Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

ORAVA - Sermiarska skupina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Regrúti
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Po Aug 04, 2008 8:19 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

to Cernovir - zas sa tolko necerti, ono je to o tom, ze si tu hodil zopar dost hustych hlasok a pri atmosfere na tomto fore je nikedy fakt problem odlisit, co pise neskuseny novacik a co niekto skusenejsi, kto sa nudi a chce tu trochu rozvirit hladinu, nech je "sranda"

zopar rad: 12.-14. storocie je hoooodne velky rozptyl, to je, ako by si povedal, ze chces kostym vojaka v obdobi medzi bitkou pri Waterloo a Pustnou burkou - hovadina, ze? no a pri tom je to tiez cca 200 rokov rozdiel...no a ak chces robit nieco konkretnejsie, tak si o tom najprv nieco nastuduj, aby si vedel, co to vlastne je, potom nehrozi, ze napises, ze chces robit templarsky rad Johanitov, to je ako by si napisal, ze chces robit americkeho prislusnika wermachtu (su to totizto 2 samostatne rady)...to s tou drakkariou nech ta netrapi, nie si prvy novacik, ktory im skoro naletel, ty si sa nastasie opytal skor, nez si nieco kupil - je to fakt pasca na neskusenych...no a k Vlciemu tesaku sa uz radsej vyjadrovat nebudem, ked si pozries na nejakom feste lepsie skupiny, tak pochopis sam nasu reakciu na tvoje chvaly na ich adresu...apropo, ak mas zaujem, tak navstiv radsej aj viacero festov cez sezonu, ono aj tie sa castokrat velmi lisia svojou kvalitou...

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
malej
Bežný tlachal

Založený: 10 Júl 2008

PríspevokZaslal: Po Aug 04, 2008 9:13 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

To Trisarius: Kdyby tak věděl jak si templáři a johanité šli po krku Smile . Tak by to určitě nenapsal,ale vzhledem k tomu,že je nováček,tak tuto chybu všichni pochopíme s nadsázkou Wink .
Černovir
Bežný tlachal

Založený: 03 Aug 2008

PríspevokZaslal: Po Aug 04, 2008 9:38 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

malej napísal:
To Černovír: Není zač,ale upozorňuji tě,že nejsem Matěj,ale MALEJ Smile ! Ohledně těch johanitů mám pro tebe malou nápomoc do začátku pro inspiraci www.johanite.cz Tady ti určitě pomůžou. Jinak bych ti já osobně doporučil dělat období 1270 - 1330,protože tady budeš mít od nás nejvíce informací. Pakliže chceš dělat toto období,tak se na 11/2ruční meč vybodni okamžitě Wink . Pořiď si danou dřevcovou zbraň,jednoruční meč,štít a nějakou drtivou. Dbej na to,aby jsi to dělal věrohodně danné době. Když tak mě napiš třeba SZ pro konzultaci. Jinak tady ti posílám adresy na mé známé z němec. www.milites-theutonici.de , www.medieval-crusader.de Jsou sice také řádový bratři,ale pro inspiraci .........

UUPS, SORRY! To som si fakt nevsimol Smile Tak teda Malej, diky za kopen infa Wink Presiel som si tie odkazy, ako tak pozeram, tak hlavna vybava bola velky stit a jednorucny mec. Tu ma trosku zmiatol hollywood, konkretne vo filme Kralovstvo nebeske (v orig. Kingdom of Heaven), kde si hlavny hrdina Balian z Ibelinu (a nie len on) veselo vykracuje s jedenapolruckou Shocked Pre mna je hlavne prioritny ten jedenapolrucak, no ten sa zacal pouzivat az neskor, tak v tom 14.-15. storoci (pokial sa nemylim). Skor by som chcel robit nieco z tohto obdobia Wink

Kazdopadne, kym dame dokopy skupinu, musime si vybavit este hodne veci... Zatial diky za spolupracu a za cas Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Aug 04, 2008 9:44 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

malej napísal:
To Trisarius:...

nabuduce by som poprosil bez toho "s" Laughing

to Cernovir - vybodni sa na to, co vidis vo filmoch, hlavne v tych americkych, s historiou to nema nic spolocne...no a so zakladanim skupiny by som sa neponahlal, nie je to take lahke ako sa zda a este tazsie je potom presadit sa medzi skusenejsimi, lepsie je pridat sa k nejakej zabehnutej skupine

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Černovir
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Po Aug 04, 2008 9:54 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Triarius napísal:
to Cernovir - zas sa tolko necerti, ono je to o tom, ze si tu hodil zopar dost hustych hlasok a pri atmosfere na tomto fore je nikedy fakt problem odlisit, co pise neskuseny novacik a co niekto skusenejsi, kto sa nudi a chce tu trochu rozvirit hladinu, nech je "sranda"

zopar rad: 12.-14. storocie je hoooodne velky rozptyl, to je, ako by si povedal, ze chces kostym vojaka v obdobi medzi bitkou pri Waterloo a Pustnou burkou - hovadina, ze? no a pri tom je to tiez cca 200 rokov rozdiel...no a ak chces robit nieco konkretnejsie, tak si o tom najprv nieco nastuduj, aby si vedel, co to vlastne je, potom nehrozi, ze napises, ze chces robit templarsky rad Johanitov, to je ako by si napisal, ze chces robit americkeho prislusnika wermachtu (su to totizto 2 samostatne rady)...to s tou drakkariou nech ta netrapi, nie si prvy novacik, ktory im skoro naletel, ty si sa nastasie opytal skor, nez si nieco kupil - je to fakt pasca na neskusenych...no a k Vlciemu tesaku sa uz radsej vyjadrovat nebudem, ked si pozries na nejakom feste lepsie skupiny, tak pochopis sam nasu reakciu na tvoje chvaly na ich adresu...apropo, ak mas zaujem, tak navstiv radsej aj viacero festov cez sezonu, ono aj tie sa castokrat velmi lisia svojou kvalitou...

To som rad, ze sa konecne chapeme Smile Neccel som budit podozrenia, no jaksi som nepredpokladal, ze tu "srandisti" takehoto typu su Confused

no spet k teme:
diky, to som fakt netusil Smile Som si myslel, ze templari sa delia na johanitov, nemeckych rytierov a tak... Jednoznacne si doplnim vedomosti Wink
A k vlciemu tesaku, no myslim ze, jak si uz spomenul, treba spoznat viacej skupin. Mne sa fakt zapacili hlavne tym, ze nemali ziadnu choreografiu a isli naostro. A maximalne efektivne to vypadalo, ked zacaly lietat iskry z cepeli mecov Twisted Evil Poviem to asi tak, ze som videl aj horsie skupiny Wink

A k tym festom, planujem zajst na nejaky este pred koncom prazdnin, 23.8. na Sklabini je nejaka akcia, na ktoru by som sa rad kukol Smile
Návrat hore
Černovir
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Po Aug 04, 2008 10:03 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Triarius napísal:

to Cernovir - vybodni sa na to, co vidis vo filmoch, hlavne v tych americkych, s historiou to nema nic spolocne...no a so zakladanim skupiny by som sa neponahlal, nie je to take lahke ako sa zda a este tazsie je potom presadit sa medzi skusenejsimi, lepsie je pridat sa k nejakej zabehnutej skupine

Velmi rad by som tak urobil, no na orave toho moc neni (ak vobec daco je), potom tak maximalne niekde dochadzat a to je dost ohubu, hlavne koli treningom a tak. Sad Najblizsia skupina by mala byt tusim v Martine... Wink

