Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

ŠERMIARSKE SYMPÓZIUM + PLES ŠERMIAROV
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Podujatia
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Ciri
Bežný tlachal

Založený: 13 Aug 2007

PríspevokZaslal: Po Nov 17, 2008 8:46 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Aj ja sa chcem podakovat organizatorom za vybornu akciu, ktora napriek pociatocnym problemom dopadla podla mna nadmieru dobre.
taktiez sa chcem podakovat vsetkym prednasajucim, ktori podali skvele vykony v ktorych sa odrazila ich praca, vyskum, zaujem.
Mna osobne oslovili hlavne vstupy Marcipana, TSC, Petra Matouska, Martina Fabiana. Chalani, klobuk dole, naozaj!!!
dufajme, ze najblizsie sa nieco podobne zopakuje aj skor nez o 10 rokov Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: Po Nov 17, 2008 9:12 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

mne sa okrem ineho celkom pacilo aj Dusanove rozpravanie
jednak som doteraz o rytierskych turnajoch nevedel zhola nic a jednak to bolo pekne podane (co sa mi pacilo aj na prednaskach marcipana a tych zapasnikov...kedze som musel o 3-tej prec,mozno este niekto to mal takto pekne odprezentovane)
pani z TSC boli naozaj zaujimavi, prednasku mali sice no...tak trocha ako keby bez zaujmu (asi by to chcelo trocha cviku, mozno menej citania a nejakeho takeho toho ducha...aj ked pri ich teme a pocte citacii to je urcite dost narocne)
ale dolezite povedali a tam slo asi skor o ukazku a samotne pochopenie interpretovania a akejsi formy vyuky

Naposledy upravil miso dňa Po Nov 17, 2008 11:12 pm, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Ciri
Bežný tlachal

Založený: 13 Aug 2007

PríspevokZaslal: Po Nov 17, 2008 9:20 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Kurnik, pravda, uplne mi z hlavy vypadla Dusanova prednaska, ta bola podla mna taktiez vyborna, jednoznacne.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
He-man
Bežný tlachal

Založený: 18 Jún 2006

PríspevokZaslal: Ut Nov 18, 2008 9:17 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Tiez by som chcel podakovat vsetkym ktory si to zasluzia (organizatory, prednasajuci, ale i posluchaci). Niektore prednaky(vstupy) bolo radost pocuvat.
PS: ak niekto budete mat fotky tak ich zaserujte ^^
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Pavol Uličný
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ut Nov 18, 2008 9:20 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Alchy napísal:
To Stettner:
Ja si myslím, nenapádajúc tvrdenie o prednosti útoku na tvár, že v palici nekryť útok na nohu je problém, lebo nie je daná presná dĺžka palice. Meč sa nechal vyrobiť na mieru, podľa daností človeka, ale palicu si mohol odrezať bez problémov o 50 cm dlhšiu, a potom je celková výhoda vzdialenosti tatam. Síce dostane rýchly bod do tváre, ale až po rozdrtení môjho kolena. - môj čiastkový náhľad.

Viete dovolim si k tomuto nieco povedať.
Venujeme sa šabli nejaku kratučku dobu a naše vedomsti o nej su z praktickeho ale aj teoretickeho hladiska zatial stale relativne povrchné. Palica je odporúčana väčšinou majstrov 18 a 19 stor ako bezpečnejšia substitúcia zbrane pre volne hry.

Pri každej verejnej prezentácii sa može vyskytnuť otázka ktorá je namierena možno aj trchu uštipačne a aj napriek tomu ze pýtajúcia sa pozná odpoveď. Tu skôr vyvstáva otázka či ju prednášajúci vie kompetentne zodpovedať. Nie je jeho povinnosťou aby poznal odpoveď na každú otázku. Taktiež sa dá pri prezentácii povedať, ze presné priciny toho ci onoho a prečo to či ono bolo preferované sa nam zatiaľ nepodarilo odhalit (neverim ze niekto vie všetko). Na druhej strane musím povedať ze v tomto konkrétnom pripade to nebolo tak problematicke aby padla uspokojivá odpoveď - vzhľadom na to že p. Chripko vedie školu (teda toto vyučuje) a k jeho verejnej prednáške ho nik nenútil. A techniky predvedené si vybral sám. Nechcem aby to vyzeralo ze snaď spochybňujem spôsobilosť p. Chripka - ale neobhájil. To čo odznelo bolo v poriadku, problem bol v tom čo neodznelo.

Tak nie na jeho obranu (ale na obranu toho čo ukazoval) treba povedať, keďze to tam skutočne nepadlo a to som pocuval ako sa len dalo, že aj "krytie" nohy v zmysle "parrýrovania" ako sústavy pohybov je a aj bolo aj v hstórii legitímnou technikou a ma niekoľko opodstatnení. A súčasne treba povedať, že prave tak ako existovalo a je legitímne parry tak aj tempový útok zasahom do hlavy bol týmito istými majstrami vyučovaný a dokonca preferovaný - ako iný ďalši spôsob protiakcie na sek vykonaný na dolnú časť tela a obzvlašt koleno či stehno. (tento vyučovali po zvládnuti predchádzajúcich sposobov). Dokonale "parry" až potom 1 tempo akcie.

Na zaver uvádzma dovody prečo tu toto pišem. Ja pana Chripka nepoznam nemam dovod obhajovat ho. Ale tereba napisať celu pravdu.

Kedže nepadlo vysvetlenie a diskusia bola nekompromisne odzvonena tak z mojho pohladu to mohlo mat mätúce učinky na ľudi ktorí boli v publiku. A ak cielom sympozia bolo dvyhnúť uroveň vzdelanosti táto konkretna udalost sposobila chaos. Hneď po neprijemnej konfrontácii som počul nejkaký hĺbavý hlas v publiku, ktorý sa pytal svojho asi kolegu, či už teraz nebudú vobec riešiť kryty nôh. ???
Návrat hore
Andrej Janičina - Jabčo
Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006

PríspevokZaslal: Ut Nov 18, 2008 10:34 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja osobne hodnotím sympózium kladne, rozhodne bolo zaujímavé a nepochybne prinieslo zúčastneným nové podnety na premýšľanie a inšpiráciu - to bol podľa mňa aj jeden s cieľov.

Ako podnet do budúcna by som možno navrhol vytvoriť väčší priestor na verejnú diskusiu ku prednášaným témam. Viem že pri toľkých témach to bol tento krát problém a inak sa nedalo, ale možno by bolo osožné ak by sa podobné podujatia konali častešie s menším počtom tém, alebo varianta by mohla byť sympózium/worshop orientovaný vyslovene na jednu špecifickú tému. Pri takom špecializovanom sympóziu by bolo asi menej účastníkov, ale zasa by sa dalo ísť viac do hĺbky a účastníci by mali dosť priestoru o veciach diskutovať, alebo ich dokonca aj skúšať.

Viem, že je to organizačne náročnejšie, ale možno by stálo za to, nad tým pošpekuľovať.
Návrat hore
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: Ut Nov 18, 2008 2:30 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

pripadne by mohlo byt zaujimave skusit nieco v style prednaska a diskusia samostatne (podla zaujmu)
sice by to chcelo vacsie priestory a hlavne by sa zucvastneni museli rozhodnut kam chcu ist (ale zase, kto robi stredovek, renesanciu, barok, pouziva vsetky typy zbrani a technik?)
teda podobne urobene,ako na devine festival - velka miestnost na prednasku (ala velke podium) a popri tom v malej miestnosti diskusia (ala male podium)

inak ma napada este taka malinka pripomienka - burza veci bola fajn,ale fakt,ze bola umiestnena na nie najsirsej chodbe pred salou (samozrejme,pretoze tam su predmety stale na ociach) mi prislo ako nie najstastnejsie riesenie - hlavne v case, kedy odzvonilo na prestavku (a davy sa hrnuli) a coskoro aj zaplnili tuto chodbu (na ktorej sa v oblube kecalo a potom sa po nej trosku zle prechadzalo)
Andrej Janičina - Jabčo
Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006

PríspevokZaslal: Ut Nov 18, 2008 4:55 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Len sa mi to zdá, alebo tu už nie je Alchyho príspevok, ktorý tu ešte pred pár hodinami bol?
Návrat hore
Regis
Bežný tlachal

Založený: 29 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ut Nov 18, 2008 10:45 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

konan2 napísal:

pan koza si moze kludne prednasat kde chce, ale o tom, co tam predviedli chalani, sa na skole urcite nikto nedozvie... a preto by som im ja osobne dal viac priestoru, a to (z mojho subjektivneho pohladu) prave na ukor uz mnou vyssie spominanych! tot vse....

nemam zaujem to tu viac rozvijat... len som podotkol svoj pohlad na vec

sympozium ako celok sa mi pacilo a dakujem organizatorom i prednasajucim za ich namahu a ochotu sa podelit o ich znalosti a skusenosti.... bodaj by takychto akcii bolo na SR viac

No vidisto ked to napises takto hned to inak znie...Som rad ze sme si to vyjasnili (obojstranne) Wink
Návrat hore
Matej Biroš
Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006

PríspevokZaslal: St Nov 19, 2008 8:28 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Opat dasli subjektivny nazor:

Vacsina prednasajucich bola vinikajucich, osobne sa mi najviac pacila prednaska TSC a Martina Fabiana, nakolko som kunst iba videl ale nikto mi to nikdy nevysvetloval. Potom klobuk dole Marcipanovi, v jeho podani sa mi mnou neoblubena talianska skola sermu celkom pacila. Vynikajuci bol aj zápas Petra Matouska, nevedel som ze to v europe bolo takto rozpracovane. Na zaver este velmi obajsnujuce bolo Dusanovo podanie turnajov, a nikdy nezabudnem na momentku z kozovou ostrohou Very HappyVery Happy Casanova - super, skutocne sermiarske vystupenie pre a o sermiaroch Very Happy
Milos Chripko - bieda. chcel som ist na jeho skolu nakolko vyucuje iba cca 25 km od mojho bydliska ale som rad ze som cakal do sympozia.

Samostatne by som hodnotil Kozove vstupy. Myslim ze boli na vysokej urovni a vacsina z nich krasne doplnala marcipanovu prednasku pohladom aj z inych stran, problemom u mna bola skor ich kratkost, zvlast v pripade spanielskej skoly sermu. S nazorom - kto to chce vidiet nech ide na skolu nesuhlasim pretoze system ucasti na skolach (spaniel, francuz) je postaveny tak ako je...

Mna sympozium okrem obajsnenia mnozstva veci velmi motivovalo k dalsiemu studiu a tvrdsiemu treningu. Ukazalo mi to cestu ako studovat niektore ale hlavne kde ich hladat.
Belička Ivan
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: St Nov 19, 2008 11:12 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Niektu tu povedal že mal sa pustiť viac kvalitných prednášok a ubrať čas menej kvalitným??
AKO dopredu vedieť ktorá kvalitná je a ktorá nie, aj chlapci s TCS mohli kľudne zlyhať ved dopredu ich málo kto videl, detto palica, sám som sa ráno ponáhľal z Bystrice aj na túto prednášku no p. Chripko nie je dobrý prednášateľ a a najmä už vôbec nevedel rýchlo reagovať na otázku aj ked odpoved pravdepodobne poznal, tiež si nemyslím že výber a spôsob jeho niektorých predvedení nebol šťastný (niektoré ma ale zaujali).
som s tej prednášky viacmnej sklamaný
ostatné ukážky ktoré som mohol zhliadnuť (ak som sa nepriravoval na svoju produkciu) boli naozaj na vysokej úrovni (možno Maťo Fabian mohol trochu skrátiť teóriu ktorá je aj tak v zborníku a už ľudí uspávala)
Ukážky sekov. považujem tiež za slabšiu časť aj ked tam boli momenty ktoré zaujali, moja predstava o tomto bola niečo iná aj ked by bola finančne náročnejšia.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Martin Tibenský
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: St Nov 19, 2008 3:39 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Radi by sme sa touto cestou ešte raz oficiálne poďakovali celému
organizačnému týmu Sympózia, ktorý aj v neľahkých okolnostiach dokázal
pripraviť podujatie na vysokej usporiadateľskej úrovni. Sympózium chápeme
ako úspešný krok k lepšej diskusii a posúvaniu úrovne šermu na
Slovensku, či už v jeho scénickej alebo bojovej podobe. Zároveň sa
chceme poďakovať aj všetkým kolegom prednášateľom, ktorí prišli iste s
mnohými novými informáciami a podnetmi ktorých vyexcerpovanie ich
stálo nemálo úsilia. Dovoľte nám nakoniec vyjadriť úfnosť, že sa
podobné odborné podujatia budú konať častejšie.

Gesellschaft Lichtenawers ( Corona- Pezinok, Sigismund- Košice,
Trnavský šermiarsky cech- Trnava )

www.tsc.sk

Naposledy upravil Martin Tibenský dňa St Nov 19, 2008 6:05 pm, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Dasal
Regrút

Založený: 08 Apr 2008

PríspevokZaslal: St Nov 19, 2008 5:41 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ach ľudia, čítam si tu vaše názory a postrehy, a musím povedať, že sú vskutku zaujímavé. Sympózium bolo fajn a skladám týmto poklonu všetkým prednášajúcim. Podľa mňa bola každá prednáška zaujímavá, a aj chlapci paličiari boli fajn, to že p. Chripko, nevedel možno hneď zareagovať na určite dobre myslené otázky, neberie jeho záľube a tomu, čo nám chcel predviesť svoj pôvab. ,,Stáva sa aj v lepších rodinách." Smile A p. Koza? myslím si, že je jedným z mála ľudí, ktorý si zaslúži úctu a obdiv a každý ,,hrdina" by ma držať hubu a krok, ako sa ľudovo hovorí. Jeho prednášky boly, obohacujúce, primerane vtipné a hlavne úprimné od srdca, čo poniektorým šermiarom chýba. Šerm hlavne nie je o tom, kto urobí zo seba väčšieho frajera. A niekedy mám pocit, že na to veľa ľudí (šermiarov) začína zabúdať! Nekazte svet, ktorý si spoločne budujeme, stačí, že máme ten reálny. Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Valter Pajer - Gawain
Tlčhuba

Založený: 05 Apr 2007

PríspevokZaslal: Št Nov 20, 2008 9:25 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Smile
Návrat hore
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Št Nov 20, 2008 10:33 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Dasal: nechapem, preco by mal niekto drzat hubu a krok, sme snad v slobodnej spolocnosti a kazdy si moze povedat svoj nazor...a povedat svoj nazor, aj ked je kriticky podla mna nie je znamka nejakej frajeriny...ako tu uz bolo povedane v inych debatach to, ze sa budeme len poklepavat po ramenach a hovorit si, aki sme len fajni nas nikam neposunie...

inac ak by sa taketo nieco este organizovalo, mohlo by byt aj dobre robit par prednasok naraz a kazdy by si vybral, na co chce ist, sice si v takom pripade nikto nepozrie vsetko, ale zase sa zvysi vyber moznosti

www.kompania.sk
Návrat hore
tarkil
Tlčhuba

Založený: 27 Sep 2006

PríspevokZaslal: Št Nov 20, 2008 12:53 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

keby si niekdo nevsimol....
http://www.serm.sk/index.php?pID=300
Regis
Bežný tlachal

Založený: 29 Sep 2006

PríspevokZaslal: Pi Nov 21, 2008 9:09 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Triarius - Na kritike nie je nič zle (ba naopak) ale len pokial je konštruktívna,myslím že Dasal skor myslela kritiku typu "toto na hovno , hento na hovno, a ja som šéf" ktorá sa tu niekedy vyskytuje ... Preto tam použila ono označenie "hrdina"
Návrat hore
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Pi Nov 21, 2008 9:20 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

to Regis: to je sice pravda, ale myslim, ze konkretne v tejto teme sa to drzi na docela konstruktivnej urovni, na rozdiel od ostatnych, takze dana reakcia pola podla mna kapanek zbytocna a preto som na nu aj reagoval

www.kompania.sk
Návrat hore
Alchy
Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006

PríspevokZaslal: So Nov 22, 2008 2:13 am    Predmet: Odpovedať s citátom

A včul na odlahčenie:
Najlepší postreh z seminára: Nepripadalo Vám to trošku ako prednáška na tému Jára Cimrman od Smoljaka a Svěráka?
Pán docent šermiarskych vied, čo si myslíte o ........

Very Happy

Ináč peknô bolo...
Návrat hore
Anton Kohutovič
Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006

PríspevokZaslal: So Nov 22, 2008 10:42 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak toto je drzost porovnavat sympozium s hrami Sveraka a Smoliaka. Prirovnavat seriozny vyskum o Lichtenawerovi k mystifikacia o vymyslenom hrdinovi ceskeho naroda. Na rozdiel od Cimrmana mame Lichtenawerov zivot dobre zdokumentovany nezvratnymi dokazmi. Mame to stastie ze sa na zachovali priamo obrazove materialy.

Lichtenawerov portret, na tzv. dobovej miniature:
http://gesellschaft-lichtenawers.eu/tsc/licht/lichtenawer2.jpg

Dalej, kedze v clanku Mata Fabiana je chyba, v Hs. 3227a nie je veta "dem got genadig sey", ved si to prejdite. (pravdepodobne zly preklad z Hilsa), tak vieme, ze Lichtenawer asi este zil, preto naznamy majster zachytil jeho podobizen este vyrazne po roku 1389.
http://gesellschaft-lichtenawers.eu/tsc/licht/lichtenawer1.jpg
A akoniec najunikatnejsi doklad posobenia majstra Lichtenawera je jeho socha!, z casov ked cestoval po europe z zhromazdoval Kunst des Fechten, ktore potom zjednotil a zversoval do Zedlu.
http://gesellschaft-lichtenawers.eu/tsc/licht/lichtenawer3.jpg
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Podujatia Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Ďalší
Strana 6 z 7

Prejdi na: