Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Propagacia sermu
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18, 19, 20  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
woden
Tlčhuba

Založený: 24 Máj 2006

PríspevokZaslal: St Máj 14, 2008 9:58 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ja a moja medovina hovori ano. navrhujem stretko niekde pri nasom stane a sudku Smile
Pavol Uličný
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: Št Máj 15, 2008 8:01 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Spravím si výlet a pridem sa na vystupunia pozrieť.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
wandor
Bežný tlachal

Založený: 04 Jan 2007

PríspevokZaslal: Št Máj 15, 2008 4:15 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Kuno Woden dohovorené Very Happy nech už je zajtra večer....
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: Po Jún 09, 2008 11:59 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Objavilo sa v tlaci...Wink

--- Ani po trinástich rokoch skupina Cohors nenašla zázemie ---

Kráľovské mesto Prešov sa k šermiarom správa macošsky

Cohors znamená v latinskom preklade garda a presne tak si hovorí skupina šermiarov, ktorá pôsobí v Prešove už 13 rokov. Majú za sebou viac ako tristo vystúpení pred verejnosťou, ale domáci ich poznajú menej, ako ľudia na okolí, či dokonca v zahraniční. Ich bojové kúsky dôvernejšie poznajú ľudia zo Starej Ľubovne, Bardejova, Kežmarku, ale aj Poľska, kde ich pozývajú vystupovať oveľa častejšie ako doma. V kráľovskom meste Prešov dostanú šancu len na Trojičnom jarmoku a občas ich pozve na niektorú zo svojich akcií aj Krajské múzeum.

Životný štýl

"O šermiarskych skupinách je známe, že sa množia delením," uvádza nás do zákulisia šéf Cohorsu Richard Čus pripomínajúc, že kedysi oveľa väčšia skupina sa jedného dňa rozdelila na dve. Tá druhá si dala názov Sarus a funguje samostatne dodnes.

V súčasnosti je v Cohorse 20 nadšencov, ktorí svojej záľube venujú všetok voľný čas. Pravidelne trénujú, opravujú historické kostýmy a po drsných bojoch muža proti mužovi aj zbrane. Kým v minulosti najčastejšie nacvičovali ukážky bojov z obdobia stredoveku, presnejšie z obdobia pôsobenia žoldnierov, v poslednom čase pridali aj techniky boja z čias baroka a gotiky.

"Všetky súboje sú nacvičené od základného postoja až po likvidačný sek alebo úder. Nacvičili sme aj hromadné strety, bitky a súboje, občas pridáme aj nejakú dobovú scénku, najmä ak sú pri nás aj ženy," hovorí Richard Čus a jedným dychom dodáva: "Teraz ich je asi päť, ale zvyčajne po roku idú na materskú dovolenku."

V skutočnosti sa ženy po čase vzdávajú preto, že šermiarstvo a najmä ťažké zbrane sú často nad ich fyzické sily. Boj je naozaj pre chlapov.

Atmosféra na bojisku

"Neviem prečo, ale ľudia v Prešove sú dosť chladní, keď to porovnávam s atmosférou v iných mestách, alebo v zahraničí. Asi tu viac vládne folklór," vraví bojovník aj kováč skupiny Jozef Ferenc alias Dodo, ako ho volajú priatelia. Na otázku, kde je publikum najlepšie, reaguje: "Asi v Poľsku. Je tam veľa hradov, veľa akcií a ľudia šermiarom fandia. Prežívajú to s nami a často sa k nám pripájajú. Je to pre nás príjemný pocit zadosťučinenia, ale uvítali by sme, keby sa nám to stávalo aj doma."

Pridáva aj príhodu z čias, keď ešte len začínal. Hneď pri prvom boji neudržal rovnováhu a vletel v ťažkom brnení do davu. Hodnotí to ako dopravnú nehodu, lebo sa nikto nezranil. Odniesol si to len bicykel jedného z divákov.

Zbrane

Pri výcviku vychádzajú z nemeckej školy šermu, ktorú v 15. storočí spracoval Hans Talhoffer. V boji používajú rôzne typy replík zbraní, meče, dýky, tesáky, palcáty, bijáky, štíty, bojové sekery, ale aj kladivá, palice a fakle. Dokonca aj repliku hákovnice, z ktorej síce vystrelia len občas, ale predsa.

"Šermujeme nielen srdcom, ale aj silou, preto sa zbrane často poškodia. Takmer po každom vystúpení, ale niekedy aj po tréningu musím niečo opravovať v svojej dielni. No baví ma to," dodáva.

Zbrane sú vyrobené podľa starých skíc z čo najtvrdšej, ale zároveň pružnej ocele, ktorú tiež nie je ľahké získať. Mimochodom, najťažší meč, ktorý používajú, váži takmer 4 kilogramy a výstroj s drôtenou košeľou a kapucňou, prilbou a prípadne štítom váži okolo 30 kilogramov. Boj muža proti mužovi bol teda riadna fuška a vyžadoval si nielen silu, ale aj obratnosť.

Šermiarsky dorast

Chlapi starnú, hoci im nadšenie nechýba, ženy si zakladajú rodiny, ale vedenie Cohorsu myslí aj na dorast. Asi pred rokom začali viesť Klub športového šermu na jednej z prešovských základných škôl.

"Najprv sa prihlásilo 32 detí, ale tréningy nakoniec vydržalo osem chlapcov a dve dievčatá. Chceme im dať možnosť porovnávať si, čo sa naučili, preto s nimi chodievame do Košíc a do Sniny, kde fungujú podobné kluby. Dokonca sme pre nich zorganizovali východoslovenský pohár," poznamenáva tréner Tibor Straka.

Žiadneho záujemcu zatiaľ neodmietol, hoci šermovať zrejme nemôže každý. Isté fyzické predpoklady musí mať. "Nikdy som nikoho neposlal domov. To chcenie mi stačí. Je to viac, ako keby som niekoho nútil. Deti sa vypracujú samé, lebo chcú mať výsledky," dodáva tréner Straka.

Vychovávajú teda dorast, ale sami cítia krivdu. Zhodujú sa v tom, že mesto im napriek opakovaným žiadostiam nepomáha zabezpečiť dôstojný priestor na pravidelné tréningy a viac šancí na vystúpenia v Prešove. Pritom historických zákutí, do ktorých by šermiari a ich program zapadli, je v meste dosť.

Statoční, odvážni, hrdí a šľachetní boli naši predkovia na pokojnom aj vojnovom poli. Takéto životné krédo sa snaží šíriť aj šermiarska skupina Cohors Prešov.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
miso
Tlčhuba

Založený: 02 Nov 2006

PríspevokZaslal: Po Jún 09, 2008 12:15 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ollaf,je to spravna tema?
nema to ist do just for fun? alebo do siene slavy?

inak zhasnem,ako sa niekto dokaze chvalit tym,ze ma 4 kilovy mec a ze mu vazi kruzkovka s kapucou a stitom 30 kg
tarkil
Tlčhuba

Založený: 27 Sep 2006

PríspevokZaslal: Po Jún 09, 2008 12:58 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Laughing Laughing Laughing Rolling Eyes este ze sermuju podla toho majstra Wink
Vlk
Bežný tlachal

Založený: 03 Dec 2006

PríspevokZaslal: Po Jún 09, 2008 12:59 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

...v minulosti najčastejšie nacvičovali ukážky bojov z obdobia stredoveku, presnejšie z obdobia pôsobenia žoldnierov, v poslednom čase pridali aj techniky boja z čias baroka a gotiky.....

Moze mi niekto povedat ktore je obdobie posobenia zoldnierov? Very Happy
Od pociatku ludstva az doteraz ci ako? Very Happy
minue
Bežný tlachal

Založený: 16 Dec 2006

PríspevokZaslal: Po Jún 09, 2008 2:53 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

detailista Laughing
nevediet o com je rec, tak ma ten clanok asi aj dojme
igor vitovič
Tlčhuba

Založený: 25 Nov 2006

PríspevokZaslal: Po Jún 09, 2008 3:29 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

no Perun stoj pri mne.... de kuknem.... ale nic nic....
Andrej Janičina - Jabčo
Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006

PríspevokZaslal: Po Jún 09, 2008 3:52 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Vlk: teraz je len otázka, že či mysleli obdobie posobenia chalanov z Trnavy, alebo nás. Very Happy Very Happy Very Happy
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: Po Jún 09, 2008 3:54 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Jabco: Tak to pozoooor, su na svete dalsi zoldnieri, tusim z Martina, akurat si to pisu latinsky.... Twisted Evil
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
AElfgar
Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006

PríspevokZaslal: Po Jún 09, 2008 4:39 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Jabčo napísal:
Vlk: teraz je len otázka, že či mysleli obdobie posobenia chalanov z Trnavy, alebo nás. Very Happy Very Happy Very Happy

Kazdopadne je to 21.storocie, tych par rokov hore dolu divak aj tak nepozna Smile.
Sakra chlapi, stavaju sa z vas legendy Smile
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Po Jún 09, 2008 6:36 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Jabčo napísal:

neviem ako ty Jabco, ale ja som normalne hrdy, uz podla nas datuju aj obdobia...

www.kompania.sk
Návrat hore
Johann
Bežný tlachal

Založený: 25 Máj 2008

PríspevokZaslal: Po Jún 09, 2008 8:22 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

vo vsetkom co sa tyka cohorsu opatrne... este ze som ich v sobotu videl, inak by to asi dojalo aj mna... co sa tyka toho ze cohors-u mesto presov nedava sance, myslim ze sarus tiez zvycajne vystupuje v presove len na trojicnom jarmoku... no neviem kolki ste videli vystupenie cohors, ale myslim ze ked som ja, zaciatocnik, nasiel chyby, ti lepsi by nasli este viac...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Andrej Janičina - Jabčo
Tlčhuba

Založený: 17 Jún 2006

PríspevokZaslal: Po Jún 09, 2008 9:18 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaf: Mercenarii? Máme aj takých? teda, no toto Inak najprv sme rozmýšľali nad touto variantou, ale zdalo sa nám pre bežných ľudí nezrozumiteľné a tak sme ostali pri starom dobrom slovenskom názve.

Aelfgar: to by sme si v živote netrúfli Laughing

Triarius: no len bacha, lebo datuje sa zväčša uzavreté obdobie a ja sa ešte uzavrieť pôsobenie nechystám. Very Happy
Ale nie, teraz vážne, také datovanie je skutočne smiešne a presne takéto veci ostatným šermiarom, aby som to povedal slušne a nebol zasa za hulváta, nepomáhajú.
Návrat hore
Daniel Holeček - Triarius
Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006

PríspevokZaslal: Po Jún 09, 2008 9:19 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

aj my sme chceli byt Mercenarii, ale nam to zase zatrhla teta na ministerstve, ze to nie je po slovensky... Rolling Eyes

www.kompania.sk
Návrat hore
igor vitovič
Tlčhuba

Založený: 25 Nov 2006

PríspevokZaslal: Ut Jún 10, 2008 7:49 am    Predmet: Odpovedať s citátom

ale sak to su take lzy toto....
Ciri
Bežný tlachal

Založený: 13 Aug 2007

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 10:19 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Olaff napísal:

" Nacvičili sme aj hromadné strety, bitky a súboje, občas pridáme aj nejakú dobovú scénku, najmä ak sú pri nás aj ženy," hovorí Richard Čus a jedným dychom dodáva: "Teraz ich je asi päť, ale zvyčajne po roku idú na materskú dovolenku."

V skutočnosti sa ženy po čase vzdávajú preto, že šermiarstvo a najmä ťažké zbrane sú často nad ich fyzické sily. Boj je naozaj pre chlapov.
.

tak toto ma fakt dojalo. ten prvy odsek mi pripomina ten vtip s tymi tehotnymi u lekara, co vsetky maju rovnaky termin a len jedna z nich ho nema, so slovami: nie pan, doktor, ja som na tom zajazde nebola Very Happy

a ten druhy odsek radsej ani nekomentujem. Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Pavol Uličný
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 10:24 am    Predmet: Odpovedať s citátom

"Boj je naozaj pre chlapov" - a aj to len pre tých veľkých a chlpatých ... Smile
Návrat hore
Marián Xaron Mojžiš
Bežný tlachal

Založený: 30 Mar 2008

PríspevokZaslal: Št Jún 12, 2008 11:35 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Mno inak ked sme pri slove propagacia:neviem ci si z vas niekto kupil dnes "SME" a v nom je priloha TV oko.
Je tam asi 6stranova prezentacia o vikingoch tj o vargare, plus nasledne asi 2strany je Koza, Očko ,atd.. Wink
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Slamník Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18, 19, 20  Ďalší
Strana 5 z 20

Prejdi na: