Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

kovane, ine a sportove cepele
Choď na stránku 1, 2, 3  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Alchy
Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006

PríspevokZaslal: St Dec 27, 2006 8:07 am    Predmet: Odpovedať s citátom

deCarabas napísal:
.... A k zenam a ku kordom - ci zena alebo chlap, kazdy by mal sermovat so sirokou cepelou, lebo to ma vyzerat ako kord a nie ako kordik. Zeny si stale mozu dat odlahcenu cepel alebo stihlejsiu, aby sa im lepsie sermovalo, ale urcite nie sportovu.

Súhlasil by som s tebou, ak by vyzeralo to ako šermovanie to, čo mnohí predvádzajú. Radšej sa pozrem na pekné vystúpenie s športovými čepelami, ako na duel na "kolajnice". (nemyslím teraz na poľnú bitku).
Prečo by nemohlo byť vystúpenie - divadielko z obdobia 30r. vojny na športové čepele?
P.s. a držal si už niekedy v ruke originál? Koľko vážil?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: St Dec 27, 2006 11:01 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Ak sa tvarime ako historicky sermiari, tak aj napriek urcitym ustupkom voci historii by sme sa mali drzat historie v najvacsej moznej miere... A divadielko z 30-rocnej vojny so sportovymi cepelami by som nerobil minimalne preto, ze sportove cepele vtedy zrejme neboli... Kolajnica je dalsi extrem, pochopitelne... A ani v polnych bitkach som kolajnice nevidel, samozrejme ak za nu nepovazujes tzv. svedsky mec pouzivany predovsetkym Svedmi... Bolo beznym javom, ze musketier bol vyzbrojeny len tesakom alebo dykou ako pobocnou zbranou, u pikaniera bol na nu kladeny vacsi doraz, vieme, samozrejme preco... Ale este nikde, na ziadnej rytine, ci uz vojaka, alebo slachtica z 30-rocky som nevidel sportovu cepel...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
He-man
Bežný tlachal

Založený: 18 Jún 2006

PríspevokZaslal: St Dec 27, 2006 4:59 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff napísal:
Ak sa tvarime ako historicky sermiari, tak aj napriek urcitym ustupkom voci historii by sme sa mali drzat historie v najvacsej moznej miere... A divadielko z 30-rocnej vojny so sportovymi cepelami by som nerobil minimalne preto, ze sportove cepele vtedy zrejme neboli... ...

V prvom rade sa musime drzat zakonov, a tu narazam na bezpecnost. V historii boli ludia co vedeli robit kvalitne cepele a dali na to zaruku* dnes nevies ktory kovac ako cepel ukuje, a ak sa ta cepel zlomi, a ty niekoho zabijes, do basy pojdes ty. (V historii, nikto do basy nesiel, lebo zbrane boli na zabijanie, nie na divadelne scenky) Cize otazka sportovej cepele je na mieste. Pretoze divak si v prvom rade ide pozriet na predstavenie :
1. serm (a chce ho vidiet dobry, namakany a zvladnuty, sermiar je clovek co je profesional a ocakava od neho aj adekvatne vykony s danymi zbranami. To ze sa nedocka, je bezna vec, a zial, si na to ludia uz zvykaju0
2. dobru scenku (divadlo, ale tu uz necaka vykony ala Brat Pitt)
3. zbrane (tu caka priblizne to, s cim sa sermovalo v danje dobe, necaka tu exaktne veci) Pretoze ak chce vidiet originaly z daneho storocia, alebo dokonale repliky z neviem akeho storocia, tak ide do muzea a nie na Sermiarske vystupenie. Samozrejme, ze je to velmi velke plus, ak ma niekto kovanu cepel (a nie sportovu), ale urcite by som to nenazyval minusom.

To je moj nazor na sportove cepele.

Sermu zdar!
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Dec 27, 2006 5:09 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ak uz sa teda drzime predovsetkym tych zakonov a neverime kovacom, u ktorych si davame robit zbrane, sermujme aj gotiku ci renesanciu sportovymi cepelami, ide o bezpecnost, nikto z nas nechce do basy... Laughing Laughing Laughing

Co sa tyka otazky zabijania - poznam pripad, ked sportovy sermiar sportovou cepelou zabil cloveka bodom do tvare skrz masku... Na sutazi, takze o nekvalite masky by som asi pomlcal...

1. Suhlasim, divak chce vidiet kvalitny serm... Suhlasim aj s tym, ze sa casto nedocka... Nesuhlasim s tym, ze sermiar je profesional... Mozno par ludi, ale o skutocnej profesionalite u nas nemoze byt ani reci, v prvom rade preto, ze chyba profesionalny pristup, profesinoal totiz nutne neznamena cloveka, ktory za svoju cinnost vyberie peniaze... Vravis, ze ocakava vykony s danymi zbranami... Odporujes sam sebe, kedze kord so sportovou cepelou nie je adekvatnou zbranou pre obdobie tridsiatky... Ak chces silou-mocou sporotvu cepel, sermuj rokoko, tam sa to celkom strati...
2. Dobra scenka... Je to diskutabilne... Je to otazka vkusu, co sa paci mne, nemusi sa tebe... Su aj menej narocni divaci, ktori su spokojni aj s kopanim sa do zadku, pokrikovanim, rozbijanim vajec na hlavach kolegov...
3. vyhodou sermu oproti divadlu ci muzeu je to ,ze na sermiarskom predstaveni dostane divak vsetko, aj divadlo, aj "exponaty" na jednom mieste... Ano, ak chce vidiet originaly, pojde do muzea, ak chce vidiet poriadnu scenu, pojde do divadla... Ale tam ci tam je ukrateny... A ak este aj my ho ukratime tym, ze mu poskytneme nanrazku, nie je to vlastne klamanie divaka? Nie je to potom tvrdenie "sme historicki sermiari" sebaklamom a vysmechom celej sermiarskej obci?
Návrat hore
Martin Tibenský
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: St Dec 27, 2006 5:51 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Jednoznačne sa prikláňam na stranu kutých čepelí. Odrbávať diváka ešte aj v tomto je už príliš- šerm so šporotovými čepelami je úplne o niečom inom.

www.tsc.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
...
Tlčhuba

Založený: 12 Nov 2006

PríspevokZaslal: St Dec 27, 2006 5:55 pm    Predmet: Kelko Odpovedať s citátom

to olaf... mám to brať ako provokáciu?
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: St Dec 27, 2006 5:56 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Jasne... Hned zajtra ta chcem vidiet na vystupeni sermovat ako kriziaka so sportovou cepelou... Bezpecnost a zakon...
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

PríspevokZaslal: St Dec 27, 2006 11:29 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

He-Man: jasne, tak potom fakt povolme aj tie dredy, co sa tu preberali, sak pohoda. Alebo tetovanie na pleci, napriklad Harley Davidson a tak. Ved divak to vezme s nadhladom...
Návrat hore
Alchy
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Dec 28, 2006 8:04 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff napísal:
1. Suhlasim, divak chce vidiet kvalitny serm... Suhlasim aj s tym, ze sa casto nedocka... Nesuhlasim s tym, ze sermiar je profesional... Mozno par ludi, ale o skutocnej profesionalite u nas nemoze byt ani reci, v prvom rade preto, ze chyba profesionalny pristup, profesinoal totiz nutne neznamena cloveka, ktory za svoju cinnost vyberie peniaze... Vravis, ze ocakava vykony s danymi zbranami... Odporujes sam sebe, kedze kord so sportovou cepelou nie je adekvatnou zbranou pre obdobie tridsiatky... Ak chces silou-mocou sporotvu cepel, sermuj rokoko, tam sa to celkom strati...
2. Dobra scenka... Je to diskutabilne... Je to otazka vkusu, co sa paci mne, nemusi sa tebe... Su aj menej narocni divaci, ktori su spokojni aj s kopanim sa do zadku, pokrikovanim, rozbijanim vajec na hlavach kolegov...

Ak tomu dobre rozumieim...
1. Je ti jedno, že robíš šerm na prd, lebo si si vybral to, že robíš pre skupinu debilov, a je ti jedno, že sa nesnažíš mať profesionálny prístup, hlavne že vyzeráš ako postavička z múzea? Alebo sa mýlim???
2. Opakujem otázku. Držal si v ruke originál? Keď kovaný rapír dĺžky 130 cm je ľahší ako športová kordová čepel dlhá 90 cm? Potom sa snažíš priblížiť technike, ktorá je spojená s váhou, alebo obrázku, keď máš zbraň váhy kolajnice, ale vyzeráš dobovo. Ak by si si zbraň nakoval na osotro a podbrúsil, uvidel by si zrazu, ako ľahká a účinná je zbratvaru trojuholníka, ak je kovaná do ostra.
3. Toto nie je ideál, toto je ale môj pohľad: "Súhlasil by som s tebou, ak by vyzeralo to ako šermovanie to, čo mnohí predvádzajú. Radšej sa pozrem na pekné vystúpenie s športovými čepelami, ako na duel na "kolajnice". (nemyslím teraz na poľnú bitku). " Takže radšej ospravedlním nie dokonalé zbrane, ako nie dokonalý šerm a divadlo. A za tým si stojím.

Zvyšok odpoveďe na 2: Divadlo sa nemusí páčiť každému, ale určite existuje kritérium, kedy to je divadlo a kedy nie. Sú profesionáli, čo s tým pracujú a tí vedia posúdiť. Ak máš pocit, že ste tak avantgardný, až Vás nikdo nechápe, choď sa poradiť.
Existuje menej náročný typ predstavenia pre "burčiakového" diváka na dožinkoch, ale tomuto nehovorme umenie. Toto je predvádzanie niečoho ožralým tlamám.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Dec 28, 2006 9:01 am    Predmet: Odpovedať s citátom

1. Kde som napisal, ze robim serm naprd? Kde som napisal, ze mi nevadi, ked niekto robi serm naprd? Pravda je bohuzial taka, ze divak ako prve vidi kostymy a zbrane, potom divadlo a az v poslednej miere sa rozumie sermu... Taka je realita, samozrejme ak medzi divakmi nie je nejaky iny sermiar... A aj vtedy je vsetko otazkou vkusu - paci sa alebo sa nepaci, tak to divak deli, ukaz mi jedineho divaka,ktory ti povie "ten prenos nebol dobry, pretoze v 17. storoci sa vykonaval presne takto, na co nasledovalo toto"... Ja osobne si zakladam na tom, ze NEROBIM SERM PRE DEBILOV, a preto len tazko ma uvidis na nejakych "predstaveniach burciakoveho typu"... Kde som napisal, ze sa nesnazim mat profesionalny pristup? Ja som len skonstatoval, ze "o skutocnej profesionalite nemoze u nas nemoze byt ani reci", tymi nami, nemyslim len nasu skupinu, ale kazdu jednu na SVK... Dovod, preco si to myslim si najdi v nejakej inej teme, kde som to zlahka rozviedol... A tomu, ze vyzeram ako postavicka z muzea - ja osobne mam z toho radost a som na to hrdy, ale ze si to ty, kupim si nejake kanady a zvaracske rukavice, hm? Ku originalom zbrani a porovnaniu rapira 130 cm a 90 cm sportoveho kordu - urcite su rovnako tazke, rovnako vyvazene a urcite sa s nimi da sermovat rovnakym sposobom... Jasne... V skratke - ANO, MYLIS SA... Hups, to som zabehol aj do dvojky, ospravedlnujem sa...
2. Zaciatok vid. vyssie... Pises o priblizovani sa technike kolajnici, ale nepises o priblizovani sa technike sportovej cepeli, co povazujem za jednostranny pohlad... Budem rovnako inak sermovat kolajnicou, rapirom i sportovym kordom, nie je mozne tym sermovat rovnako... A ak to niekto dokaze, je to srandista, potom dokaze rovnako tak sermovat aj jedenapolkou ci sekerou... Netvrdim, ze podbrusena zbran nie je lahka ci neucinna... Ja tvrdim, ze 90 cm sportovou cepelou s trojuholnikovym prierezom nenahradis 130 cm cepel rapira s typickym prierezom cepele, napr. so zliabkom... A ak este budes mat aj tu drzost, ze prehlasis pred divakmi "sermujeme rovnako ako sa kedysi sermovalo", hodim sa pred tebou na kolena...
3. "Súhlasil by som s tebou, ak by vyzeralo to ako šermovanie to, čo mnohí predvádzajú. Radšej sa pozrem na pekné vystúpenie s športovými čepelami, ako na duel na "kolajnice" To, co mnohi predvadzaju, nikdy nebude vyzerat ako sermovanie minimalne dovtedy, kym budu sermovat tym, cim sa nikdy v ich obdobi nesermovalo... Takze bez tohto faktu nie je mozne ospravedlnit ci uz nekvalitny serm, alebo nekvalitne zbrane...
Zvysok zvysku odpovede na 2: Ano... Divadlo sa nemusi pacit kazdemu a su profici, ktori sa tym zivia, ktori o tomto kriteriu vedia... Vedia to posudit... A radi nam s tym pomahaju, aj napriek tomu, ze nie sme avantgardni v takej miere, aby nas divaci, ktori na nas chodievaju, nepochopili... Ved na nas nakoniec obcas chodi kadekto...
Návrat hore
Alchy
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Dec 28, 2006 11:28 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff napísal:
Pravda je bohuzial taka, ze divak ako prve vidi kostymy a zbrane, potom divadlo a az v poslednej miere sa rozumie sermu.....

Nesúhlasím. Je to divný stav, ale keď by videlo cca 5 divákov 3 ľudové súbory tamcov z Ugandy. vedelôo by povedať, ktorý z nich bol najlepší, ak by nehľadelo len napr. na kozy tanečníc. Nik nevie ako, ale divák to pochopí. A o tom tu ja hovorím. Preto s tebou súhlasím, ale prehoď priority.
Tak isto sa dá nahradiť šerm napr. divadlom,. ale aj to sa dá spoznať, anpriek tomu, že šermu vôbec nerozumieš. Hláška - boli perfektný, ale šermovať nevedia - ako som počul na divadelníkov na helfštýne, čo robili rozprávku pre deti od čo ja viem 12 ročného odborníka?
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Dec 28, 2006 11:32 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Dobre... V tom pripade idem vyhodit vsetky svoje kostymy, kupim si monterky a sportovy kord, aby som dokazal divakom poskytnut komplexne a kvalitne nadupany duel...

S kym sa divaci odfotia skor? S rytierom zakutym v plechu, ktory pocas predstavenia ani nedrzal mec, alebo so sermiarom v koseli, ktory predvadzal serm na takmer dokonalej technickej urovni?
Návrat hore
Alchy
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Dec 28, 2006 11:54 am    Predmet: Čepele Odpovedať s citátom

A keď sme už pri tom....Používaš inú taliansku školu na rapír s kovanou a inú na športovú čepel?
Ak ano, povedz mi rozdiely.
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Dec 28, 2006 11:58 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Odpoviem protiotazkou: Pouzival Talian v 16.-17. storoci na "taliansku skolu" sportovu cepel?
Návrat hore
Alchy
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Dec 28, 2006 12:05 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff napísal:
Dobre... V tom pripade idem vyhodit vsetky svoje kostymy, kupim si monterky a sportovy kord, aby som dokazal divakom poskytnut komplexne a kvalitne nadupany duel...

S kym sa divaci odfotia skor? S rytierom zakutym v plechu, ktory pocas predstavenia ani nedrzal mec, alebo so sermiarom v koseli, ktory predvadzal serm na takmer dokonalej technickej urovni?

Ja nerobím šerm pre fotenie sa po dueloch.

A kostými sa snažím mať verné. Najbližšie môžme porovnať...
A stále hovorím, že okrem fotenia po predstavení viac záleží na kvalite, ako na brnení.
Jedna nemenovaná skupina požila v predstavení skteboard. Netvrdila pri tom, že to je stredoveký. Bolo to divadlo. Vadí? Ak to neodprezentuejem ako dobovú reáliu...
Návrat hore
Alchy
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Dec 28, 2006 12:05 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff napísal:
Odpoviem protiotazkou: Pouzival Talian v 16.-17. storoci na "taliansku skolu" sportovu cepel?

Videl si trojuholníkové čepele z daného obdobia:?Šup do múzea...
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Dec 28, 2006 12:08 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja do muzea chodit nemusim, ja pojdem na vystupenie, kde vystupuju postavicky z muzea... Wink
V kazdom pripade, kaslem na to, protoze "jsou veci, ktere nevysvetlis"... Napriklad ako uzasna prakticka a historicka vernost sucasnych sportovych cepeli... Laughing Laughing
Návrat hore
Berik
Bežný tlachal

Založený: 30 Sep 2006

PríspevokZaslal: Št Dec 28, 2006 2:24 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ako by teda mali podla Olaffa vyzerat kordy ci rapire? Som velmi zvedavy, lebo akosi sa mi nezda, ze by existovali unifikovane typy. Dlzky, sirky, nicoho.
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Št Dec 28, 2006 2:30 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Aha, aha... Takze ak nemame unifikovane sirky ci dlzky, nahradime ich sportovymi cepelami, je to tak? U nas v skupine nemas dva rovnake kordy, ani co sa tyka kosov, ani co sa tyka cepeli... Ale tiez u nas nenajdes sportovu cepel... Ak nevies, ako ma vyzerat kord ci rapir, pootvaraj si nejake mudre knizky, na svete ich je kopa, dokonca ani nestoja tazke prachy... A ak ano, daju sa pozicat... A ak v niektorej z tych vsetkych knih najdes kord, ktory sa aspon priblizne podoba sucasnej sportovej cepeli, capni mi to na balthus@centrum.sk, budem ti skutocne zaviazany... Vrela vdaka...

Edit - este aj na blbom nete sa da najst kdeco: http://www.wudang.cis.com.pl/rapier_29.html

Pripadne preklad z Cappo Ferra:
ČÁST O ŠERMU, JENŽ JE POSTAVENA NA ZNALOSTI RAPÍRU
29. Existují dvě (elementární) části šermu: znalost rapíru a jeho ovládání. Znalost rapíru je první součástí nauky o šermu a učí vás poznatkům o rapíru, abyste jej mohl dobře ovládat.
30. Tedy, rapír je zbraň ze zahrocené oceli a je vhodná k obraně ve vzdálenosti, ze které může jeden nebo druhý přirozeně, s ohrožením života, útočit.
31. Materiálem rapíru je ocel, materiál pro ochranu - obranu, bez dalšího hledání a oproti tomu dřevo je málo adekvátní pro odrážení a vyhnutí se zranění, které se dějí každým dnem.
32. Jeho tvar je zevně zahrocený, protože kdyby byl otupen, nesloužil by k udržení protivníka ve větší vzdálenosti, než je vzdálenost přirozeného útoku.
33. Jeho smyslem je ochrana - obrana, kterou je zamýšleno v první řadě udržet protivníka dostatečně daleko tak, aby na mě nebyl schopen útočit. Pracuje pro ochranu - obranu a je (tomu) zvláště přirozený, je schopný provést činnost tak, aniž by došlo k mému ohrožení. V latinském jazyce, jak již bylo slyšeno od jistého vzdělance, difender, znamená někoho, jenž brání v přijití, čímž je myšleno někoho, kdo se vyhýbá (něčemu), či odstraňuje něco, co by mohlo ublížit, jestliže by to bylo blízko.
34. Potom je tedy významem slova difendere útok a zasažení (poranění) a to jako poslední (možný) a užitečný prostředek obrany. V případě, kdy nepřítel přesáhne přirozené hranice obrany (vzdálenost) a sám se přisune do té míry, že bych se sám dostal do nebezpečí útoku z jeho strany, kdybych nebyl připraven, měl bych právě na základě tohoto přesáhnutí přirozené hranice zahájit útok. Nadále již nejsem povinován respektovat zachování jeho života a pustím se s jakoukoliv vhodnou zbraní do útoku, avšak, jak pravím, přirozeně ze vzdálenosti, odkud na něj mohu dosáhnout.
35. Účelem rapíru je bránit v řečené vzdálenosti. To určuje jeho délku.
36. Proto by tedy měl být rapír dlouhý, jako dvojnásobek délky vaší ruky, nebo tolik, kolik činí vaše passo straordinario. Délka, která rovněž koresponduje se správnou mírou, je vzdálenost od chodidla nohy do podpaždí ruky.

37. Jsou dvě části rapíru, forte a debole. Forte začíná u koše a pokračuje ke středu čepele. Zbytek (čepele) se nazývá debole. Forte je pro parare (parírování - krytí) a debole je pro ferire (zasahování, poraňování).
38. Ostří čepele jsou také dvojí a to : falso a dritto. Dritto je to, které směřuje dolů, když je ruka v přirozené pozici, otočením dovnitř, nebo vně, z této přirozené pozice bude (dolů směřovat) filo falso. První pozici, to jest filo dritto, znáte z tercie, když je pozice rapíru in guardia, tedy ve střehu. Druhá, to jest filo falso, vyvstane zjevně (také) z tercové pozice, avšak nikoliv z pozice in guardia, ale v souladu s pozicí (určenou) k poraňování.
39. Pouze debole rozděluji na dritto a falso, forte ne, protože tyto fenomény se nijak nevyskytují v prakticky použitelných vlastnostech forte, které slouží pouze a jenom k parírování. Pak také dělení na ostré a tupé by nebylo vůbec chybou, namísto rozdělování podle síly. Jílec (zde je myšleno rozdělení rapíru na část ostrou a tupou, ve smyslu čepel a ten zbytek. Tedy koš s jílcem a hlavicí) neslouží pouze k uchopení rapíru, ale také zakrývá a chrání, převážně hlavu, před zraněním.

Smelo do mna, bratia v zbrani, nebudem sa branit.... Laughing Laughing
Návrat hore
jany -jan kober
Bežný tlachal

Založený: 16 Jún 2006

PríspevokZaslal: Št Dec 28, 2006 3:22 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

fotograficky atlas Chladne zbrane od Jana Šacha.
strana 112, str.104 Rolling Eyes
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2, 3  Ďalší
Strana 1 z 3

Prejdi na: