Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Andrej Janičina - Jabčo Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006 Príspevky: 325
|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 1:09 pm Predmet: |
|
|
Ešte by som doplnil Maťa, že žiaľ veľmi veľká časť duelov predvádzaných verejnosti (netrúfam si určiť %) od toho čo sme mohli vidieť v spomínanom videu nemá žiaľ ďaleko. Mne sa to tiež nepáčilo, ale radšej sa všetci snažme, aby si nás s takýmito ľuďmi neplietli kvôli označeniu "šermiar", ale kvôli tomu čo je prezentované divákovi. |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 1:12 pm Predmet: |
|
|
Kuno: citácia: | Já se jen snažím ctít zásadu,že pokud něco takovýmto způsobem jak se stalo zde kritizuji,MUSÍM TO UMĚT LÍP A HLAVNĚ MĚL BYCH TO PRAKTICKY DOKÁZAT!!! |
Nezda sa ti to divne, ked si to este raz takto po sebe precitas? Urcite to posobi chlapsky a daju sa s tym dobre robit ramena, ale to by znamenalo napriklad, ze pokial nie som automobilovy dizajner, tak nemam co kecat o tom, ci sa mi auto lubi alebo nie? A podobne. Ehm tak to asi nie.
To, ze bitkar porazi majstra ma dokazat co? Pod bitkarom si teda aspon ja predstavujem cloveka v poulicnych bojoch zbehleho = trenovaneho. To znamena s praktickymi skusenostami. To zaprve. A za druhe porazit moze akurat tak majstra kuchara. Aj to je majster. Len tych bojovych skusenosti ma pomenej. Inak samozrejme si myslim, ze zakladnou chybou v boji je podcenit hrubu silu (v osobe supera). Dnes uz nastastie taketo chyby nebyvaju fatalne.
A este k technike samotnej. Skoleny bojovy serm bude mat vzdy vyhodu oproti neskolenemu boju so zbranou. Bol tu spomenuty priklad automobiloveho pretekara, aj len pridam napriklad hru na klaviri. koniec koncov je to starociami overene.
To co tam ti ludia predvadzaju je sranda, ale necitim, ze by mi tym robili hanbu. _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006 Príspevky: 305 Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)
|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 2:05 pm Predmet: |
|
|
Majlo napísal: |
A este k technike samotnej. Skoleny bojovy serm bude mat vzdy vyhodu oproti neskolenemu boju so zbranou. Bol tu spomenuty priklad automobiloveho pretekara, aj len pridam napriklad hru na klaviri. koniec koncov je to starociami overene.
To co tam ti ludia predvadzaju je sranda, ale necitim, ze by mi tym robili hanbu. |
Myslím že šerm je o technike, pripravenosti odhodlanosti, postrehu ... a o šťastí.
Klavír nie o úplne všetkom
V šerme rozhoduje desatina sekundey, v klavíri umelecký dojem.
Ale máš pravdu, zlynčovať sa dá aj klavirista
V šerme mám šancu vyhrať nad majstrom. Minimálnu - ale mám.
V klavíri asi nie.
Zlý príklad.
Robia hanbu s tým, že sa vyhlasujú za finále šermu - tu by som čakal, že čo dám na net, bude aspoň trochu aj kvalita, a že sa s tým chválim... |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

Založený: 12 Jún 2007 Príspevky: 354 Bydlisko: Malenovice Morava
|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 2:12 pm Predmet: |
|
|
Pokusím se reagovat aspon na některé flamy.
Bitkár může někdy porazit mistra. to je pravda.
Mistr,pokud mistrem je by měl téměř VŽDY porazit bitkára a to i v takovémto duelu,který je omezen pravidly (třeba zákaz bodů...atd),protože mistr přece může použít širokou škálu naučených technik..... na tom jsme se snad shodli.
Problém nastává v okamžiku,kdy mistra začneme tlačit aby to reálně dokázal. V tom případě začíná hledat důvody aby nemusel.Já se ptám proč?..takže někde přece jen bude chyba.
Zminovaný závodník určitě autem jezdit umí,protože na každých závodech nad svými protivníky zvítězí.
Nerad bych se zde někoho dotknul ale znám několik poláků o kterých jsem přesvědčen že by drtivou většinu našich i Vašich mistrů (a možná i všechny) shrnuli jak buldozer . _________________ Jsem jako zrcadlo.
Smějte se a já se budu smát na vás. Mračte se a já se budu mračit též. |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006 Príspevky: 375 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 3:00 pm Predmet: |
|
|
Kuno: aj potom ak by sa vyzliekli do handier?
Clovek, ktory v dnesnej dobe nema pri serme strach o druheho je nezbecny tvor, ktoreho treba strazit. A clovek, ktory nema ani strach, ze sa stane nieco jemu patri na psychiatriu. Suhlasim s Olafom, ze naturalista nema odhad, co moze sposobit druhemu i sebe. Sam nekontroluje svoj pohyb. Ale pre majstra by nemal byt problem tento fakt prekuknut a zuzitkovat.
citácia: | jsem přesvědčen že by drtivou většinu našich i Vašich mistrů (a možná i všechny) shrnuli jak buldozer | tak dokaz;), ako sa tu stale pytas po najakych rukolapnych dokazoch. _________________ Stettner
Wer nach get hawen der darff ich kunst wenig fräwen.
Alle kunst haben leng und masse.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 3:03 pm Predmet: |
|
|
A teda ze som tak drzy. Kolko ze to mame vlatsne majstrov sermu na slovensku (+ CR)? Ludi, ktori si to o sebe myslia, alebo to o nich hovoria a ktori to aj dokazu svojim umom, znalostami a zrucnostami? Nejak si zrovna nespominam. _________________ Stettner
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 3:30 pm Predmet: |
|
|
Alchy: porovnavas sermiara s klaviristom. Ja pripraveneho sermiara/klaviristu z nepripravenym. A to je rozdiel
O stasti je to co predvadzaju ti dvaja borci. Faktor stastia by mala technika eliminovat v prospech pripravenejsieho. Predpokladam ze pre toto sa uci. _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 3:32 pm Predmet: |
|
|
joa este k tomuto:
citácia: | V šerme mám šancu vyhrať nad majstrom. Minimálnu - ale mám.
V klavíri asi nie.
Zlý príklad. |
To mas. Tak isto ako mas sancu "porazit" klaviristu - majstra v jeho obore.  _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006 Príspevky: 355
|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 3:42 pm Predmet: |
|
|
citácia: | Nie som toho priaznivec, ale skutočná mela nemá nič s spoločné s fechtbuchom. Pardon ale nemá. |
Prečo si to myslíš? Ty si tie fechtbuchy čítal? Pýtam sa len zo zvedavosti. |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 3:57 pm Predmet: |
|
|
stettner napísal: | Kuno: aj potom ak by sa vyzliekli do handier?
Clovek, ktory v dnesnej dobe nema pri serme strach o druheho je nezbecny tvor, ktoreho treba strazit. A clovek, ktory nema ani strach, ze sa stane nieco jemu patri na psychiatriu. Suhlasim s Olafom, ze naturalista nema odhad, co moze sposobit druhemu i sebe. Sam nekontroluje svoj pohyb. Ale pre majstra by nemal byt problem tento fakt prekuknut a zuzitkovat.
citácia: | jsem přesvědčen že by drtivou většinu našich i Vašich mistrů (a možná i všechny) shrnuli jak buldozer | tak dokaz;), ako sa tu stale pytas po najakych rukolapnych dokazoch. |
Tak kde ti mistři jsou ? Jak to,že nevítězí ale ani se neůčastní takovýchto turnajů??
Zvítězit třeba v turnaji v Opoli by byla nejlepší reklama jakou ji může jakákoliv škola šermu představit......
Oni do sebe mlátí DOKONALE chráněni a proto se mohou mlátit po hlavách bez nebezpečí vážného zranění.
To my nikdy nebudeme protože většina "šermířů" nemá ani ponětí co obnáší řádné odění těžkooděnce a svoje "zbroje" si přizpůsobují tak aby v nich fyzicky vůbec vydrželi a hlavně se u toho při prezentaci svých mnohdy stupidních vystoupeních co nejméně nadřeli.......
Nezpochybnuji Tvůj názor,že pokud by tímto stylem bojovali bez odění,byli by v porovnání s prvním protivníkem znalým techniky v pr..li
Oni ale bojují v odění a některé z nich jsem bez plechů "pošermoval" i já.
Kupodivu se nevymlouvali a s čestně svoji "porážku" uznali.
Mimochodem- nás mají za nafoukané frajírky,kteří všechno ví nejlíp....
Za tou poslední větou si ale pořád stojím,protože nevím o nikom z dnešních "mistrů" kteří by se takové akce kdy zůčastnili.
A...hodnotit je z pohledu fechtbuchů je jako odhadovat výsledek války dle vojenských příruček. _________________ Jsem jako zrcadlo.
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 4:00 pm Predmet: |
|
|
Marcipán napísal: | citácia: | Nie som toho priaznivec, ale skutočná mela nemá nič s spoločné s fechtbuchom. Pardon ale nemá. |
Prečo si to myslíš? Ty si tie fechtbuchy čítal? Pýtam sa len zo zvedavosti. |
Zdravím. Já je také nečetl nicméně bitevní melé nejsou duely dvojic ale to jistě víš.  _________________ Jsem jako zrcadlo.
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 4:03 pm Predmet: |
|
|
Kuno:
citácia: | A...hodnotit je z pohledu fechtbuchů je jako odhadovat výsledek války dle vojenských příruček. |
O ako trefne. Takze vojenska taktika je tiez v podstate len taky vystrelok teoretikov.  _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 4:05 pm Predmet: |
|
|
Majlo napísal: | Kuno:
citácia: | A...hodnotit je z pohledu fechtbuchů je jako odhadovat výsledek války dle vojenských příruček. |
O ako trefne. Takze vojenska taktika je tiez v podstate len taky vystrelok teoretikov.  |
Presne, aj fyzika je iba omacka do skol. V skutocnosti sa sa svet hybe podla fyziky +/-. Podla okolnosti. Ako sa mu hodi. _________________ Stettner
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 4:09 pm Predmet: |
|
|
citácia: | Jak to,že nevítězí ale ani se neůčastní takovýchto turnajů??
Zvítězit třeba v turnaji v Opoli by byla nejlepší reklama jakou ji může jakákoliv škola šermu představit...... |
Nehovorim, ze sa na sermiarskej scene nejako extra orientujem, ale nepoznam zatial nikoho, kto by robil serm v zbroji podla sermiarskych ucebnic s prislusneho obdobia. Jeden z moznych dovod by potom bol, ze sa tu tomu nikto nevenuje (tu myslim SVK a CZ dalej nedovidim). _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006 Príspevky: 355
|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 4:13 pm Predmet: |
|
|
Cau Kuno. Ano to viem, mozno som to nepochopil, ale cela debata sa toci okolo a vysla zo suboja dvojice. Potom sa ale nebavte o tom ci majster niekoho porazi alebo nie, lebo v mele v bitke zrejme nepojde az tak o to ci je niekto majster ze? |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Fabian Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 242 Bydlisko: bratislava
|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 4:16 pm Predmet: |
|
|
http://www.arma.lh.pl/zrodla/zrodla.html
nech sa paci, tu mate adresu polskej army, na ktorej maju zhromazdene transkribcie niekolkych diel, a vcelku podstatnych.
http://schielhau.org/
dalsie, viac menej doplnok.
http://www.thearma.org/Manuals/Gladiatoria/Gladiatorie_part2.htm
pre kuna. kedze sa bojovalo na zivot a na smrt, tak asi vedeli, preco bojuju takto;)
na vsetky tieto veci vam staci dobra znalost nemciny, zo zaciatku je to chaos, clovek sa casom nauci.
precitajte si to, popripade ti, ktori preferuju vizualnu formu, pozrite si obrazky, aj ked vam to vela neda asi, ale nie nadarmo su zobrazeni tak ako su.
dostali ste to priamo pod nos, staci kliknut na odkazy, na vyhovaranie teda miesto neostava. hlupe je zostat nevedomym;)
naozaj sa bavite o niecom, o com niektori z vas nemaju ani sajnu, a to ste (sme) predsa vsetci sermiari:) _________________ http://sermiari.sk
Rozširujme šerm!
Nájdite nás na facebooku |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Janičina - Jabčo Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006 Príspevky: 325
|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 4:30 pm Predmet: |
|
|
Vážení "naturalisti" nerozumiem prečo tak tvrdošijne odmietanie akékoľvek sebavzdelávanie. Nie je hanba ani chyba zistiť, že sa veci dajú hodne zlepšovať a posúvať ďalej, že to čo sa človek učil doteraz je zrazu prežité - poznanie sa vyvýja. Ja napríklad tiež nemám problém priznať, že si veci preberám úplne odzačiatku a nanovo.
K Poliakom, poznám Poliakov, ktorí nádherne šermujú francúzsku školu a poviem Vám, že zkrížiť s nimi kordy je radosť. Ale ak sa niekto v plechoch bije tak ako na tom videu tak vôbec netuší čo je harnischfechten. A Kuno ver, že ak by to skúsili tak, aby to bolo účinné boli by to úplne iní a hodne opatrnejší borci. |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 7:01 pm Predmet: |
|
|
Majlo napísal: | citácia: | Jak to,že nevítězí ale ani se neůčastní takovýchto turnajů??
Zvítězit třeba v turnaji v Opoli by byla nejlepší reklama jakou ji může jakákoliv škola šermu představit...... |
Nehovorim, ze sa na sermiarskej scene nejako extra orientujem, ale nepoznam zatial nikoho, kto by robil serm v zbroji podla sermiarskych ucebnic s prislusneho obdobia. Jeden z moznych dovod by potom bol, ze sa tu tomu nikto nevenuje (tu myslim SVK a CZ dalej nedovidim). |
Ano,máš pravdu ale proč tomu tak proboha je?
Vždyt ty školy existují x let!!!
To ani ti,co se nechávají titulovat mistr to neumí? Jak je to možné???
Jen se ptám,nechci žádný další flame a ani jsem nechtěl. _________________ Jsem jako zrcadlo.
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006 Príspevky: 305 Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)
|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 7:24 pm Predmet: |
|
|
Marcipán napísal: | citácia: | Nie som toho priaznivec, ale skutočná mela nemá nič s spoločné s fechtbuchom. Pardon ale nemá. |
Prečo si to myslíš? Ty si tie fechtbuchy čítal? Pýtam sa len zo zvedavosti. | [quote="Marcipán"][quote]
Nie čítanie je proces súvislý, ja s mojou starou nemčinou skôr slabikujem a bohujem nad kvalitou tých mojich tlačí. Nerád totiž čítam z PC...
A prečo si myslím to, čo píšem? Lebo nepoznám nikoho tak dobrého, že by to z fechtbuchov vedel veľa využiť v praxi na turnaji. Ani v korde sa na turnajoch toho moc nevyužije... Každý zjednoduší akcie na to minimu, čo 100% ovláda...
A ak aj skúsi, moc mu to nepomôže...
Povedz svoje vlastné skúsenosti z okružných prenosov a otočiek na turnaji?? S ktorými si vyhral?  |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 7:50 pm Predmet: |
|
|
oddelil som Vam to pieskovisko od ostatneho,nech nerozsypate piesocek vedla
...mozte sa hrajkat dalej