|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Po Júl 09, 2007 8:34 am Predmet: |
|
|
Inak, teraz som narychlo prebehol tie reportaze a fotky... Nie zle, nie zle... Inak, videl som tam aj strety nablizko, dokonca aj vo videjku to je... Videl som tam aj zranenych a padlych, o zranenych sa starali markytanky, obvazy, umela krv...
Husar: Asi dam na teba kontakt jednemu mojmu znamemu, snad to nebude vadit...  |
|
Návrat hore |
|
 |
AElfgar Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 158
|
Zaslal: Po Júl 09, 2007 8:36 am Predmet: |
|
|
Husar napísal: |
Bajonet na puske je jedna z najnebezpecnejsich a najucinnejsich chladnych zbrani. Vacsina re-enactorov ho vie velmi zrucne pouzivat. Avsak uvedomuje si aj jeho ucinnost a tak k "realnemu stretu" v rekonstrukcii nikdy nepride...
|
Nikto od vas nechce aby ste sa zabijali ostrymi bodakmi. Bodakovy utok sa ale podla mna da celkom dobre predviest.
Chcel si nejake navrhy, tak skusim nieco navrhnut. Kedze do napoleoniky nevidim, skusim sa trosku inspirovat romanskymi bitkami v CZ, a ty sa uz rozhodni, ci je to mozne zrealizovat aj v napoleonike.
V romanskych bitkach v CZ sa zacina dost presadzovat kopija a nemyslim si, ze by to bola menej ucinna zbran ako bodak. Je jasne ze ta kopija nie je ostra ale ma upraveny hrot kvoli bezpecnosti (bud navarena gulicka, alebo zaobleny hrot - asi ako palec).
Pokial by ste teda chceli spravit bodakovy utok, musite dodrzat niekolko veci.
1. bezpecny hrot bodaka (pre pochodovanie, paradicky a zivy tabor by ste pouzivali ostre bodaky, na bitky by ste mali pripravene tupe)
2. Vycvik so zbranou - sam pises ze mnohi z vas vedia tento bodak pouzivat velmi dobre, tak v tom by som az nevidel taky problem.
3. Oslovit nejaku spriatelenu skupinu (skupiny) a pokusit sa s nimi natrenovat bodakovy utok proti sebe. Potom v ramci nejakej mensej akcie mozete s takymito skupinami predvadzat okrem pochodovania a strelby aj utok bodakmi. Je mi jasne ze spociatku nebude mozne zrealizovat taketo veci v ramci velkych akcii ale aspon na malych komornejsich akciach by ste sa o to pokusit mohli. Aspon ziskate sami nejake skusenosti a mozno po vasom vzore to zacnu robit aj ine skupiny.
Kazdopadne nie je spravne vzdavat sa hned od zaciatku s tym, ze to nie je mozne. Skor by trebalo pouvazovat nad tym ako to spravit aby to bolo pekne aj bezpecne. |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Po Júl 09, 2007 8:38 am Predmet: |
|
|
Triarus: Nesoptim, konstatujem... A ano, spominal, v teme serm a divadlo...
AElfgar: Mudro vravis, cesta prikladov, hehe... Najprv zacat v mensom, ukazat ako na to, potom rozsirit medzi masy... Otazne je, ci sa u nich vedia stretnut tie dve konkretne jednotky, hm... |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Majak Kompas Bežný tlachal
Založený: 01 Nov 2006 Príspevky: 77 Bydlisko: všetky kraje kde sme válčili....
|
Zaslal: Po Júl 09, 2007 9:01 am Predmet: |
|
|
AElfgar napísal: | Husar napísal: |
Bajonet na puske je jedna z najnebezpecnejsich a najucinnejsich chladnych zbrani. Vacsina re-enactorov ho vie velmi zrucne pouzivat. Avsak uvedomuje si aj jeho ucinnost a tak k "realnemu stretu" v rekonstrukcii nikdy nepride...
|
Nikto od vas nechce aby ste sa zabijali ostrymi bodakmi. Bodakovy utok sa ale podla mna da celkom dobre predviest.
Chcel si nejake navrhy, tak skusim nieco navrhnut. Kedze do napoleoniky nevidim, skusim sa trosku inspirovat romanskymi bitkami v CZ, a ty sa uz rozhodni, ci je to mozne zrealizovat aj v napoleonike.
V romanskych bitkach v CZ sa zacina dost presadzovat kopija a nemyslim si, ze by to bola menej ucinna zbran ako bodak. Je jasne ze ta kopija nie je ostra ale ma upraveny hrot kvoli bezpecnosti (bud navarena gulicka, alebo zaobleny hrot - asi ako palec).
Pokial by ste teda chceli spravit bodakovy utok, musite dodrzat niekolko veci.
1. bezpecny hrot bodaka (pre pochodovanie, paradicky a zivy tabor by ste pouzivali ostre bodaky, na bitky by ste mali pripravene tupe)
2. Vycvik so zbranou - sam pises ze mnohi z vas vedia tento bodak pouzivat velmi dobre, tak v tom by som az nevidel taky problem.
3. Oslovit nejaku spriatelenu skupinu (skupiny) a pokusit sa s nimi natrenovat bodakovy utok proti sebe. Potom v ramci nejakej mensej akcie mozete s takymito skupinami predvadzat okrem pochodovania a strelby aj utok bodakmi. Je mi jasne ze spociatku nebude mozne zrealizovat taketo veci v ramci velkych akcii ale aspon na malych komornejsich akciach by ste sa o to pokusit mohli. Aspon ziskate sami nejake skusenosti a mozno po vasom vzore to zacnu robit aj ine skupiny.
Kazdopadne nie je spravne vzdavat sa hned od zaciatku s tym, ze to nie je mozne. Skor by trebalo pouvazovat nad tym ako to spravit aby to bolo pekne aj bezpecne. |
Nie zly napad, ale vies mi povedatako predvedieme vztycenie bajonetu, ked sa mi ho nepodari vytiahnut s posvy?
1.) Mas asi na mysli dve sady bajonetov, do bitky sa malokedy nastupuje s bajonetmi. Navyse gulicka na spicke je znacne vidiet a je nedobova.
3.) V napoleonike sa nebavime o stretoch radovo 20 ludi z 2 jednotiek. V tomto case ako aj predtym bojovali velke masy vojska, najmensia jednotka napochodujuca na bitevne pole ma min. okolo 40 az 50 osob, a je zlozena radovo z niekolkych klubov, ktore sidlia po celej europe. Pocas manevrov to sice mozme nacvicovat, ale nikde nie je istota, ze sa na poli stretneme.
Riesenia sa hladaju uz niekolko rokov, a maka na tom mnozstvo ludi a narodov... To co si navrhol, uz preslo diskusiou, a neako sa to neujalo. Jednym z dovodov je aj mnostvo re-enactorskych klubov, a mnozstvo akcii. Stane sa nam, ze sa niekedy aj niekolko rokov nestretneme na spolocnej akcii...  _________________ Vivat Kaiser!!! |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Po Júl 09, 2007 9:28 am Predmet: |
|
|
Triarius napísal: | jo s tym realnym stretom by to bol asi problem, v tom az taky problem nevidim...ale neda mi nerypnut si...teda toto skor berte len ako maly postreh divaka, nic viac...vzdy ked sledujem takuto akciu re-enactorov, nieco mi tam nesedi (neviem ako v Blave, tam som to nevidel) a vcera som pozeral nejaky dokument o Napoleonovi a tuklo mi to - je tam strelba, vybuchy, formacie, pochodovanie - to vsetko je super, ale ked sa pozriem na vojakov, tak su docela bez vyrazu, proste idu a robia pif-paf - a to podla mna posobi kapanek rusivo a kazi atmosferu - nepresvedcili ma, ze bojuju a ide im o krk - tkaze na to by som doporucil si davat trochu pozor |
mala ukazka s pamati švališera Benedikta Petera:
Prvá salva bola hrozná a sposobila by nám strašné skody, keby cez nás nepreletela. Povedal som kamarátovi: "Tak tento rachot musí byť počuť až v Nemecku!" Potom nasledovali húfnice a 12 librovky. Jedna z ich gulí priletela k mojmu kamarátovi, ktorého celú noc predtým sužovali zlé predtuchy(...) Guľa pred koňom naposledy poskočila, ustrelila mu vrch hlavy, a kamarátovi Roschovi (...) roztrhla pravu stranu hornej časti tela. Obaja padli ako by ich zrazil hrom. Priateľ ležal konovi na krku, črevá mu vyliezli z boku, cez to všetko sa namáhal, aby ich strčil spať. Popošiel so k nemu, a povedal: "Nechaj to tak , črevá už nebudeš potrebovať" na čo sa opýtal: " Myslíš, že musím zomrieť?" " Pozrieš sa, ako to vyzerá tam hore!" odpovedal som a ukazal prstom k nebu.
Mentalita vojaka po neakom case emocne zhasne, unava, rozcarovanie, strach a ine emocie nie je navonok vidiet. Podobnych citatov sa v pamatiach vojakov najde nespocet. Ak si ich precitas, zistis, ze vacsina z obycajných vojakov bola uz iba masinka na zabijanie bez vycitiek a emocii. Tvrda doba ich zatvrdila. Citovane pamate boli vydane pod nazvom "Ritt ins Morgenrot" v Stuttgarte v roku 1937, kratko po objaveni rukopisu potomkami Benedika Petera. _________________ Vivat Kaiser!!! |
|
Návrat hore |
|
 |
AElfgar Tlčhuba

|
Zaslal: Po Júl 09, 2007 9:29 am Predmet: |
|
|
1. Preco by sa ti nemalo podarit vytiahnut bajonet z posvy? Kvoli tej gulicke? Samozrejme aj upraveny bajonet ma mat vlastnu upravenu posvu aby sa dal vytiahnut .
Ze je to nedobove, to je zrejme. Ucelom je predvadzat boj a nie skutocne sa zabijat. Nase zbrane nie su skutocnymi zbranami ale su to len repliky upravene na bezpecny boj (vasi draguni pouzivaju ostre sable? )
Preto sme nuteni upravit zbrane tak, aby sa riziko zranenia co najviac znizilo - samozrejme riziko tu bude vzdy, odstranit uplne sa neda.
Ze gulicka vyzera otrasne na fotkach? Pouzite obly hrot (sam uvazujem nad kopijou s oblym hrotom).
Mimochodom tu je zopar liniek na "gulickove" kopije.
http://foto.curiavitkov.cz/main.php/v/CV2007/P1010088.JPG.html
http://foto.curiavitkov.cz/main.php/v/wb2006/bitva/DSCF4374.JPG.html
3. Pocet ludi je problem ktory riesi nie len napoleonika ale aj kazde ine obdobie. Ani u nas nie je mozne postavit do pola 5000covu armadu. Pokial mame k dispozicii 50 ludi, musime tomu prisposobit aj scenar. Nepojde tam teda o nejaku velku polnu bitku ale o stret dvoch mensich skupin. |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Po Júl 09, 2007 9:36 am Predmet: |
|
|
AElfgar napísal: | 1. Preco by sa ti nemalo podarit vytiahnut bajonet z posvy? Kvoli tej gulicke? Samozrejme aj upraveny bajonet ma mat vlastnu upravenu posvu aby sa dal vytiahnut .
Ze je to nedobove, to je zrejme. Ucelom je predvadzat boj a nie skutocne sa zabijat. Nase zbrane nie su skutocnymi zbranami ale su to len repliky upravene na bezpecny boj (vasi draguni pouzivaju ostre sable? )
Preto sme nuteni upravit zbrane tak, aby sa riziko zranenia co najviac znizilo - samozrejme riziko tu bude vzdy, odstranit uplne sa neda.
Ze gulicka vyzera otrasne na fotkach? Pouzite obly hrot (sam uvazujem nad kopijou s oblym hrotom).
Mimochodom tu je zopar liniek na "gulickove" kopije.
http://foto.curiavitkov.cz/main.php/v/CV2007/P1010088.JPG.html
http://foto.curiavitkov.cz/main.php/v/wb2006/bitva/DSCF4374.JPG.html
3. Pocet ludi je problem ktory riesi nie len napoleonika ale aj kazde ine obdobie. Ani u nas nie je mozne postavit do pola 5000covu armadu. Pokial mame k dispozicii 50 ludi, musime tomu prisposobit aj scenar. Nepojde tam teda o nejaku velku polnu bitku ale o stret dvoch mensich skupin. |
Asi som sa zle vyjadril, na 30 cm bajonete, ktory ma priemer sotva 3cm pri tulejke, a 10 cm pod spicou sotva 1 by skutocne vyzerala gulicka ci zaoblenie smiešne.
Pokial ide o pocty, my nemame problem stavat skutocne velke jednotky, je uplne bezne, ze na poli operuje 200 clenny batalion, ale aj ten je zlozeny z mnozstva jednotiek, ktore nemaju rovnaku uroven vycviku. Nechci prosim aby sme jednotky nechali po bojisku pobehovat samostatne, to tu uz bolo. Krasa kazdej jednotky je v jej pocetnosti.
V sucasnosti na bežnej re-enactorskej akcii sucasne manevruju vsetky zlozky armad. Kazde vacsie vyrocie ma nad 3000 ucastnikov. _________________ Vivat Kaiser!!! |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Po Júl 09, 2007 10:10 am Predmet: |
|
|
Husar: ja viem, ze vojaci casom otrnuli, len to predvadzanie na mna posobi kapanek umelo, ale to ber len ako moj postreh, nie kritiku... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Po Júl 09, 2007 10:11 am Predmet: |
|
|
Triarius napísal: | Husar: ja viem, ze vojaci casom otrnuli, len to predvadzanie na mna posobi kapanek umelo, ale to ber len ako moj postreh, nie kritiku... |
ja to tak aj beriem...  _________________ Vivat Kaiser!!! |
|
Návrat hore |
|
 |
AElfgar Tlčhuba

|
Zaslal: Po Júl 09, 2007 3:15 pm Predmet: |
|
|
Bajonet s gulickou alebo zaoblenym bezpecnejsim hrotom moze vyzerat smiesne, a rovnako smiesne vyzeraju aj kopije s takymito hrotmi, eurosipy s velkymi bambulami namiesto hrotov alebo rimske pila s drevenymi hrotmi s eurosipovymi bambulami na konci (vid obr).
http://foto.curiavitkov.cz/main.php/v/Gladius2007/boudica/P1010329.JPG.html
Zatial som ale nepostrehol, zeby sa niekto z divakov romanskych bitiek stazoval na smiesne sipy, ostepy alebo kopije. Na druhej strane na tohtorocnom Gladiu (rimska akcia) vraj zaverecne vrhnutie pil po nepriatelovi mnoho divakov ocenilo ako velmi efektne.
http://www.jezirko.wz.cz/foto/GladiusVI/boj/q00_1375.jpg
Takze su vlastne dve cesty, ktorymi sa vybrat:
- ist cestou uplnej dobovosti, pouzivat ostre bajonety a obmedzit sa len na pochodovanie a strelbu a ochudobnit divaka o niektore velmi zaujimave a bezne pouzivane prvky vtedajsej taktiky.
- popustit na dobovosti (s ohladom na bezpecnost) a pokusit sa divakovi predviest aj trosku akcnejsi utok na bodaky.
Ja osobne ako divak aj ako sermiar preferujem tu druhu moznost. Ty sa musis sam rozhodnut co by asi pre divaka bolo lepsie.
Inac hovoril si ze sa to vraj riesilo ale bolo to zavrhnute. Rad by som vedel ci ste to zavrhli este predtym nez to niekto vyskusal alebo az potom.
Lebo mne sa zda, ze problem ani tak nie je v nebezpecnych zbraniach alebo neschopnosti postavit proti sebe dve zocvicene jednotky ale skor v neochote prijimat nove podnety ( taky problem je aj u sermiarov - staci si precitat diskusiu o hist. bitkach a reci niektorych obhajcov duelov a kordikarov). |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Po Júl 09, 2007 3:33 pm Predmet: |
|
|
AElfgar napísal: | Takze su vlastne dve cesty, ktorymi sa vybrat:
- ist cestou uplnej dobovosti, pouzivat ostre bajonety a obmedzit sa len na pochodovanie a strelbu a ochudobnit divaka o niektore velmi zaujimave a bezne pouzivane prvky vtedajsej taktiky.
- popustit na dobovosti (s ohladom na bezpecnost) a pokusit sa divakovi predviest aj trosku akcnejsi utok na bodaky.
Ja osobne ako divak aj ako sermiar preferujem tu druhu moznost. Ty sa musis sam rozhodnut co by asi pre divaka bolo lepsie. |
druha cesta je absolutne nemyslitelna..
co je podla teba ochudobnenie? Treba si uvedomit, ze bodakovy utok bola posledna moznost. Nie je to neaka bezna sucast strategie. Aj v slavnych bitkach, ktorych sa zucastnilo niekolko stotisic vojakov sa malo utocilo na bodaky. Pocas celeho obliehania BA sa za sest tyzdnov nepretrziteho obliehania a boja, uskutocnilo iba 9 utokov na bodaky.  _________________ Vivat Kaiser!!! |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006 Príspevky: 355
|
Zaslal: Ut Júl 10, 2007 7:33 am Predmet: |
|
|
Takze sa predsa len, aj ked malo, ale uskutocnili? Predco ich potom naozaj nepredviest divakovi? |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: Ut Júl 10, 2007 8:29 am Predmet: |
|
|
Husar: otvorene sa priznam, ze do napoleoniky nevidim. Avsak z 30rocky viem, ze pri obliehani opevnenia, je priastor na stret armad minimalny. Predpokladam, ze preto tu nedochadzalo k priamym stretom. Ale hovorim, nevyznam sa v tomto obdobi. Ak sa mylim, tak ma prosim oprav. _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
AElfgar Tlčhuba

|
Zaslal: Ut Júl 10, 2007 9:38 am Predmet: |
|
|
Husar: Je mi jasne ze vojaci sa po poli asi nenahanali vkuse s bodakmi
Pokial v bitke nepouzijete bodakovy utok ,lebo z hladiska taktiky by to bola v danej situacii volovina, bez problemov to akceptujem. Ale ty ako dovod uvadzas veci, ktore su podla mna riesitelne. |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Ut Júl 10, 2007 11:53 am Predmet: |
|
|
A este asi 80 super fotiek od Roberta Bouchala:
http://www.bouchal.com/index_zeitreisen.htm
Pani, mne to stale vyznieva ako keby vam chybal dotyk s protivnikom, bez toho aby ste si zistili realie. U rimanov, ktory nepoznaju pusny prach sa samozrejme pechota a jazdectvo neako zastavit muselo. Je mi jasne, ze vam zvukova kulisa nema odkial prist, lucistnik tiez kym nekrici tak ho pocut nie je Uvedomte si, ze napoleonika je uz pomerne nova zalezitost, a vojenska veda sa vyvýjala. Urcite uznate, ze vycvik vojaka je pomerne drahy, a tak ziaden vojvodca nebude hnat na smrt hodnotu, ktora sa tazko nahradzuje, zbytocne. V rokoch 1813-1815 Napoleon doplatil na nedostatocny vycvik novacikov. Tý sice skvelo bojovali na bodak (s obrovskymi stratami), ale ak mali vystrelit to uz nedokazali. Co bolo platne, za sice skvelo manevrovali ked nevedeli svoju vyhodu aj obhajit. Ci sa vam to paci, ci nie v napoleonskych vojnach bol hlavny doraz na strelnych zbraniach, tie vyhravali bitky, a nie neake strety na chladne zbrane. Tie mali este pomerne siroke vyuzitie iba v stretoch jazdectva.  _________________ Vivat Kaiser!!! |
|
Návrat hore |
|
 |
AElfgar Tlčhuba

|
Zaslal: Ut Júl 10, 2007 1:03 pm Predmet: |
|
|
Dobre kaslat teraz na bodaky. Pokial si sledoval reakcie a nazory niektorych divakov, nemohlo ti ujst to, ze mnohi povazuju vase predstavenia za nudne. Iste napoleonika je mimoriadne atraktivna, vyzera to super ked su v poli stovky az tisice uniformovanych vojakov. Spociatku vyzeraju zaujimavo aj manevre, ale po kratkom case sa to opozera. A pokial to potom divaci hodnotia ako velke pochodove cvicenie, nemozes to jednoducho ignorovat (resp mozes, ale to asi neprida na kvalite napoleoniky).
Otazka na zaciatku teda znela ako to spravit pre divaka atraktivnejsie. Jeden z navrhov bol kontaktny boj, to si zavrhol.
Tak potom nejaky iny navrh? Na zaciatku si napisal ze nepotrebujete k vasej spokojnosti davy divakov. Mam tomu rozumiet tak, ze nazor divaka vas nezaujima, budete si to aj tak robit po svojom?
Aj u sermiarov totiz existuju akcie, ktore su robene len pre potesenie ucastnikov ale su to komorne akcie na ktore divaci nemaju pristup (mam teraz na mysli rozne LH zrazy, oslavy slnovratov a pod). Pokial na akciu zvete divakov a popripade aj vyberate vstupne, nebolo by vhodne ignorovat ich nazory. |
|
Návrat hore |
|
 |
Valter Pajer - Gawain Tlčhuba

Založený: 05 Apr 2007 Príspevky: 211 Bydlisko: Tam medzi BA a PK
|
Zaslal: Ut Júl 10, 2007 1:56 pm Predmet: |
|
|
Tak, tak. Na divakov sa nesmie zabudat, tuto chybu sme spravili aj na nasom festivale. Ucinkujuci sa bavili, ale divaci co ja viem Ked to divaka moc neuputa, tak je to uplne na prd. Ja o napoleonike viem uplne hovno, ale jedno viem, spokojny ucinkujuci+spokojny divak=spokojny vsetci  |
|
Návrat hore |
|
 |
|
Zaslal: Ut Júl 10, 2007 2:28 pm Predmet: |
|
|
AElfgar napísal: | Dobre kaslat teraz na bodaky. Pokial si sledoval reakcie a nazory niektorych divakov, nemohlo ti ujst to, ze mnohi povazuju vase predstavenia za nudne. Iste napoleonika je mimoriadne atraktivna, vyzera to super ked su v poli stovky az tisice uniformovanych vojakov. Spociatku vyzeraju zaujimavo aj manevre, ale po kratkom case sa to opozera. A pokial to potom divaci hodnotia ako velke pochodove cvicenie, nemozes to jednoducho ignorovat (resp mozes, ale to asi neprida na kvalite napoleoniky).
Otazka na zaciatku teda znela ako to spravit pre divaka atraktivnejsie. Jeden z navrhov bol kontaktny boj, to si zavrhol.
Tak potom nejaky iny navrh? Na zaciatku si napisal ze nepotrebujete k vasej spokojnosti davy divakov. Mam tomu rozumiet tak, ze nazor divaka vas nezaujima, budete si to aj tak robit po svojom?
Aj u sermiarov totiz existuju akcie, ktore su robene len pre potesenie ucastnikov ale su to komorne akcie na ktore divaci nemaju pristup (mam teraz na mysli rozne LH zrazy, oslavy slnovratov a pod). Pokial na akciu zvete divakov a popripade aj vyberate vstupne, nebolo by vhodne ignorovat ich nazory. |
Tak aby sa divaci skvelo bavili mame ist sami proti tomu co chceme dosiahnut? Nasim cielom je historicky verne ukazat zivot vsetkych zloziek armady. Netahame do toho neake religie, vstupne sa na nasich akciach vybera skutocne vynimocne. Nemam chut polemizovat o LH. Mal som tu cest vidiet niekolko skvelych partii zaoberajucich sa LH v zahranici, a na pocudovanie je medzi nimi velmi malo "wariors". Ak sa historicky odohrala bitka a je k nej dostatok podkladov, nechci prosim aby sme divakovy ukazali dalsi komercny shit. Nemenime dejiny podla nasich dojmov. To je vysada "historickeho sermu" ja osobne vas nazyvam scenickymi sermiarmi. Na rozdiel od nas si ani nedavate tu namahu(cest vynimkam) nieco seriozne zobrazit, nejeden krat som pocul z ust sermiara, "dokaz mi ze to tak nebolo". V re-enactmente nejde prvoplanovo verejne nase hobby prezentovat. Je to viac o hladani a poznavani, nemusime sa predhanat kto ma lepsi kostym, ci duel a predstavenie. N a rozdiel od sermu nie sme kostymovany, vojaci nosia repliky uniforiem a zbrani, mnozstvo ludi pouziva aj originaly. Nepisem to aby som vas poucoval, ale mate si co od nas vziat. To ze nie sme nuteny sa spravat komercne ma obrovsku vyhodu. Nase stretnutia su o priatelstve a nie o konkurovani si navzajom. Nezenieme sa k vacsej kvalite preto, ze musime, ale preto ze chceme.
Ak dana historicka udalost bola manevrovacia bitka, tak sa manevruje. 30 rocna vojna bola viacej o presunoch armad ako o vlastnom boji. Sami ste si na vine, ze to vyzera na bitkach ako vyzera. Uz v 30 rocke sa pohybuju velke celky takmer bez kontaktu. Vojna nie je zabava, a vskutocnosti to nie je vobec vzrusujuca, ale nudna stereotypna zalezitost. Akcne to vyzera iba z kresla pred TV. _________________ Vivat Kaiser!!! |
|
Návrat hore |
|
 |
genyjus.m Bežný tlachal

Založený: 30 Mar 2007 Príspevky: 54
|
Zaslal: Ut Júl 10, 2007 4:24 pm Predmet: |
|
|
Husar: asi som off-topic, ale chcel by som sa opytat, ked uz tu mame napoleoncov, ako to bolo so spravanim sa napoleonskych vojakov/vojakov tej doby vseobecne, mimo samotny akt boja. Ci ich dostojnici mali pevne na uzde, alebo to boli zvery ako povedzme husiti alebo svajciarski reisläuferi? predpokladam ze to neboli ziadni apostoli. Su nejake zaznamy, ako si kompenzovali tie bojove nervy a dril pomimo? Ci si clovek moze zhruba predstavit, co sa dialo v Engerau anno 1809... _________________ Even if you Meyer, you're still retarded... |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: Ut Júl 10, 2007 4:46 pm Predmet: |
|
|
Velka bitka, kde je doraz hlavne na strelbu sa iste nemusi pacit vsetkym. Ale ja si myslim, ze aj "nedostatocny kontakt" sa da nahradit pouzitim pyrotechniky, cize dodanim reality delostrelectvu, pouzitim jazdy, pripadne duelmi pred bitkou ci po bitke (napr. riesenie sporov dostojnikov). Napoleonika je krasna a nema zmysel sa prisposobovat divakom a davat tam to, co tam nepatri. Radsej najst cesticku, aby si kazdy nasiel, co hlada. Ak by boli vojenske tabory oboch stran spristupnene aspon ciastocne a ucinkujuci by ukazali skutocny zivot aj so sermom, bitkami, zabavou ci hrami, myslim, ze by z toho divaci mali kompletny zazitok. |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|