Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch
 
 FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Levoča

 
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> História
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Matej Biroš
Tlčhuba


Založený: 05 Nov 2006
Príspevky: 330
Bydlisko: Iglov

PríspevokZaslal: So Dec 27, 2008 11:37 pm    Predmet: Levoča Odpovedať s citátom

Zaujima ma historicke mesto v mojom okoli - Levoča. Tuto temu chcem venovat tomuto mestu, a vsetkemu co sa ho tyka. Mna osobne zaujima hlavne obdobie konca vrcholneho stredoveku, zvlast ta remeselna, vojenska a architektonicka cast (hradist) na spisi.

pre zaciatok tu davam oficialny text :

Bolo dokázané, že mesto a jeho okolie bolo osídlené už v mladšej dobe kamennej. Stará Levoča ležala po ľavej strane cesty, ktorá vedie z Levoče do Spišskej Novej Vsi, kde archeológovia vykopali základy románskeho kostola úctyhodných rozmerov: jeho dĺžka je 23,5 m, šírka lode je 12 m a apsida má niečo vyše 8 m. Bol to kostol sv. Mikuláša z prelomu 11. a 12. storočia. Ďalšia veľká osada, či mestečko sa nachádzala pri dnešnej Košickej bráne spolu s rotundovitým kostolom z 11. storočia. Keď v 12. storočí a tiež po pustošivých nájazdoch Tatárov v roku 1241 prišli do Levoče nemeckí kolonialisti, našli tu pôvodné osady - mestečká, ktoré sa spolu s ich novými sídlami stali základom dnešného mesta.
Najstaršiu listinu, v ktorej sa po prvý raz stretávame s Levočou, vydal uhorský kráľ Belo IV. v roku 1249 a spísomnil v nej nej právny akt darovania pozemkov spišskému prepoštovi. Čítame v nej, že hranica zeme zvanej Jablonov zostupuje k ceste, ktorá vedie do Levoče. V roku 1271 vystupuje už Levoča ako centrum provincie Sasov a spolu s ďalšími spišskými mestami už užívajú práva slobodných kráľovských miest: majú vlastnú samosprávu, súdnu právomoc, osobnú slobodu, právo ťažiť rudu, využívať lesy, vykonávať remeslo, obchodovať a právo skladu, o ktoré viedla Levoča dlhotrvajúci spor s mestom Kežmarok, ktorému sa ho podarilo získať iba lsťou.
Spor vošiel do histórie ako storočná vojna a víťazom bola Levoča. V roku 1402 Levočania boli oslobodení od práva skladu iných miest, v roku 1419 oslobodili panovníci levočských kupcov od platenia tridsiatkového cla po celom Uhorsku. Vďaka výhodnej polohe na križovatke obchodných ciest a výdatnej pomoci panovníkmi udelených politických i hospodárskych výsad, začali plynúť do mestských pokladníc i do mešcov kupcov a ďalších mešťanov financie, umožňujúce všeobecný rozvoj. Nastalo obdobie rozkvetu architektúry, vzdelanosti, kultúry, umenia i remesiel. Požiare v rokoch 1550 a 1599 spôsobili veľké škody. Silnému a bohatému mestu sa však podarilo zdolať aj tieto pohromy a udržať si svoje významné postavenie až do konca 16. storočia.
Levoču obkolesovalo dodnes zachované mestské opevnenie ktoré sa niekoľkokrát prestavovalo. Architektúra meštianskych domov na námestí postupne prechádzala z gotickej do renesančnej podoby, ktorú poznáme v súčasnosti. Požiare spôsobili, že z gotických domov sa nám zachovali len zvyšky, ktoré sa objavujú pri rekonštrukčných prácach. V renesančnom slohu bola postavená aj radnica. Strediskami duchovnej kultúry boli náboženské bratstvá a predovšetkým kostoly. V priebehu storočí to boli postupne kostol sv. Mikuláša, sv. Ducha, kostol sv. Jána a pravdepodobne aj sv. Alžbety. Najvýznamnejší z nich je však chrám sv. Jakuba európskeho významu. Slúži ku cti mesta, že už od 15. storočia podporovalo vzdelanosť a časť financií dávalo na školu. Bola tu tiež knižnica, lekáreň, kúpele a pôsobili tu lekári. V poslednom storočí tohto tisícročia nachádzame Levoču administratívnym centrom župného, neskôr okresného významu. Je aj mestom škôl. Jej najväčšou cennosťou je dedičstvo predkov - umelecké i architektonické skvosty pre ktoré ju štát už v roku 1950 vyhlásil za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Do obnovených historických budov sa vracia život vďaka umeleckým reštaurátorom i fortieľnym remeselníkom. V štýlových priestoroch nachádzame centrá spoločenského, kultúrneho i ekonomického života mesta.

Zdroj: www.levoca.sk
_________________
Piroha
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Marián Alfi Cajzel
Tlčhuba


Založený: 12 Aug 2007
Príspevky: 146
Bydlisko: panstva Žobranč,Chabrať,Blšatec

PríspevokZaslal: Ne Dec 28, 2008 9:35 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Piroha skus sadnuť na autobus a zaisť do Levoče na faru, alebo zistiť meno sučasneho meskeho kronikara na meskom urade.Viem že aj farnosti videli kroniky, preto ta fara. A tam sa skus spýtať, radi sa s tebov porozpravaju a daju ti informacie hneď od zdroja, pokial prejaviš zaujem.Uvidiš ža sa tam dozvieš aj na take veci s ktorých budeš sam prekvapený.
_________________
www.bergfrit.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Matej Biroš
Tlčhuba


Založený: 05 Nov 2006
Príspevky: 330
Bydlisko: Iglov

PríspevokZaslal: Ne Dec 28, 2008 2:35 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

dik za radu, zatial som riesil len tie hradby, chcem sa najprv v meste vediet orientovat a potom si pojdem pozriet aj muzea, radnicu ... len s tou farou by ma to nenapadlo Smile
_________________
Piroha
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Lenka "Lenka"
Tlčhuba


Založený: 26 Feb 2007
Príspevky: 251
Bydlisko: tam, kde sa vrany otacaju

PríspevokZaslal: So Jan 16, 2010 3:04 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Fiha, s Pirohu sa kľuje kunsthistorik..... pohladam ti nejaku literaturu? Tiež skus zajst na pamiatkovy urad, urcite sa tam robili vyskumy na tych hradbach a nalezove spravy su k dispozicii verejnosti.... ak ti ich nespristupnia, podaj na nich žalobu....
_________________
Forma sleduje funkciu.... (H.J. Sullivan)
Ornament je zločin .... (A. Loos)
Ušľachtilá jednoduchosť a tichá veľkosť (J.J. Winckelmann)
Architektúra je umelecký čin a dom stroj na bývanie (Le Corbusier)
50 - ročná lebka neandrtalca (Doc. Hoššo)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Matej Biroš
Tlčhuba


Založený: 05 Nov 2006
Príspevky: 330
Bydlisko: Iglov

PríspevokZaslal: So Jan 23, 2010 1:16 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

riaditel archivu je zhodou okolnosti moja rodina cize s detailami nie je problem. ak mi vies pozriet akekolvek materialy, budem ti vdacny Smile
_________________
Piroha
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Zobraziť príspevky z predchádzajúcich:   
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> História Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Prejdi na:  
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete hlasovať v tomto fóre


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Slovenský preklad phpBB Slovak - www.pcforum.sk