Obsah fóra serm.sk serm.sk
Fórum pre a o šermiaroch

FAQFAQ   HľadaťHľadať   Zoznam užívateľovZoznam užívateľov   Užívateľské skupinyUžívateľské skupiny   RegistráciaRegistrácia 
 NastaveniaNastavenia   Súkromné správySúkromné správy   PrihláseniePrihlásenie 
Banner MarkOffice Markepee Serm.sk

Dobíjačka v Starej Lubovni
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Ďalší

Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Podujatia
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Najkrajsi Pirad
Regrút

Založený: 27 Máj 2008

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 8:55 am    Predmet: Odpovedať s citátom

nooo doplnam aj ja, ze ked mate nejake tie fotecky,nepohnevam sa ked ich poslete+musim poznamenat ze poliaci boli ako med,cakal som nieco horsie.
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

Založený: 13 Jún 2006

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 9:03 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Mali sme len jeden... Wink
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Najkrajsi Pirad
Regrút

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 9:18 am    Predmet: Odpovedať s citátom

no tak som asi dostal zle informacie,no aj tak dakujem Very Happy
Ivanka "Atika"
Tlčhuba

Založený: 19 Mar 2007

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 9:30 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Aj moj pohlad na bitku:
v prvom rade posielam srdecne pozdravy Kacenke....

Toto, co napisem sa mnohym mozno nebude pacit, ale co uz.....

bitka sa mi nepacila....mi nehovorte, ze v stredoveku neexistovali formacie. pripadne, kde ste boli bojujuci, sa cvicili formacie den pred bitkou?! vyzeralo by to omnoho lepsie ako ten nesurody dav ludi...

Sledovala som bitku zozadu od diel... a som rada, ze ma delo zamestnavalo natolko aby som ju nevidela celu. scenar by sa zisiel trochu pozmenit, kazda bitka je o tom istom....vyjednavanie ako krizove riesenie, nejake tie strety, bozi sud a dobyjanie hradu... nabuduce by sa zisla originalita, pripadne menej zvastov....ludia vas aj tak nepocuju páni....len to zdrzuje....lepsie by boli nejake tie prerozdelenia armady....predsalen mensie formacie su lahsie ustrazitelne...

to dievca v bozom sude bol trapas....nejde tu o to, ci sa to divakom pacilo, ale o to ukazat divakom ako to v tedy bolo. a vtedy zeny nebojovali, teda aspon nie tak okato! ak si ludi vycvicime na taketo somariny, kto ich potom presvedci o opaku? potom dobre vystupenia nebudu ocenene a hluposti (vid poliaci rubuci sa hlava - nehlava) sa stanu milacikmi publika.

moja kritika nie je namierena na Lubovnu, oni si svoju pracu odviedli skvele....ludi bolo dost, aj prachu, aj vsetkeho co nam treba...dokonca nam aj pocasie na jednu bitku vybavili....

no mam aj pozitiva: lukostrelba bola skvela, nikomu sa podla mojich informacii nic nestalo, a je to lepsie ako strielat niekam do prazdna... aj katapult, hoci sa nieco nepodarilo, bol fajn. aspon si ludia konecne uvedomia, ze nemaju liezt priliz blizko....

este odporucania: Christine: zamysli sa nad sebou a prides na to, ze to nebolo vtipne a bol to trapas....
Piroha: si lolo....nabuduce v handrach nelez do bitky bez zbroje....a ked chces liezt, vezmi si luk....

Lubovna: vsimla som si, ze ked sa prerazila obrana pevnosti, ludi (divakov) zdrzali kocky, ktoré vyberali vstupne....cize ludia sa nemohli dostat dnu a vidiet zaver. chcelo by to alebo pozastavit dobyjanie, co by vyzeralo divne, alebo vyrieist nejak inak, no mne momentalne nic nenapada...

