Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

pechota DRUHá POLOVICA .15.
Choď na stránku 1, 2  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Zbrane a kostýmy
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Radian
Bežný tlachal

Založený: 29 Máj 2007

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 7:12 pm    Predmet: pechota DRUHá POLOVICA .15. Odpovedať s citátom

Mal by som otázku, snažil som sa nájsť nejaké vyobrazenia pechoty, lebo si chcem spraviť halapatníka(sudličiara).

našiel som toto
http://kazi.webz.cz/wagner/images/wag02-73.jpg

Celkom sa mi to pozdáva , ale videl som aj lepšie vyzbrojených pešiakov.
Hej a mám otázku ohľadom šalírov. Nosili sa pod šalíre krúžkové kukli a aké bolo zadné lamelovanie šalírov. Počul som, že vraj sa v 15. storočí sa postupne predlžovalo zadné lamelovanie prilby.

Čiže budem potrebovať :
prešívanicu
kružkovú kuklu
otvorený pechotný šalír/klobúk (nosili sa k tejto prlbe podbradníky z plechu?)
http://kazi.webz.cz/wagner/images/wag02-67.jpg
platované ruky a polovičné nohynohy(na toto som videl variácie bez rúk alebo bez nôh a podobne )
sudlicu/halapatňu
dýku
pobočnú zbraň jednorúčku(ako sa poznám ani ju nevytasim)

Rád si vypočujem pripomienky a názori ST

Naposledy upravil Radian dňa Ne Okt 19, 2008 3:53 pm, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
malej
Bežný tlachal

Založený: 10 Júl 2008

PríspevokZaslal: Št Aug 21, 2008 9:01 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ahoj a gratuluji! Jdeš do toho správně Wink . Neděláme sice toto období,ale přeci jenom ti mohu trochu poradit. Zdroj jako je Wágner není pro začátek špatný,ale přeci je jenom už překonaný. Jsou zde věci dobré pro inspiraci,ale některé jsou slušné chujoviny byť se ti budou zdát logické (není jich však mnoho).
Nejdříve si zodpověz několik otázek typu zeměpisného určení,popř. v jakých službách,jak movitý apod.. Tím se spousta věcí zuží a je lepší konzultace a výběr toho správného pro výzbroj a výstroj. Poslední otázka je zda-li chceš tebou vytvořenou postavu dělat dobověji nebo aby jen na oko vypadala?
Ohledně výzbroje jdeš na to správně. Primární zbraní je dřevcovka (různé typy) a poboční může být meč,tesák,sekera atd..
K výstroji: prošívanice,vycpávanice a možný je i přední plát,doporučoval bych spíše klobouk (pozor nosil se už kolem 1300,takže pozor na typ) než šalíř,ale nic s tím nezkazíš. Podbradník vynech,tak jako zadní lamelování. Ruce a nohy jsou ok. Kroužková kápě se v té době ještě nosila pod helmem. Jinak plechové ruce se přivazovali na šňůrky k prošívanici. Boty nízké se šněrováním na boku nebo vpředu.
Sice jsem to napsal hodně stručně a z voleje,ale pro začátek to trochu stačí Embarassed . Pokud by jsi měl zájem o dobovější verzi,tak se klidně obrať. Mile rád vypomohu,odkáži na jiné a poradím i s maličkostmi a výrobními postupy. Hodně zdaru!
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: Pi Aug 22, 2008 8:16 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Hlavne je dolezite si urcit povod tohto sudlicnika. Predsa len, vojak profesional na rovnakom poste bude vystrojeny trochu inak ako prislusnik domobrany, ktory casto bojoval vo svojom odeni, plechove suciastky nosil casto na civile, pobocna zbran nebola az taka nutna, skor naopak. Samozrejme, aj tu to zalezi na majetnosti mestana, prachatejsi sa vystrojil lepsie, koniec koncov, slo mu v podstate o zivot. V kazdom pripade, osobne radim skor niektory z typov klobukov, salier u pesiakov sa zacal pouzivat skor v druhej polovici 15. storocia, podbradnik urcite nie, tu je to obdobne, pokojne ho nahrad kruzkovym golierom, pripadne ak das na klobuk aventail /kruzkovy zaves/, mozes okaslat aj ten golier...

Zakladom je poriadna presivka a drevcova zbran, pobocnu zbran na tvojom mieste by som riesil ako poslednu zalezitost z vystroja...

Co sa tyka poradia zhanania zbroje, radil by som ti zvolit tuto postupnost:

1. prilba + presivka + drevcovka
2. potom vsetko ostatne, ale aj tu by som skor na tvojom mieste siel najskor do predneho kyrysu, az tak do ruk... Predsa len, hlava a trup by mali byt chranene najlepsie...

Ale inak to uz vsetko nasekal malej, hoci strucne, ale vystizne...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Pi Aug 22, 2008 3:09 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ja len mala poznamka - kruzkovu kuklu k salieru, resp klobuku by som nebral - co viem, tak sa skor pod nimi nenosila, ako nosila - je to nepohodlne a uplne zbytocne, ochranu to nijako extra nezvysi a konec koncov to nie je ani nejako moc podlozene ( vid debata na livinghistory.cz) ...bohate pod ne staci kvalitny batvat...

www.kompania.sk
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Aug 22, 2008 3:22 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

...pripadne vypolstrovat prilbu kozou....
Návrat hore
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Aug 22, 2008 4:29 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

este co sa tyka toho lamelovania na salieri, u pechoty som sa skor stretol s pevnym zadnym dielom nez so zlozenym z lamiel (aj ked aj ja mam lamelovy) ...ono zalezi aj to, aky typ saliera chces - nemecky ma zadnu cast dlhsiu, taliansky skor kratku...jo a ked uz salier, tak by som ti skor doporucil otvoreny, s priezorom sice vyzera efektnejsie, ale moc ho nevyuzijes - je z toho blby vyhlad aj sa v tom kapanek horsie dycha, ale zase ked to budes chciet do bitky...a doporucil by som ti ten kruzkovy golier, ako spominal Olaff, samozrejme podsity, je to pohodlne a aj to dost dobre chrani (konan2 by ti o tom po poslednom vystupeni vedel povedat)

www.kompania.sk
Návrat hore
Radian
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Pi Aug 22, 2008 6:38 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Tak ja chcem dať prednosť takému priemernému pešiakovi. Proste som si to vybral tak aby som to finančne zvládal . Čiže skromnejší .

Prešívanicu mám takú hrubšiu a mám aj klobúk . Taký ten kuželový .
Niečo na takýto štýl
http://www.bestarmour.com/detailshelmets/klobouk42.html
Pod si dávam polstrovanú prešívanú čapicu.

Ono s tou kuklou ja viem, že ich nevidno ale mám trocha obavi. Už sa mi stalo, že mi sudlica skončila skoro v krku. Mal som iba vlnenú kapucňu a krúžkový golier. Ale bol vdačný aj za tu kapucňu, ktorá má zrejme zachránila.
Body drevcami by trebalo vážne obmedziť, lebo je to nebezpečné.

Triarius:Samozrejme . že som chcel otvorený šalír, u pechoty som videl skoro iba také.
Ono pôvodne som rozmýšlal nad niečím takýmto :
http://www.bestarmour.com/detailshelmets/salir33.html
alebo toto
http://www.bestarmour.com/detailshelmets/salir31.html
Ale klobúky mám rád, lebo mi celkom dobre chránia aj plecia okolo hlavy.
Návrat hore
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Aug 22, 2008 8:08 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

no ono sa to da riesit aj klobukom, ktory ma okraje ohnute smerom dolu alebo (a) presivanou kuklou...mrkni na to ceske LH forum, tam sa prave o tom debatilo... http://www.livinghistory.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1474

www.kompania.sk
Návrat hore
Radian
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Pi Aug 22, 2008 8:39 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

O vypchávanej kukle tuho uvažujem .
Tú tému som do istej mieri sledoval . Ale dík .

Ja by som ešte otázku ohľadom viazaníc. Nosili sa ešte vtedy?
Návrat hore
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Aug 22, 2008 9:09 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

teraz som trochu mimo - co su to viazanice?

www.kompania.sk
Návrat hore
Radian
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Pi Aug 22, 2008 9:12 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Myslím tie látkové veci okolo prilieb. Smile Možno som to zle pomenoval .

Ináč pokúšam sa nájsť nejaké dobré vyobrazenia pechoty z drevcami som, už hodný chvíľu snorím po LH a zatiaľ som sa nedopracoval.
Návrat hore
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Pi Aug 22, 2008 9:25 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

jaj ty asi myslis tocenicu? to co mam na fotke na prilbe? tak to sa pouzivalo aj v 15tke, sluzilo ta hlavne na identifikaciu a rozlisenie vojakov

www.kompania.sk
Návrat hore
Radian
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ne Aug 24, 2008 7:21 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

JJ presne. Mali by sa nosiť v bitkách aby vedelo poriadne kto je a kto nieje priateľ alebo nepriateľ.
Návrat hore
malej
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ne Aug 24, 2008 7:43 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ta kukla pod kloboukem je podložená a opravdu se ještě nosila,takže z hlediska dobovosti v tom nevidím problém,ale není potřeba. Jinou alternativou může být kroužkový límec se stojáčkem. Nejdůležitější je však pořádný batwat a výplň helmu (kousek látky nestačí). V žádném případě nepatří na klobouk závěs! to už by byla fantasy!
Nesmíš zapomenout na jednu věc. Už ve středověku bylo největší prioritou si chránit hlavu a potom trup. Ruce a nohy byl vedlejší produkt a dovybavoval se jako poslední (teda pokud byla ta možnost).
Ohledně točenic na helmech. Vyvaroval bych se toho pokud k tomu nemáš nějak zeměpisně blízko (např.Švýcarsko,Burgundy,ale i to tak od 1440). Jenže to už by jsi zase měl jinou výstroj. Tam bych navrhoval švýcarský klobouk. Ohledně materiálu je dobrá tl.2mm. Většina platnéřů dělá 1,3 - 1,5mm. Takový materiál je levnější,protože není potřeba tepelně zpracovávat,ale je zde riziko úrazu. Ovšem to budeš vědět nejlépe sám jak moc jsi aktivní v boji.
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Aug 24, 2008 7:50 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

no s tymi tocenicami s tou dataciou neviem, pokial viem, tak sa vyskytovali uz ovela skor...

www.kompania.sk
Návrat hore
malej
Bežný tlachal

PríspevokZaslal: Ne Aug 24, 2008 8:09 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

To ano,ale jak kde,jak kdy a jak kým? Otázka zněla: průměrný pěšák,spíše skromnější a datace +-1400. Vzhledem k tomu,že Radian neodpověděl na zeměpisné určení,v jakých službách apod. usuzuji,že točenice není potřeba. Tedy,alespoň tak jsem si to zdůvodnil já Wink . Samozřejmě,že pokud v současných bitvách bude členem jednotky třeba o 20ti lidech,pak to má smysl.
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ne Aug 24, 2008 8:30 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

tak to mas pravdu, ale ak by chcel, je prenho pouzitelna...len musi vediet, preco ju tam ma, len ako ozdoba to v tomto pripade asi fakt neobstoji...

www.kompania.sk
Návrat hore
Lenka "Lenka"
Tlčhuba

Založený: 26 Feb 2007

PríspevokZaslal: Ne Aug 24, 2008 10:24 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Triarius,radsej ako točenicu by si mu mal doporučiť spodky Laughing alebo može ist aj na ostro, len neviem o čo si ich bude priväzovať Laughing tie nohavice pochopitelne Wink
Architektúra je umelecký čin a dom stroj na bývanie (Le Corbusier)
50 - ročná lebka neandrtalca (Doc. Hoššo)
Návrat hore
Lenka "Lenka"
Tlčhuba

Založený: 26 Feb 2007

PríspevokZaslal: Ne Aug 24, 2008 10:27 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

A chces aj take feši farebne záplaty? Inak ja som vo wagnerovi našla niekolko halucinácií, čiže treba ho brat trochu z rezervou a najst si ešte nejaky iny zdroj ako skúšku správnosti.
Architektúra je umelecký čin a dom stroj na bývanie (Le Corbusier)
50 - ročná lebka neandrtalca (Doc. Hoššo)
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Po Aug 25, 2008 7:38 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Wagner je fajn zdroj, ale uz len ako "uputavka", predsa len jeho praca ma urcite roky a je uz trochu prekonana, ale ak ho clovek berie ako "osnovu", je pouzitelny... Wink

Malej: Na Slovensku jednotka s 20 ludmi??? Ja viem zatial len o jednej na toto obdobie, ale aj ta sa este len zacina rozbiehat, zatial funguje skor neoficialne... Laughing
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Zbrane a kostýmy Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku 1, 2  Ďalší
Strana 1 z 2

Prejdi na: