|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
lilithik Regrút
Založený: 02 Jún 2008 Príspevky: 6 Bydlisko: Martin
|
Zaslal: Po Jún 02, 2008 9:06 pm Predmet: |
|
|
este k lukostrelcom : to mame aj my, delostrelcia markitanky nosit prilby???heh.....a aj bambulkou to poriadne boli, vid Sklabina 2006 ked Miro Heľpanec strieľal do ľudi, asi ste ich nevideli, ake modriny mali.....som lukostrelec, a viem ako sa šipy spravaju, ale ked to niekto schyta s 5 metrov do cela, tak to asi nahoda neni... |
|
Návrat hore |
|
 |
lilithik Regrút
Založený: 02 Jún 2008 Príspevky: 6 Bydlisko: Martin
|
Zaslal: Po Jún 02, 2008 9:09 pm Predmet: |
|
|
Hehe... Pre toto rozhodne nie, keby to tak bolo, tak som prvy, ktoreho vyhodia, Alfi druhy... Uplne vsak postaci, ak zavedu pravidlo, ze kazdy bojujuci musi mat prilbu (nie kruzkovku s batvatom)... Ak daju dokonca pravidlo, ze prilba musi odpovedat 15. storociu, tak ci pana.... Kedze prave pozeram fotky z bitky, no... Pekna tlupa ludi by sa len pozerala, ozaj pekna...[/q
hehe na ktorej hromadke na slovensku mas vsetkych vystrojenych na jednotne storocie???  |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: Po Jún 02, 2008 10:01 pm Predmet: |
|
|
lilithik: Preco by delostrelci nemohli mat prilby? Su sucast vojska? Su. Ja ako strelec som mal tiez prilbu. A markytanky maju stat zasite niekde vzadu alebo za tarasmi. A neviem o tom, ze by sa strielalo na 5 metrov, stazovala si sa v predoslom prispevku, ze to ktosi dostal niekde zdialky do cela, nie zblizka. |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Ut Jún 03, 2008 7:49 am Predmet: |
|
|
lilithik napísal: | Hehe... Pre toto rozhodne nie, keby to tak bolo, tak som prvy, ktoreho vyhodia, Alfi druhy... Uplne vsak postaci, ak zavedu pravidlo, ze kazdy bojujuci musi mat prilbu (nie kruzkovku s batvatom)... Ak daju dokonca pravidlo, ze prilba musi odpovedat 15. storociu, tak ci pana.... Kedze prave pozeram fotky z bitky, no... Pekna tlupa ludi by sa len pozerala, ozaj pekna...[/q
hehe na ktorej hromadke na slovensku mas vsetkych vystrojenych na jednotne storocie???  |
Napriklad na Dnoch Kosic 2008, v Ruskove 2007, na Bethlenovej svadbe 2004, dokonca aj v bitke pri Szikso 2002 tusim... Napriklad co viem, tak sa robia aj malicke bitky, ktre predvadza Vargar s Argyllom, je to neuveritelne zaujimave, ale aj tu su jednotne vystrojeni... To je teda div...
V kazdom pripade, nie celkom chapem tvoju narazku. Mam to brat tak, ze na bitky teda moze prist hocijaky posuk, pretoze storocie je tam udane len pre orientaciu +/- 300 rokov? Saaaaaaaaakra, toto vediet, tak sa ani neprezliekam z tridsiatky, rovno by som si to niekde palil z muskety... A vlastne by som podla tvojej uzasnej teorie paradne zapadol....
Je to o tom,ci pojdem na bitku na to, aby mi omlatili hlavu lukostrelci a bol som za chuja, kde sa len bude dat, alebo si radsej rok pockam a obleciem sa na adekvatne obdobie, v ktorom sa nesie bitka...Pripadne si pockam, az mi organizator odmietne preplatit cestovne, zradlo a este ma posle domov, lebo som dement, ktory nevie, ako vyzera vystroj napr. na husitskeho lahkoodenca aj napriek tomu, ze si hovorim HISTORICKY SERMIAR...
Tesim sa s tebou, ze ma chapes... A ak nie, aj tak sa tesim, lebo z tej kopy slovenskych sermiarov a pseudosermiarov si prave nahadzala do jedneho vreca vsetkych, urcite su ti za to vdacni...
Ked tak nad tym premyslam, ja vlastne ani nechapem, preco sa k bitkam priraduje obdobie, ked aj tak si "nikto" neda namahu s tym, aby sa podla toho vystrojil, hm, hm... Ved na ziadnej bitke na SVK sa jednotnost obdobi nedodrziava... Nazvyme sa potom fantasy sermiari a vsetko je ooooooooookej, divak tomu predsa aj tak nerozumie, no nie? |
|
Návrat hore |
|
 |
Pavol Uličný Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 808 Bydlisko: Dargov <-> Bratislava
|
Zaslal: Ut Jún 03, 2008 8:46 am Predmet: |
|
|
Vážení......
prečo sa nemožem zbaviť dojmu, že sa tu vytvorila určitá vlna ktorá akýmsi záhadnym sposobom začina poukazovať na hrôzu ktora panovala u zúčastnených. Je to blud.
Piroha je v pohode a nič sa mu nestalo, ale jeho prispevok mal katastofálny niekoľko stranový dopad, taky chlapec z tušim Taurus Ater alebo odkiaľ, ktory mal vážny problem s tým isť v pred, a keby išeil pomalšie tak by vlastne začal cúvať, je tiež v pohode a ma odreninku na čielku. Tiež sa mu nič nestalo. to mu sposobili to že mal na nej kružkovku a po ňou nič.
Všetci tu vyplakávaju ako to bolo hrozné a majú kde aké bobenko.
Fakt tam nebolo nič hrozné.
Cela bitka bola jedna z največších od dob čo si pamätám. A začala vdaka chalanom oni vdia o kom hovorim, vdaka jednotkám a drevcovym stretom vyzerať konečne vážne dobre. Všetko toto poškodzuje snaženie ktoré sa započalo, a prečo?
nie preto že by tam vážne bol nejaký problem ale len preto, že lietali korkové štuple vzduchom???? Chalni kurnik, chodite na balet???
Ja som išel bez prilby ako Uhorska pechota chodievala, jednak preto, že mali na salame, a jednak preto, že tam vážne nehrozí seriozne nebezpečenstvo, a po tretie nemám zbroj akosti 2 mm (pracuje sa na tom) aby som sa pobil s chalanmi z Poľska.
Nikomu som nič nehovoril iba našim a oni sa tu posťažovali za mňa no ja sa nesťažujem. To že mi nejaky korok preletel popod nos a lízol fúzi, to je hrozné? .... nie je to len známka toho že som nerobil to čo som mal. Mal som pozerať vpred a nie na našich ci držia rad. Nadavať si budem sám, no i tak a to zase opakujem nepredstavovalo nijake nebezpečenstvo.
Kto sa bojí nech ide biť malé deti na Larpy do lesa.
Ako som písal v predchádzajúcich niekoľkych prispevkoch, lukostrelci boli v pohode a ľudia sa konečne začali kryť, keď sa po nich strieľalo nie ako na iných bitkách.
Celaakcia bola nad mieru zdarilá a ešte raz vrelá vďaka organizátorskému a zodpovdnému tímu. Rastie jeje kvalita z roka na rok.
a k chalanom z Poľska o ktorých sa tu hodne popísalo, tak verím, mi dajú za pravdu tí čo ich videli pred 3 rokmi, že už ani oni to neberú tak drsne ako prvé roky a mám pocit, že na ich vlastnom vystúpení si z toho začinajú uťahovať. |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Št Jún 05, 2008 10:10 am Predmet: |
|
|
Mec do bitky, v pohode... Ale urcite nie ako primarnu zbran, mozno este za pripadu, ze ste opesaly rytier - jazdec... A na to zase sa patri mat adekvatne plechy... Mec, kruzkovka a babkin obrus s krizom, to je ozaj mimoriadna odbocka... Uz len holu hlavu, pripadne kapucnu s ciapockou a cudujme sa, ze sme dostali sipom do cela, alebo halapartnou do cela... A potom to vykricme do sveta, aki su vsetci na bitke, ktori maju poriadny vystroj, bezcharakterni hajzli, lebo sa nenechaju supakom v handrach otlkat bez odplaty... Ci pana...
A vobec - preco sa ti, ktori dostali po cele neusmievaju na svet? My sme sa nahodou smiali, ked sme ten zasah videli...
A teraz som bol zly a neslusny a nikto so mnou nebude chciet za trest sermovat... |
|
Návrat hore |
|
 |
Lenka "Lenka" Tlčhuba

Založený: 26 Feb 2007 Príspevky: 251 Bydlisko: tam, kde sa vrany otacaju
|
Zaslal: Pi Jún 06, 2008 10:08 am Predmet: |
|
|
Alfik napísal: | Lenka aj ja sa špatne na každeho pozeram, ale to mam od prírody.Maš pochvalu za krasne kostými uhorských vojakov.Dufam že sa nam podarilo dohromady z Bergfritom a Batuhlov(kuriatka na vyjednavaný, poznamka z davu) naštartovať aj ostatných. |
To bol vtip ale kto ta pozna, vie ze si dobrak od kosti ja viem ze to teraz vyznie blbo, ale taktiez klobuk dole pred vami, co sa kostýmov týka, nestihla som vas pochvalit este na feste, ale mala som to v pláne.... fakt......mne sa vase kuriatka pácia a aspon to nevyzeralo ako náhoda,ale ako zámer.....podobne ako nasa jednotka, ktorú plánujeme do buducej sezóny rozšírit, takze budeme chodit na festaky autobusom a to este len bude nárez  _________________ Forma sleduje funkciu.... (H.J. Sullivan)
Ornament je zločin .... (A. Loos)
Ušľachtilá jednoduchosť a tichá veľkosť (J.J. Winckelmann)
Architektúra je umelecký čin a dom stroj na bývanie (Le Corbusier)
50 - ročná lebka neandrtalca (Doc. Hoššo) |
|
Návrat hore |
|
 |
Menteres Regrút
Založený: 06 Jún 2008 Príspevky: 1 Bydlisko: Nitra
|
Zaslal: Pi Jún 06, 2008 10:41 am Predmet: ... |
|
|
nech bolo akokolvek, tesim sa na buduci rok aj tak je to najlepsia stredoveka akcia v roku, kedze Beckov sa akosi nekona [/quote]
Beckov nie je?
Myslel som že je spolu s tými oslavami 800. výročia v auguste... |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Xaron Mojžiš Bežný tlachal

Založený: 30 Mar 2008 Príspevky: 89 Bydlisko: Chateau de beckov
|
Zaslal: Pi Jún 06, 2008 1:01 pm Predmet: |
|
|
Beckov veru nebude..Ako, preco, by sa dalo polemizovat, ale myslim ze i tak sa to neoplati a rozhodne nie tu .Nemam z toho velku radost, ale tak pevne verim, ze sa nam podari spravit aspon uctihodnu napravu na 800tom vyroci v Auguste, a ci ano pridte posudit sami, tesime sa na ucast.
A tu kostymovu zohru trosilinku vylepsili aj klobúky  _________________ "Aliqius callidus de caelum, degenero contendo mei"
"Sine amore, nihil est vita.." |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Ne Jún 08, 2008 9:13 pm Predmet: |
|
|
no trochu som to tu vycistil, nie je to dokonale, ale lepsie to neislo...co to je fuc (lebo to bolo zbytocne alebo uz v inych temach viackrat omielane a nieco je v inej teme...a od teraz prosim v tejto teme len veci priamo sa tykajuce akcie v Starej Lubovni, ine bude bez milosti vymazane
tato sprava sa sama znici co nevidiet  _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
perkyy Bežný tlachal
Založený: 06 Jún 2008 Príspevky: 14
|
Zaslal: Ut Jún 10, 2008 8:02 am Predmet: |
|
|
Nezvyknem do fóra prispievať, len si ho čítam, ale nedá mi nereagovať na tieto infantilné a značne blbé príspevky ďalších ľudí. Samozrejme má každý právo na svoj vlastný názor, to mu brat nebudem, ale vyjadrím aj ja svoj, keďže sa ma určité veci bytostne dotýkajú.
Stará Ľubovňa bola perfektná akcia, organizátori skoro všetko dobre zvládli, len im unikla akosi dobovosť kostýmov a rekvizít. Inač si totižto neviem vysvetliť ako sa mohol vedľa seba ocitnúť predstaviteľ husitského vojska a proti nemu akože križiak templár z Fortisu...Pochopím ešte nemeckého rytiera (ale bez hrncovej prilby) no príslušníka rádu kt. bol dávno pred tým exkomunikovaný a rozpustený no neviem, ale možno toho chcem veľa. Netvrdím, že treba dobovosť dodržiavať na 100% myslím, že úplne na naše pomery postačuje +/- 50rokov. Okrem toho tam bolo ešte dosť kostýmov prípadne zbroje čo mi trhalo oči ale toto bol naj. prípad. Snáď sa organizátori poučia do budúcna, lebo ináč perfektná akcia zbytočne trpí
Mal som možnosť pozrieť si 15. minútové video natočené kameramanom z STV a musím povedať, že minimálne jedna salva určitých lukostrelcov šla kam šípy samé chceli. Na videu totiž bolo krásne vidieť že lukostrelci nevideli kam strieľajú!
Ďalšia pekná momentka bola pri prvom strete "formácii" keď sa z bratríckej strany odtrhla poľská časť a šla na vl. päsť čiže úplne zbytočné nejaké nacvičovanie formácie, keď sú v bitke ľudia kt. neboli na nácviku.
A úplne otrasne vyzerala jazda, nemyslím ani tak kostýmovo (až na tú holku) ako jej využitie. Na videu to bolo opäť krásne vidieť ako stála vedľa bojujúcich strán a len sa prizerala. Skutočne by to aj v tej dobe tak bolo??? Jasne mohla sa na nás vrhnúť no zrejme by sa zranil kôň alebo niekto z účinkujúcich. Podľa mňa by urobila lepšie keby stála v pozadí a len vyčkávala ako sa situácia vyvinie.
Ak si odmyslím highlanderov a mladých čo sa bez poriadnej výzbroje šli do bitky vybúriť nieje čo viac vytknúť. Len premýšľam na koho spadne vina keď sa proti mne vyrúti lahkoodenec s úmyslom čo najviac mi dodrbať plechy a ja ho krásne zložím k zemi s nejakým zranením. Jeho, že nemal poriadnu ochranu, organizátora, že ho tak pustil alebo moja keď som sa bránil?
Riešili sa tu aj body - či bodať alebo nie, pre mňa zamna kľudne, ale bodajte prosimvás s rozvahou a hlavne do TELA a nie do priezoru prilby ako sa to stalo mne v Lubovni 2x. z toho jeden bod bol asi viac menej náhodný a bol som rád, že som ho odrazil:-)
Čo sa týka našej / Alfiho gardy len som v nemom úžase čítal múdre príspevky.
-obháňali sa tu knižkou od Embletona, že tam nič také nie je. Dobre ale nieje tam ani zmienka o Štefánikovi, znamená to teda že neexistoval? Ja viem drbnuty príklad ale na pochopenie snáď dostačujúci:-) Ak niečo nieje v jednej knižke, neznamená to že to nikdy nebolo??? Len pre zaujímavosť si dovolím citovať z knižky Jiřího Kovaříka : Čas stoleté války, o tažení k Nikopolu burgundského pána DeNevers. „Vlastná Neversova družina (podla Froissarta 108 rytierov, 107 panošov, 12 lučišníkov a 22 kušišníkov) dostala zelené varkoče, zelené boli i stany...“ dúfam, že na vysvetlenie postačuje a to nehovorím o všetkých tých ilumináciách kde je armáda vyobrazená v jednom type prešívakoch a dokonca ešte aj prilbách. To sa nám podarilo splniť jak varkočmy tak aj prilbami.
-úprimne ruku na srdce, nikto z Vás neskopíroval kostým od niekoho iného? Nie?! Tak tý čo nie tak radšej ať idú robiť larp a fantasy. Z logického dôvodu : kostými kt. by mali byť dnes šité pre h. šermiarov sú totižto odkopírované zo stredovekých šiat. čiže kopie. a okrem toho naše kostýmy niesu také ako má Alfi. Listy majú iný tvar a aj rukávy sú iné, holt treba si najprv záležitosť preštudovať a až potom drbať do niečoho na čo nemám.
-bola otázka prečo robíme šľachtu. No čo myslíte na čo sa skôr obyčajný divák pozrie, na nejakých hadrákoch alebo pekných šľachticov. A čo iné by som mal aj ja robiť v 3/4 platovej zbroji??? Nejakého bohatého mešťana? Čo sa týka koni...no túto debatu už pred niekoľkými rokmi riešili kolegovia šermiari v CR. Tiež tam bol nejaký snaživec - keckař. Boli sme v dobe bratríkov - doba kedy už aj rytieri mohli zosadnúť z koni a do bitky nastupovali ako peší a ak nestačí tak sme boli obliehaný a hlad nás donútil kone zjesť.
- pred necelým rokom bola porada vedúcich skupín na St.Ľubovni ohľadom vytvárania nad skupinových jednotiek, vzali sme to vážne a vš. dokázali, že sa to dá kľudne za rok stihnúť. Škoda len, že okrem Spikulatores to nik ďalší nevzal vážne.... Ešte viem o Via Cassa, že tí robia jednotku Jána Jiskru, no nemal som ju žiaľ zatiaľ vidieť.
Toľko môj skromný príspevok a názor na inak super akciu ako Ľubovňa bola.
P.S. dúfam že bude chcieť niekto so mnou šermovať |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Jún 10, 2008 8:11 am Predmet: |
|
|
Jikrovci: http://www.viacassa.sk/fotky/akcie/51/sl30.jpg Ze sme z jednej party vsak este neznamena, ze musime mat dresy... Aj ked, makame aj na "tom", vlajku sme podla scenara bitky tiez nemuseli vytahovat...
Este je pred nami "trochu" prace, ale v porovnani s nedavnou minulostou je to vlastne neporovnatelne... Za dva-tri roky sa nebudeme musiet vobec hanbit...
Inak, co sa tyka strelcov - strielali erarnymi sipmi, necudujem sa, ze prve vystrely sli kamsi papa, preto tiez v tom case strielali len oblukom a zameriavali sa, v kazdom pripade, rozodne to nebolo take hrozne, aby sa dalo povedat "nevedeli, kam strielali"...
Co sa tyka jazdy a jej vyuzitia, Filipovi ako veliacemu akcie som dal par tipov, ako to vyriesit k spokojnosti ako divakov, tak i sermiarov, ale aj rypalov ako som ja... Takze s trochou stastia bude o rok jazda vyzerat uplne inak...
Preberal som s Filipom aj tie formacie, co sme pokecali, skusime teraz v sobotu na nasej bitvicke na letisku, snad to dopadne dobre. A ak aj nie, objavime dalsie veci, ktore formacie poskytuju aj v "gotike"... A kedze sa toho ucastni aj Brezno a Batuhla, pricom na seba budeme mat cele dopoludnie, je mozne, ze sa toho skusi dost na to, aby casom existovali ludia schopni vyskolit a viest jednotku aj v poli...
Inak Perkyy, ked mas vela zbroje, cosi zhod, mne sa to oplatilo...  |
|
Návrat hore |
|
 |
perkyy Bežný tlachal
Založený: 06 Jún 2008 Príspevky: 14
|
Zaslal: Ut Jún 10, 2008 8:23 am Predmet: |
|
|
aha, takže Jiskrovcoch som už videl, len som nevedel, že sú to oni:-)
čo sa týka tých lukostrelcoch, myslím, že tá konkrétna salva kt. je nahraná bola niekde v prostriedku obednej bitky a pár lukostrelcov strielalo oblúkom - pričom stáli pod palisádou a pochybujem že videli kam to pojde. Možno sa mýlim ale po zhladnutí videa mám ten názor...
hmm, no mohol by som pouvažovať o odložení prilby - málo výhladu, a rukavíc - malá citlivosť  |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Jún 10, 2008 9:33 am Predmet: |
|
|
Ta jazda mala a little"debut" aksa nemylim? Takze na rok, sa moze umietnit inak. A najviac ma veru pobavilo:
keď sa z bratríckej strany odtrhla poľská časť a šla na vl. päsť
Pravda,..len keby to neboli poliaci bral bych to inak  _________________ "Aliqius callidus de caelum, degenero contendo mei"
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: Ut Jún 10, 2008 11:45 am Predmet: |
|
|
Este som si to raz prebehol a par postrehov, snad to veci prospeje, k varkocom napisem asi skor do uniforiem, tam sa to hodi viac...
perkyy napísal: | Netvrdím, že treba dobovosť dodržiavať na 100% myslím, že úplne na naše pomery postačuje +/- 50rokov. Okrem toho tam bolo ešte dosť kostýmov prípadne zbroje čo mi trhalo oči ale toto bol naj. prípad. Snáď sa organizátori poučia do budúcna, lebo ináč perfektná akcia zbytočne trpí |
Takmer absolutny suhlas... Jedine, co by som navrhol, je este zmensit to rozpatie kompromisu na takych 20-30 rokov, vzhladom na to, ze to je priblizne doba, ktora obe tieto "osoby" rozdeluje, ale zaroven su si podobne natolko, ze sa to v jednej kope skryje, urcite skor ako nejaky posuk v hnrcovke a comsi neidentifikovatelnom...
perkyy napísal: | Ďalšia pekná momentka bola pri prvom strete "formácii" keď sa z bratríckej strany odtrhla poľská časť a šla na vl. päsť čiže úplne zbytočné nejaké nacvičovanie formácie, keď sú v bitke ľudia kt. neboli na nácviku. |
Poliakov staci rozdelit na dve tlupy a nech si otlkaju hlavy navzajom. Problem je, ze oni radsej otlkaju inych. Hoci, po predchadzajucich rokoc som tentoraz zaznamenal urcitu umiernenost, ono to nase priatelske "postuchovanie halapartnami" po minule roky posobi znacne vychovne, hehe.
perkyy napísal: | Riešili sa tu aj body - či bodať alebo nie, pre mňa zamna kľudne, ale bodajte prosimvás s rozvahou a hlavne do TELA a nie do priezoru prilby ako sa to stalo mne v Lubovni 2x. z toho jeden bod bol asi viac menej náhodný a bol som rád, že som ho odrazil:-) |
Body su ok, ale vazne mierit do tela, ja som raz mieril vyssie a suchlo sa borcovi do drzky (za co sa ospravedlnujem, nahoda je blbec, aspon vieme, kde bola chyba). Predsa len, aj halapartna ma hrot, ked s nebude bodat, popierame princip zbrane, co je skoda. Samozrejme, aj hrot by mal byt bezpecny, a teda obly v nejakom polomere, Cesi to odhaduju tusim na desatkorunacku... |
|
Návrat hore |
|
 |
jany -jan kober Bežný tlachal

Založený: 16 Jún 2006 Príspevky: 81 Bydlisko: Stará Ľubovňa
|
Zaslal: Ut Jún 10, 2008 7:27 pm Predmet: |
|
|
za lukostrelcov mozem povedat, ze spoza palisady bolo vzdy vydiet kam strielame. niektore sipy sli do prdele preto lebo boli prilis makke na niektore luky ktore tam boli a po vystrele sa cele ohli a lietali si kam chceli. a k jazde. ak dokazete nacvicit bezpecny najazd jazdy do hufu halapartni, tak verim ze vam pali kone na buduci rok pozicia
a ku kostymom. vsetci by sme boli radi ak by sa vsetci dostavili v dobovo vhodnych kostymoch. ale to by tam bolo o 70 percent ludi menej.
ps. poliakov sme skusali rozdelit minuly rok. nechceli ani za nic. vraj brat brata nebije _________________ risce mori |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Jún 11, 2008 12:36 pm Predmet: |
|
|
Jazdu do halapratni?uff,nieto este do pechoty
Ae tak dalo by sa spravit co ja vim aspon nieco na zaciatok pre efekt, tost by na cele jednej stal jazdec(a)a pohnal by svojich do bitky na cele no stret by uz patril pechote a on uz by stal na svojom"cestnom mieste"napr.  _________________ "Aliqius callidus de caelum, degenero contendo mei"
|
Návrat hore |
|
 |
Juraj Skúpy Tlčhuba

Založený: 27 Máj 2008 Príspevky: 165 Bydlisko: Trenčianske luhy a háje
|
Zaslal: St Jún 11, 2008 12:43 pm Predmet: |
|
|
Na jednej bitke v Uherskom Brode, ktorej som sa zucastnil, sa to riesilo tak ze jazda cakala na spravny moment (ustup, zmena formacie, chaos) a potom na signal preletela nepriatelskou formaciou s tym, ze bolo dohodnute kto a ako sa rozostupi a kto padne. Ale pocitam, ze to je na slovensku s moralkou jednotiek nerealizovatelne ) |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Jún 11, 2008 12:47 pm Predmet: |
|
|
Ctibor: Zalezi od toho, na ktoru jednotku to pustis... Ak na taku masu, ako bola postavena tentoraz, je problem... Jednotka s mensim poctom zohratych ludi funguje celkom nadejne, ked mas takych jednotiek viac, aj bojisko je pestrejsie, nielen dopredu a dozadu... Napr. ked nas vymakla jazda zaciatkom vystupenia, s Lubovnou sme sa dohodli celkom rychlo na unikatnej vajcovej (povodne sa kricalo "Kruhova!") obrane...
Ale zase, nasi s Lubovnou su na slovenske pomery zohrati, kedze spolu zvykneme bojovat aj v tridsiatke, ono sa ta prax prejavi postupne...
V kazdom pripade, po akcii som Filipovi navrhoval jazdu pouzit nasledovne kedze koni je stale malo: Najlepsie vystrojeny je velitel, ktory len postava, pripadne sa dostojne presuva z kridla na kridlo a premeriava si situaciu. Dalsi jazdci, mozno s vlajkami, nech je to jasnejsie, prebiehaju medzi velitelom a jednotkami, velitelom ktorych rozdavaju takticke pokyny... Tak kone makaju v jednom kuse, priamy stret s pechotou nemusi nastat (aj tak v pocte troch koni by to nebolo nic moc), su vyuzite, cele to je logicke a na bojisku sa stale cosi hybe a presuva... |
|
Návrat hore |
|
 |

|
Zaslal: St Jún 11, 2008 4:09 pm Predmet: |
|
|
To nieje zly napad Olaff..
Stym rozostupenim neviem ci som to poxopil teda uplne 100%ale nieco podobne sa robilo na min.beckove ked sa jedna formacia po jednom z utokov rychlo rozdelila na dve casti pricom spozanej cez medzerou vclala na nepriatela jazda, ktory zacal ustupovat..
Bol tam pootm duel jazdca s jednym z pesiakov,... _________________ "Aliqius callidus de caelum, degenero contendo mei"
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|