Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Tosho Bežný tlachal

Založený: 16 Nov 2006 Príspevky: 32 Bydlisko: Stupava
|
Zaslal: Po Jún 11, 2007 10:17 am Predmet: Kopija |
|
|
Zdar vospolok, ako skupina si chcema dat robit hroty na kopije. Jedna sa o 11. str na nasom uzemi. Nemate niekto dake obr. aby som nedal vyrobit blbost? A este otazocka, ako to bolo s kopijami u nas v 13.str? To len kvoli mne. Dakujem a cakam.  _________________ Necis, mi fili, diem neque horam. |
|
Návrat hore |
|
 |
Scar Tlčhuba

Založený: 12 Júl 2006 Príspevky: 144 Bydlisko: Nitrianske kniežatstvo
|
Zaslal: Po Jún 11, 2007 10:51 am Predmet: |
|
|
tu mas nejake nalezy zo Slovenska (klikni raz pre zväčšenie, a aj zväčšený sa dá zväčšiť asi ešte):
Prvé dva nálezy z okolia Nitry 11. - 14. storočie. D. 24cm, 27,5 cm, 36,3cm.
Tretí nález - Plavecké Podhradie (okres Senica), 10. - 11. storočie, D. 17,6cm. Ide o harpúnu so spätnými háčikmi - hrot loveckého oštepu.
Zdroj - A.Ruttkay - Umenie kované v zbraniach, 1978 _________________ Gvozd.........................................Aby sme sa rozumeli, nemám nič proti scénickému šermu..  |
|
Návrat hore |
|
 |
Hircanus Bežný tlachal
Založený: 09 Jan 2007 Príspevky: 93
|
Zaslal: Po Jún 11, 2007 12:52 pm Predmet: Re: Kopija |
|
|
Ahoj, neviem ci ta zaujíma skor archeologická strákna alebo si to chces historicky overit....Ak to posledné, tak kopija je pre nase územie ideálna zbran, totiz v XII- XIII. str uz zijú na Uhorsku tzv strázci, ktory su slobodny dedincania s královskym privilégiom mat vlastny súd a nosit zbrane- budto luk alebo kopiju. Hlavne na území Liptova a Spisa boli to rodiny prevazne slovanského etnika...Ak ta zaujímala arch. cast tak sorry |
|
Návrat hore |
|
 |
Tosho Bežný tlachal

|
Zaslal: Po Jún 11, 2007 12:58 pm Predmet: |
|
|
Zaujima ma ako to bolo a ake typi sa pouzivali. Takze dakujem za odpoved, nevedel som o tom. _________________ Necis, mi fili, diem neque horam.
Naposledy upravil Tosho dňa Po Jún 11, 2007 7:12 pm, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: Po Jún 11, 2007 3:51 pm Predmet: |
|
|
Umenie kovane v zbraniach sa oplati pozriet äa precitat) si cele
inak aj tu mas nieco
http://www.ancienttouch.com/medieval%20arms.htm
...je tam pekne vidiet zmeny,akymi zbran prechadzala _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Tibenský Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 137 Bydlisko: TA
|
Zaslal: Po Jún 11, 2007 5:20 pm Predmet: |
|
|
Kurna scar, datovat nieco 3 storociami je viac ako mimo. _________________ Keby si mlčal bol by si filozofom, keďže si prehovoril stal si sa volom.
www.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Müscha Bežný tlachal

Založený: 27 Mar 2007 Príspevky: 48
|
Zaslal: Po Jún 11, 2007 7:09 pm Predmet: |
|
|
Musím se Scara zastat, archeologický kontext nemusí být vždycky jednoznačný, proto ta široká datace. A tím spíš u té harpuny, není to typická pro svou dobu a je to výjimečná věc.
Na 13. století si projeď Maciejowskou bibli, je tam spousta zjímavých věcí nejen ke kopím. _________________ Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok. |
|
Návrat hore |
|
 |
Scar Tlčhuba

|
Zaslal: Po Jún 11, 2007 7:14 pm Predmet: |
|
|
vechter: keby som bol archeológ a boli by to moje texty, tak ti nič nepoviem. ale myslím že je všetkým jasné, že keď som uviedol zdroj, tak som aj texty viac-menej skopíroval. takže to čo som napísal, napísal Prof. PhDr Alexander Ruttkay DrSc., riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre, ktorému by si podľa mna (nech je tvoje vzdelanie akékoľvek) nemal odporovať. Osobne je to mimo moju dobu a nevidím do toho tak, ale ak to napísal on takto, tak to má svoju príčinu. Buďto nevedeli určiť presnú datáciu tých nálezov, alebo sú typické pre celé to obdobie.
müsha: dík
viac o Alexandrovi Ruttkayovi: http://www.osobnosti.sk/index.php?os=zivotopis&ID=1803  _________________ Gvozd.........................................Aby sme sa rozumeli, nemám nič proti scénickému šermu.. 
Naposledy upravil Scar dňa Po Jún 11, 2007 7:17 pm, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
Tosho Bežný tlachal

|
Zaslal: Po Jún 11, 2007 7:17 pm Predmet: |
|
|
Dakujem, popozeram to. _________________ Necis, mi fili, diem neque horam. |
|
Návrat hore |
|
 |
Thailandyr Tlčhuba

Založený: 18 Aug 2006 Príspevky: 165 Bydlisko: wild wild west
|
Zaslal: Po Jún 11, 2007 8:10 pm Predmet: |
|
|
Scar napísal: | ale ak to napísal on takto, tak to má svoju príčinu. Buďto nevedeli určiť presnú datáciu tých nálezov, alebo sú typické pre celé to obdobie. |
priatelu, si mimo...
ak sa pozries do venovania v knihe ktoru si uviedol ako zdroj, urcite tam najdes ,citujem:
"... a nakoniec ju venujem Vechterovi, ktoreho chcem touto knihou nasrat a poburit (aj ked nepoznam nikoho kto sa tak vola)."  _________________ Ten co sermuje nieje vzdy sermiar, ale ten co zhadzuje cudzie usilie JE VZDY SVINA...
Najlepsi cas na trening je TERAZ!
A nakoniec moje oblubene: "I just keep getting better!"  |
|
Návrat hore |
|
 |
Thailandyr Tlčhuba

|
Zaslal: Po Jún 11, 2007 8:12 pm Predmet: |
|
|
mozno to nepatri do tejto temy, ale bojova kosa je IMHO dost podobna kopiji, (tym ze je to drevcova zbran)... v akom casovom obdobi sa asi pouzivala a na akom uzemi..?
a hlavne, ako sa povie bojova kosa anglicky? nemam ako googlit ked prakticky neviem co hladam  _________________ Ten co sermuje nieje vzdy sermiar, ale ten co zhadzuje cudzie usilie JE VZDY SVINA...
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Tibenský Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 137 Bydlisko: TA
|
Zaslal: Po Jún 11, 2007 10:53 pm Predmet: |
|
|
To thailandyr: opäť si potvrdil svoju neprekonateľnú obmedzenosť.
To Scar: Dakujem ti za info, ešte som o Ruttkayovi nepočul . Apropo tvoja poznámka: "ktorému by si podľa mna (nech je tvoje vzdelanie akékoľvek) nemal odporovať " je nanajvýš vtipná. Ak máš v sebe aspoň trochu kritického myslenia, ktorým sa tu prezentuješ, nemal by si brať do úvahy len jeden zdroj a brať ho za svätý. Odporúčam niektoré odborné archeologické alebo historické periodiká aby si pochopil čo je to ostrá výmena odborných názorov. ( prosím vyhýbať sa historickej revue a podobným brakom ) Ad Ruttkay pri všetkej úcte k nemu a jeho práci, ktorou prispel slovenskej archeológie napr. jeho typológiu zbraní, ktorú uviedol myslím že v Slovensko vo včasnom stredoveku považujem za dosť slabú a preto si dovolím v niektorých prípadoch oponovať
To Musha: Ja viem, že niekedy byvajú nálezové okolnosti pekne dodrbané (špeci pripad Nitri kde su vrstvy dobre posrane a často su kryte zástavbou) ale 4 storočia je už pomerne dosť. _________________ Keby si mlčal bol by si filozofom, keďže si prehovoril stal si sa volom.
www.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Scar Tlčhuba

|
Zaslal: Po Jún 11, 2007 11:19 pm Predmet: |
|
|
vechter: neviem kde by som našiel alternatívny komentár a datovanie k týmto trom nálezom. musel by som fakt zapátrať a na to nemám ani nervy a hlavne ani chuť, nakoľko ma to obdobie zaujíma iba okrajovo. ad Ruttkayova typológia zbraní - videl som typológiu z Veľkej Moravy a tá bola skvelá. Nielen že zobrazuje najzákladnejšie typy zbraní, ale sa zaoberá aj ich frekvenciou, čo je pre living history a malo by byť aj pre historický šerm veľmi prínosné. Tak obrovskú databázu nálezov je ťažké spracovať a on to dokázal výborne. _________________ Gvozd.........................................Aby sme sa rozumeli, nemám nič proti scénickému šermu..  |
|
Návrat hore |
|
 |
Thailandyr Tlčhuba

|
Zaslal: Ut Jún 12, 2007 12:47 am Predmet: |
|
|
vechter napísal: | To thailandyr: opäť si potvrdil svoju neprekonateľnú obmedzenosť. |
Ja niesom obmedzeny( v skutocnosti som velmi intelygentni clovek ), len som si chcel trosku rypnut
Neber to osobne, bol to for  _________________ Ten co sermuje nieje vzdy sermiar, ale ten co zhadzuje cudzie usilie JE VZDY SVINA...
|
Návrat hore |
|
 |
Hircanus Bežný tlachal
|
Zaslal: Ut Jún 12, 2007 1:03 am Predmet: |
|
|
Thailandyr: Existuje drevcová zbran, ktorá je vo francúzcine oznacená ako "glaive" a znamená aj halapartnu aj urcitého predchodcu halapartne- polobodnú-polosecnú zbran na ktorú uz raz he-man dal link...http://www.georgehernandez.com/h/xMartialArts/media/arms/Glaives.gif-toto som nasiel ja len tak zbezne, cepele "glaive". pouzívany bol asi od XIV. storocia, bohuzial o nej viac neviem....Ale bojová kosa ako taká je sedliacka zbran, kovácsky upravená (vyrovnaná), ktorá bola vseobecnou zbranou pesej sedlace a milície v období nájazdov. |
|
Návrat hore |
|
 |
Hircanus Bežný tlachal
|
|
Návrat hore |
|
 |
He-man Bežný tlachal

Založený: 18 Jún 2006 Príspevky: 93 Bydlisko: Praha2
|
Zaslal: Ut Jún 12, 2007 7:57 am Predmet: |
|
|
O.O wow ja som sem dal link na bojovu kosu ? ...uz som si zacal mysliet, ze sa mi lepsi pamet, ale toto ma zlomilo
mate niekto ten link plz ? (co som sem dal?)
PS: tu je dalsi odkaz na tu (skoro) "kosu" (glaive tusim).
http://www.pirateplanet.com/Bristol_Faire_01/small/Glaive_Dude.jpg _________________ Nikdy nerob inym, co nechces aby robili tebe

Naposledy upravil He-man dňa Ut Jún 12, 2007 2:03 pm, celkom upravené 2 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006 Príspevky: 375 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Ut Jún 12, 2007 9:03 am Predmet: |
|
|
Na jednej strane je mozno nemozne urcit vek daneho nalezu presnejsie ako na 4 storocia. Nemam ziadne znalosti z archeologie a jej postupov, ale podobnu presnost by sa dalo dosiahnut aj volnym okom. 4 storocia su neskutocne mnoho. Myslim, ze nedostacujuco pre ucely LH a historickeho sermu. Na druhej strane zas, tie kopije neprechadzali tak intenzivnym vyvojom ako nepriklad mece. Pri mecoch je taky znesitelny interval tak max 50 rokov. Aj to vsak musime mat stastie. Ked si napriklad pozriete "genialne!" prace Pana Ewarta O. Tak tam tie datacie lietaju hore dolu, len taka radost. A aky je to svetovo uznavany zdroj. _________________ Stettner
Wer nach get hawen der darff ich kunst wenig fräwen.
Alle kunst haben leng und masse.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Scar Tlčhuba

|
Zaslal: Ut Jún 12, 2007 9:48 am Predmet: |
|
|
Ten posledný príspevok Vechter je dobrý, som rád že si sa nad tým zamyslel. Tiež nemám z archeológie veľké znalosti, ale myslím že sa snažia datovať nálezy najmä podľa nálezových okolností a až potom podľa tvaru. Nálezovými okolnosťami myslím pohrebisko (ktoré bývajú viacgeneračné, ale aj nemusia), v prípade hrobu ostatné dary, hlavne ozdoby a šperky. S hrobami sú ale veľké problémy, lebo od 9. - 10. storočia sa začínajú milodary z hrobov vytrácať, zrejme vplyvom kresťanstva. No ale potom sa ten trend zasa navracia, žial tie horyzonty nepoznám presne, o tom by vedel viac Müsha. Ale keďže sme v etape 11. a viac storočie, a čím sme ďalej, tým ubúda pohrebiskových nálezísk a pribúda náhodných nálezov. A vôbec, nálezov ubúda. Preto je to ťažšie datovať. Kdežto v ranom stredoveku dokážeme datovať s presnosťou na 30 - 50 rokov väčšinu pohrebísk.
Uvediem ako príklad helmy z Dolných Semeroviec. Našli sa náhodne, pri orbe vinohradu, bez znalosti vrstvenia pôdy, bez hrobu, bez ostatných nálezov a neznámych ostatných okolností. Preto sa datujú do doby sťahovania národov iba na základe ich vzhľadu a to je dosť málo, ale musíme si s tým vystačiť. _________________ Gvozd.........................................Aby sme sa rozumeli, nemám nič proti scénickému šermu..  |
|
Návrat hore |
|
 |
Hircanus Bežný tlachal
|
Zaslal: Ut Jún 12, 2007 9:53 am Predmet: |
|
|
He-man napísal: | O.O wow ja som sem dal link na bojovu kosu ? ...uz som si zacal mysliet, ze sa mi lepsi pamet, ale toto ma zlomilo
mate niekto ten link plz ? (co som sem dal?) |
Nebola to kosa, ale práve spomínaná glaive, ktorú som spomenul lebo úprimne povediac meno bojová kosa mi nehovorí nic, okrem polnohospodárskeho náradia prerobeného na "povstalecké" úcely:) |
|
Návrat hore |
|
 |
|