Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Fachman Bežný tlachal
Založený: 10 Júl 2006 Príspevky: 79
|
Zaslal: Ut Dec 12, 2006 2:20 pm Predmet: |
|
|
na templárskeho rytiera okrúhly určite nie.A ak som to správne pochopil,tak Tulkas písal o držaní mandle aj v umbe a to je blbosť (ak to myslel na okrúhly tak je to OK)
Naposledy upravil Fachman dňa Ut Dec 12, 2006 2:21 pm, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
AElfgar Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 158
|
Zaslal: Ut Dec 12, 2006 2:20 pm Predmet: |
|
|
križiak napísal: | A ak by som chcel byť templárom v 12.stor.? Aký štít by som mohol mať? A mohol by som mať okrúhly štít? |
Mandlak.
Pokial chces bojovnika z konca 12. stor. tak moze mat ten stit uz aj rovnu hornu hranu, ale pozor, stity na konci 12 a zaciatku 13.stor. boli vzdy este stale dost velke (1m), takze ten "klasicky" mensi sfericky trojuholnik ktory kde kto pouziva je zalezitost az druhej polovice 13. storocia.
Ale celkovo by som ti odporucal radsej ten mandlovy stit (asi 120cm vyska, 65cm sirka, mierne prehnuty alebo rovny). |
|
Návrat hore |
|
 |
križiak Bežný tlachal
Založený: 10 Dec 2006 Príspevky: 10 Bydlisko: Eperjes
|
Zaslal: Ut Dec 12, 2006 3:19 pm Predmet: |
|
|
V prípade, že by som templárom nebol, mohol by som mať okrúhly štít? _________________ Zaros! |
|
Návrat hore |
|
 |
Fachman Bežný tlachal
|
Zaslal: Ut Dec 12, 2006 3:25 pm Predmet: |
|
|
Určite by to bolo velmi netypické,ale videl som to na jednom či dvoch vyobrazeniach (ťažkoodenec s okruhlym štítom),ale radšej by som dal na Aelfgarove rady a zariadil si mandlu,a na tréningoch,kde ťa nikto nevidí môžeš používať aj okrúhly. |
|
Návrat hore |
|
 |
Scar Tlčhuba

Založený: 12 Júl 2006 Príspevky: 144 Bydlisko: Nitrianske kniežatstvo
|
Zaslal: Ut Dec 12, 2006 8:29 pm Predmet: |
|
|
Tulkas: Tie štíty sa maľovali určite. Videl som to na ilumináciách z rôznych dôb. _________________ Gvozd.........................................Aby sme sa rozumeli, nemám nič proti scénickému šermu..  |
|
Návrat hore |
|
 |
Scar Tlčhuba

|
Zaslal: Ut Dec 12, 2006 8:38 pm Predmet: |
|
|
Tu je príklad aj maľovaného, aj guľatého štítu začiatku 12. storočia (1109), Španielsky rytier - križiak. Zdroj Osprey.
 _________________ Gvozd.........................................Aby sme sa rozumeli, nemám nič proti scénickému šermu..  |
|
Návrat hore |
|
 |
AElfgar Tlčhuba

|
Zaslal: Ut Dec 12, 2006 10:43 pm Predmet: |
|
|
Co sa tyka Spanielov, tam zase moze ist aj o Maursky vplyv, takze pozor na to.
Kriziak: Tu mas Goliasa z Hortus Deliciarum, 12. stor. :
http://bacm.creditmutuel.fr/images.asp?image=IMG00036_1m.jpg&info=Planche%203,%20fragment%201
Kazdopadne vyjavy okruhlych stitov v rukach tazkoodencov v tomto storoci su uz velmi ojedinele. Je to fakt rarita. V tej dobe jednoznacne prevladal uz mandlovy stit.
Aj v pripade iluminacii je potrebne k tomu pristupovat opatrne, niekedy sa moze jednat o licenciu autora. Napr. v Maciejowskeho biblii (2.pol. 13.stor. ) je velke mnozstvo vyobrazeni normanskych heliem, pricom v tej dobe uz boli tieto helmy zastarale a malo pouzivane. |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Schallo Jakubčo Bežný tlachal
Založený: 06 Sep 2006 Príspevky: 30 Bydlisko: Stará Ľubovňa
|
Zaslal: St Dec 13, 2006 10:28 am Predmet: |
|
|
AElfgar napísal: | Piroha napísal: | ako je myslena ta surova koza ? zabit zviera - staihanut - vysusit - dat na stit ? a ked tak z coho by ta koza mala byt ? |
Po stiahnuti musis surovu kozu oskrabat, zbavit ju podkozneho tuku a kuskov masa. Inac ti to zacne hnit a mozes to maximalne pouzit len ako biologicku zbran. Pred potahovanim stitu je potrebne to namocit. Potahovanie je popisane v clankoch na www.livinghistory.cz .
Myslim ze sa pouziva kravska koza z brucha kravy. |
a tiež v článkoch www.curiavitkov.cz  _________________ Mea propozicione es in taverna mori
www.radsvmichala.eu |
|
Návrat hore |
|
 |
Tulkas Tlčhuba

Založený: 26 Aug 2006 Príspevky: 134 Bydlisko: Samonhakdžratktlaktlal
|
Zaslal: St Dec 13, 2006 1:19 pm Predmet: |
|
|
To AElfgar: A! Niekto ma predbehol
Drzat mandlak v umbe je samozrejme nedorozumenie. Myslim, ze okrem nepraktickosti je to aj zataz na zapastie..odhliadnuc odtoho, ze je to nepodlozene(a mozno aj je, len som sa ktomu este nedostal..mozne je vsetko!) To co sa tykalo umba, myslel som sposob, ako vykryt utoky..cize treba niekoho kto bol na skole, alebo lepsie, ist sa tam pozret(ako ucastnik)..kazdopadne, pritomnost umba na stite meni konstrukciu drzania a branenia.
To kriziak: Ako som uz hovoril, vyskrtol by som vsetky okruhlace. Pokial chces nieco speci, patraj..mozno sa rozhodnes pre stare typy stitov, ktore vo svatej zemy pretrvali tisicrocia..hovorim o nubijskych a severoafrickych kmenoch. To by bolo ale doost diskutabilne, a musel by si tomu prisposobil svoju dalsiu vybavu.
Ak chces siloumocou "dekel" potom si urob saracena..moc ich tu kvalitnych nebeha..
To scar: ano, urcite sa zdobili malovanim. Ale ja som hovoril o farbeni..cize garbiarstvo. Aj to je samozrejme mozne. Koza ale vtomto pripade vstreba farbivo a to zmeni ciastocne jeho strukturu. Tu by som sa priklonil k malovani, po ukonceni natahovania na korpus..tak ako si hovoril-malovanim. |
|
Návrat hore |
|
 |
Fachman Bežný tlachal
|
Zaslal: St Dec 13, 2006 3:21 pm Predmet: |
|
|
Prítomnosť umba na MANDLI,nič nemení,narába sa s nou úplne rovnako.U okrúhleho je to iné.......... |
|
Návrat hore |
|
 |
jany -jan kober Bežný tlachal

Založený: 16 Jún 2006 Príspevky: 81 Bydlisko: Stará Ľubovňa
|
Zaslal: St Dec 13, 2006 4:49 pm Predmet: |
|
|
chalani. ak tu kozu na stite na zadnej strane pospajate pruhmi tej istej koze (4 - 5 cm sirokymi) krizom krazom tak vam pri schnuti ten stit neohne. schnut to bude z oboch stran a ta kontrakcia sa vyrovna. _________________ risce mori |
|
Návrat hore |
|
 |
AElfgar Tlčhuba

|
Zaslal: St Dec 13, 2006 6:09 pm Predmet: |
|
|
Fajn, ked sme uz pri tej kozi, neviete odkial by sa dala zohnat surova koza uz oskrabana a spracovana rovno vhodna na potahovanie? Zatial mam len zopar kontaktov na ceske kozeluzne (nobyko.cz a pod) ale je nieco aj na Slovensku? |
|
Návrat hore |
|
 |
Scar Tlčhuba

|
Zaslal: St Dec 13, 2006 10:05 pm Predmet: |
|
|
Dá sa to zohnať za 2 - 3 tisícky. Ale neviem či to aj dodáva poštou. Neviem si to osobne predstaviť ako sa to posiela. Takže asi jedine objednať a prísť si po to osobne do NR. _________________ Gvozd.........................................Aby sme sa rozumeli, nemám nič proti scénickému šermu..  |
|
Návrat hore |
|
 |
Matej Biroš Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006 Príspevky: 330 Bydlisko: Iglov
|
Zaslal: St Dec 13, 2006 10:07 pm Predmet: |
|
|
vyzera to trosku zlozito , samotne potahovanie mozno nie , ale zohnanie materialu ... btw aka je hruba ta koza ? z toho hovadzieho brucha _________________ Piroha |
|
Návrat hore |
|
 |
Scar Tlčhuba

|
Zaslal: St Dec 13, 2006 10:23 pm Predmet: |
|
|
Neviem prečo z bruha.. čo som videl ja bolo z chrbta. Som zmätený, asi som nevidel čo som mal. _________________ Gvozd.........................................Aby sme sa rozumeli, nemám nič proti scénickému šermu..  |
|
Návrat hore |
|
 |
AElfgar Tlčhuba

|
Zaslal: St Dec 13, 2006 11:17 pm Predmet: |
|
|
Scar napísal: | Dá sa to zohnať za 2 - 3 tisícky. Ale neviem či to aj dodáva poštou. Neviem si to osobne predstaviť ako sa to posiela. Takže asi jedine objednať a prísť si po to osobne do NR. |
2-3 tisicky? Pokial viem, v Cz to stoji okolo 200-300. |
|
Návrat hore |
|
 |
Scar Tlčhuba

|
Zaslal: Št Dec 14, 2006 7:57 am Predmet: |
|
|
Ano, stojí to tam okolo 500, ale nieje odchlpená. _________________ Gvozd.........................................Aby sme sa rozumeli, nemám nič proti scénickému šermu..  |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Št Dec 14, 2006 8:47 am Predmet: |
|
|
no čo tak budete mať štít zo štetinkami  |
|
Návrat hore |
|
 |
AElfgar Tlčhuba

|
Zaslal: Št Dec 14, 2006 10:52 am Predmet: |
|
|
Scar napísal: | Ano, stojí to tam okolo 500, ale nieje odchlpená. |
Ta za tu cenu sa kazdemu ovela viac oplati trosku sa prebehnut a nakupit tu kozu v Cz. Za 500Sk by bolo OK, pokial by to uz bola normalne spracovana a odchlpena surova koza.
3000Sk, to uz je cena asi 12tich stvorcov normalnej vycinenej usne. Predavat za taku cenu surovku, ktora je pre vacsinu spotrebitelov uplne nepouzitelna, je podla mna totalne blaznovstvo. |
|
Návrat hore |
|
 |
AElfgar Tlčhuba

|
Zaslal: Št Dec 14, 2006 12:07 pm Predmet: |
|
|
Scar napísal: | Neviem prečo z bruha.. čo som videl ja bolo z chrbta. Som zmätený, asi som nevidel čo som mal. |
Spomina sa pergamen, na potahovanie je vhodna tensia koza (na mojom stite je tusim okolo 1mm). Na chrbte je uz dost hruba koza nie? |
|
Návrat hore |
|
 |
|