|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Lengyo Bežný tlachal
Založený: 04 Apr 2007 Príspevky: 11 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: St Apr 04, 2007 7:42 pm Predmet: Grécka zbroj |
|
|
mno, totalne som sa zamiloval do klasickeho greckeho meca. problem, nikde ho neviem zohnat. kedze som totalny novacik, co sa historickeho sermu tyka, nepoznam ziadnych vyrobcov, jedinym zdrojom bol pre mna net. asi po troch tyzdnoch som nieco nasiel: http://www.kultofathena.com/product~item~500734~name~Classic+Hoplite+Sword.htm
suma cca 6000 Sk sa blizi k mojim limitom, navyse je to az s USA a netusim ake poplatky si to este vyziada, nehovoriac o kvalite.
takze, ktokolvek by mi vedel poradit kde by som nieco take nasiel (aspon zo stredoeuropskeho priestoru ) pripadne by vedel o nejakom majstrovi ktory by sa na nieco take podujal za spominanu sumu, bol by som velmi rad. samozrejme ide mi o to aby sa s nim dalo uspesne sermovat, nie len vyvesit do obyvacky.
vopred dakujem |
|
Návrat hore |
|
 |
AElfgar Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 158
|
Zaslal: St Apr 04, 2007 8:27 pm Predmet: |
|
|
Hmm, 300 robi s ludmi zazraky . O chvilu sa nam tu zacnu mnozit sami hopliti na ukor Skotov, Legolasov a Aragornov
Dobre, pokial sa chces seriozne venovat tomuto obdobiu tak zajdi na forum
http://legioxgpf.livinghistory.cz/web/phpBB2/index.php
Precitaj si vsetky mozne diskusie, a najdes odpoved. Popripade skus kontaktovat ludi z tohto fora (napr. Leonidas) ktori ti tam urcite poradia ako ma vyzerat vystroj, vyzbroj a pod.
Neviem do akej miery poznas tu historiu, ktorej sa chces venovat, ale ked hovoris ze si uplny novacik, tak ako povinne citanie by si mal navstivit server antika.avonet.cz a precitat si aspon vsetky clanky venovane starovekemu Grecku.
Vela dalsich informacii najdes aj na fore
http://www.livinghistory.cz/modules.php?name=Forums |
|
Návrat hore |
|
 |
Lengyo Bežný tlachal
|
Zaslal: St Apr 04, 2007 11:25 pm Predmet: |
|
|
vsak prave. a ked si uvedomim co planujem... takyto, alebo podobny mec, kozene brnenie bez nejakeho tvarovania, obrovsky stit s 2 zarezmi (z tej fajty ako achilles, mimochodom, mal otrasny mec) kopija, a jednoducha prilba z obdobia greckoperzskych vojen.
s tymto ma asi nevezmu nikam hlavne je, ze to bude ucinne v boji a ze sa budem mat s kym mlatit. |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: Št Apr 05, 2007 8:58 am Predmet: |
|
|
K tej vystroji a vyzbroji greckych hoplitov si radsej este nieco nastuduj nez si to das vyrobit. Napriklad AElfgar ti tam hodil zopar zaujimavych stranok. Zacni najskor asi tu http://antika.avonet.cz a ked budes mat ujasnene co konkretne chces chod sa pytat na fora na podrobnosti.
Na kozenu zbroj sa asi rovno vykasli. V antike nie som absolutne doma. Tusim ale, ze sa tam nejaky typ kozenej zbroje pouzival, mal vsak pravdepodobne uplne inu podobu ako si ty predstavujes. Nie som si isty, ale boli to asi kozene dosticky vyvarene vo vosku spajane spolu k sebe. Ale moze to byt aj blabol. Radsej si to ale over predtym nez do niecoho natlacis prach a potom zistis, ze sice v Troji to vyzeralo dobre, ale skutocnost bola niekde uplne inde . _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: Št Apr 05, 2007 9:05 am Predmet: |
|
|
Ked sme uz pri tej greckej zbroji. Ako je to s tymi kozenymi dostickami? Myslim dosticky vyvarene vo vosku a spajane k sebe? Je tento typ zbroje historicky podlozeny alebo je to len blabol?
Dik _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Št Apr 05, 2007 9:15 am Predmet: |
|
|
neviem presne, ale co viem, tak okrem bronzovych zbroji boli hlavne rozsirene platene zbroje - linothorax a v nich tusim byvali vlozene bronzove alebo kozene dosticky... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: Št Apr 05, 2007 12:48 pm Predmet: |
|
|
Lengyo napísal: | vsak prave. a ked si uvedomim co planujem... takyto, alebo podobny mec, kozene brnenie bez nejakeho tvarovania, obrovsky stit s 2 zarezmi (z tej fajty ako achilles, mimochodom, mal otrasny mec) kopija, a jednoducha prilba z obdobia greckoperzskych vojen.
s tymto ma asi nevezmu nikam hlavne je, ze to bude ucinne v boji a ze sa budem mat s kym mlatit. |
hmm...nachystaj si 20 (tisic) ...teda ak chces byt aj obleceny pod tym kozenym brnenim
ono co zatial viem, kozene prilby sa nenasli (cize na ne zabudni...pochybujem,ze by mali nejaky vyznam), kozene brnenia...no asi tiez v podstate na nic (mozno keby si robil rimanov)
cize zostava ti skor platene brnenie (hrube cca 0,5 cm)...mozno este zosilnene plechovymi dostickami, alebo plechy
(s tym,ze anatomicky tvarovane plechy z bronzu su pekne drahe)
asi by si myslel skor ostep, ako kopiju
no, rozhodne si aspon pozri storocia,kedy sa to pouzivalo (nech neskrizis prilbu zo 4. st. pnl. so stitom, ktory sa prestal pouzivat v 6. st. pnl.)
...ale to uz je na tebe
P.S.: a zacni posilovat,stit vazi 7 kg (drevo + bronzovy plech) _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Lengyo Bežný tlachal
|
Zaslal: Št Apr 05, 2007 9:41 pm Predmet: |
|
|
ale coby, kozene brnenie ma bude stat len 12 000 Kc:lol: som ho uz nasiel u drakkarie, ale sa mi nepaci.
celkovo, ale ked nad tym rozmyslam, vidim to tak, ze teraz si kupim len mec, ostatne si svojpomocne nejak vyrobim. a neskor s pribudajucimi peniazmi budu aj dalsie veci. zatial teda k tomu potrebujem len kozu na brnenie.
alebo, hmm povodne som fakt uvazoval o platne a plechu. len som to este na hoplitovi nevidel. a mam to uz aj vymyslene, videl som jednu originalnu kresbu, len to zas nie je historicky podlozene.
jedna sa o pevny plat mierne vyduteho brnenia na hrudi, resp obopinajucom hrudny kos. na bruchu to uz prechadza do supiniek aby sa v tom dalo lahko pohybovat.
na tych strankach, co ste mi poradili, bol nejaky navod ako si stit vyrobit. a asi znasilnim historiu, lebo mienim pouzit stit s dvoma okruhlymi zarezmi a nie pekny okruhly ako pouzivali hopliti.
no a prilba... hehe mam napad ako na nu, ked vyjde dam vam vediet.
a myslel som kopiju nie ostep. resp palicu s kovovym hrotom cca 2 m dlhu:lol: pokial viem k dispozicii mali kopiju s ktorou bodali, a nie ostep s ktorym hadzali.
kozene prilby sa pouzivali este v mykenskej dobe. boli vystuzene diviacimi klami. ale taku nechcem. chcem solidny kov. nieco o zbraniach viem, to ze som uplny novacik bolo skor myslene, ze to bude moj prvy mec a tak...
a posilovat asi zacnem. skusim novu metodu. prakticky nonstop nosit na zapastiach zavazia. na oboch rukach po trikila. som zvedavy, co to so mnou spravi... |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Apr 06, 2007 6:57 am Predmet: |
|
|
hmm...je len 8 hodin rano a uz sa sulam od smiechu
 _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Berik Bežný tlachal
Založený: 30 Sep 2006 Príspevky: 37
|
Zaslal: Pi Apr 06, 2007 9:33 am Predmet: |
|
|
Lengyo napísal: | a posilovat asi zacnem. skusim novu metodu. prakticky nonstop nosit na zapastiach zavazia. na oboch rukach po trikila. som zvedavy, co to so mnou spravi... |
Odidu ti zapastia?  |
|
Návrat hore |
|
 |
Vlamik Regrút

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 9 Bydlisko: NR
|
Zaslal: Pi Apr 06, 2007 10:48 am Predmet: |
|
|
[IMG]http://imajr.com/th/lin1_2228.bmp[/IMG]
[IMG]http://imajr.com/th/lic_2229.bmp[/IMG]
[IMG]http://imajr.com/th/hop_2230.bmp[/IMG]
[img=http://imajr.com/th/JKad4_2231.jpg]
tu mas par obrazkov ako vyzerala linothorax, to som hoidl iba nejake co mam v pocitaci este pozrem nieco v knihach
http://www.livinghistory.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=35
tu je zase odkaz na clanok ktory si urcite precitaj, a nevymyslaj ziadne kozene a neviem ake fantasy zbroje najdi si ku vsetkemu podklady, google je mocna zbranda sa tam toho vela najst
dokonca som niekde videl navod na vyrobu linothorax, ked ho najdem kde som ho dal tak ho sem dam
hlavne si rozmysli ci chces naozaj robit anticke grecko, ako aj vsetky obdobia je velmi narocne, a ci si ochotny do toho vrazit tolko penazi, tiez ze dvaja hopliti falangu nevytvoria , a to bola hlavna strategia grekov , jeden clovek nepobil 10000 vohjakov ako v takych filmoch ako povedzme 300 |
|
Návrat hore |
|
 |
Vlamik Regrút

|
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Apr 06, 2007 12:18 pm Predmet: |
|
|
hmm...tie zavazia na ruky su nahodou dobra vec...navrhnite to do nemocnice ako sposob amputovania ruk (ono,co nie je prekrvene,skor,ci neskor odpadne)
navyse nechapem,ako si pri noseni zavazi na volne spustenych rukach posilujes svalstvo (ktore sa posiluje tym,ze sa stlaca a roztahuje a teda ho namahas,ako pri nejakej cinnosti,co tvoj mozog pochopi tak,ze kedze je viac namahane,musi byt pevnejsie a silnejsie)
 _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum
Naposledy upravil miso dňa So Apr 05, 2008 7:46 am, celkom upravené 2 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
Lengyo Bežný tlachal
|
Zaslal: Pi Apr 06, 2007 5:48 pm Predmet: |
|
|
servant napísal: | hmm...tie zavazia na ruky su nahodou dobra vec...navrhnite to do nemocnice ako sposob amputovania ruk äon,co nie je prekrvene,skor,ci neskor odpadne)
navyse nechapem,ako si pri noseni zavazi na volne spustenych rukach posilujes svalstvo äktore sa posiluje tym,ze sa stlaca a roztahuje a teda ho namahas,ako pri nejakej cinnosti,co tvoj mozog pochopi tak,ze kedze je viac namahane,musi byt pevnejsie a silnejsie)
 |
ja som to uz skusal so zavazim jednokilovym, po hodine som to musel dat dolu, neskor som to dal spat a po par dnoch nosenia to preslo. sice nie som nijak nabity, ale jedno kilo na rukach je teraz pre mna nic, prirodzena zataz.
zasatavu krvi to nesposobuje, len je problem s tym pisat.
k tej zbroji: no, fakt dakujem, ze sa o mna tak starate. naozaj som si nemyslel ze na dobovosti az tak zalezi, nasledujuci vikend stravim za netom hladanim akychkolvek historicky podlozenych druhov greckej vyzbroje. |
|
Návrat hore |
|
 |
Vlamik Regrút

|
Zaslal: St Apr 11, 2007 8:02 am Predmet: |
|
|
no tak tento navod som urcite nemyslel , len trocha som si ho brebehol a je to riadna blbost, uz len to ze to je na stranke o larpe hovori za seba! ak sa chces prezentovat ako hrdina z filmu 300, sprav si aky chces kostym, ale ak chces byt grecky hoplita , tak sa riad historiou a najprv si to poriadne nastuduj ( a tym nemyslim americke filmy a serialy a vseliake pochybne stranky) |
|
Návrat hore |
|
 |
Lengyo Bežný tlachal
|
Zaslal: St Apr 11, 2007 9:30 pm Predmet: |
|
|
mno to neni stranka larp-u, je to asi najkompletnejsia stranka o hoplitoch aku som nasiel.
a leonidas mi uz zaslal nejake to info, stity mnou popisovane boli pouzivane v 8. stor. pred n.l. teraz uz len zistit, ci sa nieco take aspon ojedinele vyskytovalo aj v 5. stor, nakolko si myslim, ze brnenie grecko-perzskych vojen by aj mohlo byt nieco pre mna.
ten stit chcem preto so zarezmi, lebo, ako tu uz zaznela jedna poznamka, dvaja (v mojom pripade jeden) falangu nevytvorite, a ja sa nemienim dat nejak zahlusit len preto, ze kedysi sa bojovalo tak, ze im na to stacila standartna hoplitska vyzbroj, teda budem sa musiet naucit bojovat nejak inak, a tomu sa snazit prisposobit vyzbroj.
ak sa pytate, preco potom neprejdem na ine obdobie, alebo aspon na inu vyzbroj, odpoved je, ze som tvrdohlavy ako mulica, a jednoducho sa mi greci pacia.  |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

|
Zaslal: St Apr 11, 2007 9:41 pm Predmet: |
|
|
Lengyo
nie nevyskytovalo
...v 5. storoci je myslim uz iny typ stitov
divne,ze ta stranka,ktora nie je stranka larpu sa vola www.larp.com
 _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Lengyo Bežný tlachal
|
Zaslal: St Apr 11, 2007 10:30 pm Predmet: |
|
|
mal som na mysli toto http://www.larp.com/hoplite/index.html
este k tym zavziam: som zvedavy, co vlastne moje klby vydrzia. lebo uz teraz, ked skusam so zavaziami urobit pohyb akob som bodal, nieco mi tam divne prasti... a to pijem aspon pol litra mlieka denne  |
|
Návrat hore |
|
 |
AElfgar Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 158
|
Zaslal: So Apr 05, 2008 1:36 pm Predmet: |
|
|
Leonidas napísal: |
Tiez si planujem spravit co najvernejsi kostym. Ale sa mi zda prilis zlozite to riesit uplne historicky ked sa to da vyriesit aj nejakymi nahrazkami.
|
Samozrejme, ved napr. taky xiphos sa da nahradit tymto:
http://eagleswords.com/pro1286412.html , ako si sam uviedol v diskusii o lukostrelbe.
Dam ti radu: vyser sa teraz na to, momentalne nemas na to, aby si sa vedel seriozne venovat antickemu Grecku, najprv minimalne rok studuj historiu pretoze o nej nic nevies. |
|
Návrat hore |
|
 |
Berik Bežný tlachal
Založený: 30 Sep 2006 Príspevky: 37
|
Zaslal: So Apr 05, 2008 7:59 pm Predmet: |
|
|
Ale prosim vas, co nevidite, ze Leonidas je nejaky srandista, co sa vas snazi vyprokovat? Tak sprosty nie je nik, nooo, skoro nik, spomenul som si totiz na nieco
A Lengyov post, povedal by som, uz raz pisal jeden Presovcan, Igor, teda o tych zavaziach. |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|