Btw: je divne, ze kosicanov spajate iba so sudom piva....ak mam podotknut k tomuto vsetkemu este nieco, odporucam vam popytat sa ich aj Lubovnanov na Bitku v Ke...tam to zilo a fungovalo prave na formaciach, ktoré vyplnili priestor a 100 ludi urobilo perfektnu bitku, ktoru zatial v mojom sukromnom rebricku nic neprekonalo....

nuz...a teraz iba dufam, ze sa Lubovna na mna nenahneva a my ostatni si vtupime do svedomia....
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Ivanka "Atika"
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 9:36 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Este jeden postreh pre Spiculatores: skuste hovorit hlasnejsie....nebolo vas pocut a to som stala vedla podia....druhe vystupenie neviem, ale prve ste hovorili veeelmi tichucko....
Návrat hore
Pavol Uličný
Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 9:48 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Ano, uznávame, podobná vec nam bola povedaná z roznych strán, sami sme si toho vedomí, pokúsime sa to odstrániť, aby sa to už neopakovalo.
Návrat hore
Valter Pajer - Gawain
Tlčhuba

Založený: 05 Apr 2007

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 10:15 am    Predmet: Odpovedať s citátom

(deCarabas )Neslo o to trafit, slo o to, aby tam ta strelba bola a aby to divaci videli, co bolo splnene. S eurosipmi sa tak ci tak striela blbo, zabit sme nikoho nechceli a tak ci tak by nikto nepadol, takze zasahy neboli dolezite. Ale par sa ich, ehm, samozrejme naslo...

No vies ja ako lukostrelec na toto pozeram uplne inak. Pre mna nestaci strelit urcenym smerom a nasledne pri ustupe sa nechat domarovat ako to byva zauzivane v bitkach (pobite lukostrelcov)´´Devin 2007´´, podla mna podcenovanie palebnej sily lukostrelcov. Ale na druhej strane ani ja by som sa nenechal strelit niekym, kto len z luku vie vystrelit a nie bezpecne zasiahnut, aby dotycneho neprizabil. Confused
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Vlk
Bežný tlachal

Založený: 03 Dec 2006

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 10:50 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Lenka : nie som koniar to je pravda,ale myslim ze na to aby sa kon rozbehol proti kopijam a nezlakol musi byt trenovany od malicka,tak isto ked jazda prerazi prvu liniu dostane sa do davu kde do kona buchaju tlacia sa nanho,zrania ho a nesmie sa spalasit ani vystrasit .... nehovorim o scenike ale o skutocnej bitke

Antika: nezda sa ti ze si trochu protirecis? stazujes sa ze priebeh bitky je skoro stale rovnaky....ale problem je v tom ze tak sa vtedy bojovalo....je pravda ze obcas by sa mohol spravit nejaky obchvat ,alebo prepadnutie zo zalohy,ale i to robievaju a hned na to sa stazujes na tu zenu v suboji lebo tak sa to v historii nebolo a chcces vsetko autenticke.....tak teraz co?hmm?
Pocas obliehania bolo vyjednavanie velmi castym javom inak by to mohlo trvat dlho a to stoji peniaze i zivoty...kazdy si to chcel usetrit a okrem toho stal som od nich pomerne daleko a pocul som kazde slovo tak si myslim ze i divaci ich dobre poculi kedze stali pred nimi...
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 11:00 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Vlk: Skor by som povedal, ze Atika naraza na dynamiku akcie... Sice sa vtedy tak bojovalo aj vyjednavalo, ale osobne si myslim, ze keby sme sa naprilad rozhodli pevnost vyhladovat (co sa tiez bezne robilo, dokonca castejsie ako priamy utok na pevnost), len malo divakov by to bavilo sledovat dost dlhy cas... Ide teda o kompromis, ktory by teoreticky mal byt divacky pritazlivejsi ako dve-tri vyjednavania... Osobne by podla mna tiez bolo zaujimavejsie sledovat napriklad 35-40 minut dynamickej akcie s presunmi jednotiek, obchvatmi a podobne, ako 60 minut sledovat akciu, kde su tri 10-minutove vyjednavania, navyse nenaskusane, a teda divadelne nie prave stastne zvladnute...

Pravda je, ze kazda jedna bitka je v podstate rovnaka, ci goticka, alebo tridsiatkova, ide len o formu, aka sa predlozi... Napr. v Lubovni bolo dost ludi na to, aby sa formacie rozdelili do mensich oddielov a tak frcali a fungovali, problem bol jedine v tom, ze bolo privela dubakov, ktori sa chceli len pobit, nie poskytnut divakovi ten vyssie spominany kompromis... Na tom vlastne cela bitka trochu utrpela, co je skoda...

Aj napriek tomu si myslim, ze v porovnani s predoslymi rocnikmi sla uroven hore, ako kostymova, tak i vojenska... Ale aj tak je tu este stale kopa prace, aby to vyzeralo ozaj dobre... Ale na tom musia makat vsetci, ktori sa planuju zucastnit dalsich rocnikov, s tym organizatori vela nenarobia... A ja chapem, ake vie byt neprijemne niekoho vyhodit z akcie...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Lenka "Lenka"
Tlčhuba

Založený: 26 Feb 2007

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 12:17 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

[quote="Vlk"]Lenka : nie som koniar to je pravda,ale myslim ze na to aby sa kon rozbehol proti kopijam a nezlakol musi byt trenovany od malicka,tak isto ked jazda prerazi prvu liniu dostane sa do davu kde do kona buchaju tlacia sa nanho,zrania ho a nesmie sa spalasit ani vystrasit .... nehovorim o scenike ale o skutocnej bitke quote]

mylis sa.... kon nemoze byt trenovaný od malicka, pretoze kone sa obsadaju po štvrtom roku (podla správnosti, dostihákov nerátam), nasleduje minimálne rok práce pod sedlom a ver tomu ze za dalsí rok dokázes kona vytrénovat tak, ze bude chodit jak svajciarske hodinky alebo ako my hovoríme... na myslienkový pochod. Ja som svojho kona kupila pokazeného z dostihov, nevedel cválať, ohýbat sa a už vobec nie brzdit..... za dva roky som z neho spravila drezúrneho kona a v bitke v Hollabrune mu stacila hodina aby pochopil o co ide.... a v pohode zvládal nájazdy na formácie s bajonetmi...... a taktiež jazdecké formácie. Ide o doveru medzi konom a jazdcom. Odvážny jazdec robí odvážneho kona..... to je nejaké staré príslovie ale platí dodnes vo všetkých jazdeckých disciplínach.
v stredoveku kon, ktorý sa nedal vycvicit v priebehu roka (aj ked trochu drastickejsími metódami ako dnes) od obsadnutia po bojový výcvik isiel do salámy, taký kon nemal cenu..... koneic koncov, teraz o tejto problematike vysla jedna velmi pekná kniha od Daniely Dvořákovej Kon a človek v stredoveku, velmi pekné čítanie.
dnes máme, vdaka bohu, omnoho humánnejsie prostriedky....
Architektúra je umelecký čin a dom stroj na bývanie (Le Corbusier)
50 - ročná lebka neandrtalca (Doc. Hoššo)

Naposledy upravil Lenka "Lenka" dňa Ut Máj 27, 2008 12:29 pm, celkom upravené 3 krát
Návrat hore
Lenka "Lenka"
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 12:22 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

To Atika: vy ste mali ktoré vystúpenie?
Návrat hore
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 12:30 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Vlk napísal:
Lenka : nie som koniar to je pravda,ale myslim ze na to aby sa kon rozbehol proti kopijam a nezlakol musi byt trenovany od malicka,tak isto ked jazda prerazi prvu liniu dostane sa do davu kde do kona buchaju tlacia sa nanho,zrania ho a nesmie sa spalasit ani vystrasit .... nehovorim o scenike ale o skutocnej bitke

hm ...to všetko je pekné... kludne by mohli kopať prednými, vyhadzovať zadnými, kusať dookola a ľudia na nich machať okolo seba mečmi .... len ako by si to chcel inscenovať? veď pozri ako nebezpečné sa zdali ľudom šipi s korkovými špuntmi.

Neviem si to popravde predstaviť. Realita je realita a inscenovanie je inscenovanie. Vykony jazdcov boli pekné a uveritelné (pri zachovaní miery bezpečnosti pre zúčastnených a zvieratká) pre mna ako neodborníka a pri nácviku v piatok to bolo aj tak zaujímavé ako nacválavali na formáciu, a ludia oklo mna mali tiež rešpekt.

Večšia miera rizika vyžaduje vyžšiu mieru ochranných prostriedkov ako aj viac času pre vytvorenie choreografie. Bez nej (s improvizáciou) len rastie možnosť že sa niekomu stane niečo vážnejšie.

To čo som videl bolo veľmi pekné, no verím, že to bude mať v budúcnu eŠte viac niečo do seba a bude to ešte strhujúcejšie. Z bitiek ktoré som videl bola táto asi najorganizovanejšie, aj napriek krátkej dobe, a nevyhnutným jednotlivcom ktorý sa museli presadiť. Smile ale to patrí asi k tomu. No i tak klobúk dole.

Ps: k tým šipom, nemal som prilbu, no nebál som sa, a ja som na seba extra citlivý, ale prvý krát čo som na dobíjačkách videl sa ľudia reálne kryli pred nimi - museli a prvý krát sa krčili keď po nich strieľali. Bez toho by to vizeralo ako všade inde, proste len tak niečo by letelo vzduchom.

Naposledy upravil Pavol Uličný dňa Ut Máj 27, 2008 12:36 pm, celkom upravené 2 krát
Návrat hore
Juraj Skúpy
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 12:30 pm    Predmet: fotky Odpovedať s citátom

Aby som dal nejaky feed back za Bludnych Rytierov, akcia sa nam velmi pacila a rozhodne nelutujeme, ze sme prisli. Ja osobne som ziadny konkretny problem nemal, snad az na par zurivych sipov co mi preletelo tesne okolo hlavy, ale s tym sa musi pocitat. Wink

Ja som Juraj mimochodom, taky v plechoch s heraldickym varkocom vo velitelskom bloku (s ostatnymi vlajkonosicmi a bubenikom), co niesol Ctiborovu vlajku. Moc som si sice nezabojoval, ale bolo to moje rozhodnutie, pretoze uz ma dost unavovalo ze vlajky nosia vacsinou handraci alebo markytanky. Pokial viem, tak v 15tom storoci mali hlavnu vlajku mali na starosti velmi zrucni bojovnici, casto z nizsej slachty, takze bolo treba trochu sebazaprenia a reprezentacie Smile

Ak by sa dalo, tak by som tiez par peknych fotiek uvital. Vopred dakujem Smile

redstar @ centrum.sk (protispam ochrana:))

Naposledy upravil Juraj Skúpy dňa Ut Máj 27, 2008 12:36 pm, celkom upravené 1 krát
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Lenka "Lenka"
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 12:35 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Palo Lux napísal:
Vlk napísal:

hm ...to všetko je pekné... kludne by mohli kopať prednými, vyhadzovať zadnými, kusať dookola a ľudia na nich machať okolo seba mečmi .... len ako by si to chcel inscenovať? veď pozri ako nebezpečné sa zdali ľudom šipi s korkovými špuntmi.

Ano, aj toto patrillo k výcviku bojového kona a mohli by sme predviest.... ale potom by to chcelo mat v rade samých kamikadze Poliakov, ktorým nebude vadit, ked ich kon bude fackovat kopytami....
Návrat hore
Milan Olaff Madlenák
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 12:42 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Suhlasim s Palom...

Jazdci odmakali to, na co v danom casovom useku sa stihli pripravit bez toho, aby vyrazne ohrozili bezpecnost, ale aby to aj nevyzeralo uplne divne... Jedine, co by som im vytkol, by bolo asi to, ze aspon pri tom nemavali mecmi ci nesekali po halapartnikoch jednotky v kruhovej obrane... Ale vsetko ma svoj cas, aspon je co zlepsovat aj nabuduce... To uz mozno bude v bitke zase o par koni viac, ktovie...

Co sa strelby tyka, bavil som sa po akcii aj s Chlievom z Brezna... A ten rovno vravel, ze na jeho vyzvy kryte sa reagovali len Breznania a par dalsich, ostatni stali a cakali ako telata... Naco tam potom tie stity vpredu boli, ak nie na krytie sa?

Lenka: Co ma ktore vystupenie s tym, ze hovorite potichu? Wink

Ctibor: Nejake fotky aj teba mame, dokonca solove... Ak nezabudnem, skusi poslat aspon tych par...Wink

Inak k fotkam... Prave cakame na fotky tretieho nasho fotografa, teoreticky by sa "par" najlepsich malo objavit koncom tyzdna aj u nas na stranke... Aspon dufam, to viete, spravca maturuje...

EDIT: Premyslam, ze vsetky normalne fotky hodime niekam na CD a dopravime Palovi Misenkovi ako organizatorovi, mozno sa potom bude dat s nim dohodnut na nejakej vymene...
Návrat hore
Ivanka "Atika"
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 1:30 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Vlk: poprosim neprekrucat moje meno....

nemyslim, ze si protirecim...
na bitke to musi vyzerat zivo ak to ma byt pre divaka zaujimave! ALE zaroven autenticke! dobyjania trvali aj niekolko tyzdnov, mesiacov....skratit, zdynamizovat a ukazat ludom so vsetkým co k tomu patri, nielen s obkecmi, rachotom a 100 ako tak oplechovanych ludi....

bavilo by ta take nieco, keby si sa na to pozeral ty? teraz si odmysli ten adrenalin pocas bitky i to, ze ako ucinkujuci si tam na to, aby si nieco robil...

minuly rok na Beckove som nestihala prebijat dela...teraz som tam stala a cakala a pozerala, ako mi zbytocne horí knot....

BTW: velka chvala strelcom na oboch stranach....aj s ucpavkami to bol neuveritelny rachot....hezkyyy... Wink
Návrat hore
deCarabas
Tlčhuba

Založený: 05 Okt 2006

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 3:42 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Gawain: Ja chapem, ze tebe ako lukostrelcovi ide o zasah. Aj mna potesi, ked trafim, ale toto nebolo cielom lukostrelcov. Slo o to ukazat aj palebnu silu a lukostrlecku cast vojska. Ako vidis podla staznosti, ludia naozaj aj triafali. A marovanie lukostrelcov - nejakych dostali, nejaki usli, to uz tak chodi Wink

K bitke: Boli plusy, boli minusy, nebral by som to tragicky, vzdy je co zlepsovat. A ti, co sa stazuju casto tiez robia tolko pruserov, ze by bolo skor vhodne, aby potichu zlepsovali a nie sa rozkrikovali.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Valter Pajer - Gawain
Tlčhuba

Založený: 05 Apr 2007

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 4:27 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

S problemom typu lukostrelci by sme vam na buduci rok radi pomohli., Smile ale treba dat vcas vediet.
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
wandor
Bežný tlachal

Založený: 04 Jan 2007

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 4:50 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

no chcel by som sa ospravedlniť Spiculatoresacom Wink . Za to že ich nebolo počuť dobre asi môžem ja Embarassed tento rok sa mi to už stalo tretíkrát že po tom ako som vystupoval , kedže mám silný hlas , tých po mne nebolo počuť ako sa stalo aj na S.L. taže sa ospravedlňujem Very Happy Very Happy Very Happy Laughing Crying or Very sad no asom ztoho smutný...
čo sa týka bitky tak som postrehol a dúfam že nie sám , že sa zabúda na pravidlá ktoré niekedy platili a naši mladasi ich asi nepoznajú napr NEBODAŤ. takže chcelo by to nejaké ich spísať a pred bojom ich oznámiť Exclamation to aby sme predišli všelijakým highlanderom ktorý nie a nie padnúť a podobným veciam ako kostými a doplnky železné v bitke.a tak isto používanie určitých zbraní a tým myslím bojové kladivo . je blbé používať ho na zajatcov a oklepávať s ním padlích Confused tož môj názor
Pavol Uličný
Tlčhuba

PríspevokZaslal: Ut Máj 27, 2008 5:09 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

ospravedlnenie sa príma Wink Laughing
bodať nie je problem, ak je bod mierený, tu by mal človek ovládať zbraň a nie zbraň človeka. Cool
keď tak nad tým uvažujem radšej dostanem poriadne kontrolovaný bod do krytej časti tela ako živelný úder halapartňou zhora, barz aj cez prilbu.
Confused

Naposledy upravil Pavol Uličný dňa Ut Máj 27, 2008 5:47 pm, celkom upravené 2 krát
Návrat hore
Pridať novú tému   Zaslať odpoveď    Obsah fóra serm.sk -> Podujatia Časy uvádzané v GMT + 1 hodina
Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Ďalší
Strana 3 z 7

Prejdi na: