|
serm.sk Fórum pre a o šermiaroch
|
|
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému |
Autor |
Správa |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 8:17 pm Predmet: |
|
|
ale sak ked sa to tu tak pekne rozprudilo, zapojim sa aj ja - Kuno, ono to ze sa nikto z "majstrov" alebo inych ludi studujucich serm nezapoji do podobnych turnajov bude asi v tom, ze sa zaoberaju skor umenim sermu "na lahko" ako v zbroji, cize to je to iste, ako keby sme uvazovali, peco si to Sumacher nerozda s pretekarmi na terennych buginach, no pretoze on jazdi na niecom inom, to je cele...
...a co sa tyka toho videa? ze sa nad tym pozastavujete - proste chlapci si chceli vybit adrenalin a testosteron, tak sa obliekli do zbroji a vymlatili sa, tot vsio a mam taky pocit, ze to nebudu ani slovaci ani cesi, tak neviem aka hanba pre nas.... _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Fabian Tlčhuba

Založený: 14 Jún 2006 Príspevky: 242 Bydlisko: bratislava
|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 9:44 pm Predmet: |
|
|
citácia: | Alchy: Nie čítanie je proces súvislý, ja s mojou starou nemčinou skôr slabikujem a bohujem nad kvalitou tých mojich tlačí. Nerád totiž čítam z PC... |
2sk stoji strana vo faxcopy, upraveny fechtbuch ich ma tak do 40, pokial tam zahrnas bloss, ross, fuss, ringen, degen... a myslim, ze aj talianske po dobrej uprave.
citácia: | Alchy: A prečo si myslím to, čo píšem? Lebo nepoznám nikoho tak dobrého, že by to z fechtbuchov vedel veľa využiť v praxi na turnaji. |
tych turnajov mame na SVK pozehnane teda. ak nepocitam kremnicu...
citácia: | Alchy: Ani v korde sa na turnajoch toho moc nevyužije... |
hej, lebo skoro nikto nesermuje podla talianskych majstrov:D samozrejme, ze to nie je padny argument, aj ked si myslim, ze ma dostatocnu vahu. ak sa bijes v bitke a si karatista, malokedy sa ti naskytne priestor na pouzitie celej variety 120 technik (pre priklad) ktore pri svojom stupni poznas.
citácia: | Alchy: Každý zjednoduší akcie na to minimu, čo 100% ovláda... |
mas pravdu, ale keby si sa nelenil a oprasil napriklad uz tu nemcinu, a naozaj ta zaujimal Serm, dosiel by si na zaujimave poznatky. odpovede by si sa dozvedel napriklad z Cod. HS. 3227a, od neznameho autora, mozno zname pod "autorstvom" Hanka Doebringera. napriklad:
citácia: | Wen der vorslag / eyn gros vorteil ist / of deme vechten / als du es als hernoch wirst horen yn dem texte / do meinet lichtnawer / nuer fuenff hewe / mit andern stoerken / dy do nuetcze seyn czu erstem vechten / und leret dy noch [15r] rechter kunst slecht und gerade dar blegen noch dem aller nehesten uund schuesten / als mag is nuer dar komen / und lest alles trummel werk / und new funden underwegen von den leychmeistere dy doch gruntlich aus syner kunst dar komen |
dalej (Peter von Danzig):
citácia: | Vier leger allain / Da von halt / und fleuch dye gemain / Ochß pflueg alber / vom tag sey dir nicht unmär |
to je len zopar prikladov, serm je zuzeny natolko, az je funkcny. vsetko lezi na piatich principoch. kto to pochopi, bude majstrom boja. _________________ http://sermiari.sk
Rozširujme šerm!
Nájdite nás na facebooku |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

Založený: 12 Jún 2007 Príspevky: 354 Bydlisko: Malenovice Morava
|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 10:29 pm Predmet: |
|
|
matoS: To je sice pěkné ale já z toho cos naposledy napsal nechápu vůbec nic. Kdybys to napsal čínsky,je to to samé.
Pořád jsem se ale nedozvěděl jak někdo píše proč ty šermířské špičky neumí správně bojovat v odění...atd.
Pokud by se našla škola,která by byla schopna mne to naučit,hlásím se a už se těším jak budu porážet Rusy a Poláky jednoho po druhém.
Nyní vážně pánové: Tato debata začala-a já se připojil proto,že někdo(nechci řešit kdo a proč) měl nutkání pokritizovat ono video.
Další dokonce napsal,že nám všem dělá ostudu. Nevím jak Vám ale já se zostuzen nikterak necítím.
At si každý dělá co mu libo,mě to nevadí a i kdyby se mi to desetkrát nelíbilo,nebudu se mu proto vysmívat.
Proto jsem se ozval a duelantů zastal.
Ne proto,že bych byl nějakým skalním zastáncem tohoto způsobu boje ale prostě proto,že je to co vím jedinný způsob jak si v odění,které se blíží kvalitou a váhou zbrojím našich předků bez vážnějšího rizika zraněnívyzkoušet co ten boj vlastně obnáší.
Narozdíl od většiny z Vás jsem si to s nimi natvrdo opravdu zkusil......a přesto nebo právě proto je nekritizuji. _________________ Jsem jako zrcadlo.
Smějte se a já se budu smát na vás. Mračte se a já se budu mračit též. |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Fabian Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 10:38 pm Predmet: |
|
|
Kuno, pravda v tom, nech si kazdy robi to, co chce. Vsak je potreba rozlisovat to, co robim. Ak robim scenicky serm, nech moje reci neprerastaju jeho schranku.
Ja osobne rozlisujem 5 druhov: divadelny, filmovy, scenicky, sportovy a bojovy.
Co vsak nepochopim, je schopnost ludi kritizovat to, co nepoznaju Je mi z toho do placu a veselo zaroven.
Normalny clovek nebude kecat matematikovi do oboru, kym nebude matematik. Mozno to nie je najlepsi priklad, kvoli exaktnosti tohoto oboru, ale snad chapeme vyznam prikladu. V serme to vsak asi neplati. _________________ http://sermiari.sk
Rozširujme šerm!
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 11:05 pm Predmet: |
|
|
Nevím nyní jestli dáváš spíše zapravdu mým oponentům nebo mě.
Cos napsal lze na ně aplikovat stejně jako na ty to bojují na tom videu.  _________________ Jsem jako zrcadlo.
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Fabian Tlčhuba

|
Zaslal: Pi Nov 23, 2007 11:22 pm Predmet: |
|
|
kuno, skusim to inak. kto robi pravu bryndzu? rumuni ci slovaci? kto robi prave syrove nite? slovaci ci poliaci? komu patri slivovica? vam moravakom alebo slovakom?
vskutku som privrzencom toho, ze jestvuje jeden serm a mnoho ciest k nemu.
ak si sermiar naturalista, nemiesaj sa mi do roboty, lebo do nej nevidis. ako ludia na tomto videu sermuju, je mozno smiesne, mozno smutne, ale je to ich interpretacia. ja ju vnimam negativne a smejem sa jej. ty ju vnimas mozno tiez, ale keby si sam seba natocil pri suboji, nevyzeralo by to inak, za to dam aj ruku do ohna. nie zeby som ta dehonestoval ako "sermiara", ale bohuzial, vnimanie je subjektivna vec... rovnako ti mozem prist smiesny ja pri mojom natocenom serme. to co robia, je proste vec, ktora funguje v ich okruhu, skoda je, ze to prehlasuju za serm, pravy a skutocny, rovnako ako ini dinosauri v nasich republikach. mozno ani lichtenawer a jeho "nasledovnici" nemali pravdu, "bohuzial" mne (a nam) to zatial funguje. ja ta s radostou hocikedy pohostim a prijmem, a ukazem ti, co robim, a mozeme konfrontovat. nie som uzavrety (a ani nase spolocentstvo nie je). rad sa o poznatky podelim s ludmi, za urcitych podmienok samozrejme.
treba si uvedomit, ze dnesna doba sa od tych starsich lisi leda tak v podmienkach. rovnako ako vtedy, aj teraz sa najdu leychmeistri, a je ich mnoho. nemusim tu snad rozoberat ludsku naturu, jej potreby a motivacie etc. ale ak raz robis serm naturalisticky, je naturalny, neskoleny (skoleny vznikol komplexne, vyvojovo a skusenostne). moze ti fungovat, nemusi. vymysli styl, bojuj a vitaz s nim, za kazdych podmienok. prave o tom je stary serm. a preco tychto ludi nevidas na turnajoch a inde? pretoze ich je mozno v oboch republikach do 20, aj to asi prehanam. nie su jedinecni, len mozno obetovali par hodin na nete, par hodin a penazi do archivov, mikrofilmov, 80sk do faxcopy ( ), a svoj zivot podmienili cviceniu. poznam ich takmer vsetkych, a o ziadnom z nich nemozem povedat zle slovo. nejde o hladkanie zadockov, ale o ich pristup. _________________ http://sermiari.sk
Rozširujme šerm!
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

|
Zaslal: So Nov 24, 2007 12:40 am Predmet: |
|
|
MatoS: nejsem ani naturalista ale ani scholastik. Své si hledám společně s notnou dávkou herectví někde uprostřed mezi tím.
Mým cílem je historicky co nejvěrnější prezentace laickým divákům.
Jsi zde jeden z mála,s kým se dá rozumně diskutovat.
Jen bych opravil: Jestli na tomto videu prezentují svůj styl jako jedinný,pravý..atd a jsou to poláci z Bratstva ryczierskiego (musím se přiznat,že jsem to video ani do konce neviděl) tak to slovo PRAVÝ chápej ve smyslu,bez spolupráce soupeře na vlastní likvidaci,nevyměkčované seky, nemarkýrované zásahy....atd,PROSTĚ BEZ JAKÉHOKOLIV "SCÉNIKOVÁNÍ".
Nikoliv jako jedinný(ten vlastní samozřejmě ) historicky možný způsob,tak jak je tomu zvykem tvrdit zhusta u nás a u Vás
Takto to herold na začátku vždy přítomným divákům vysvětluje a takto tomu bylo vždy,kdy jsem byl u toho. _________________ Jsem jako zrcadlo.
|
Návrat hore |
|
 |
Thailandyr Tlčhuba

Založený: 18 Aug 2006 Príspevky: 165 Bydlisko: wild wild west
|
Zaslal: So Nov 24, 2007 1:32 pm Predmet: serm je bojove umenie |
|
|
Kuno napísal: |
Nyní vážně pánové: Tato debata začala-a já se připojil proto,že někdo(nechci řešit kdo a proč) měl nutkání pokritizovat ono video.
Další dokonce napsal,že nám všem dělá ostudu. |
ten nekdo som bol ja, a ten dalsi som bol tiez ja.
mozno som zareagoval neadekvatne, ale vzburili sa vo mne vsetky city ked som ten shit videl.
je to nieco ako keby ste si kupili krasne nove Porsche a niekdo by sa vam vzapati vysral na predne sklo. serm JE bojove umenie, pretoze je urceny na boj(preto bojove), a je krasne sa nan pozerat, tak ako je krasne ho robit(preto umenie), a tito chudaci z neho urobili zabijacku(zabijacka v ziadnom pripade krasna neni, napriek tomu ze sa v nej bojuje).
serm je stale nieco co mam velmi rad a co mi je blizke, preto ma vyslovene serie ked ho niekto przni (znova priznavam - robil som to aj ja, a mozno by som zo seba nic lepsie nedostal - ale to je dovod preco sa nikde nevystavujem)
zoberme si nejake ine bojove umenie - akekolvek -ju-jitsu, muay thai , kickbox, judo - trening kazdeho bojoveho umenia pozostava z treningu techniky- od zakladov ktore sa trenuju az pokial niesu zvladnute, cez pokrocilejsie atd. atd., trenuje sa kondicia a sila - treningy ktore odradia ludi ktori na to psychicky nemaju, treningy cez ktore sa obcas place , vracia a krvaca, trenuje sa priame pouzitie v praxi - sparingy.
preco sa potom serm vo vacsine skupin trenuje sposobom "cingnime si a potom sa pome riadne zridat jak dogy(zridat rozumej ozrat jak svina)", obcas sa precvici nejaka technika, ludia ktori nemaju ani zaklady zakladov praktikuju najnarocnejsie techniky, kondicia a sila su neni ani druhorade(mozno 1100000-corade - vobec nepodstatne), ziadne sparringy - ak nazyvate to co predvadzali henti dvaja formou sparringu tak sorry...
mozno preto ze to u nas nieje ani sport ani bojove umenie, ale imageova zabavka pre zabrzdenych metalistov - cest vynimkam ktori sermu prisposobia svoj zivot a skutocne trenuju, tak ako napisal matoS je ich na slovensku mozno 20. bohuzial, vdaka individuam podobnym tym na spominanom videu budu pravdepodobne hadzani do jedneho s nimi - pretoze takych je mnohonasobne viac.
a teda by som sa rad opravil - nerobia nam hanbu vsetkym - robia hanbu tym par ludom co pre serm nieco robia. serie ma to preto ze by som do tej skupiny chcel jedneho dna patrit.
teda ak sa vas nieco z tohto dotklo, tak sa vas to pravdepodobne tyka. ak mate serm skutocne radi a mozete si uprimne povedat ze robite vsetko co sa da pre jeho kvalitu, tak gratulujem. ak mate radi "to co robite", robite to s mecom, a nejako som vas urazil, tak asi to co robite nieje serm. howgh _________________ Ten co sermuje nieje vzdy sermiar, ale ten co zhadzuje cudzie usilie JE VZDY SVINA...
Najlepsi cas na trening je TERAZ!
A nakoniec moje oblubene: "I just keep getting better!"  |
|
Návrat hore |
|
 |
Martin Janičina Tlčhuba

Založený: 29 Okt 2006 Príspevky: 355
|
Zaslal: So Nov 24, 2007 2:40 pm Predmet: |
|
|
citácia: | Povedz svoje vlastné skúsenosti z okružných prenosov a otočiek na turnaji?? S ktorými si vyhral? |
Tomuto nerozumiem. Co to som uz povyhraval, ale urcite nie otockami K tym fechtbuchom, potom ale bez urazky netusis ako sa mecom sermuje. Je tazke potom porovnavat ci to alebo ono ma nieco spolocne s fechtbuchom. |
|
Návrat hore |
|
 |
Daniel Holeček - Triarius Tlčhuba

Založený: 04 Aug 2006 Príspevky: 1013 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: So Nov 24, 2007 3:00 pm Predmet: |
|
|
chlapci ja vas fakt nechapem, o com sa tu hadate? aka hanba? sak su uuuplne od inakial a nikde som tam nevidel ani nepocul, ze by tvrdili, ze robia historicky serm a su so Slovenska...tak co vas zerie? to je to iste, akoby si nejaky manici, ktori robia ajkido v SR pozreli nejake video z USA, kde sa par manikov mlati v arene a potom sa tu siahodlho rozkrikovali ako bolo znesvatene ich bojove umenie...alebo to video nastartovalo nejake podvedome komplexy a tie sa teraz deru von?...myslim, ze uz je nacase sa prestat hrat na urazenych a ponizenych majstrov sermu a prestat sa tu hadat, kto docura dalej a hlavne lepsou a povodnejsou technikou a snazit sa zlepsovat to, co mi nazyvame serm, nie tlachanim, ale realnou snahou _________________ Nón est victória sine évocátióne
www.kompania.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006 Príspevky: 375 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: So Nov 24, 2007 3:55 pm Predmet: |
|
|
Osobne si nemyslim, ze je len jeden serm. Jedny su len principy; mechanika, dynamika, anatomia. Tie platia rovnako vsade. Ale podla mna serm nie je rovnaky vsade. Nie som zastancom, ze europsky a vychodny serm su rovnake. Isto, nieco spolocne maju, ale to uz su tie spominane principy. Teda sposobov sermu je mnoho. Ciele a prostiedky su ale pre vsetky spolocne. (I ked dalo by sa oponovat slovami i starychm majstrov, ale tu by sme mohli narazit na spor uz v samotnych definiciach)
matoS: viem este o niekom koho nepoznas;). Ci sa vsak este budu hrat nejaku ulohu, to tazko teraz predpovedat. _________________ Stettner
Wer nach get hawen der darff ich kunst wenig fräwen.
Alle kunst haben leng und masse.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Aldaron Ďuriš Tlčhuba

Založený: 07 Jan 2007 Príspevky: 123 Bydlisko: Prešov
|
Zaslal: Ne Nov 25, 2007 7:57 pm Predmet: |
|
|
nie som naj v historii ale nemal ten s tou orlicou jazdecku prilbu to sa mu asi boh vie ako dobre nekukalo na nepriatela ket stale dostal po siske _________________ V minulosti mali k sebe ludia blizsie... stare zbrane mali totiz mensi dostrel. |
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Baran Tlčhuba

Založený: 13 Sep 2006 Príspevky: 226
|
Zaslal: Ne Nov 25, 2007 9:17 pm Predmet: |
|
|
Kuno napísal: | ...
Ano,máš pravdu ale proč tomu tak proboha je?
Vždyt ty školy existují x let!!!
To ani ti,co se nechávají titulovat mistr to neumí? Jak je to možné???
Jen se ptám,nechci žádný další flame a ani jsem nechtěl. |
Zial na toto ti neviem odpovedat. Za seba viem povedat tolko, ze o serm v zbroji sa zacnem zaujimat az vtedy, ked si budem isty v serme v handrach. _________________ Under Jolly Roger |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

|
Zaslal: Ne Nov 25, 2007 9:55 pm Predmet: |
|
|
Majlo: ano,chápu ale to není odpověd proč tomu tak je. _________________ Jsem jako zrcadlo.
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Alfi Cajzel Tlčhuba
Založený: 12 Aug 2007 Príspevky: 146 Bydlisko: panstva Žobranč,Chabrať,Blšatec
|
Zaslal: Ne Nov 25, 2007 10:16 pm Predmet: |
|
|
Kuno, pred mnohimi rokmi, bola iba jedna škola v ramci Československa, potom Čiech a Slovenska. Len keď ludia začali využivať net, nezdali sa im dajake veci a niečo si upravili podla seba a dali na to vysačku moje. A ak to ma vysačku moje, je to moja škola, tak som majster.A učím to čo som vymyslel a nič ine.Tým sa vytratila komplexosť a je to tak, ako to vydíš.Tak preto. Ber to ako môj subjektivny nazor. |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

|
Zaslal: Ne Nov 25, 2007 11:15 pm Predmet: |
|
|
Můžeš prosím napsat která a jestli ještě existuje,měl bych vážný zájem.
Předpokládám,že píšeš o škole,která učila boj v odění. _________________ Jsem jako zrcadlo.
|
Návrat hore |
|
 |
Marián Alfi Cajzel Tlčhuba
Založený: 12 Aug 2007 Príspevky: 146 Bydlisko: panstva Žobranč,Chabrať,Blšatec
|
Zaslal: Po Nov 26, 2007 6:55 am Predmet: |
|
|
Jedinu komplexnu školu učí Peťo Koza, Nemčina, ale ako šermiar by si to mal vedieť. Začínal s nou každý.  |
|
Návrat hore |
|
 |
tarkil Tlčhuba

Založený: 27 Sep 2006 Príspevky: 236 Bydlisko: bratislava
|
Zaslal: Po Nov 26, 2007 11:12 am Predmet: |
|
|
tak ja len malo.... poprve harnischfechten - serm v zbroji , podla mna nikdo v ceskoslovensku naozaj neroby, to tvrdim s plnou vaznostou a bez hanby. a neroby ho nikdo naozaj lebo ho nikdo nevie. (preto ho ani nikdo neuci) a ty co si myslia ze ho robia robia len skutocnosti blossfechten - serm v handrach, sice mozno obleceny v zbroji, ale sposobom ako keby boli v handrach.
a podruhe ja osobne si rozdelujem ludi na take tri skupiny, to jest ludia ktory sermuju kunst (stary sistem) (to su sermiary), tych je ale len zopar. potom ludia ktory sermuju scenicky serm, teda magisterium (a secky ostatne skoli vyhlasujuce o sebe ze su sermiarskymi skolami, pocnuc aj armou fera, to je secko aj tak len abgrejdnuty, (a vecinou zle) Kozov sistem) a potom su uz len ludia ktory si zoberu do ruky niake tie meciky a zacnu sa byt a myslia si ze sermuju, no vskutocnosti sa iba hraju, a tych je vecina. ale toto niesu u mna sermiary, to su len ludia ktory sa hrajkaju a o serme ci dobovom, alebo "dobovo" scenickom nevedia takmer nic.
pravdu povediac nesermujem kratko, ale nemam osobne problem s tym ked aj po hodne dlhom case zistim ze veci ktore som povazoval za pravdy, pravdami niesu. totis pochybnost je mudrost a len hlupak prima veci bez pochybnosti, pochybnost prichadza na svet poznavanim a bez poznavania sa k pravde nedostane nik. najhorsa vec co sa moze cloveku stat a to myslim vseobecne ked skosnatie na niecom co sa vyvija, ale to uz som niekde inde.....
a potretie predstavujem si ako ludia ktory robia kunst, alebo aspon maju sajnu o co vskutocnosti ide, sa musia neuveritelne zabavat na tejto debate a im podobnym. (alebo im je doplacu?)  _________________ "Jaduru arik kek onak" |
|
Návrat hore |
|
 |
Anton Kohutovič Tlčhuba

Založený: 18 Okt 2006 Príspevky: 375 Bydlisko: Trnava
|
Zaslal: Po Nov 26, 2007 11:40 am Predmet: |
|
|
Tarkil:celkom dobry prispevok.
Alfik: Nenazval by som kozovu skolu nemcina, a ani komplexny system. Pokial viem, tak sa v nej nerozdeloval serm na bloss a harnyschfechen. Ale myslim, ze magisteriackej skole sermu v povodnom zneni uz pomaly zvoni hrana. A toto forum je to priamim dokazom. Zachvilu uz bude moje podryvanie zbytocne, lebo tu uz budu ini pochybovaci. Uz sa nam aj rysuju. Mozno ma aj oberu o statut zleho muza:D. _________________ Stettner
Wer nach get hawen der darff ich kunst wenig fräwen.
Alle kunst haben leng und masse.
http://tsc.sk
http://forum.tsc.sk |
|
Návrat hore |
|
 |
Ladislav Vyoral Tlčhuba

|
Zaslal: Po Nov 26, 2007 12:34 pm Predmet: |
|
|
Pánové: Stettner,Alfik,Tarkil, děkuji za info. Konečně debata,ze které se člověk něco doví.
P.S. S tím pojmenováním šermíř....v čechách mám přátele,které kdybych jim řekl,že jsou šermíři tak mne s tím pojmenováním pošlou do pr...e.
To jen tak pro zajímavost.
A já sám se už také mezi šermíře nepočítám.  _________________ Jsem jako zrcadlo.
|
Návrat hore |
|
 |
|
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre
|
|