
|
|
Výskyt určitým spôsobom "uniformovaných" jednotiek v stredovekých vojskách (popri duchovnorytierskych rádoch, čo je samostatná skupina ...) by som úplne nevylučoval.
Tu je odkaz na jeden uhorský príklad:
http://www.csszm.ro/vvv-ezistudas-zs/Archivum/2004/04-06-25/013.jpg
Moacsa-Maksa (Sedmohradsko), koniec 13., 1. tretina 14. stor. (rámcovo), Ladislavská legenda: Vlavo boj uhorského a kumánskeho vojska. Dvojica uhorských jazdných lukostrelcov (úplne vlavo) má červeno biele suknice, čo farebne zodpovedá uhorským erbom a zástavám. _________________ Plus vera ratio valet quam vulgi opinio.
http://tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Jún 11, 2008 12:25 pm Predmet: |
|
|
Lodomerius: Nikto tu uniformovanost nepopiera, skor je snaha dostat sa k tomu, ake jej varianty pouzit tak, aby to neposobilo "divne"...  |
|
Návrat hore |
|
 |
perkyy Bežný tlachal
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 12:29 pm Predmet: |
|
|
Späť k Embletonovy, niekto tu tvrdil, že tam „uniformita“ vobec nieje. Hmm, a čo je potom na str. 17. – „ 14. septembra 1346 prikázal pán John DeBrunham, tajomník Eduarda, Čierneho princa, zakúpiť zelené a biele plátno a ušiť kabátec a kapucu pre každého z velšských lukostrelcov z Flintu v službách jeho pána. Oba odevy mali byť z polky zelené (na pravej strane) a zpola biele.“
Toto určite nemá s uniformitou vojenského odielu nič spoločné, že? |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Jún 11, 2008 12:31 pm Predmet: |
|
|
V tej knihe je cela kapitola venovana uniformam a stejnokroji, hehe... A je hodne doplnena citatmi z knih, ale i prekreslenymi obrazovymi prilohami...
V kazdom pripade, ide o tajomnika Cierneho princa, nie hocakeho rytiera... |
|
Návrat hore |
|
 |
Hircanus Bežný tlachal
Založený: 09 Jan 2007 Príspevky: 93
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 12:37 pm Predmet: |
|
|
Lodomerius 1 napísal: | Výskyt určitým spôsobom "uniformovaných" jednotiek v stredovekých vojskách (popri duchovnorytierskych rádoch, čo je samostatná skupina ...) by som úplne nevylučoval.
Tu je odkaz na jeden uhorský príklad:
http://www.csszm.ro/vvv-ezistudas-zs/Archivum/2004/04-06-25/013.jpg
Moacsa-Maksa (Sedmohradsko), koniec 13., 1. tretina 14. stor. (rámcovo), Ladislavská legenda: Vlavo boj uhorského a kumánskeho vojska. Dvojica uhorských jazdných lukostrelcov (úplne vlavo) má červeno biele suknice, čo farebne zodpovedá uhorským erbom a zástavám. |
Lodomerius, dobry postreh, avsak o uhorskych kronikaroch treba vediet jednu vec: typizovali (ako pravdepodobne aj iny kronikari doby, ktora nas zaujima). Myslim tym to, ze aby bolo citatelom jasnejsie, koho predstavuju obrazky, pouzivali pri osobach overene alebo domnele erby, pri armadach jednu crtu, ktora mohla a nemusela byt charakteristicka na celu armadu, oni to vsak vseobecnili pre horeuvedene ucely rozlisovania. Cital som velmi dobry rozbor iluminacii v Obrazkovej kronike, z ktorej mas pravdepodobne aj dane zobrazenia....Uhorske vojsko podla vsetkeho vobec nebolo homogenne, baroni si prilis davali zalezat na sebe na to, aby sa "zuniformovali". Dokonca velakrat nielenze neboli jedneho etnika, ale prisli na pomoc tomu alebo onomu z inej krajiny (Cesko, Polsko, Ostmark). Samozrejme nechcem Ti tymto oponovat, lebo vsetko su len teorie, len poukazat na to, ze kronikarske zobrazovanie ma takmer vzdy silny symbolicky aspekt a je tazko urcit, kedy koresponduje s dobovou realitou a kedy nie.
Naposledy upravil Hircanus dňa St Jún 11, 2008 12:38 pm, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
perkyy Bežný tlachal
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 12:38 pm Predmet: |
|
|
ved áno ale tajomník len prikázal zakúpiť plátno... |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Jún 11, 2008 12:40 pm Predmet: |
|
|
Aha, pravda... V tom pripade slo priamo o nariadenie jeho pana, Cierneho princa... Teraz som to cital znovu, tajomnik prikazal vystrojit ludi pre svojho pana, Eduarda Cierneho princa... No, myslim, ze v tom case uz nad nim v krajine vela vacsich panov nebolo...  |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Tibenský Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 137 Bydlisko: TA
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 1:46 pm Predmet: |
|
|
To Lodomerius: Haha Vlado co si robil na diplomke a dizertacke nabuduce nepocuvaj marsinu ale Hircanusa inak ti to studium bolo uplne na barani...  _________________ Keby si mlčal bol by si filozofom, keďže si prehovoril stal si sa volom.
www.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 1:56 pm Predmet: |
|
|
Ad: Hircanus
Nejde o Viedenskú obrázkovú kroniku (tá je minimálne o 50 rokov mladšia), ale o nástennú malbu s Ladislavskou legendou (pramen som uviedol). Túto malbu som spomenul len preto, že ide (na uhorské pomery) o dost zriedkavý doklad "uniformity". Sú tam dvaja rovnako oblečení vojaci (spomenutí lukostrelci), ostatní ich nenasledujú. Nemyslím si, že je to štylizácia. Kumáni sú v ikonografii (aj v tejto konkrétnej malbe) odlíšení úplne jednoznačne (odev, výrazy tváre atd.). Autor nepotreboval Uhrov velmi zvýraznovat, skôr si myslím, že namaloval to čo poznal z autopsie.
Určitým náznakom, že čast uhorského vojska za vlády Anjouovcov (možno telesná garda, alebo královské bandérium???) mohla mat jednotný odev je zmienka (tuším) v kronike Jána zo šarišských Sokoloviec, kde sa píše o pohrebe Karola I. (vojaci v pohrebnom sprievode boli myslím oblečení v anjouovských farbách ... nemám teraz po ruke pramen a dlhšie som s nim už nerobil, takže sa môžem aj mýlit).
Inak iluminácie Videnskej obrázkovej kroniky (a odbornú literatúru k téme) poznám celkom dobre (písal som o nich diplomovku), ale to by bolo na dlhšie. _________________ Plus vera ratio valet quam vulgi opinio.
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 1:58 pm Predmet: |
|
|
Ad Vechter:  _________________ Plus vera ratio valet quam vulgi opinio.
|
Návrat hore |
|
 |
perkyy Bežný tlachal
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 2:10 pm Predmet: |
|
|
No myslím, že koniec tejto poučnej debate by moholo priniesť prečítanie stránky 45 v Embletonovej knižke Odev a zbroj... Kto ju máte tak si to prečítajte a možno budete aj prekvapený. Hlavne by som poprosil at si to prečítajú páni triarius a konan.
Viac pre ich informovanosť už urobiť nemožem... |
|
Návrat hore |
|
 |
Bystrík Holeček Tlčhuba

Založený: 17 Sep 2006 Príspevky: 348 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 2:59 pm Predmet: |
|
|
prave som docital embletona si predstav, a hned na zaciatku sa pise, ze uniformita oblecenia bola pouzivana kralom alebo bohatym slachticom....
podciarkujem kral a bohyty slachtic!!!
prepac ale bohaty slachtic alebo kral, musi mat zbroj (a vystupovanie, ale to tu nemienim rozoberat) hodnu krala ci slachtica... a to vas teda urcite nemal!!!
a o to tu ide.... zacali ste od konca, namiesto od zaciatku...
kde je vobec erb, toho vasho slachtica...
chapes, alebo nie? _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
perkyy Bežný tlachal
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 3:09 pm Predmet: |
|
|
bavíme sa o tej istej knižke?
EMBLETON, G. : Oděv a zbroj vojáka ve středověku. Praha 2007
lebo ak áno tak si prečítaj ešte raz str. 45. A je to tam krásne napísané čo sa týka uniformity. Dokonca tam Embleton vyslovil názor, že niektoré vojská čo sa týka uniformity boli tak jednotné ako ich protejšky z čias 30ročnej vojny. Tot Embleton toho už snád spochybnovať nechceš... |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|