Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

noze, dyky

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Zbrane a kostýmy
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Peter Chňupa
Bežný tlachal

Založený: 19 Jan 2009

PríspevokZaslal: So Jan 24, 2009 12:05 pm    Predmet: noze, dyky Odpovedať s citátom

tak som si to tu presiel a vsimol som si ze tu este nie je tema ktora by sa tymto zaoberala.

konkretne by som sa chcel spytat jednu vec, ale dal som nazov vseobecny aby sa tu aj po mne mohli ludia pytat na ine suvisiace veci.

takze zaujimal by ma nazor miestneho osadenstva na dyky/noze v 12. storoci, konkretne okolo roku 1150, ak by to niekomu pomohlo. kostym na normana a na templara.

ci sa nosili, ake sa nosili a podobne. pytal som sa uz par ludi a odpovede boli rozne. napriklad , ze na toto obdobie nemame pisomne, obrazove, ani archeologicke nalezy co sa tyka nozov a dyk, preto mozeme vychadzat len z toho co sa nosilo neskor. niekto iny mi zas povedal ze sa pravdepodobne dyky vobec nenosili, boli to len obycajne noze, alebo ze minimalne vyzerali ako noze.

v ospreyi na templarov som nasiel toto:

bezny templar vraj mal podla reguli z roku 1165 citujem:
"3 noze: (a) dyka: v tomto obdobi nebol ziadny standardny dizajn pre dyky, ale toto je jedna z moznych variant; (b) noz na chleba s krajacou cepelou; (c) maly noz s obojstrannym ostrim."

konkretne ma hlavne prekvapil vyzor toho noza na chleba, moze mi k tomu niekto povedat nieco viacej? "krajacou" cepelou (v originali slicing blade) asi mysleli ze bola dobre naostrena (vychadzam z toho ze s tupym nozom chleba neodkrojim tak ako by som si predstavoval Laughing ).
a prekvapila ma aj ta zmienka o obojstrannom ostri (two-edged blade) na nozi C, akosi ho na tom obrazku neviem najst, jedine ze by bola ostra ta zosikmena cast od spicky zhruba po tretinu cepele.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
woden
Tlčhuba

Založený: 24 Máj 2006

PríspevokZaslal: Po Jan 26, 2009 11:56 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja len taku otazku.
Odkial mas toto:
citácia:
na toto obdobie nemame pisomne, obrazove, ani archeologicke nalezy co sa tyka nozov a dyk, preto mozeme vychadzat len z toho co sa nosilo neskor.

Pride mi to troska divne ze nic nebolo. skusim nieco kuknut v inych knihach ako je osprey.
Peter Chňupa
Bežný tlachal

Založený: 19 Jan 2009

PríspevokZaslal: Po Jan 26, 2009 5:48 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

budem ti mimoriadne vdacny ak skusis nieco pohladat, ja mam pristup len k dvom kniham o zbraniach a ani jedna z nich ma vo veci dyk a nozov neposunula ani o milimeter, takze sa nemam moc kam pozriet.

dokonca aj na vsetkych internetovych obchodoch / inych strankach vsade riesia len same dyky a noze z 15. storocia a neskor, mimoriadne sem-tam nejaka 14ka ale na 12 nikde nic.

a odpoved na tvoju otazku radsej nebudem zverejnovat, nechcem aby o mne nahodou niekto povedal ze ho zhadzujem...
Návrat hore
AElfgar
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: Po Jan 26, 2009 9:00 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

http://www.curiavitkov.cz/valka34.html
Návrat hore
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: Po Jan 26, 2009 9:28 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

nieco k teme (snad)
http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.php?t=11375
aj ked je to hlavne k storociu predtym(ale venuju sa tam aj 12-tke)

http://users.stlcc.edu/mfuller/novgorod/NovgorodMus233knifeHolders12to14c.jpg
http://users.stlcc.edu/mfuller/novgorod/NovgorodMus232knifeHolders.jpg

ako napovedaju nazvy obrazkov, pochvy na noz z novgorodu 12-14 st. (haluzna datacia)
woden
Tlčhuba

Založený: 24 Máj 2006

PríspevokZaslal: Ut Jan 27, 2009 10:47 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Pozeral som maciejewsku bibliu. je tam viacero vyobrazeni dyk.
Ked zabijaju krala? a hned na dalsom.
Tam ako je vidno aj jeho creva Smile.

Inac nebranil by som sa tomu mat aj obycajny noz. S klasickou cepelou zasadeny do dreva ci parohu.
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Zbrane a kostýmy Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Prejdi na: