|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
He-man Bežný tlachal

Založený: 18 Jún 2006 Príspevky: 93 Bydlisko: Praha2
|
Zaslal: Št Apr 26, 2007 3:03 pm Predmet: |
|
|
Olaff.
V podstate suhlasim, az na to, ze potom kazdy, kto sa okolo sermu mota, je sucastou tohoto kolotoca. Nie len zeny, co sa okolo neho motaju. (nejak mi blbo znie to motanie sa okolo sermu ). _________________ Nikdy nerob inym, co nechces aby robili tebe
 |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006 Príspevky: 791
|
Zaslal: Št Apr 26, 2007 3:39 pm Predmet: |
|
|
Olaff
a na zaciatku scenky im vysvetlujete: ja som madam de Maupin, obliekala som sa do zenskych siat a bola som lepsia ako muzi?
lebo toto ste mi z deCarabasom zmietli,ked som vam ukazoval,ze Habsburgske zeny sermovali (respektive ste sa spytali presne to iste,co sa pytam teraz ja vas,len na inu osobu)
citacia Olaffa: "ako vsetky tieto fakty (najma vysvetlenie zenskej schopnosti sermovat) podat divakovi tak, aby sa jednak on nenudil, jednak aby to cele nevyznelo... no...minimalne hlupo... Pochybujem totiz, ze zena pocas toho, ako masti opilca mu este vysvetluje, kde sa to naucila, hehe..."
a este jedna otazka,aky je rozdiel medzi tym,ked pride chalan,ze je strasne velky zlodej... chyti jednorucku do oboch ruk a vymlati 2 lepsich sermiarov?
faux pas, kde blbcom bol sermiar a nie sermiarka si uz tiez urcite vela videl a znamena to,ze teda sermiari nemaju sermovat?
nie,znamena to,len ze blbci nemaju lozit na podium!!!
ci je to muz,alebo zena,na tom nezalezi _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum
Naposledy upravil miso dňa Št Apr 26, 2007 3:46 pm, celkom upravené 1 krát |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Št Apr 26, 2007 3:45 pm Predmet: |
|
|
Citujem sam seba:
"K tomu pridame pekne dialogy a slovne hracky (kde samozrejme divakovi vysvetlime nie naucnou formou ci formou prednasky, kto je to dievca a preco je oblecene a sprava sa ako chlap), rezisera, ktory na to dohliadne, mesiac az dva driny a hura s tym do sveta... "
"Ja hovorim o forme, v akej je nami serm divakovi predvadzany, a to nielen v pripade zien... "
Dalsie otazky? |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

|
Zaslal: Št Apr 26, 2007 3:50 pm Predmet: |
|
|
a teraz mi vysvetli,preco by som to zrovna ja mal podat divakovi tym tupym sposobom...lebo inak nechapem,naco si mi to vtedy vycital
ono ten suboj je zaujimavy,beriem,podla mna by to bol pekny(to som len chcel byt naschval v opozicii,ako byvate vy dvaja, pretoze vzdy sa da nieco skydnut) ale este viac je zaujimave,ze to,co sa vam nepaci (a co odmietate) oodsudzujete priam hyperbolami a naozaj uz extremnymi prikladmi
 _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Milan Olaff Madlenák Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006 Príspevky: 929 Bydlisko: Košice
|
Zaslal: Št Apr 26, 2007 4:02 pm Predmet: |
|
|
Extremny priklad je to, co som videl na vlastne oci???? Ja netvrdim, ze PRAVE TY to to vysvetlujes debilnym sposobom, nemozem vediet, ako to robis, kedze som to nevidel... Ale na zaklade prikladu, ktory si uviedol, som reagoval vo veciach, ktore by som rovno zmenil, aby nedoslo prave k onemu debilnemu sposobu, za ktory by sme sa museli hanbit...
A ja sa nechcem hanbit... Nechcem sa hanbit povedat "ja som Milan a robim historicky serm" kvoli ludom, ktory ho robia prave debilnym sposobom (a ze ich je dost, bohuzial...)
A zase citujem seba:
"Stojim si za tym, ze kvalitne divadlo, postavene na dobrom a co najpreciznejsie vypracovanom pribehu pod dozorom odbornikov, je podla mna ten najlepsi sposob, ako posunut uroven hist. sermu opat o cosi dalej..."
Upozornujem na "posunut uroven hist. sermu", nie uroven Via Cassa, Tostabur, Alderon ci ine skupiny konkretne... Stale hovorim o urovni historickeho sermu... |
|
Návrat hore |
|
 |
Lucilkaa Bežný tlachal

Založený: 14 Apr 2007 Príspevky: 16 Bydlisko: Košice alebo nejak tak
|
Zaslal: Št Apr 26, 2007 9:33 pm Predmet: |
|
|
servant napísal: | Lucilkaa
scenka so zenou: (zjavne)podnapity rytier (ako si hovorili mnohi bohati hrdlorezi...moze to byt aj zbrojnos,pripadne nejaky vojak) obtazuje slachticnu (samozrejme na to musi byt kostym)...ta ho ovali (niecim,co bude po ruke...napr. kutáčom) ...no a potom si ttreba uz len vybrat zbrane,akymi sa bude bojovat
pokracovanie napr. s jednorucnym mecom ...slachticna ho vytrhne omracenemu rytierovi z pochvy a caka,kym sa preberie...rytier sa nastve a zautoci na nu (napr. dykou,ktoru ma,alebo palcatom...alebo niecim inym)
vzhladom na to,ze rytier je co sa tyka pohlavia a techniky vo vyhode...ale zase je mierne opity a boli ho hlava, jednorucny mec (pripadne tesak) vs. dyka je vyrovnany suboj
...dokonci si podla uvazenia...no a to ma napadlo len tak,cize ak sa clovek snazi,dokaze zenu do sermiarskeho suboja prepasovat (a moze to aj vyzerat pekne)
 |
sorry, ze sa ktomu vraciam az teraz, ale dlho som tu nebola...teda na nete vobec...
akoze, len tak sa SLACHTICNA potuluje...a len tak najde niekde kutac...a videl si ty niekedy slachticke goticke saty???v tom zamate ledva chodis a rukavy vlacis za sebou a nie v nich este sermovat a ak aj prizmurim oci, taka scenka nema velmi zaujimavu pointu...neni vtipna a je nanic...je len o tom,ze sa tam nasilu vopchal "sermiarsky" suboj so zenou... _________________ Winners are simply willing to do, what losers won't |
|
Návrat hore |
|
 |
Melgurth Bežný tlachal

Založený: 10 Feb 2007 Príspevky: 48 Bydlisko: kde pride
|
Zaslal: Št Apr 26, 2007 9:35 pm Predmet: |
|
|
mno, tiez som tu chvilku nebola a teraz sa dozvedam, ze olaff nechce na podiu zeny??? tak potom ja som asi chlap. lebo si myslim ze som tam viac nez casto a este k tomu som aj sermovala a nie raz... a vzdy to bolo v pohode. (vysvetlene divakovi - ked sa uz o tom tak bavime/te )  _________________
"chlapi su podradna rasa..."
"... som uzasna..." |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Apr 27, 2007 6:47 am Predmet: |
|
|
Lucilkaa
ak si kupis v obchode linecke cesto a viez,ze sa z neho da piect,tak ho proste hodis na plech ake je a nechas upiect v trube?
hovorim,to je priklad...respektive nejaka kostra,mozes si na to nabalit co chces,formovat to, upravovat, atd.
urcite nebudes brat za dotvoreny napad,ktory vznikol za minutu a pol _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Melgurth Bežný tlachal

Založený: 10 Feb 2007 Príspevky: 48 Bydlisko: kde pride
|
Zaslal: Pi Apr 27, 2007 2:32 pm Predmet: |
|
|
servant: tak domysli pribeh, spracujte si to a na ten zaverecny "linecky kolacik" sa pridem rada pozriet. a myslim ze lucilkaa tiez zaskoci  _________________
"chlapi su podradna rasa..."
"... som uzasna..." |
|
Návrat hore |
|
 |
Lucilkaa Bežný tlachal

Založený: 14 Apr 2007 Príspevky: 16 Bydlisko: Košice alebo nejak tak
|
Zaslal: Pi Apr 27, 2007 9:03 pm Predmet: |
|
|
Ehm, no, linecke cesto nepredavaju, asi si myslel listkove...a take kolace rada nemam ... ale ne,ja len rypem. Aj ked ich vazne rada nemam...
No, nepisala by som tu to co som pisala, keby som nevidela a u nie jednej SHS, ze daju na plech vazne take cesto, ake kupili v obchode a este ho ani nerozbalia z folie...
Nevravim vsak, ze je to tvoj pripad, alebo tvojej skupiny,ale mozno to cita kopec dalsich sermiarov a mozno sa aj tí o ktorych je tu rec uvedomia...  _________________ Winners are simply willing to do, what losers won't |
|
Návrat hore |
|
 |
jaa Bežný tlachal
Založený: 18 Dec 2006 Príspevky: 25 Bydlisko: Blízky východ
|
Zaslal: So Apr 28, 2007 9:03 pm Predmet: |
|
|
Všetky tieto siahodlhé debaty sú o tom istom. Názor jedného z našich šermiarov, citujem "Všetci historický šermiari sme komedianti." Hráme sa na niečo čo nás teší. Niektorí sa snažia to urobiť aj historický verné, ostatní možno dokážu viac do toho kecať.
Či si to už niekto pripustí alebo nie, sú to žabomyšie vojny o tom aký je kto skvelý a verný dobe. Samozrejme, že ten druhý taký nikdy nemôže byť.
O ženách ani nevravím. Najväčší úspech aj tak zožneš scénkou, v ktorej zo seba dokážeš urobiť čím väčšieho debila. Nie každý to dokáže, lebo na to už musíš byť aj vyšermovaný aby si dokázal vychutnať to, že sa z teba smejú.
Všimni si, že čím starší šermiar, tým ma radšej ošumnelý kostým a častejšie v scénkach dokáže prehrávať.
Vážne scény sú asi fakt len pre hrstku šikovných a s dokonale zvládnutým divadlom.
Tak sa na všetkých teším na vystúpeniach.  |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: Ne Apr 29, 2007 8:50 am Predmet: |
|
|
jaa: no neviem, ja cim som starsi, tym som praveze narocnejsi na kostymy to su skor rozni keckari, ktorym nevadi, ze maju obity a potrhany kostym, lebo maju pocit, ze je to z boja alebo co  |
|
Návrat hore |
|
 |
minue Bežný tlachal

Založený: 16 Dec 2006 Príspevky: 84 Bydlisko: SE
|
Zaslal: Ne Apr 29, 2007 8:54 am Predmet: |
|
|
jaa: " Najväčší úspech aj tak zožneš scénkou, v ktorej zo seba dokážeš urobiť čím väčšieho debila."
podla teba robite v uspesnej scenke zo seba debilov??? pretoze ja si pri hrani ako debil nepripadam...  _________________ za ohováranie sa odsudzovalo aj na vlastné vyzauškovanie a pojedanie psieho lajna každý týždeň v deň trhu |
|
Návrat hore |
|
 |
Alchy Tlčhuba

Založený: 14 Sep 2006 Príspevky: 305 Bydlisko: Pozsony - Dévényújfalu - (BA)
|
Zaslal: Ne Apr 29, 2007 11:33 pm Predmet: |
|
|
minue napísal: | jaa: " Najväčší úspech aj tak zožneš scénkou, v ktorej zo seba dokážeš urobiť čím väčšieho debila."
podla teba robite v uspesnej scenke zo seba debilov??? pretoze ja si pri hrani ako debil nepripadam...
|
Nie minue, si vedľa.
Jedná sa o staré zákonitosti divadla. Ľudia sa nedôjdu pozrieť na hercov, aký sú oni dokonalý, ale zasmiať sa na tom, že sú horší ako oni. Mne sa nepáči výraz, urobiť zo seba debila, ale hru o samých dokonalých môže spraviť iba Cimrmann, a Radošinci. A nakoniec nik nie je dokonalý.
2. Toho dokonalého zahrá každý debil, ale toho nedokonalého nie. Ak by som mal spraviť scénku s nešermiarom, tak on bude ten dartaňan, čo všetkých zabije, a tí, čo vedia padnúť, vyhrať smrť, budú tí porazení, lebo on ani smrť nezahrá...
Študujte divadlo, princípy sa nemenia |
|
Návrat hore |
|
 |
igor vitovič Tlčhuba
Založený: 25 Nov 2006 Príspevky: 419 Bydlisko: Prešov
|
Zaslal: Ne Apr 29, 2007 11:55 pm Predmet: |
|
|
presne tak Alchy. dokonaleho co vykryje vsetko a je super, zahra kazdy. no zahrat nesikovneho, koktaveho atd to uz hm trosicku tazsie. ako u nas bol dakedy davno typek co ked ho zabili, tak spadol do mlaky aj ked tyzden neprsalo a ked spadol tak si pocul vsetky kosti praskat. _________________ Moj ty boh, aka som ja sermiarska sracka.... |
|
Návrat hore |
|
 |
deCarabas Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006 Príspevky: 466
|
Zaslal: Po Apr 30, 2007 7:16 am Predmet: |
|
|
Igor: On vedel zahrat praskanie kosti??? WOW!
Alchy: Hm, zalezi asi na tom, aky zaner hras To, co si opisal ty, je komedia. Tragedia uz je preeedsa len trosku ina Tam zo seba nerobis ani debila, ani divaci necakaju, ze sa zasmeju na tom, aka je tvoja postava hlupa. |
|
Návrat hore |
|
 |
miso Tlčhuba

|
Zaslal: Po Apr 30, 2007 8:31 am Predmet: |
|
|
hmm...no,uz sa tesim na dalsie strany nekonecnej vojny v otazke,kto ma pravdu (kedze bojovnici na kazdej strane nechapu,ze pravdu mame vsetci...tu svoju)
 _________________ tuitio fidei et obsequium pauperum |
|
Návrat hore |
|
 |
Thailandyr Tlčhuba

Založený: 18 Aug 2006 Príspevky: 165 Bydlisko: wild wild west
|
Zaslal: Po Apr 30, 2007 10:09 am Predmet: |
|
|
igor vitovič napísal: | presne tak Alchy. dokonaleho co vykryje vsetko a je super, zahra kazdy. no zahrat nesikovneho, koktaveho atd to uz hm trosicku tazsie. ako u nas bol dakedy davno typek co ked ho zabili, tak spadol do mlaky aj ked tyzden neprsalo a ked spadol tak si pocul vsetky kosti praskat. |
nedokazem si predstavit (resp. dokazem, ale zvraciam pri tom ) ako moze ten najnesikovnejsi vsetkych porazit a vsetko vykryt
to potom nieje serm, ale strasne trapenie, hlavne pre divaka _________________ Ten co sermuje nieje vzdy sermiar, ale ten co zhadzuje cudzie usilie JE VZDY SVINA...
Najlepsi cas na trening je TERAZ!
A nakoniec moje oblubene: "I just keep getting better!"  |
|
Návrat hore |
|
 |
Andrej Kakos - Kakac Tlčhuba

Založený: 31 Júl 2006 Príspevky: 139
|
Zaslal: Ut Máj 01, 2007 8:39 am Predmet: |
|
|
No, ja osobne si myslim ze Alchy vie co hovori a z jeho prispevku bolo dostatocne jasne ze hovori o komedii a nie o tragedii.
Dalsia vec je ze napriklad v Shakespearovi sa aj v tragediach vyskytuju postavy a situacie komicke a nie len tragicke. Takze mozes kluuudne hrat aj tragediu a divaci sa mozu na nej zasmiat. Pre priklad uvediem Romea a Juliu - mas tam napriklad postavu Juliinej pestunky z ktorej si utahuje Merkucio - to je podla mojho nazoru jasna komicka scena. Aj v Hamletovi mas take postavy a sceny.
Dost prikladov najdes aj v modernej divadelnej tvorbe - Napriklad dramatizacia Jozefa Maka v DAB v Nitre - bola to tragedia taka ze na konci ludia plakali viac ako na Titaniku a naopak tam boli sceny velmi vtipne az komicke.
Naopak dalsia vec je ze hlupa postava nemusi byt rozhodne vzdy vtipna. Ako priklad uvadzam Nezvalovu Manon Lescaut. Hlavna hrdinka je naivna a hlupucka - obcas sice posobi az komicky ale vacsinu casu je skor dojimava. Takze divak sa na tej hluposti tiez nemusi len smiat.
Tusim som to cital v Brocketovych Dejinach divadla - vyrok jedneho slavneho herca (nie som si isty menom: je mozne ze to bol Moliere?) znel v tom zmysle ze tragediu zahra ktokolvek, ale prinutit ludi aby sa na vas smiali je znakom genia. |
|
Návrat hore |
|
 |
Berik Bežný tlachal
Založený: 30 Sep 2006 Príspevky: 37
|
Zaslal: Ut Máj 01, 2007 3:24 pm Predmet: |
|
|
Thailandyr napísal: | igor vitovič napísal: | presne tak Alchy. dokonaleho co vykryje vsetko a je super, zahra kazdy. no zahrat nesikovneho, koktaveho atd to uz hm trosicku tazsie. ako u nas bol dakedy davno typek co ked ho zabili, tak spadol do mlaky aj ked tyzden neprsalo a ked spadol tak si pocul vsetky kosti praskat. |
nedokazem si predstavit (resp. dokazem, ale zvraciam pri tom ) ako moze ten najnesikovnejsi vsetkych porazit a vsetko vykryt
to potom nieje serm, ale strasne trapenie, hlavne pre divaka |
Mozno preto, ze ti sikovnejsi sa postaraju o to, aby to zvladol. Dokazu to zahrat a zasermovat tak, ze on sa bude divakom zdat ako najlepsi zo vsetkych. A nie tym, ze by to oni zbabrali po stranke sermu. |
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|