Tak najjednoduchsie je zrejme spravit si vlastnu skupinu.... teda si aspon tak myslim Confused
Návrat hore
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: Po Aug 04, 2008 10:14 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Černovir
ak sa sermu zacnes seriozne venovat a bude ta to naozaj bavit a budes tym zit, precitas si svoje prispevky a budes chapat (pripadne sa neskutocne smiat,ci cudovat)
hmm...mozno aj ja som taky bol,len si to uz nepamatam, faktom je, ze mi to naozaj pripadalo ako vtip z nudy...tolko blbosti na kope

inak ta rada,co som ti napisal,ze ak to myslis vazne,mal by si najprv citat a chodit po festakoch plati
lebo az sa do toho dostanes,moze sa stat,ze budes mat kopu zbytocnych veci,ktore ti vobec nebudu pasovat do kostymu z jedneho kratkeho casoveho obdobia
Černovir
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Aug 05, 2008 4:50 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

servant napísal:
Černovir
ak sa sermu zacnes seriozne venovat a bude ta to naozaj bavit a budes tym zit, precitas si svoje prispevky a budes chapat (pripadne sa neskutocne smiat,ci cudovat)
hmm...mozno aj ja som taky bol,len si to uz nepamatam, faktom je, ze mi to naozaj pripadalo ako vtip z nudy...tolko blbosti na kope

inak ta rada,co som ti napisal,ze ak to myslis vazne,mal by si najprv citat a chodit po festakoch plati
lebo az sa do toho dostanes,moze sa stat,ze budes mat kopu zbytocnych veci,ktore ti vobec nebudu pasovat do kostymu z jedneho kratkeho casoveho obdobia

jj, ved na druhej strane sa nic take hrozne nestalo. Mozno by som ja reagoval uplne rovnako (na tvojom mieste).

Diky za tip, inac este k tomu jedenapolrucaku. Dneska som si na hrade odchytil historika a opytal som sa ho, ci Johaniti pouzivali jedenapolrucaky. Povedal, ze jednoznacne ano, ze to bola ich hlavna zbran. Povedal, ze si ku nmu mozem zajst do kanclu, ma o tom doktorsku pracu (vyvoj mecov v stredoveku alebo tak nejak sa ta praca vola), tak by mi to potom zkopol na USBcko... No inac teraz fakt neviem, co si mam o tom mysliet Laughing

Kazdopadne, nemozme byt vsetci Johaniti (vsak proti komu by sme bojovali), tak ja budem zrejme ten outsider (co je lepsie, mam viac moznosti na kostym) Wink
Návrat hore
malej
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Aug 05, 2008 5:08 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

11/2ruční meče,že byli hlavní zbraní?! Proboha! To,že řekl?! Tak teď si mě vážně pobavil (nebo spíše pan historik). Meč u johanitů nebo všeobecně nikdy nebyl primární zbraní. Prostě nikdy. Řekněme že do jisté doby byl meč zbraní privilégiovanou. Johanita s dlouhým mečem mohl být viděn tak v 2.polovině 15.století. Ať se podíváš na jakoukoliv dobovou iluminaci - nikde není s takovou to zbraní viděn. Ať to je rytíř nebo pěšák vždy byla hlavní zbraní (primární) dřevcovka,teprve pak přišla na řadu poboční zbraň. Tu práci bych chtěl vidět. Nemám slov ......
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Aug 05, 2008 5:24 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

s tym plne suhlasim, to co povedal je absolutna hovadina - u rytiera ako jazdca bola vzdy primarnou zbranov jazdecka kopija a u pesiakov drevcovky alebo srelne zbrane a ani johaniti neboli odlisni, bol to rytiersky rad, nie samostatny typ armady...a 1,5lka nebola ani taka rozsirena a oblubena, ako si dnes mnohi myslia (vid ine debaty na tuto temu)...takze pan historik je asi mierny fantasta...

www.kompania.sk
Návrat hore
Černovir
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Aug 05, 2008 5:48 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Uvidime, nechame sa prekvapit Smile
Ja to tu kazdopadne na buduci tyzden hodim, tak sa budeme moct vsetci presvedcit...

...ale tiez je mozne, ze sa nechapeme. Ak mam na mysli rytierov, nemyslim tym chlapov s drevcami prehanajucich sa na konoch. Skor myslim nieco ako tazka pechota, kryjuca sa obrovskym stitom Wink

Sice to johaniti niesu, ake takto si predstavujem rytierov. Inac hned ten prvy z lava ma (sa mi zda) za opaskom 1 1/2 rucak Smile
Návrat hore
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: Ut Aug 05, 2008 5:49 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

hmm,inak,ktovie,ci mali Johaniti jazdu (taku poriadnejsiu)

teda aspon co viem,po tom,co si mohamedani zobrali zase Jeruzalem a vsetko okolo, figuroval rad sv. Jana hlavne po ostrovoch (aj ked majetky mali aj mimo nich (a niekto to strazit musel) a par krat sa museli branit na domacej pode
aspon co viem,bojovali hlavne na mori (prepadavali lode nepriatelov)
to musela byt ina haluz,ked sa na druhu lod vyrutila grupa ludi v plechoch, krytych za stitmi
Very Happy

Černovir
kolko mas vlastne rokov?
a preco ten nick?
AElfgar
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: Ut Aug 05, 2008 6:07 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Cernovir: Milites Teutonici robia zaciatok 13. storocia. Jedenapol rucak tam proste nema co robit. Z obrazka nie je mozne posudit ci to co ma za opaskom je jednorucny alebo jedenapol, ale ak tam aj je jedenapol rucka tak je to zle. V 15. storoci ked sa tieto mece pouzivali, vyzeral tazkoodeny bojovnik uplne inac ako na tom obrazku.
Cely cas sa pytas zle. Je blbost pytat sa "ake mece alebo zbroje pouzivali johaniti". Ich vystroj a vyzbroj bola presne taka ista ako u inych bojovnikov tej doby. Takze si vyber jedno obdobie (dajme tomu polovicu 15. stor. ked uz nedas na ten jedenapol rucak dopustit) a zisti si ako vyzerala vystroj a vyzbroj bojovnikov tej doby (tazkoodencov, lahkoodencov a pod).
Návrat hore
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Aug 05, 2008 6:19 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

suhlasim s AElfgarom...
to Cernovir - rytier = tazkoodeny jazdec (vzdy!!!) , nie tazkooodeny pesiak - aj ked niekedy v ramci potreby bojovali opesalo, vzdy to bola jazda...ak kostymy, ktore su na tej fotke su jazdecke - napr. hrncova prilba, ktoru ma vacsina na hlavach, je vyhradne jazdecka prilba, pre pesi boj nepouzitelna...

www.kompania.sk
Návrat hore
malej
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Aug 05, 2008 6:23 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

To AElfar: Milites Teutonici znám,tak nějak osobně a můžu ti garantovat,že vše co mají na sobě,pod sebou a sebou je doložené až na pár věcí k dané době. Dlouhý meč prostě u nich neuvidíš. Dá se to také poznat podle nošení meče,kdyby byl dlouhý určitě by ho nenosili takto.
To Černovir: Je mi líto,ale mám pocit,že říkáš páté přes deváté. Chvilku Johaniti,chvilku dlouhý meč. Konkrétně jsi toho moc neřekl Wink . Ale předpokládám,že s dlouhým mečem chceš především dělat technický šerm a vystoupení. Nic jiného bych ti ani nedoporučil,protože k ničemu jinému není. Na tu "doktorskou práci" se velice těším,už aby tady byla. Raději bych ale toho člověka poznal osobně - třeba je nemocný? Když ti vykládá takové bludy nebo jsi to špatně pochopil. Závěrem rytíř řádu sv Jana nelze skloubit s dlouhým mečem,tak jako dlouhý meč s 13.stoletím.
Marián Alfi Cajzel
Tlčhuba

Založený: 12 Aug 2007

PríspevokZaslal: Ut Aug 05, 2008 7:07 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Černovir ten pan historik pisal asi tu študiu v 60 rokoch, keď meč važil 8kg a bolo jedno či je to jednoručka,jedenapol, alebo obojručak. Ale pre pobavenie to sem šupni. Ale priklaňam sa k ostatným, jedenapolka 15 storočie. Preto popremýšlaj aku dobu zvoliť a potom hor sa do knižnice. Doporučím knižku Zbrane a zbroj od Klučinu, tam maš všetky informacie čo potrebuješ. Takže ako som ti už raz pisal ,len čitať a čítať. A historici nech si vravia čo len chcu, ja som počul od jedneho, že mažiar služil na strelbu do dialky.Tak som prehltol a nechal som ho v tom, veď je študovaný. Laughing
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Černovir
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Aug 05, 2008 7:33 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Vsetkym dakujem za pomoc!
Ale zoberieme to pekne poporiadku:
To servant: jj, to musel byt sok, ked sa to na arabov vyrutilo Smile
Inac mam 13 dni do osemnastky Cool A to meno Černovir som si "vypozical" od isteho slovenskeho spisovatela Dura Cervenaka. Ak to niekomu nieco hovori, tak to bol Roganov otec. Zo sermom toho spolocneho moc nema, akurat to, ze vlastnil taky sympaticky 1 1/2-rucak, ktory sa volal Krutomor. Inac je to temne slovanske fantasy. Ale vybral som si ho preto, lebo si vseobecne myslim, ze to je najkrajsie vymyslene slovanske meno na svete. Prelozit si ho kazdy vieme, tak z vyznamom by nemal byt problem Wink

To AElfgar, Triarius:
jj, pytam sa uplne blbo... teraz som si to uvedomil. Ak mozem otazku troska preformulovat: Kedy sa zacal 1 1/2-rucny mec pouzivat? (ak sa nemylim, tak by z toho malo logicky vyplynut, ze vnikol do vsetkych vrstiev spolocnosti, samozrejme ak nan bolo dost finacnych prostriedkov)
Tiez som si opravil aj ten obraz rytiera. To slovo casom dost zludovelo, (kazdy kto ma mec je rytier) budem to nazyvat radsej tazkoodenec Wink

To malej:
Konkretne som toho nic nepovedal z prosteho dovodu: stale prebiehaju "rokovania", co a ako ideme robit, zatial zbezne sme vybrali tento rad Johanitov. Obdobie este prestne urcene nemame, to sa este dohodneme.

a co sa tyka tej doktorskej prace, tesim sa na nu viac nez ty Laughing Tiez nevylucujem, ze sme sa zle pochopili...
inac k tomu zaveru... "Závěrem rytíř řádu sv Jana nelze skloubit s dlouhým mečem,tak jako dlouhý meč s 13.stoletím"
A ked skusime " skloubit rytíř řádu sv Jana" s 14. storocim? (tusim vtedy sa zacali tieto zbrane pouzivat Smile )

Este raz vsetkym diky za cas a energiu Very Happy
Návrat hore
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Aug 05, 2008 7:36 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

jo, len jedna vec k tomu uverejneniu - radsej sa ho najprv opytaj, ci to sem smies hodit, aby si potom nemal problem s neautorizovanym sirenim niecej prace - ono je kapanek mensi risk hodit sem limk napr. na ospreye nez na pracu niekoho zo Slovenska... (ale to, ako sa tesime na zabavne citanie mu zase spomenut nemusis Twisted Evil )

www.kompania.sk
Návrat hore
malej
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Aug 05, 2008 8:30 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

To Triarius: tak tak!
To Černovir:Pokud chceš do budoucna vytvářet postavu johanitu či jejich servanta,tak ti přeji hodně trpělivosti. Časem pochopíš proč a klidně si řekni o radu Smile. Při vystoupeních ho sice nevyužiješ,tedy pokud přímo osobně nebude do toho zapadat (což si jde,ale nedělal bych to),ale v bitevní řeži zcela jistě. Tam totiž johanité patří Twisted Evil ! Doporučuji vůbec pro jakékoliv období neslučovat johanitu a dlouhý meč. nehledej v tom nic jiného. Žádné skuliny,co kdyby,mohlo být atd.. Skoro bych to přirovnal k ohni a vodě.
Ohledně tvé otázky skloubení: jednoznačně ne. Oni věděli proč dlouhý meč nepoužívali v boji - prostě byl na prd. Osvědčilo se jim to. Dám ti názorný příklad. Dva pěší těžkooděnci (jeden má dlouhý meč a druhý 2,5m dřevec) proti sobě a bojují na deset zásahů. Kdo vyhraje v jakém poměru. Další vlivy jsou zanedbatelné. Já tvrdím,že minimálně 8 ku 2 pro dřevec. Klidně si to ověř v praxi Wink. A tak to bylo i v dalších letech. Například v celém 15.století už byla jen primární zbraň dřevcová a poboční nějaké to železo. Jednoduchá odpoveď: Malé náklady na zbraň,jednoduchý vycvik oproti meči, perfektní proti jízdě,dá se schovat za štíty,pavézy aj.,perfektní souhra při formacích v bitvě a tak dále. Zkrátka mohl a měl ji každý. Dlouhý meč,který byl u pasu se moc nevyužil (snad je když přišel o dřevec či mu znemožňoval boj,obranu). příkladem toho jsou celé dějiny(husité,švýcaři.lancknechti,pikenýři). Jen hledej a čti. Další dotaz?
Černovir
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ut Aug 05, 2008 11:02 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

malej napísal:
Dám ti názorný příklad. Dva pěší těžkooděnci (jeden má dlouhý meč a druhý 2,5m dřevec) proti sobě a bojují na deset zásahů. Kdo vyhraje v jakém poměru. Další vlivy jsou zanedbatelné. Já tvrdím,že minimálně 8 ku 2 pro dřevec. Klidně si to ověř v praxi Wink. A tak to bylo i v dalších letech. Například v celém 15.století už byla jen primární zbraň dřevcová a poboční nějaké to železo. Jednoduchá odpoveď: Malé náklady na zbraň,jednoduchý vycvik oproti meči, perfektní proti jízdě,dá se schovat za štíty,pavézy aj.,perfektní souhra při formacích v bitvě a tak dále. Zkrátka mohl a měl ji každý. Dlouhý meč,který byl u pasu se moc nevyužil (snad je když přišel o dřevec či mu znemožňoval boj,obranu). příkladem toho jsou celé dějiny(husité,švýcaři.lancknechti,pikenýři). Jen hledej a čti. Další dotaz?

Dovolim si malicko pochybovat Smile
Taky drevec sa rychlo zlomil, stacilo aby sa bojovnik z drevcom raz blbo trafil, sermiar vyuzil prilezitost, znicil drevec a potom uz len pribehol k bojovnikovi a udelil mu ranu z milosti. Inac, co som troska studoval na nete, tak ten dlhy mec bol fakt nanic v masivnych bitkach. Ak bol moc daleko, tak bol pomerne kratky a spominanedrevce by s nimi paseku narobili a ak boli zas moc blizko, tak sa s mecom nedalo manevrovat. Ked ste narvaty v kratkom prestore, pred vami stena zo stitov, za vami vas tlacia spolubojovnici, a vy nemozete ani zdvihnut mec... a tu prichadza na scenu kratky jednorucak Wink

Takze, ak som to spravne pochopil, do vojny jednorucak + stit a do poulicnych subojov alebo duelov 1 1/2-rucak Smile
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Regrúti Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3  Ďalší
Strana 2 z 3

Prejdi na: