|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Herrin Bežný tlachal
Založený: 13 Nov 2006 Príspevky: 26
|
Zaslal: Pi Máj 25, 2007 9:47 am Predmet: |
|
|
No uz boli nahodene na nete, len neviem teraz adresu, aj som to ludom posielala ale eviem teraz kde to je. Ale ked to zistim, dam vedet  |
|
Návrat hore |
|
 |
Roman Jarwiks Mikulec Bežný tlachal

Založený: 26 Máj 2007 Príspevky: 33 Bydlisko: Brno/UH.Hradiště-Jarošov/Modra
|
Zaslal: So Máj 26, 2007 8:04 pm Predmet: |
|
|
Jen tadyk jedny stránky k těm tancům: http://tanec.tillwoman.net/Kategorie:Tancov%C3%A1n%C3%AD/
Hanka dělá aj semináře atd. takže kdyby vás to zaujalo:-) Díky ní jsem se k tancům dostal, a naučil se jich aspoň pár )) Za což jí musím vždycky poděkovat:-) |
|
Návrat hore |
|
 |
Herrin Bežný tlachal
|
Zaslal: Ne Máj 27, 2007 9:31 pm Predmet: |
|
|
Ano Hanicku poznam , velmi mila osobka. Paci sa mi ze vzdy pekne vysvetli a ze uzna ze sa to mohlo tancovat tak a tak ( priznajme si ze popisky nie su celkom vzdy jasne, ... ). Clovek je to sice fajn, ale ako ucitel mi nepride celkom vhodny a z jej niekolkohodinovych lekcii kde peberes napr 2 tance si malo pamatas ( nie prilis dobra fixacia ). Hanka mi pride skor teoretik ako praktik. Teda nic v zlom  |
|
Návrat hore |
|
 |
Roman Jarwiks Mikulec Bežný tlachal

Založený: 26 Máj 2007 Príspevky: 33 Bydlisko: Brno/UH.Hradiště-Jarošov/Modra
|
Zaslal: Ut Máj 29, 2007 9:07 am Predmet: |
|
|
Herrin napísal: | Ano Hanicku poznam , velmi mila osobka. Paci sa mi ze vzdy pekne vysvetli a ze uzna ze sa to mohlo tancovat tak a tak ( priznajme si ze popisky nie su celkom vzdy jasne, ... ). Clovek je to sice fajn, ale ako ucitel mi nepride celkom vhodny a z jej niekolkohodinovych lekcii kde peberes napr 2 tance si malo pamatas ( nie prilis dobra fixacia ). Hanka mi pride skor teoretik ako praktik. Teda nic v zlom  |
Ono je ale taky samozřejmé, jaké typy tanců jste dělali .
Co jsme see učili loni, na hradeckém dvoře (část odpoledne) a potom v listopadu v Brně na semináři (jeden den), tak to bylo min. něco kolem 10 tanců branlových typů a asi dalších 4 tanců jinačích. Ty bránlové jdou v poho, a po krátké chvilce, a ukázce si rozhodně člověk zažije aj ostatní. Ovšem je pravda že tyto tance jsou dosti jednosduché ))
Ale jak jsi řekl je to velmi milá děvčica:-))). |
|
Návrat hore |
|
 |
Herrin Bežný tlachal
|
Zaslal: Ut Máj 29, 2007 10:16 am Predmet: |
|
|
Jezismaria to ste robili nejake svity? ja som rada ze si zapametam cca 3 branle naraz nieto desat. sice podla toho jake, oni su vsetky na jedno kopito, cim to asi bude . No my sme raz pocas 4 dnoveho sustredka spachali 20 tancov - gotika aj renesancia. popravde z tej renesancie sme si akurat tak zapamatali nazov tanca a kroky ktore sa tam robili Ale inak celkom obstojne. Ked clovek dlhsie tancuje, nema problem si zapamatat aj tych 20 tancov za jeden seminar. Ked sa nemusi prplat s technikou a ked tie kroky pozna je to super  |
|
Návrat hore |
|
 |
Herrin Bežný tlachal
|
Zaslal: Ut Máj 29, 2007 10:17 am Predmet: |
|
|
Ano a som zenska  |
|
Návrat hore |
|
 |
zeti Bežný tlachal
Založený: 13 Máj 2007 Príspevky: 23 Bydlisko: Bratislava
|
Zaslal: Ut Máj 29, 2007 6:54 pm Predmet: |
|
|
To je celkom pekné číslo 20 tancov za 4 dni. A aké asi typy tancov ste tancovali.....teraz už nemyslím obdobie, ale ako typy?
Herrin a ty tancuješ, či šermuješ?  |
|
Návrat hore |
|
 |
Herrin Bežný tlachal
|
Zaslal: Ut Máj 29, 2007 7:49 pm Predmet: |
|
|
no uz nesermujem, uz enem tancujem ake druhy? myslis charakterovo alebo dvorske, ludove,...? |
|
Návrat hore |
|
 |
zeti Bežný tlachal
|
Zaslal: St Máj 30, 2007 10:06 am Predmet: |
|
|
No tak niak....aj konkrétne názvy a tak.....  |
|
Návrat hore |
|
 |
Herrin Bežný tlachal
|
Zaslal: St Máj 30, 2007 12:18 pm Predmet: |
|
|
co ja viem, napr. Santa Maria, Huius ..., Diest es..., Kalenda maya, Danielis ..., nejake pivy, Saltarello, nejake estampidy, Bouffons, Gajardu, ... Proste taky mix mix  |
|
Návrat hore |
|
 |
zeti Bežný tlachal
|
Zaslal: St Máj 30, 2007 6:16 pm Predmet: |
|
|
Herrin: ach tak A asi aj tie najlepšie, nie........ |
|
Návrat hore |
|
 |
Lenka "Lenka" Tlčhuba

Založený: 26 Feb 2007 Príspevky: 251 Bydlisko: tam, kde sa vrany otacaju
|
Zaslal: Ut Jún 05, 2007 10:21 pm Predmet: |
|
|
nehovorite recou mojho kmena, skuste tie tance nejak strucne popisat, mna by to celkom zaujimalo..... _________________ Forma sleduje funkciu.... (H.J. Sullivan)
Ornament je zločin .... (A. Loos)
Ušľachtilá jednoduchosť a tichá veľkosť (J.J. Winckelmann)
Architektúra je umelecký čin a dom stroj na bývanie (Le Corbusier)
50 - ročná lebka neandrtalca (Doc. Hoššo) |
|
Návrat hore |
|
 |
zeti Bežný tlachal
|
Zaslal: St Jún 06, 2007 10:19 am Predmet: |
|
|
Ako myslíš stručne popísať? |
|
Návrat hore |
|
 |
Herrin Bežný tlachal
|
Zaslal: St Jún 06, 2007 11:07 am Predmet: |
|
|
Lenka napísal: | nehovorite recou mojho kmena, skuste tie tance nejak strucne popisat, mna by to celkom zaujimalo..... |
No inac vsecko naj k mencam co si mala pred 3 dnami , strucne popisat? myslim ze by ti to bolo celkom tiez prd platne keby ti clovek povedal vec ako: quatrro riprese: due allla sinistra _ due alla destra, due Puntate _ continenza - due Riprese. Najprv pani potom damy  |
|
Návrat hore |
|
 |
Aňa Bežný tlachal
Založený: 21 Máj 2007 Príspevky: 17 Bydlisko: Bratislava
|
Zaslal: St Jún 06, 2007 12:04 pm Predmet: |
|
|
Herrin, to bolo dobreee Nazorna ukazka, ze to nie je az take jednoduche, ako si vsetci laici myslia...
Lenka, to predtym boli nazvy tancov alebo skladieb, to druhe vyzera ako nazvy tanecnych krokov...
To ako keby sermiar isiel popisovat duel - interciata, batutta,... - tiez musi clovek najprv vediet, co to znamena, aby si to vedel predstavit
Takisto ako v sermiarskych skolach, aj v dobovych tancoch su zapisane prvky (casto so zlozitymi nazvami ), ktore sa vyuzivaju v tancoch v urcitom historickom obdobi. |
|
Návrat hore |
|
 |
Herrin Bežný tlachal
|
Zaslal: St Jún 06, 2007 12:18 pm Predmet: |
|
|
Ako Aňa vravi, presne tak. A neni to vobec lahke robit rekonstrukcie clovek sa z toho nevie vysomarit. Vsetko ma svoje pravidla  |
|
Návrat hore |
|
 |
zeti Bežný tlachal
|
Zaslal: St Jún 06, 2007 3:09 pm Predmet: |
|
|
Hej ľudia asi tak...vcelku pekne ste to vystihli.
Lenka, ale ak by ťa to zaujímalo, tak prídi na Castrum do Sv. Jura a tam budeme robiť aj školu tanca a tam si myslím sa dajú získať aj viac informácií.
A okrem iného tam sa bude dať naučiť aj dáky ten tanec. |
|
Návrat hore |
|
 |
Aňa Bežný tlachal
|
Zaslal: Po Júl 02, 2007 7:58 am Predmet: |
|
|
Zeti, schvalne som cakala az do dnes (po Castrume a tej skole tanca), kym ti odpisem na posledny prispevok.
Nehnevaj sa, prosim ta, ale myslim si, ze si este velmi mlada a velmi malo sa orientujes v tancoch a historickych zvlast. To nema byt ziadna vycitka, samozrejme, ze nikto mudry z neba nespadol, vsetci sa casom dozvedame viac a ziskavame skusenosti. Len ma trosku zaraza, ze sem pises tak sebavedome, ako by si vedela, o com boli tie predchadzajuce prispevky a ze ludom zaujimajucim sa o historicky tanec odporucas skolu tanca vasej skupiny Festum Aeternum na Castrume.
Skola tanca je dost prehnany nazov, ucili ste jeden tanec, a ak to mal byt historicky tanec, tak vobec nebol. Dovol, aby som ti to vysvetlila.
Tvoja kamaratka, ktora to uvadzala, rozpravala o tom ako o renesancnom tanci, ktory volate Krizovy.
Hudba, na ktoru ste to tancovali je skladba Como Somos, ktora je zapisana v zbierke Cantigas de Santa Maria, a pochadza zo Spanielska z 13. storocia (cize hudba je goticka).
Ta choreografia je velmi znamy country tanec s nazvom Piskajuci Rufus, ktory sa uci a tancuje na vsetkych Country baloch... akurat sa tam nebezi, ale chodi country chodzou. Choreografia s hudbou vobec neladila, nielen rozdielom v storociach ale hlavne na pocutie.
V celej choreografii nebol samozrejme ani jediny historicky (goticky ci renesancny) tanecny krok, ktorych bolo zapisanych a dochovanych nespocetne, a nie som si ista, ci vobec nejaky bol pouzity v tanecnych vstupoch Festumu.
Zeti, ty to samozrejme nemas odkial vediet, ja ti nic nevycitam, ja som to tiez pred par rokmi netusila, len som ti chcela ukazat, ze prave toto sme mysleli, ked sme sa rozpravali o tom, ze historicky tanec vobec nie je jednoduchy... Je to ako s historickym sermom - mozes sa to ucit od tych, co boli na skole sermu, chodit sama na tie skoly, citat pramene a pod., alebo si len zoberies mec a ides robit vystupenie bez toho, aby si vedela, ako s nim narabat. Divakom to mozno bude jedno, ale sermiari ta uz viackrat na akciu nezavolaju... |
|
Návrat hore |
|
 |
fafrnka Bežný tlachal
Založený: 15 Máj 2007 Príspevky: 30 Bydlisko: Bratislava
|
Zaslal: Po Júl 02, 2007 12:33 pm Predmet: |
|
|
Myslim, Ana, ze si chcela poukazat svojim prispevkom na rozdiel medzi historickym dobovym tancom, ktory je tancovany podla skutocne existujucich zaznamov tanecnych majstrov, a medzi dobovym tancom, ktory je vyslovene zalozeny na fantazii jeho tvorcov a je ho mozne oznacit ako scenicky.
Medzi tymito dvoma druhmi je obrovsky rozdiel. Kedze sme na sermiarskom fore, prirovnala by som to asi najskor k rozdielu medzi historickym sermom a LARPom. Ak niekto robi sceniku a tvrdi, ze je to historicky tanec, to ako keby niekto z larpackym mecom nabehol na podium a tvrdil, ze robi nemecku sermiarsku skolu. Sermiari, ktori absolvovali niekolko skol sermu, by sa asi skvelo bavili alebo horko plakali. A to je presne to iste, ako by ste chceli scenicky tanec predviest ludom, ktori sa v historii tanca vyznaju, a tvrdili by ste, ze je to dobove. Pravdou je, ze na Slovensku takych ludi nie je az tak vela ako napr. v Cechach, ale myslim si, ze divak by mal vediet, na co sa pozera. Myslim, ze to nie je voci nemu korektne tvrdit, ze je nieco renesancia, ked to je zjavna gotika a naopak. Cize podla spravnosti musi sediet hudba s tancom a pochopitelne aj s kostymom. Aj sermiari su haklivi na kostymove "preslapy", myslim, ze aj tanecnici by mohli mat na seba rovnako vysoke naroky.
Tymto vsetkym samozrejme nechcem povedat, ze na LARPe alebo na scenickom tanci je nieco zle. Vobec nie. Ide len o to, aby sa nevydavali za nieco, cim nie su, teda nazyvali sa pravym menom. Aby divak vedel, ze to co vidi, je scenika alebo naopak hodnoverna rekonstrukcia podla konkretneho doboveho zaznamu. Uz ked si zaplati nemale peniazky za vstupne, mal by dostat pravdive informacie... |
|
Návrat hore |
|
 |
Aňa Bežný tlachal
|
Zaslal: Po Júl 02, 2007 1:10 pm Predmet: |
|
|
Fafrnka az tam som to nechcela rozvadzat...
Islo mi o to, aby ludia, ktori sa chcu zaujimat o historicky tanec, si nemysleli, ze sa naucia alebo dozvedia nieco o historickom tanci na skole tanca skupiny Festum Aeternum. Mozno je to pre beznych divakov zabavne a ak su spokojni a bavia sa, fajn, len aby si nemysleli, ze sa naucili dobovy tanec. Bol to stary znamy country tanec, nebol tam ani jeden historicky tanecny krok, len pri tom hrala goticka hudba.
Tiez som tym nepriamo chcela naznacit, ze ked jedna z treneriek skupiny, ktora vyucovala, hovori o tom tanci ako o renesancnom, tak nielen novacikovia, ale aj veduce skupiny maju velke rezervy v informaciach o historickych tancoch, teda o tom, co prezentuju, ze robia. |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|