Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
malej Bežný tlachal
Založený: 10 Júl 2008 Príspevky: 96 Bydlisko: Třebíč , Münster
|
Zaslal: St Sep 03, 2008 8:56 pm Predmet: |
|
|
To Kakač: ne,já se určitě nerozčiluji . Armet byl pouze uveden jako jeden z dalších přileb v danném období. Těch obrázků je v mnoha manuskriptech a iluminacích k vidění dost jako helma pěšího (či sesednuvšího) bojovníka. Samozřejmě je pro boj pěšmo nevhodná,ale to je třeba i hunckap (ten jsem taky uvedl),ale psal jsem jen velmi stručně o helmách - nic víc . Jinak kdyby bylo na mě,tak volím klobouk. _________________ Schopný voják nepotřebuje druhou mzdu a proviant. |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Št Sep 04, 2008 7:48 am Predmet: |
|
|
to kakac : si reagoval na moje vyjadrenie sa borcovi ktorému ziadna z tebou uvedených prilieb nevyhovuje "nepaci sa mu" dovod neuviedol proste je iny ako ostatné deti. No pýtal sa na cokolvek iné z toho obdobia a uviedol az novovek ... tak teda aj ranne renesančné obdobie .... ak ty si nevidel armet v pešich súbojoch tak to je tvoj problem. To čo je prakticke alebo lepsie to je vec druhá, z čoho je vidiet vec tretia. Ale armet bol súčastou zbroje od konca 15 do skoro konca 16 (v súbojoch a turnajoch - pochopitelne v roznej zmenej podobe).
no na koniec mozem len zkonštatovat ze Armet nie je "volovina". Nikomu by som ju mozno neodporučal ako prvú variantu ale ked zlihá všetko co mu ponúkneš ? |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: Št Sep 04, 2008 8:01 am Predmet: |
|
|
Pravda je, ze armet sa na pesiakoch objavuje. Ovsem podla uvodnej specifikacie citácia: | ...aka prilba by sa hodila pre normalneho vojaka v kruzkovke, obdobie neskory stredovek resp. ranny novovek a hlavne nech to nieje klobuk... | armet urcite vypada. K nemu jedine plnu jazdecku/turnajovu zbroj. Predsa len turnaje v tej dobe sa skladaly s tjostu a buhurtu. Teda jazdeckej a pesej discipliny. Pre normalneho vojaka v kruzkove armet urcite nie. _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Št Sep 04, 2008 8:06 am Predmet: |
|
|
Ona v takom pripade aj samotna kruzkovka je kravina, ale to uz tu tusim ktosi pisal... |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Kakos - Kakac Tlčhuba

Založený: 31 Júl 2006 Príspevky: 139
|
Zaslal: Št Sep 04, 2008 8:47 am Predmet: |
|
|
No, myslel som volovina pre pesiaka v poli. Na turnaji samozrejme byt moze, ale presne ako povedal Mailo v kombinacii s plnou zbrojou. Pokial tomu rozmiem spravne, tak Tetravus chce prilbu nie na turnaje ale pre vojaka v poli - okrem toho tu pisal nieco o tom ze nechce plnu zbroj. Preto som napisal ze je to divne (v prvom momente som si predstavil ze bude mat na sebe len kabatec a na hlave Armet ).
Mozno ak by sa chcel venovat skor 16. storociu este by pre neho bola zaujimava Sturmhaube - tu moze pouzit aj na pesiaka. |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

|
Zaslal: Št Sep 04, 2008 9:48 am Predmet: |
|
|
kakac napísal: | Mozno ak by sa chcel venovat skor 16. storociu este by pre neho bola zaujimava Sturmhaube - tu moze pouzit aj na pesiaka. |
dobra volba a ked chce aj z celotvárovym krytom ....ale to uz je hodne daleko od 15 ...
 |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

|
Zaslal: Št Sep 04, 2008 2:06 pm Predmet: |
|
|
tak toto by som neodporučal nikomu..... to nie je zlé, to je velmi zlé !
kazdy kto kupuje podobne výrobky podporuje ludi v diletantsve. Ked to neviem tak to nerobim.
takto nejak by to malo vyzerat.....
 |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Sep 04, 2008 2:16 pm Predmet: |
|
|
Palo: Len co viem, tak tieto lamelovane saliere sa hodia skor tiez az na koniec 15. storocia, osobne by som odporucal jednoduchsiu verziu saliera, mozno dokonca s pevnym hladim, napriklad taketo cosi:
Aj ked, ja som salier mal a som rad, ze som presiel na klobuk, hlavne kvoli vyhladu, akurat ja mam prave "predchodcu saliera", to iste ma aj Kostra z Brezna /vpravo/. Na fotke je inak aj salier s volnym hladim bez lamiel /Chliev, vlavo/:
 |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

|
Zaslal: Št Sep 04, 2008 2:19 pm Predmet: Re: prilby |
|
|
Tetravus napísal: | obdobie neskory stredovek resp. ranny novovek a hlavne nech to nieje klobuk...
...takze fakt neviem |
|
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Sep 04, 2008 2:20 pm Predmet: |
|
|
Hups...
Sorrac... Ale fotky pekne, nie?  |
|
Návrat hore |
|
 |
Tetravus Bežný tlachal
Založený: 20 Jún 2008 Príspevky: 18 Bydlisko: Vrútky
|
Zaslal: Št Sep 04, 2008 6:35 pm Predmet: |
|
|
a co taky salier ako ma chlievo na tej fotke od olaffa? |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Pi Sep 05, 2008 7:03 am Predmet: |
|
|
Co myslis, preco ho ma Chlievo na hlave?  |
|
Návrat hore |
|
 |
Tetravus Bežný tlachal
Založený: 20 Jún 2008 Príspevky: 18 Bydlisko: Vrútky
|
Zaslal: Ne Sep 21, 2008 3:44 pm Predmet: |
|
|
mam otazku: ako sa da pri salieri vyriesit ochrana krku? videl som, ze sa k tomu nosil golier s plechovou bradou, ale nieco take nechcem, pretoze ten golier by sa nedal nosit samostatne...
dalo by sa to vyriesit kruzkovou kuklou pod nevypolstrovanym salierom? |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Ne Sep 21, 2008 4:15 pm Predmet: |
|
|
cela kukla je zbytocnost, staci ti kruzkovy golier
napr. 
alebo presivanica s vysokym golierom (nejake su napr. v maciejovskej biblii, je to sice starsie obdobie ale predpokladam, ze aj v neskorsom obdobi tak riesili ochranu krku) _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Bystrík Holeček Tlčhuba

Založený: 17 Sep 2006 Príspevky: 348 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Ne Sep 21, 2008 7:31 pm Predmet: |
|
|
to triarius:
bracho ty tu len tak davas fotky mojich intimnych chvilok, si ty normalny...  _________________ wer nicht kämpft, kann nicht gewinnen
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Ne Sep 21, 2008 7:39 pm Predmet: |
|
|
sorry, chcel som tam dat nejaku krajsiu, ale ani na jednej z tych, na ktorych som ja nebolo ten nakrcnik vidiet z blizka...ale vedel som, ze ta potesim _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ne Sep 21, 2008 8:48 pm Predmet: |
|
|
Golier k salieru je zalezitost jazdy, u pesiaka az neskory stredovek.... Golier staci... |
|
Návrat hore |
|
 |
Radian Bežný tlachal
Založený: 29 Máj 2007 Príspevky: 32
|
Zaslal: Po Okt 20, 2008 3:14 pm Predmet: |
|
|
Toto nieje útok . Len som našiel obraz, na ktorom majú armety kopijníci .
To tu postujem preto, lebo tu padla veta, že armet je jazdecká prilba.
Iste je ale väčšie použtie u pechoty tiež nieje nezvyčajné .
http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Holzschnitt_Sempach.jpg |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Po Okt 20, 2008 3:47 pm Predmet: |
|
|
Ahoj,
to co si sem poslal je vyjav z bitky pri Sempachu. Pokial si spravne pamatam tak v tejto bitke sa stretlo pesie svajciarske cojsko so zosadnutou habsburgskou jazdou. Preto si myslim ze vojaci v armetoch reprezuntuju prave habsburgovcov a su to zosadnuti jazdci - je to vidiet aj na standarde. Ked si ich porovnas so svajciarmi - temer vylucne na hlavach klobuky a lahsie zbroje, na prsiach kriz, tak sa da z toho usudit ze prave na tomto vyjave to rozhodne nie su kopijnici, pikanieri alebo nejaka ina forma pechoty, ale prave zosadnuti jazdci. |
|
Návrat hore |
|
 |

|
|
Návrat hore |
|
 |
|