Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Historicky tanec
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
bohumiloslav
Regrút

Založený: 02 Júl 2007

PríspevokZaslal: Po Júl 02, 2007 1:32 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

obycajne si prispevky chodim iba citat, ale tato tema vo mne vzbudila potrebu sa sem prihlasit. bude to asi tiez tym, ze som tanecnik a mam rad historiu.
cital som si prispevky v tomto fore a tiez mi nedalo ist sa nepozriet do Sv.Jura.
nechcem nikomu krivdit a ani nejak kazat, ale musim sa priklonit na stranu Ane a fafrnke.
budem vecny a konkretny, posnazim sa to moc nerozvadzat:
videl som 3 tanecne vystupenia za ten den, ale vsetko sa mi zdalo rovnake. menila sa iba hudba a kostymy. hudobne sa tam dievcence viackrat netrafili do obdobia, ktore prezentovali. choreografie sice boli zamerane na priestor, ale skoro v kazdom tanci boli pouzite rovnako.
jeden jediny tanec sa mi celkom pacil a mozem povedat, ze sa mozno aj opieral o historicky zaklad alebo pramen a tym bol Tourdion. ostatne tance boli scenicke, priestorovo prekombinovane, tazko zvladnutelne k vybranej hudbe. odhliadnuc od terenu a podmienok, na dobrom podiu by to asi o moc lepsie nebolo. viackrat bola pouzita rychla skocna hudba, na ktoru sa tancovalo pomali a naopak. ako priklad uvadzam skladbu Santa Maria. to to je naozaj rychly, skocny tanec, kde sa striedaju v kruhu damske a panske sola.
naozaj treba rozlisovat tance scenicke na historicku hudbu a tance historicke!!!
je vela materialov, ale nie je lahke ich studovat a rekonstruovat. moja cest ludom, co tak cinia....
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Aňa
Bežný tlachal

Založený: 21 Máj 2007

PríspevokZaslal: Po Júl 02, 2007 1:54 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Fafrnka, nie uplne s tebou suhlasim, co sa tyka obrovskeho rozdielu medzi dochovanymi zapisanymi a vytvorenymi choreografiami.
Podla mna je to skor plynuly prechod od vernej rekonstrukcie zapisaneho tanca, cez prisposobenie si rekonstrukcie, dalej vytvorenie novej choreografie s pouzitim vylucne zapisanych dobovych tanecnych krokov, kde to moze byt zvladnute viac alebo menej dobre, a nakoniec vymyslenie choreografie bez akychkolvek dobovych tanecnych krokov, kde vysledok tiez moze byt pre divaka pekny, alebo vobec nie.
Návrat hore
fafrnka
Bežný tlachal

Založený: 15 Máj 2007

PríspevokZaslal: Po Júl 02, 2007 1:58 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ana, chapem tvoje vyhrady, ja som len spomenula dva krajne poly historickeho tanca. Kdesi medzi nimi je ten cely prechod, ktory spominas Very Happy
Ale to som uz az tak nechcela rozvadzat. Skor mi slo o zvyraznenie rozdielu medzi tymito polmi...
Návrat hore
Herrin
Bežný tlachal

Založený: 13 Nov 2006

PríspevokZaslal: Po Júl 02, 2007 4:54 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

mh, plne suhlasim a pritakavam ( aj ked ma nevidite Laughing ). Ked sa snazim nieco prezentovat, snazim sa to robit co najlepsie, zohnat si co najviac informacii, studovat TO, ... Je to docela vtipne ak niekto tancuje na goticku spanielsku hudbu 13.st a vyhlasuje o tom ze je to renesancia Confused Exclamation Bud robim dobove tance ( a studujem rekonstrukcie,... ) alebo robim sceniku a vymyslam
Návrat hore
bohumiloslav
Regrút

Založený: 02 Júl 2007

PríspevokZaslal: Ut Júl 03, 2007 10:17 am    Predmet: Odpovedať s citátom

ja proti scenike nic nemam.
ak je pekne urobena choreografia (hoc budu aj tanecne kroky vymyslene), zvolena zaujimava hudba (autenticka k obdobiu, ktore sa prezentuje), mat k tomu aj kostym a bude to pekne zatancovane, preco nie?! urcite to bude pre divaka zaujimave a bude sa mu to pacit.
len by mu bolo naozaj spravne potom vysvetlit, alebo aspon povedat, ze sa dival nie na dobove tance, ale na tance scenicke vytvorene k dobovej hudbe. nemalo by sa to prezentovat, ako historicky tanec! divak si vytvara predstavu, ze takto sa to tancovalo a to nie je pravda.
ved nie je hanba priznat, ze robim sceniku?! hanba je povedat, ze robim historiu a realita je kdesi inde...
dokonca netvrdim ani to, ze sa musia robit rekonstrukcie a tancovat podla zapiskov. nie ku kazdej hudbe su aj zapisky k tancu. bud sa nedochovali alebo vobec nie su. a dokonca aj muzikanti, co hraju hist.muziku ju nie vzdy verne reprodukuju podla zapiskov. ono je potom aj dost tazke urobit tanecnu rekonstrukciu, ked vam nesedi k hudbe... Very Happy

ale ak si niekto trufa a je natolko vytancovany, moze predsa urobit choreografiu k dobovej hudbe podla dochovanych a zapisanych historickych tanecnych krokov. uz v tomto momente sa nejedna o sceniku, lebo tancujete na hist.hudbu a tanec sa opiera o zname hist.kroky.
ak na takyto tanec niekto povie, ze je historicky, potom to beriem.
dalo by sa sice debatovat aj na tento moj osobny nazor a urcite by nie vsetci so mnou suhlasili... Smile

mrzi ma vsak, ze sa takto potom siri demagogia a v konecnom dosledku je to akurat smola pre divaka, pre ktoreho sa to vlastne robi...
Návrat hore
fafrnka
Bežný tlachal

Založený: 15 Máj 2007

PríspevokZaslal: Ut Júl 03, 2007 11:26 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Je skvele, ze sa nas tu vacsina zhodne Very Happy Akurat by som si rada vypocula aj opacne nazory a ich argumenty... Zatial to vyzera, ze vsetci s nami suhlasia Confused Ak je to tak, tak som iba rada Razz
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3
Strana 3 z 3

Prejdi na: