Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Andrej Bobrík Bežný tlachal
Založený: 08 Máj 2010 Príspevky: 17 Bydlisko: Poprad
|
Zaslal: St Aug 11, 2010 9:57 pm Predmet: Keramika, riad a ine |
|
|
Zdravím!
V poslednom čase som trošku prehľadával internet so zámerom nájsť niečo poriadné o riade používanom v stredoveku zistil som že nie je moc stránok, ktoré sa venujú tejto problematike a preto sa obraciam na vás. Chcel by som sa zamerať hlavne na vrcholný stredovek. Veľmi ma zaujíma čokoľvek ohľadom keramiky. Z akej hliny sa vyrábali keramické veci, ako sa vyrábali, ako a čím sa zdobili a hlavne ako vyzerali. Veľmi by som uvítal hlavne nejaké iluminácie, alebo fotky artefaktov (samozrejme z územia Európy). _________________ Wer nach get hewen
Der darff sich kůnst wenig freuen |
|
Návrat hore |
|
|
Juraj Skúpy Tlčhuba
Založený: 27 Máj 2008 Príspevky: 165 Bydlisko: Trenčianske luhy a háje
|
Zaslal: St Aug 11, 2010 10:19 pm Predmet: |
|
|
Skus sa pozriet sem: http://www.p2pottery.com/ a pripadne sa na Petra Vozarika nakontaktovat. Urcite Ti bude schopny povedat cokolvek co ta zaujima. _________________ V minulosti mali k sebe ludia blizsie... stare zbrane mali totiz mensi dostrel. |
|
Návrat hore |
|
|
Tomáš Mrázek Tlčhuba
Založený: 01 Mar 2009 Príspevky: 197 Bydlisko: Žilina/Košice
|
Zaslal: Št Aug 12, 2010 8:51 am Predmet: |
|
|
skus sa nakontaktovať na tohoto výrobcu http://mckeramika.vyrobce.cz/indexa.html má pri výrobkoch aj datáciu a krajinu pôvodu..... _________________
Samo napísal: | ...dobový život chod robiť do talianska alebo švajčiarska, sme na slovensku, tak sa prispôsob, alebo rob akcie sám a ľudom ukáž ako sa v stredoveku spalo a nie bojovalo... |
"Never trust another reenactor." |
|
Návrat hore |
|
|
|
Zaslal: Št Aug 12, 2010 5:20 pm Predmet: |
|
|
Velka vdaka, presne nieco take som potreboval. Nenaslo by sa nieco podobne aj o kovovom, alebo drevenom riade? _________________ Wer nach get hewen
|
Návrat hore |
|
|
maly spooky Bežný tlachal
Založený: 01 Apr 2008 Príspevky: 42
|
Zaslal: Ne Aug 15, 2010 1:14 pm Predmet: |
|
|
napis mi presne datovanie o ktore by si mal zaujem a oblast kde v europe. ti dam vediet. |
|
Návrat hore |
|
|
|
Zaslal: Ne Aug 15, 2010 6:54 pm Predmet: |
|
|
Idealne by bolo Uhorsko a Nemecko 15. storocie, no zaujimalo by ma to tak globalne aby som videl vyvoj tej keramiky a riadu v Europe. Kazda informacia je dobra. _________________ Wer nach get hewen
|
Návrat hore |
|
|
|
Zaslal: Ne Sep 05, 2010 11:12 am Predmet: |
|
|
zatial k tomu tolko niekedy v polovici 15stor. vo francuzku zacina majolika co je porovina oblievana bielou cinicitou glazurou zdobenu modrym kobaltovym dekorom napodobovali hlavne cinske motivy ale europske vzory. cize nejaka typicka cinska krajina ale europske prostredie este nebol vynajdeny porcelan tak sa ho snazili napodobnit aspon takto .
ku koncu renesancie bol velmi znamy styl istoriato (ked si ho napisete do googlu tak uvidite co to je zac) ale bol pouzivany hlavne ako okrasny do vitrin z nabozenskymi a inymi vyjavmi.
kuknem presne uhorsko a nemecko ale v nemecku tipujem ze budu mat ako u nas keramiku majoliku ako modra len o nieco starsiu kedze k nam habanska keramika dosla v pol 16 stor. co je nemecka majolika.
http://www.obnova.sk/modules.php?name=slovniky&op=content&tid=2184
ten spodny obrazok je este francuzka keramika s typickym dekorom aj ked si ja myslim ze je to anglicko ale nebudem sa hadat ked je to na obnove |
|
Návrat hore |
|
|
Tomáš Mrázek Tlčhuba
|
Zaslal: Ne Sep 05, 2010 11:57 am Predmet: |
|
|
dobré možno by si mohol na túto tému napísať nejaký článok _________________
Samo napísal: | ...dobový život chod robiť do talianska alebo švajčiarska, sme na slovensku, tak sa prispôsob, alebo rob akcie sám a ľudom ukáž ako sa v stredoveku spalo a nie bojovalo... |
|
Návrat hore |
|
|
|
Zaslal: Ne Sep 05, 2010 12:05 pm Predmet: |
|
|
pokusim sa povedzte presnejsie o com ci vam bude stacit keramika uhorsko nemecko, neskora renesancia ci chcete este cosi viac? staci povedat. |
|
Návrat hore |
|
|
Tomáš Mrázek Tlčhuba
|
Zaslal: Ne Sep 05, 2010 2:02 pm Predmet: |
|
|
podla man by bolo fajn niečo od polovice 15tky do polovice 17tky aspon sa v tom ľudia trošku zorientuju _________________
|
Návrat hore |
|
|
|
Zaslal: Ut Sep 07, 2010 4:01 pm Predmet: |
|
|
maly spooky: Nadhera, presne nieco take som hladal. Suhlasim, idealne by bolo nieco o tom 15 storoci. Mam moznost vypalit si vlastnu keramiku, tak by ma zaujimali aj nejake postupy zdobenia a tvary dzbanov, poharov a ineho. _________________ Wer nach get hewen
|
Návrat hore |
|
|
lasky Bežný tlachal
Založený: 03 Jún 2007 Príspevky: 64 Bydlisko: Melčice-Lieskové ...pri Trencíne
|
Zaslal: So Nov 27, 2010 9:39 am Predmet: |
|
|
tato tema je trocha zaznavana medzi sermiarmy, v podstet dva dobre odkazy si dostal, potom uz len existuje vlastne badanie po muzeach a nejake fotky z vystav mam aj ja.. ak este chces tak sa ozvi.. |
|
Návrat hore |
|
|
|