|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Št Aug 07, 2008 7:32 am Predmet: |
|
|
hm tak tu niet čo naúpisať a teda prispievam posledný krát.
Nie nemyslim si, že máme "dokonalý" (dobrý) šerm, možem kludne menovať ludí ktorý od prvého seku sú o celé kategórie dalej, ale to nie je podstatné, lebo viem čo robím odkila to je a že je to funkčné, aj keď to netestujem a nevražim po večeroch ludí.
o tomto sa na magisteriu cz vyskytol veľmi pekný članok od pana Vytopila ktorý mal množstvo prirovnaní a veľmi pekne popisal situaciu.
skúsim to parafrázovať, podla seba. (ak somo to nepochopil spravne tak sa ospravedlnujem)
snáď by to bolo iné keby sme robili nejake iné veci a nie šerm ....
toto sú exibície a prezentácie SYSTEMY...
http://www.youtube.com/watch?v=FkfJoOsldEg
možno ti to je povedome
majú niekoľko veľmi "šikovných inštruktorov" no zdá sa že sú to len HERCI, lebo som nevidel nijakú krv žiedne zlomené ruky ani rebra a chrbtice.
To isté použvajú arm. jednotky. Kto z nich to vlastne robí, len tí vojaci ktorÍ tým likvidujú reálnych protivníkov, alebo aj ich inštruktor ktorý sa nemusí nikdy do bojovej situácie dostať?
Odpovedajte si podla seba.
Naposledy upravil Pavol Uličný dňa Št Aug 07, 2008 8:38 am, celkom upravené 3 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006 Príspevky: 355
|
Zaslal: Št Aug 07, 2008 7:35 am Predmet: |
|
|
Asi všetci chápu že zocvičený súboj pred divákmi je svojim spôsobom hranie sa na boj, teda hranie. Ale aj to hranie môže vychádzať z reálnych princípov alebo nie. Ak vychádza, a človek má ešte to šťastie že je pohybovo nadaný a dá tomu nasadenie tak potom je to dobrý šerm.
Možno by bolo dobré rozlýšíť pojmy. Bavíme sa teda o tom čo je to dobrý šerm (v zmysle šerm čisto v telocvični alebo na pódiu ) alebo o tom čo je to dobrý šerm v zmysle predstavenie (so všetkým čo k tomu patrí). Lebo ak sa bavíme o tom prvom a podľa mňa to tak je, tak polovica príspevkov o divadle je mimo. |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Janičina - Jabčo Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006 Príspevky: 325
|
Zaslal: Št Aug 07, 2008 9:29 am Predmet: |
|
|
Kuno: Nie myslím, že na Devíne nič podobné asi neuvidíš.
Ak si to ale chceš vyskúšať tak myslím, že nebudeš mať problém nájsť dosť ľudí, ktorý Ti urobia nejakú tú modrinku a ukážu Ti ako sa robí s mečom. Veď niečo podobné Ti ponúkali aj v Čechách, nie? |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

Založený: 12 Jún 2007 Príspevky: 354 Bydlisko: Malenovice Morava
|
Zaslal: Št Aug 07, 2008 3:01 pm Predmet: |
|
|
Jabčo napísal: | Kuno: Nie myslím, že na Devíne nič podobné asi neuvidíš.
Ak si to ale chceš vyskúšať tak myslím, že nebudeš mať problém nájsť dosť ľudí, ktorý Ti urobia nejakú tú modrinku a ukážu Ti ako sa robí s mečom. Veď niečo podobné Ti ponúkali aj v Čechách, nie? |
Jabčo: Já si nic nepotřebuji zkoušet ani dokazovat,neabsolvoval jsem žádnou z šerm.škol a také mi nepřísluší z tohoto pohledu hodnotit šerm jiných.
(A i kdybych jich absolvoval třeba sto,nedává mi to patent na rozum a navážení se do jiných.)
Moje hodnocení by případně vycházelo POUZE z pocitu uvěřitelnosti divákům předváděného secvičeného duelu.
Pokud se bavíme o cvičení dobových technik v tělocvičně-pak ANO tam je to bez divadla.
Já jsem ale opravdu myslel,že řešíme jen veřejná vystoupení a v této souvislosti jsem psal i svoje příspěvky.
Pokud má Marcipán pocit,že píší jen proto abych psal mohl bych také lecos komentovat ale není mi to třeba mám zájem o debatu bez osobních narážek. _________________ Jsem jako zrcadlo.
Smějte se a já se budu smát na vás. Mračte se a já se budu mračit též. |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

|
Zaslal: Št Aug 07, 2008 3:16 pm Predmet: |
|
|
Osobne narazky su to posledne o co by mi slo Kuno. Ale mám pocit ze kazdy rozprava o niecom inom. |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

|
Zaslal: Št Aug 07, 2008 5:00 pm Predmet: |
|
|
Marcipán: Je možné,že každý máme na mysli něco jiného a z toho pak pramení nepochopení.
Budeš na Devíne? _________________ Jsem jako zrcadlo.
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Aug 08, 2008 10:13 am Predmet: |
|
|
KUNO: neviem kedy to je ale ak v tedy nic nebudeme mat tak sa asi pridem pozriet. |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006 Príspevky: 305 Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)
|
Zaslal: So Aug 09, 2008 10:17 pm Predmet: |
|
|
Predpokladám, že už iba zaklincjem jasno:
Sme šermiari, prednostný je určite šerm, lebo nie sme herci. Ale tvrdiť, aby sme sa preboha už nevenovali divadlu je tvrdenie scestné. Treba z neho sa naučiť to pozerateľné minimum, aby naše vystúpenie nebolo nejasné, a nepochopené. A ak má niekto na viac, nech si ho tam dá, a ak takého nemáme, vezmime si profesionála ako kecala, ktorý uvedie to, čo robíme.
Treba sa naučiť tomu, aby divadla bolo tak akurát, primerané našim znalostiam, a aby to nebola hŕba planých kecov a scestných kydov.
Alebo režiséra, čo nám povie, ako sa pohybovať, aby divák videl to najlepšie, čo robíme, a nebolo to zakryté štatistami.
Potom sa, myslím , tu nikto nebude musieť urážať, že či útočím na neho, alebo on na mňa, a aby to bolo pre diváka zaujímavé. A aj to aikido pre verejnosť má uvádzača, čo hovorí, čo bojovníci robia. Môže byť? |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: So Aug 09, 2008 11:00 pm Predmet: |
|
|
jo, tak s tym suhlasim... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

|
Zaslal: Ne Aug 10, 2008 12:11 am Predmet: |
|
|
Triarius napísal: | jo, tak s tym suhlasim... |
Tak, a teraz sa už eším na súboj...
Naposledy upravil Alchy dňa Ne Aug 10, 2008 8:14 am, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

|
Zaslal: Ne Aug 10, 2008 7:20 am Predmet: |
|
|
Alchy: Já jsem pouze komediant.  _________________ Jsem jako zrcadlo.
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

|
Zaslal: Ne Aug 10, 2008 8:13 am Predmet: |
|
|
Kuno napísal: | Alchy: Já jsem pouze komediant.  |
Ani ja sa za to nehanbím. |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

|
Zaslal: Ne Aug 10, 2008 5:02 pm Predmet: |
|
|
Alchy napísal: | Kuno napísal: | Alchy: Já jsem pouze komediant.  |
Ani ja sa za to nehanbím. |
A kdo by proti tomu byl hřeší! SMRTELNĚ!!!!  _________________ Jsem jako zrcadlo.
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
Založený: 21 Okt 2008 Príspevky: 611 Bydlisko: Trenčín
|
Zaslal: Ut Okt 28, 2008 10:30 pm Predmet: |
|
|
a viem ze to tu asi nepatri ale skusim to
http://www.youtube.com/watch?v=fN7yn0XOSMQ
už neviem v ktorej téme som videl "stredoveký boj prázdnymi rukami" kde 2 maníci v kostýmoch predvádzali nejaké hmaty a chvaty, medzi ktorými som videl veľa techník z juda, ju-jutsu a pod. / o-goši, kaiten-gari, uki-goši a mnoho iných /
Zdieľam názor, že človek je ako živočíšny druh je len jeden druh a je jedno či i je to beloch, černoch, číňan, alebo... Každý má 1 hlavu, 1 trup, 2 ruky a 2 nohy. Fyziologia, biomechanika je rovnaká či už ide o človeka zo 14.-15, stročia, Európana, Japonca.... alebo dnešného človeka žijúceho v dnešnej technickej dobe.
Nezáleží na BÚ, facka vždy ostane fackou, kop do brucha je furt len kop do brucha, len a to inak nazýva.
Už neviem kde tu na fóre, v niektorej téme som zachytil, že niekto chce zjednotiť názvy šermiarskych techník, alebo premenovať ich. Neviem, opravte ma ak sa mýlim. Osobne si myslím že je to hlúposť, je to môj názor.
Ešte raz sa ospravedlňujem za tento príspevok, ale nevedel som kam ten link mám dať. _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: St Okt 29, 2008 6:41 am Predmet: |
|
|
asi mas na mysli ringen
bol tu link tusim na poliakov ( )
inak,ked uz je rovnaka fyziologia a biomechanika, su to techniky z juda, ju-jutsu a pod. / o-goši, kaiten-gari, uki-goši a mnoho iných
alebo techniky zo stredovekeho zapasenia? (alebo skor, techniky pouzivane tam a tam, kedze asi vznikli samostatne na zaklade rovnakeho napadu pri pozorovani ludskeho tela) _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: St Okt 29, 2008 7:57 am Predmet: |
|
|
To Servant, to je samozrejmé, link som tam dal na porovnanie, neviem či to tí poliaci "reštavrovali" na základe nejakého starého manuskriptu, alebo čoho, tak ako to podali tak to v reály nemohlo a nemôže fungovať, ak by hociktorý obrázok ukázali nejakému judistovi, alebo adeptovi ju-jutsu, tak ten im to vysvetlí po lopate, predvedie a pod. Z môjho pohľadu v ich podaní tam boli fatálne chyby.
Týmto nevyvyšujem jap. BÚ, ale takéto techniky sú v hociktorom BÚ na celom svete. link som tam dal z dôvodu porovnania techník, porovnania nasadenia cvičiacich, funkčnosti a reálnosti jednotlivých techník a pod.,
Neviem či Ti hovorí niečo ako Savate, čo je staré francúzske bojové umenie, pár sto rokov staré, veľmi, ale veľmi podobné Karate, ju-jutsu, judu a pod. dodnes sa cvičí.
Inak boli veľmi dobrí, čo hovoríš a to ani nemali kimoná a ani hakamy ? _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: St Okt 29, 2008 10:01 am Predmet: |
|
|
jj,to uz som sem daval _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006 Príspevky: 375 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: St Okt 29, 2008 10:51 am Predmet: |
|
|
Mijamoto:
To ze su tam fatalne chyby a v realne to tak nefunguje, to je sirsi problem celeho sermu. Overovanie, ci nieco realne funguje je velmi narocne na vystroj a aj nervi.
Vies o niekom kto praktikuje japonsky serm nie ako sport (kendo) ani ako "tanec" (iaido) ale skor ako bojove umenie s ocelovym mecom? Robi to u nas niekto? Za kym by sme mohli ist a porovnat, porozpravat? _________________ Stettner
Wer nach get hawen der darff ich kunst wenig fräwen.
Alle kunst haben leng und masse.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Kostolný Tlčhuba
|
Zaslal: St Okt 29, 2008 12:29 pm Predmet: |
|
|
To Stettner,
neviem či šerm v reály v súčasnosti funguje a či sa to dá overiť v praxi.
Páky a údery, - stačí ísť do Terchovej a povedať že : " Jánošík byl maďarskej žid /cigáň/" a .....
poznám takých, aj pomerne v blízkom Senci, cvičia v Kensei Dojo, nájdeš na webe. _________________ Pozorovateľ |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|