Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Volny serm
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4 ... 12, 13, 14  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Belička Ivan
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: Št Jan 04, 2007 10:01 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Bitky sú naozaj pekná vec -
ale ja uznávam najmä tie v ktorých aj samotný bojový stret je organizovaný a predvádza sa minimmáln ev jej prvej časti súbor nacvičených duelov -
Zvyčajne keď sme my na bitke tak robíme nacvičené duely (v prvom sterte a následne v druhom a ďaľšom "kolotoč" do stavu aký je potrebný k scenáru bitky
Pre diváka je to opäť zaujímavejšie ako pobehovanie bez kontaktu resp. poskakovanie ludí pred sebou - hovorím to zo skúsenosti ako diváka , bo keď som videl zopár bitiek takéhoto rázu (resp. video aj z tých kde som bol ) divák si všimne smiešny boj - voľnošermiarov, ktorý sa snažia do seba trafiť/netrefiť/neublížiť resp. do očí udiera človek postávajúci resp. pobehujúci bez zmyslu po pľaci

ib
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Tulkas
Tlčhuba

Založený: 26 Aug 2006

PríspevokZaslal: Št Jan 04, 2007 11:29 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Ano, teda riesenie Jedna: Zocvycit si duely(najlepsie vramci skupiny..pripravit dopredu a na bitku ist s nimi) a potom si len rozdelit strany, aby sa to dalo pouzit...ak som to dobre pochopil Embarassed Aky mate nazor na narychlo zocvycene duely pred bitkou(predvecer)?

Toto je len taka mala doplnovacia temicka..s VS to uz moc nema spolocneho, ale i tak su bitky fenomen..ktorym by som bol rad venoval tiez pozornost, mozno skor z hladiska nahodnych stretov a vynutenych duelov..kde je treba improvizovat. Nemam v umysle mystifikovat a vyvolavat debaty "cokeby..", ale iste su ludia, ktory museli improvizovat. A tu je miesto pre ich vyjadrenie.. Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
alois
Tlčhuba

Založený: 17 Okt 2006

PríspevokZaslal: Št Jan 04, 2007 2:39 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

suhlasim s navim, je dobre rozdelit skupinu a kazdu polovicu pripojit k inej strane, a tak dosiahnut stretnutie zocvicenych parov. len to chce neobycajne presne naplanovanie, a podporu aj inych skupin. na beckove sa mi napr. stalo, ze ked som bezal smerom k partnerovi z duela a on proti mne, do cesty nam vbehlo niekolko inych sermiarov, ktori s umyslom napadnut mna ci mojho partnera uplne pokazili zamyslanu akciu.
ozaj a este jedna vec, ja som zazil len stredoveke hromadky, kde sa daju do prvych radov nasadit stity, co je pomerne vyhodna zalezitost z hladiska bezpecnosti...ale ako je to napr. na barokovych bitkach? moze nam to niekto priblizit, kto sa takej zucastnil?
Návrat hore
Belička Ivan
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: Št Jan 04, 2007 3:02 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Barokové bitky majú jednu výhodu pre tých čo nechcú, nemôžeu alebo nevedia šermovať že môžu padnuť už pri mušketierskej salve.
ostatné ako v gotickej - al eid enaozaj o zocvičenie všetkých nieiba jednej skypiny, lebo potom sa ti to naozaj stane že pred teba niekto priskočí a kričí na teba aby si hio zabil aalebo útočí.

najhorši ena tých čo nemajú dueli nacvičené je krátkosť stretu , zvyčajen sa cassanováci dohdonú kto je kde a v akom poradí sa šermuje pri strete ale veľmi často, keďže iný šermujú len hodinu pred tým nacvičený kolotoč resp. voľnošermiarsky nestihneme dobojovať ani prvý stret nie to ešte druhý resp. tretí ak je nás zo 6.

preto je bitka skor o organizácii.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
alois
Tlčhuba

Založený: 17 Okt 2006

PríspevokZaslal: Št Jan 04, 2007 3:26 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

tak, tak. este taky podnet : ak chcete ukazat nejake pekne suboje, mozete pred samotnou bitkou spravit vyzyvacku, cele sa to natiahne a ukazu sa dueli.
Návrat hore
Fachman
Bežný tlachal

Založený: 10 Júl 2006

PríspevokZaslal: Št Jan 04, 2007 3:37 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Napr. my by sme prišli ako johaniti,niekto by prišiel ako templári,niekto ako moslimovia a iní ako bežní doboví rytieri.A začal by boj johaniti proti johanitom,templári proti templárom,moslimovi proti moslimom.Ech fakt "užasná predstava" Mr. Green
Návrat hore
Fachman
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Št Jan 04, 2007 3:40 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Tulkasovi Very Happy - myslím,že Charon má skôr mne podobný názor Shocked Shocked Shocked

A zďaleka nie sme jediný veď len ja poznám viacero ludí,čo robí Vs (a nielen z našej skupiny.Mnohí nepíšu na fóra,len prete,že sa im zdá zbytočne o tom hádať,lebo to aj tak nikam nevedie.

A dosť scénických šermiarov k tomu inklinuje,len buď nemajú s kým takýmto spôsobom šermovať,alebo sa len boja názoru ostatných.Kontaktovalo ma cez súkromné správy aj pár ludí,čo by sa o tom chceli dozvedieť viac,ale nie takto verejne.

A ak niekedy pôjdeš okolo Ružomberka,tak daj vedieť.Buď skočíme na pivo a kus reči,alebo si môžeme dať partičku voľného šermu a už nikdy nebudeš chieť prestať Wink

Že si to ty,tak si nič nebudem overovať Wink

Naposledy upravil Fachman dňa Št Jan 04, 2007 8:27 pm, celkom upravené 2 krát
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: Št Jan 04, 2007 3:46 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

V barokovej bitke, ak je dobre urobena, k duelom prakticky vobec nedojde... Toto je sposob bitky, kde uz operuju jednotky, pricom hlavnu udernu silu tvori delostrelectvo a musketierske oddiely zabezpecene v defenzive pikaniermi... Na stret na mece dojde az po prelomeni pikanierskej jednotky, ktora kryje musketierov, a to bud delostreleckou pripravou, vyssou ucinnostou strelby, jazdnym utokom, alebo prilezitostne prerazenim radu inou pikanierskou jednotkou... Vtedy dojde na stret na pobocne zbrane, nielen kordy (tesaky, dyky, mece, sekerky, bandalire, prilby, furkety), musketier zvycajne len otoci musketu, chyti ju za hlaven z mydli do toho (to som ale robit este nevidel, vsetko stoji nejake prachy, vsakano)... A tu uz zalezi od scenara bitky, kazdy oddiel vie, kedy a kde ma padnut - tu je dolezita kvalitna organizacia a nepritomnost debilov vo veleni oddielov... Toto cele vlastne znamena, ze si vymenis par uderov kordom a padnes ty ci tvoj super, je to v podstate volny serm, ak vies sermovat, nema sa ti co stat... Aj ked, nahoda je blbec...
Návrat hore
Charon
Regrút

Založený: 01 Júl 2006

PríspevokZaslal: Ne Jan 07, 2007 3:19 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

nieje to moc adrenalínové ak by sa na bojisku predvádzali iba natrénované súboje, to môžem robiť aj v telocvični a pri takomto štýle boja nepotrebuje šermiar až takú kvalitnú zbroj. A moc ma nezaujíma čo na bitku vravia diváci, som tam najmä pre to, lebo to chcem a ma to baví a nie pre to, aby diváci mali na čo pozerať. Preto ani nevystupujem a nerobím scenický šerm.
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Jan 07, 2007 3:30 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Kvalitna zbroj sa sikne v hromadnej bitke, nech je akakolvek... Jednak su nejake kostymove naroky, jednak nahoda je blbec, ak ti netrafi partak, moze sa ti ujst jedna nahodna od nejakej inej dvojice... Co sa tyka adrenalinovych akcii v bitkach, je to diskutabilne... Na kazdej bitke mas divaka, akonahle sa tam taky clovek objavi, je tvojou povinnostou sa zaujimat o to, ako to vidi on, robit to pre neho... Ak sa ti to nepaci, je pochopitelne, ze na bitky chodit nemusis... V tom pripade mi nie je celkom jasne, preco sa sermu venujes, predsa len je to odvetvie, kde je konfrontacia nevyhnutna - so superom ci s inymi skupinami... To je to, co ta nuti sa stale ucit a zlepsovat... Ak sa zavries sam v telocvicni a povies "ja nerobim sceniku", mas idealnu sancu sa dobre dolamat, pretoze aj ta scenika z niecoho vychadza, vsakano?
Návrat hore
Fachman
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ne Jan 07, 2007 3:37 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

A ako sa v scénickom šerme konfrontuješ s inými skupinami??Povieš si,že my si niečo nacvičíme vy si niečo nacvičíte a kto pri tom vyzerá lepšie?? Wink .a ani so súperom sa moc nekonfrontuješ,keď vieš čo bude nasledovať ideš prakticky na istotu (aj keď náhodda je blbec)
Návrat hore
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Ne Jan 07, 2007 3:38 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

to Charon: to ze pri scenike nepotrebujes kvalitnu zbroj, je podla mna dobra hlupost - jednak sa predsa snazime ludom ukazat, ako to v stredoveku naozaj vyzeralo, nie to, co uvidia v americkom filme a ta zbroj predsa sluzi aj na nasu ochranu (vcera sme to napr. hodne ocenili na vystupeni - smykalo sa jak svina a par ran nam slusne utieklo, takze keby sme nemali zbroj, tak by to bolo hodne neprijemne a to sme robili suboj, ktory mame myslim ze slusne nacviceny)

www.kompania.sk
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Jan 07, 2007 3:40 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Fachman: Zalezi na tom, co si dovolis v tej scenike, vsak? Konfrontacia tam je, minimalne ziskas nove obzory v pouzivanych technikach, tempovani, dodrziavani vzdialenosti, atd.... A aj to, ako pri tom ako vyzera, samozrejme.. Nemyslim si, ze to je na skodu....
Návrat hore
Bystrík Holeček
Tlčhuba

Založený: 17 Sep 2006

PríspevokZaslal: Po Jan 08, 2007 1:34 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

to fachman :

v nacvicenom suboji ieds teoreticky na istotu, prax je ina, smiknes sa, smikne sa ti mec vypadne ti sekvencia a , a ,atd.....
a potom musis byt fakt zohrany s partnerom aby to vyzeralo fajn

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Jan 08, 2007 3:08 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

to bordza: hovori sa tomu vymena skusenosti a suvisi to s tym, kedy pouzijes volny serm (improvizaciu) na vystupeni...a nebud zase taky haklivy na svoje fora, konecne je tu nejaka konstruktivna debata bez prehnaneho urazania sa

www.kompania.sk
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

PríspevokZaslal: Po Jan 08, 2007 3:15 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

bordza: hm, videl som ciste improvizovane suboje volneho sermu a pre mna ani pre divaka to nic moc nebolo. Vacsinou kruzili okolo seba, potom jeden daco skusil a potom druhy. Ale bolo vidno, ze sa nechcu pustat do seba naplno, lebo by sa pozabijali. Ja osobne mam radsej nacvicene veci s prvkami reality, cize my sa ucime likvidacny serm, ale potom si suboje aj tak nacvicime. Je to taky kompromis medzi cistou scenikou a cistou historiou.
Návrat hore
Bystrík Holeček
Tlčhuba

Založený: 17 Sep 2006

PríspevokZaslal: Po Jan 08, 2007 3:20 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

tiez som mal moznost vidiet volny serm a vyzeralo to (aby som bol diplomaticky) odlisne az hrozostranse... ty ludia nie len ze sermovali free oni si este aj pocas vystupenia len tak nasli na zemi nejaku tu zbran, povedali si v duchu (asi ako im to zrovna srdce radilo) tak tuto chcem a ktej sekere si este vezmem teda aj jednorucku aby som nemal druhu ruku prazdnu a vrhli sa na seba....

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Jan 08, 2007 6:34 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Podla vsetkeho ho nerobime preto, ze sa nechceme pozabijat, hehe... Ak tomu das nejake pravidla, uz to predsa nie je volny serm... Ak vsak povazujes za volny serm ten s maskami a s plastronmi, tak potom ho ako vycvikovu metodu pouzivame.... Teda, aspon my... Wink
Návrat hore
Fachman
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Po Jan 08, 2007 6:47 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

byť s obojručnou sekerou v maske....asi by som bol trochu komický (aj keď sekery na Vs sme použili asi len 2x za celú kariéru)

Ak sa niekto bojí o svoje zdravie ,môže si dat prešívanicu a krúžkovu.A to skôr umriem na ploché nohy akoby mi niekto ublížil mečom v krúžkovej ( ak samozrejme nestojím a nečakám ako mi niekto natiehne spoza hlavy po gebuli) Wink
Návrat hore
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Jan 08, 2007 6:53 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

my ho niekedy pri treningu pouzivame, aby sme si vyskusali ci sa techniky daju pouzit aj v reale, ale nejako casto zase nie, skor uprednostnujeme improvizaciu pri trochu nizsej rychlosti ako je "bojova"

www.kompania.sk
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4 ... 12, 13, 14  Ďalší
Strana 3 z 14

Prejdi na: