Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Matej Biroš Tlčhuba

Založený: 05 Nov 2006 Príspevky: 330 Bydlisko: Iglov
|
Zaslal: So Jan 06, 2007 2:57 pm Predmet: Luky a šerm |
|
|
na vyzvu Scara som zelozil temu Luky a šerm. ake je použitie luku v scenickom serme ? a ako sa da pouzit pri dobijackach ? _________________ Piroha |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: So Jan 06, 2007 3:39 pm Predmet: |
|
|
Piroha: V scenike velmi tazko... pokial mas regulerny luk, tak by si niekoho dost seredne zranil ak nie zabil. Ak mas na sipe bombulku, divak to vidi a zas to nie je ono. Cize luk v scenike mozno ako rekvizita, doplnok a pod. A na dobyjackach sa s nim striela napr. na figuriny (beckov) alebo ponad hradby kvoli efektu. Horiace sipy su tiez pouzivane. |
|
Návrat hore |
|
 |
Tulkas Tlčhuba

Založený: 26 Aug 2006 Príspevky: 134 Bydlisko: Samonhakdžratktlaktlal
|
Zaslal: So Jan 06, 2007 4:40 pm Predmet: |
|
|
Ano..a odvtedy slovencina obohatena jest o vyraz: "zahorel pohladom"..nahoda je blbec(a salva tiez)
V scenike podla mna luk nepouzijes. Keby som ja mal luk(pr. ten Archerov), do scenky by ma v nom nedostali ani zaboha! Jeden blby pohyb-alebo pad a luk je namaderu! _________________ Res ad triarios venit! |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: So Jan 06, 2007 4:47 pm Predmet: |
|
|
Videl som svojho casu Taurus Ater pouzivat luk priamo pocas scenky... A mozem povedat uplne objektivne, ze to bolo asi najkrajsie a najposobivejsie, co predviedli... Ale je pravda, ze ta holka co palila mala trosku slabsi luk na tento ucel a okrem toho to s nim fakt vedela, vsetko slo presne kam malo, ciste zasahy na trup, obalovanymi sipmi... Na ceskom serme sa tato tema prebera hodne casto, ale Cesi maju akosi viacero bitiek, kde sa luky daju pouzit ako my...
Pacil sa mi system na Beckove... Okolo hradby boli rozostavene figury oblecene ako sermiari a pocas utoku lukostrelcov to chalani sili do nich... Bolo to sice hodne divadelne, ale ludia videli, ze chalani to vedia a ze sa luky pouzivali... Pri nocnom utoku to uz chalani palili ponad hradbu, kde nikto nestal (alebo nemal), tentoraz uz sipmi zapalenymi... Krasny efekt, divacky zarucene pritazlivy...
Co viem, tak v CR to peru aj do seba, tu maju vsak dve podmienky:
1. bezpecne eurosipy (hrot je z korkovej zatky)
2. ciele su plechove od hlavy po paty, ziadny handrosi ci pseudoplechovky, okrem toho vela vychytaju stity...
Neviem, ako to maju na wothanburgu, to bude vediet AElfgar, ale podla mna to tam peru do mandli, za ktorymi su tiez trosku lepsie zabaeni mladenci ako len v kosielkach... |
|
Návrat hore |
|
 |
... Tlčhuba
Založený: 12 Nov 2006 Príspevky: 111
|
Zaslal: So Jan 06, 2007 4:59 pm Predmet: Kelko |
|
|
to Olaf ... Na Wothanburgu to siju priamo do ludi...a to nemaju ziadne plechy a kazdy nema mandlak..... |
|
Návrat hore |
|
 |
Ľubo Wassermann Bežný tlachal
Založený: 07 Dec 2006 Príspevky: 88 Bydlisko: KE
|
Zaslal: So Jan 06, 2007 5:03 pm Predmet: |
|
|
Na Wothanburgu tiez pouzivaju "bezpecnostne" sipy, teda presne podla pokynov ako ma byt zaobaleny, zabezpeceny hrot... myslim, ze to je zatka zo sampusu obalena alebo nieco take. Plus este pred bitkou, ti ktori chcu strielat a maju luky tak si ich musia nechat odmeriat so zavazim kolko librove su. Ak su silnejsie ako 30 libier, ak sa nemylim, tak ta nepustia....
... a co sa tyka tych mandli bolo ich tam dost a ti co mali mandle tak boli prva linia ako stitova hradba (a kedze mandle tak tazkoodenci cize zaaadne kosielky, leda kruzkove) cize vacsinu schytali oni. Ale boli tam aj lahkoodenci s okruhlymi stitmi, ktori to tiez mohli schytat ale myslim ze za tychto podmienok sa ti nic nestane. Ani do oka, lebo presne na bitke to schytal jeden do oka a nic ... prinajhorsom ak fakt pecka, tak monokel...
...horsie co sa moze stat a aj minuly rok sa stalo ked sa sip zlomi a ten ulomok potom leti, ktory uz moze byt aj ostry ... najma na divakov ... ale dopadlo vsetko dobre nastastie
...ale tomu zial sa zabranit neda ... max. strielat co najviac mimo divakov aby neboli ohrozeni. |
|
Návrat hore |
|
 |
alois Tlčhuba
Založený: 17 Okt 2006 Príspevky: 102
|
Zaslal: So Jan 06, 2007 5:55 pm Predmet: |
|
|
my sme v scenkach pouzili luk niekolko krat a dokonca aj kusu. zavisi to od fantazie, kde kto pouzijes, samozrejme my sme nestrialali na ludi ale na terc. napr. v jednej scenke sa pohadal jobagion s kumanom, kto je lepsi v strelbe na terc, ci vojak s kusou alebo kuman s reflexnym. podotykam, ze terc bol postaveny smerom od ludi. pekne sa v scenke povysvetlovalo pouzitie tychto zbrani a ceklom pekne to gradovalo po kazdom vystrele.
pouzitie v bitke som videl na rosiciach, ale bolo to desne. neodporucam |
|
Návrat hore |
|
 |
Goryvald Bežný tlachal

Založený: 05 Jan 2007 Príspevky: 21 Bydlisko: Kosice
|
Zaslal: So Jan 06, 2007 6:18 pm Predmet: |
|
|
Minule leto som bol na akcii v Clonmel. Dost hojne sa tam lukostrelci vyuzivali na oboch stranach. O serme tam nemohlo byt ani reci, skor sa len otlkali, ale zaujala ma jedna vec na strelbe. Strielali dvoma sposobmi. Na dialku to bolo tzv "cloud shooting", cize vsetci naraz vystrelili balistickym oblukom zhruba do oblasti, kde sa nepriatel nachadzal. V takom pripade nas velitel zakrical INCOMING a seci sa kryli za co mali (stity, padly spolubojovnik, zivy spolubojovnik). Hlavne bolo nepozerat sa co leti, bo toho bolo dost. Ked sme dosli blizsie k hradbam, tak zmenili typ na "flat shooting", cize palili priamo do ludi, ale zasadne len do nastavenych stitov, pre efekt divakom. Bolo to v celku bezpecne a aj na pohlad sa to dalo. Tot moja skusenost.
P.S.: Zabudol som dodat, ze tiez mali bezpecnostne sipy (safety first ) no nevyrabali si ich sami, ale ich kupovali priamo na mieste. a nejake dodal aj organizator. _________________ Vitae brevis est cursus, gloriae sempiternus |
|
Návrat hore |
|
 |
jany -jan kober Bežný tlachal

Založený: 16 Jún 2006 Príspevky: 81 Bydlisko: Stará Ľubovňa
|
Zaslal: So Jan 06, 2007 9:35 pm Predmet: |
|
|
no a ja som videl madarov ktory to do seba palili ostrymi.jeden utekal a ten druhy ho sejmul od chrbta lukom. a trafil presne ten prvy mal na chrbte neaku dosku alebo co a ten sip sa do neho normalne zabodol. ale ten lukostelec bol fakt profik. na neakych 30 - 40 metrov triafal tercik o vekosti malej platne a dokazal to palit rychlostou vystrel za asi 3 sekundy. fakt neskutocny macher _________________ risce mori |
|
Návrat hore |
|
 |
alois Tlčhuba
Založený: 17 Okt 2006 Príspevky: 102
|
Zaslal: Ne Jan 07, 2007 12:19 am Predmet: |
|
|
jany napísal: | no a ja som videl madarov ktory to do seba palili ostrymi.jeden utekal a ten druhy ho sejmul od chrbta lukom. a trafil presne ten prvy mal na chrbte neaku dosku alebo co a ten sip sa do neho normalne zabodol. ale ten lukostelec bol fakt profik. na neakych 30 - 40 metrov triafal tercik o vekosti malej platne a dokazal to palit rychlostou vystrel za asi 3 sekundy. fakt neskutocny macher |
neverim  |
|
Návrat hore |
|
 |
igor vitovič Tlčhuba
Založený: 25 Nov 2006 Príspevky: 419 Bydlisko: Prešov
|
Zaslal: Ne Jan 07, 2007 11:45 am Predmet: |
|
|
mi mame luky a kuse zakazane uplne a mame pokoj. _________________ Moj ty boh, aka som ja sermiarska sracka.... |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Aldaron Ďuriš Tlčhuba

Založený: 07 Jan 2007 Príspevky: 123 Bydlisko: Prešov
|
Zaslal: Ne Jan 07, 2007 8:43 pm Predmet: |
|
|
no luk na dobyjacke by mali dostat iba tí co vedia bobre mierit a triafat inak to skonci ako na jednej z viacerych ze sipy letely do hlav oci bolavych miest...  _________________ V minulosti mali k sebe ludia blizsie... stare zbrane mali totiz mensi dostrel. |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: Po Jan 08, 2007 10:16 am Predmet: |
|
|
No podla mna sa da luk v scenickom serme celkom pekne vyuzit aj bez toho aby sa z neho strielalo. Tak isto ako furketa bandalir ci cizma. Ide len o fantaziu duelantov a samozrejme o to co vsetko som so svojimi vecami ochotny urobit . A ci po takomto pouzivani preziju do dalsej sezony . _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
Belička Ivan Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 270 Bydlisko: Banska Bystrica
|
Zaslal: Po Jan 08, 2007 12:19 pm Predmet: |
|
|
Alois napísal neverim
ja verím bo som videl jazdných lukostrelcov z komárna a vedia strieľať podobne
tý najlepší trafia do vzduchu vyhodeý 30cm kruh z kona v cvale z cca 6-10 metrov a stihne vystreliť za cca 10 sekúnd 3 šípy
ib |
|
Návrat hore |
|
 |
Scar Tlčhuba

Založený: 12 Júl 2006 Príspevky: 144 Bydlisko: Nitrianske kniežatstvo
|
Zaslal: Pi Jan 12, 2007 3:01 pm Predmet: |
|
|
Navi: aké obdobie robia tí Komárňania?
Na internete som videl návod ako si doma vyrobiť tie eurošípy. Ak ho nájdem tak ho sem zavesím. Zaujímavé je aj to, že Berounští měšťané pri scénickej Veľkej Morave do seba hádžu aj sekeru. Vyzerá to perfektne, je to nečakané, ale musí to byť dobre nacvičené. _________________ Gvozd.........................................Aby sme sa rozumeli, nemám nič proti scénickému šermu..  |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006 Príspevky: 305 Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)
|
Zaslal: Pi Jan 12, 2007 3:12 pm Predmet: |
|
|
[quote="Scar"] aké obdobie robia tí Komárňania?
quote]
Starých maďarov účinkujú vždy na červenom kamini na Corvuse.[/
Naposledy upravil Alchy dňa So Jan 13, 2007 8:12 am, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
Scar Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Jan 12, 2007 4:12 pm Predmet: |
|
|
Starých Madarov? A sú z Komárna či Komároma??? Žeby konečne niekto s kým by mohli Slovania bojovať? Výborne. Sú špecializovaní aj na nejaké presné obdobie? _________________ Gvozd.........................................Aby sme sa rozumeli, nemám nič proti scénickému šermu..  |
|
Návrat hore |
|
 |
Scar Tlčhuba

|
Zaslal: So Jan 13, 2007 12:32 am Predmet: |
|
|
Tu je ten spomínaný návod na výrobu EUROŠÍPOV, užite si ho:
http://www.alistaire.net/eurosip/sipy.htm
alchy: nevieš ich názov, alebo web stránku? _________________ Gvozd.........................................Aby sme sa rozumeli, nemám nič proti scénickému šermu..  |
|
Návrat hore |
|
 |
Hircanus Bežný tlachal
Založený: 09 Jan 2007 Príspevky: 93
|
Zaslal: So Jan 13, 2007 11:32 am Predmet: |
|
|
Scar napísal: | Starých Madarov? A sú z Komárna či Komároma??? Žeby konečne niekto s kým by mohli Slovania bojovať? Výborne. Sú špecializovaní aj na nejaké presné obdobie? |
Pokial viem, maju koniec 9. zac. 10 str, teda casy ked Madari na uzemie dnesneho SK. Ine obdobie tykajuce sa starych Madarov by ani nemalo zmysel robit, lebo nie je dostatocne prebádané a zdokumentované. Samozrejme, pocul som o skupinách dakde v Madarsku, ktoré sa snazia prezentovat "archaicky madarsky serm", ale beriem to s rezervou..... |
|
Návrat hore |
|
 |
harlequin Bežný tlachal

Založený: 23 Jún 2006 Príspevky: 66
|
|
Návrat hore |
|
 |
|